Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japans paradijs

De stimuleringsmaatregelen van diverse centrale banken wereldwijd leveren economen vele hoofdbrekens op. Niet alleen omdat het gaat om ongekende maatregelen, zoals in Japan, maar ook omdat vrijwel alle centrale banken tegelijkertijd op het monetaire gaspedaal trappen.

De laatste keer dat dit zo massaal gebeurde was vóór de Tweede Wereldoorlog. De effecten zijn daarom onvoorspelbaar. Een vergelijking met eerdere heftige recessies loopt immers snel mank.

Anno 2013 is informatie binnen milliseconden overal ter wereld beschikbaar. Automatische handelssystemen zonder menselijke emotie bepalen voor een groot deel de dagelijkse bewegingen op de markt. Hoe anders was het in de jaren dertig en zeventig van de vorige eeuw, toen beleggers hun beslissingen vooral namen op basis van de slotkoersen van de vorige dag uit de krant.

  • Niet eerder in de recente geschiedenis waren er vier grote economische machtsblokken die elkaar min of meer in evenwicht houden en hun valutakoers actief beïnvloeden.

  • Niet eerder was er een muntunie van zeventien landen die allemaal kampen met hun eigen problemen.

  • Niet eerder waren de cumulatieve pensioenverplichtingen zo groot als nu.

Oude theorieën
Vroeger was pensioen iets voor de aristocraten, nu rekent iedereen vanaf een jaar of 67 op de overheid om nog een dikke tien jaar in voorspoed te leven. Toch vallen economen graag terug op oude bewezen theorieën. Werkt bezuinigen niet, dan wordt econoom Keynes direct van stal gehaald.

Inflatie wordt veroorzaakt door stijgende loonkosten of een toenemende vraag, niet omdat mensen hun vertrouwen in geld kwijtraken en massaal overstappen op goud en bitcoins. Nul procent rente is heel gezond voor het herstel van een economie.

Het getuigt allemaal van weinig zelfreflectie. Het zou een ruime overschatting zijn als wij beweren te weten wat de gevolgen van de geldcreatie op de lange termijn zijn. Het meest zichtbare gevolg van het overactieve beleid van centrale banken is een forse stijging van aandelen.

Belastingparadijzen
Het mag duidelijk zijn dat die niet het gevolg is van de economische toestand in Europa en de Verenigde Staten. De landen waarin een aandelenhausse gerechtvaardigd zou zijn blijven bovendien ook nog eens achter bij deze regio’s.

Het overvloedige geld stroomt duidelijk naar de kapitaalmarkten. Bedrijfs- en beleggingswinsten vloeien vervolgens naar belastingparadijzen, die wel hard aangepakt worden als het aan de politiek ligt.

Die paradijzen waren er overigens vroeger ook, maar nog nooit waren ze zo groot. Was het vroeger riskant om je geld aan de andere kant van de Muur of oceaan te stallen, nu vindt het geld met een muisklik z’n weg naar iedere uithoek van de wereld.

Groot dilemma
Die liquiditeit en vluchtigheid stelt economen voor het grootste dilemma. Op ieder moment en in ieder land kan er een nieuwe bubbel ontstaan of barsten. De ultralage rentes worden door economen verklaart aan de hand van een lage vraag naar geld.

Maar die verklaring klopt niet op het moment dat Amerikaans staatspapier massaal wordt gedumpt. Zo’n crash van de veiligste belegging op aarde kan snel gaan. Ook inflatie laat zich lastiger controleren dan economen en politici zouden willen.

Het Zimbabwaanse scenario van hyperinflatie wordt maar door een enkeling in het Westen gevreesd. De razendsnelle koersstijging van de digitale munteenheid Bitcoin toont echter wel aan dat de waarde van geld puur afhankelijk is van vertrouwen.

