Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Grote Waarom Stijgen We Blog

Nee, ik heb niet de waarheid en de wijsheid in pacht - anders was ik al lang miljardair - maar ik doe een poging. Vandaag in de rubriek Vraag het aan Mona Kamp:

En dan kan je hier altijd op wachten...

Het begon hier mee:

Waarna...

Bullmarket
Duidelijk, de vraag is: hoe kan het dat de beurs nu al vanaf maart 2009 in een uptrend zit, terwijl de economie in de tijd tranen met tuiten huilt? En wat voor een uptrend! Eerste de harde cijfers. Sinds de bodem begin maart 2009 is de maximale koerswinst (van intradagbodem tot -top) als volgt:

  • AEX: +95,45%
  • DAX: +140,36%
  • Eurostoxx 50: +64,34%
  • S&P 500: +156,34%
  • MSCI World Index: +121,72%

Let wel, dit is allemaal exclusief dividend en voor de S&P 500 en MSCI World Index moet u eigenlijk ook nog corrigeren voor valuta. Niettemin, wat een bullmarket! Dan nu de bbp-cijfers (van Eurostat):

 
Nederland
Duitsland
EU
VS
2008
+1,4%
+1,3%
-0,1%
-0,3%
2009
-4,2%
-4,9%
-4,8%
-2,8%
2010
+1,0%
+4,2%
+1,7%
+2,5%
2011
+0,5%
+3,3%
+1,4%
+1,8%
2012
-1,6%
+0,5%
-0,6%
+2,8%
2013
-1,3%
+0,2%
-0,4%
+1,5%
2014
+0,5%
+1,7%
+1,2%
+2,6%

Hoe verhouden die cijfers zich die nu tot die beursboekenwijsheid dat de markt een half jaar tot negen maanden op de economie vooruitloopt? Voor het gemak pak ik de AEX-grafiek er bij. Stelt u die even in op vijf jaar:

Zwaar overdreven
Als ik het op zevenmijlslaarzen doe: die zeperd van eind 2008 voorspelde in principe aardig dat dramatische economische jaar 2009. Daarna liep de beurs flink op verwacht en ook gekomen economsich herstel op. Duitsland, VS en wereldeconomie dan, want de AEX en Eurostoxx 50 bleven hier fors op achter.

Dat is niet zo gek, want Nederland bakt er al jaren niks van en Zuid-Europa ook niet, wat u weer terug ziet aan de Eurostoxx 50. Niettemin ontstijgen die plussen op de beurs natuurlijk de economische groei - en niet zo'n beetje ook! Ja, het hier begint het grote gissen en interpreteren. Zeg het maar! Ik denk aan:

Die beurskrach eind 2008 en begin 2009 was, zoals beleggers altijd plegen te doen, zwáár overdreven. In het voorjaar van 2009 werd duidelijk dat de (financiële) wereld toch niet ten onder ging en afgaande op de winstverwachtingen lagen de waarderingen van aandelen idioot laag. Gevolg: beursrally.

Waarom die rally tot vandaag doorzet? Aandelen hebben de schade intussen ruimschoots ingehaald en zijn nu historisch gezien behoorlijk aan de prijs, sommige mensen menen veel te duur. De economische en analistenverwachtingen voor 2014 houden niet over, dus of er nog veel opwaarts potentieel is...?

85 miljard dollar per maand
Dan nog al dat geld dat de centrale banken de wereld in hebben gepompt. Dat is héél grof gezegd - dit is een blog en geen wetenschappelijk werkje - vooral in brakke bankenbalansen en hun rotte portefeuilles én staatsobligaties gaan zitten. Het AA(A)-staatspapier in de wereld steeg zelfs nog harder dan aandelen!

Neem Nederland, dat ondanks alle malaise en oplopende begrotingstekorten in al die jaren voor nieuwe leningen pak 'm beet maar de helft van de rente betaalde dan de jaren daarvoor. Kortom, hooguit dat er alleen indirect versch gedrukt centrale bankengeld in aandelen is gaan zitten. Fed en ECB kopen geen aandelen.