Negatieve gevolgen
En u weet op welke wijze vertrouwen komt en gaat. De eerste negatieve gevolgen van een ruim monetair beleid zijn nu zichtbaar in Japan. Het was de bedoeling van de Japanse centrale bank om de inflatie omhoog te jagen en daarmee ook de aandelenbeurzen.

Tegelijkertijd zou de yen verzwakken. Dit alles leek te lukken, in amper een paar weken tijd. Japan leefde in het fiscale paradijs. Maar wat gebeurde er kort daarna? De Japanse beurs zakte als een plumpudding in elkaar en de yen stuiterde omhoog vanaf een historisch dieptepunt.

Operatie mislukt? Niemand zal het weten.

Wel is voor mij duidelijk dat Japan zelfs met een geldregen van yens haar schuldenberg niet onder controle zal krijgen, net als de Verenigde Staten. Het is dankzij een gebrek aan alternatieven dat het fiscale paradijs nog even kan blijven voortbestaan.

Maar er komt een dag dat rijke Chinezen, Russen, Amerikanen en een handvol overgebleven Europeanen allemaal kiezen voor een nieuwe geldeenheid en dan is de rol van de centrale bank uitgespeeld.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juni 2013 11:05
    Je schrijft "Wel is voor mij duidelijk dat Japan zelfs met een geldregen van yens haar schuldenberg niet onder controle zal krijgen, net als de Verenigde Staten. Het is dankzij een gebrek aan alternatieven dat het fiscale paradijs nog even kan blijven voortbestaan."

    Waar baseer je dat op? Ik zou niet durven zeggen dat het voor mij "duidelijk" is wat er gaat gebeuren, maar op basis van wat ik ervan denk te weten geef ik de Japanse overheid een goede kans op succes: www.anecpa.nl/kritieken/crisis-in-jap...

    En wat bedoel je met "Maar er komt een dag dat rijke Chinezen, Russen, Amerikanen en een handvol overgebleven Europeanen allemaal kiezen voor een nieuwe geldeenheid en dan is de rol van de centrale bank uitgespeeld."

    Waar gaan die rijke Chinezen, Russen, etc. dat dan doen? Het hanteren van de geldpers is (gelukkig) voorbehouden aan de overheden (hoewel de banken met hun eigen "geldpers" helaas een heel eind komen), op straffe van een langdurig verblijf in de bak. Hoe zie je dat voor je? Gaan ze ergens een eilandje bezetten en een eigen staat met een eigen munt uitroepen?!

    Natuurlijk doen ze dat niet! En dat hoeven ze ook helemaal niet, ze beschikken immers al over de nodige fiscale vluchtplekken her en der in de wereld, waar ze hun geld al lang uit het zicht van hun eigen overheden hebben geparkeerd.
  2. Tomatino 12 juni 2013 12:00
    Ten eerste mooie column erg interessante visie ook!
    Voor wat betreft het vluchten uit valuta zoals de euro yen of dollar daar ben ik zelf niet zo bang voor.

    Mijns inziens zijn de valuta te groot om om te vallen, als het al gebeurd zal het in eerste instantie langszaam gaan, uiteindelijk moet de grote massa beslissen of ze het vertrouwen houden.

    Wat ik erg interessant vind is de kwestie inflatie. Er wordt geld bijgedrukt, en dit heeft geen 100% gevolgen voor de inflatie van een land/valuta. Ik heb vernomen dat dit mede komt doordat de overheid schuldpapier opkopen dat de banken verkopen. Banken hebben extra buffers maar de consumenten willen ondanks de lagere rente's toch steeds minder lenen omdat ze liever hun schulden afbouwen/hypotheek aflossen.

    Voorlopig heeft het geld drukken alleen effect op lage rente op leningen oftewel geld in overvloed (bij de banken) Zodra de economie aantrekt zal het effect op de inflatie mijns inziens extra groot zijn zodra consumenten meer gaan uitgeven/lenen
  3. FW Ta-183 Huckebein I 12 juni 2013 14:12
    het eerste probleem is dat overheden (gevolgd door burgers) veel te veel schulden maken (en dan denk ik m.n. aan Japan, USA, en de knoflook-landen)
    het tweede probleem is dat politici nu opeens denken dat een crisis slecht is

    in de 19e eeuw heeft de USA iets van 20x een crisis gehad, en aan het einde van die eeuw was het een supermacht...
    een crisis is goed, het haalt het dode hout weg en geeft anderen de kans te groeien
    nu echter moet iedere crisis meteen opgelost worden, en een daling van de economie, welvaart, werkgelegenheid wordt niet getolereerd
    resultaat: geld drukken, overheden die nog meer gaan uitgeven, en burgers die denken dat ze recht op welvaart hebben

    er is één simpele manier om hier bovenop te komen: laat burgers, bedrijven (incl. banken!) en overheden het resultaat van hun eigen wanbeleid weer voelen, laat ze maar op de blaren zitten.
    Geen geld drukken, geen steunmaatregelen, geen subsidies, geen goed geld naar slecht geld gooien (EU, te hoge belastingen nationaal, ontwikkelingshulp): laat de 'natuur' zijn werk doen ! Dat levert lokaal ook ellende op (net als nu) maar als geheel ga je er uiteindelijk wel op vooruit.
  4. [verwijderd] 12 juni 2013 14:25
    Puur hypothetisch en niet per se iets dat zich in de komende jaren zal afspelen, maar ik denk dat het gezag van overheden en centrale banken in twijfel gebracht zou kunnen worden. In de VS is dit een actuele discussie en ook de Europese problematiek heeft te maken met gezagsverhoudingen. In China en het Midden-Oosten idem dito. Het is opmerkelijk dat het gezag van centrale banken nog als evident wordt beschouwd. Terwijl dit nauwelijks democratische instellingen genoemd kunnen worden. Kortom, de vanzelfsprekendheid van de ECB en FED en euro's en dollars als handelsvaluta zouden ooit kunnen verdwijnen. Wat er dan in de plaats komt? Bitcoins, goud, yuans, ik heb werkelijk geen idee...

    De discussie over de houdbaarheid van schulden is overigens ook niet met argumenten te winnen, er is nauwelijks historisch vergelijkingsmateriaal. Dat is juist het punt van deze column. Logisch verstand zegt mij dat je een schuld ter grootte van meer dan 100% van het BNP niet weg kan werken met het verzwakken van je munt, tenzij je als land in default raakt. In Japan is bijna alle staatsschuld in handen van Japanse partijen, dus een zwakke yen lost dat probleem sowieso niet op lijkt me.

    quote:

    Noumoe! schreef op 12 juni 2013 11:05:

    Je schrijft "Wel is voor mij duidelijk dat Japan zelfs met een geldregen van yens haar schuldenberg niet onder controle zal krijgen, net als de Verenigde Staten. Het is dankzij een gebrek aan alternatieven dat het fiscale paradijs nog even kan blijven voortbestaan."

    Waar baseer je dat op? Ik zou niet durven zeggen dat het voor mij "duidelijk" is wat er gaat gebeuren, maar op basis van wat ik ervan denk te weten geef ik de Japanse overheid een goede kans op succes: www.anecpa.nl/kritieken/crisis-in-jap...

    En wat bedoel je met "Maar er komt een dag dat rijke Chinezen, Russen, Amerikanen en een handvol overgebleven Europeanen allemaal kiezen voor een nieuwe geldeenheid en dan is de rol van de centrale bank uitgespeeld."

    Waar gaan die rijke Chinezen, Russen, etc. dat dan doen? Het hanteren van de geldpers is (gelukkig) voorbehouden aan de overheden (hoewel de banken met hun eigen "geldpers" helaas een heel eind komen), op straffe van een langdurig verblijf in de bak. Hoe zie je dat voor je? Gaan ze ergens een eilandje bezetten en een eigen staat met een eigen munt uitroepen?!