Dat zie je ook aan de beurzen sinds eind juni, toen Fed-voorzitter Ben Bernanke bekend maakte dat de Fed die maandelijkse 85 miljard dollar gaat terugbrengen naar nul volgend jaar zomer. De markten zijn dat sindsdien aan het inprijzen: aandelen stegen verder en AA(A)-staatsobligaties kelderden.

Heb ik zo de vragen beantwoord? OK, schop maar, want ik weet dat velen van u hier heel anders over denken!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2013 17:19
    Wat ik mis in je verhaal is de rente... die wordt kunstmatig laag gehouden en staat nu veel lager dan toen de crash begon. Met als gevolg dat bedrijven goedkoop konden financieren om bijvoorbeeld eigen aandelen in te kopen of om dividend uit te keren. Door deze goedkope mogelijkheden werd de winst per aandeel opgevoerd en de beurskoers omhoog gelift.. nu de rente lijkt te gaan stijgen ipv dalen neemt echter de kans op een verder stijgende beurs af. Daarnaast zitten we in jaar 5.5 van een bullmarkt terwijl een bullmarkt historisch max 5 jaar duurt... enne.. oktober is vaak extreem slecht voor aandelen, lees econintersect.com/b2evolution/blog3.p...
  2. [verwijderd] 17 september 2013 17:20
    Mooi stukje. Ik kan me er helemaal in vinden. 2009 was een duidelijke overshoot in emotioneel handelen. Als je de nieuwsberichten van die tijd nog eens terug leest dan zou je haast denken dat we nu anno 2013 weer terug waren op het niveau holbewoner. De soep werd uiteraard niet zo heet gegeten als het werd opgediend.
    Toch hebben veel mensen na alle bombardementen van het woordje crisis er zowat een PTSS aan overgehouden.

    Die stressstoornis brengt deze mensen ertoe elk lichtpuntje te zien als een nieuwe drone aanval van financiele kommer en kwel. Ipv een kans op innovatie en herstel.

    @t lekkerweertje: een bullmarkt kan dan historisch bezien gemiddeld wel 5 jaar duren, maar de val in het ravijn is historisch allesbehalve normaal. Dus je zou kunnen stellen dat we nu pas een 5 jarige bullmarkt in gaan.
  3. [verwijderd] 17 september 2013 17:37
    Er is m.i. sprake van geldschepping en grote liquiditeit, m.n. in de financiele wereld doet dit zich duidelijk gelden, ook te zien in stijgende koersen:
    Door derivaten is er grote liquiditeit. En in feite wordt er geld gecreeerd door het (zelfs meerdere malen)uit te lenen zonder terugbetaling. Aflossing wordt vooruitgeschoven.
    Slotvraag: Wat is geld , een munteenheid nog waard?
  4. [verwijderd] 17 september 2013 17:42
    quote:

    cocobrown schreef op 17 september 2013 17:37:

    Er is m.i. sprake van geldschepping en grote liquiditeit, m.n. in de financiele wereld doet dit zich duidelijk gelden, ook te zien in stijgende koersen:
    Door derivaten is er grote liquiditeit. En in feite wordt er geld gecreeerd door het (zelfs meerdere malen)uit te lenen zonder terugbetaling. Aflossing wordt vooruitgeschoven.
    Slotvraag: Wat is geld , een munteenheid nog waard?
    Geld bestaat slechts bij gratie van vertrouwen.
  5. Belegde boterham 17 september 2013 22:17
    Het is volgens mij vrij simpel AJ - Beurzen overdrijven, naar benee en naar boven ;)

    Eigenlijk als je het grafiekje goed bekijkt van 5 jaar hebben we dus 5 jaar stil gestaan en niet te vergeten zijn er enkele grote bedrijven verdwenen...inc de kennis

    Daarnaast snap ik als 'value-investeerder' dat gehijg van beursvolgers naar een index niet zo...

    Het is als een gemiddelde temperatuur van de EU nemen en zeggen nou bij ons is het toch echt 10 graden kouder

    Het gaat juist om bedrijven(landen) niet om de index (EU) ;)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links