    Natuurlijk doen ze dat niet! En dat hoeven ze ook helemaal niet, ze beschikken immers al over de nodige fiscale vluchtplekken her en der in de wereld, waar ze hun geld al lang uit het zicht van hun eigen overheden hebben geparkeerd.
  5. [verwijderd] 12 juni 2013 15:59
    quote:

    Mark Leenards schreef op 12 juni 2013 14:25:

    Puur hypothetisch en niet per se iets dat zich in de komende jaren zal afspelen, maar ik denk dat het gezag van overheden en centrale banken in twijfel gebracht zou kunnen worden. In de VS is dit een actuele discussie en ook de Europese problematiek heeft te maken met gezagsverhoudingen. In China en het Midden-Oosten idem dito. Het is opmerkelijk dat het gezag van centrale banken nog als evident wordt beschouwd. Terwijl dit nauwelijks democratische instellingen genoemd kunnen worden. Kortom, de vanzelfsprekendheid van de ECB en FED en euro's en dollars als handelsvaluta zouden ooit kunnen verdwijnen. Wat er dan in de plaats komt? Bitcoins, goud, yuans, ik heb werkelijk geen idee...

    De discussie over de houdbaarheid van schulden is overigens ook niet met argumenten te winnen, er is nauwelijks historisch vergelijkingsmateriaal. Dat is juist het punt van deze column. Logisch verstand zegt mij dat je een schuld ter grootte van meer dan 100% van het BNP niet weg kan werken met het verzwakken van je munt, tenzij je als land in default raakt. In Japan is bijna alle staatsschuld in handen van Japanse partijen, dus een zwakke yen lost dat probleem sowieso niet op lijkt me.
    Over de Centrale banken: in democratische landen wordt het bestuur van de centrale banken door de politiek gekozen. In die zin zijn het democratische instellingen, om jouw terminologie te gebruiken. Hun bestuurders worden weliswaar geacht onafhankelijk te opereren, maar in tijden van grote nood zoals nu het geval is, is het per saldo de politiek die bepaalt wat ze doen. Japan is daarvan een goed voorbeeld. In die zin is het gezag van centrale banken (gelukkig!) nog heel evident!

    Over die houdbaarheid van schulden: verdiep je eens in monetaire theorie en monetaire geschiedenis, zou ik zeggen. Er is heel veel historisch vergelijkingsmateriaal waaruit blijkt dat staatsschulden van veel meer dan 100% kunnen worden weggewerkt, bijvoorbeeld de staatsschuld van 250% van het GDP van het VK na de tweede wereldoorlog. Die was in 1990 afgebouwd tot 30% van het GDP. Overigens niet door de omvang van die schuld te laten dalen, maar door de economie te laten groeien. Zie de artikelen www.anecpa.nl/inleidende-artikelen/da..., www.anecpa.nl/inleidende-artikelen/a-...

    Over het in default raken: landen die een eigen munt voeren kunnen niet in default raken, tenzij ze zo dom zijn om geld te lenen in vreemde valuta. De Centrale bank van een land met een eigen munt kan in principe onbeperkt geld bijdrukken. Afhankelijk van het tempo waarin dat gebeurt en afhankelijk van de wijze waarop dat geld wordt ingezet, kan dit leiden tot reële economische groei of tot nominale economische groei (inflatie). NB. Nederland bevindt zich (helaas) niet meer in deze positie, omdat ze geen eigen munt meer voert.

    In het geval van Japan is het de bedoeling om met het aanzetten van de geldpers zowel reële als nominale groei te bewerkstelligen, met een flinke hoeveelheid inflatie. Met dat laatste kan namelijk die schuld onder controle worden gebracht. Het hoe en waarom daarvan wordt uitgelegd in www.anecpa.nl/kritieken/crisis-in-jap...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links