Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2024: Japan kan verder omhoog

Outlook 2024: Japan kan verder omhoog
Beeld: iStock

De Japanse aandelenbeurs heeft een prima jaar achter de rug. De Nikkei-index behoorde in 2023, met een winst van ruim 28%, tot de best presterende aandelenindices. 

Ook voor het nieuwe beursjaar liggen de technische kaarten van de Nikkei-index er uitstekend bij. De Japanse beurs heeft twee perfecte pullbackbodems achter zich liggen die een springplank vormen voor de volgende sprong. Deze pullbackbodems vormen de kern van het uitermate sterke technische plaatje van de Japanse beurs. Zie de uitleg van de pullbackbodem onderaan deze blog.

De Japanse aandelenbeurs heeft de wind mee door o.a. een economische groei die sterker is dan in de VS en Europa, in combinatie met behoudende inflatie. 

Dit zijn de technische signalen waarop het koersverloop in 2024 zal worden voortgebouwd:

  • Een 20-jarige weerstand rond 24.000 is eind 2020 opwaarts gebroken
  • Vervolgens is rond 24.681 de eerste hogere pullbackbodem gevormd 
  • Vorig jaar is de horde rond 30.714 punten (top van begin 2022) gebroken
  • De Nikkei 225-index vormde daarna de twee hogere pullbackbodem, die de springplank kan vormen voor een verdere stijging
  • De eerste tussenliggende horde bevindt zich rond 33.772,89 punten (toppen na 23 juni)
  • Breekt deze horde, dan ligt het volgende koersdoel op 38.957 (het all time high van 29 december 1989)

De Japanse aandelenbeurs draait al jaren overuren. Na een dieptepunt rond 6.994,90 punten in 2008 is de Nikkei-index bijna 400% opgelopen. Sinds de bodem van mei 2020 rond 16.887 is de Japanse beurs in waarde bijna verdubbeld. 

Eind mei is het sterke technische plaatje hier ook al besproken. 

Vandaag beoordeel ik de Japanse aandelenbeurs op basis van de vooruitzichten voor 2024. Ik eindig deze blog met de technische plaatjes van de yen versus de euro. Helemaal onderaan vindt u de uitleg over de pullbackbodem.

De technische conclusies voor 2024 zijn overduidelijk. De Nikkei staat op het punt opwaarts uit te breken. Zodra de juli-toppen rond 33.772,89 punten worden gepasseerd, wordt de volgende rally in gang gezet.

Japanse beurs probeert door te breken. 

De Nikkei 225-index heeft in de afgelopen maanden een hogere pullbackbodem gevormd rond 30.714 punten. Deze ligt fraai boven de toppen van 2021, waarmee de springplank is gelegd voor de volgende stijging.

De eerste tussenliggende horde rond 33.772,89 punten (toppen na 23 juni) ligt nu onder vuur. De waarschijnlijkheid van een doorbraak berekenen we op 80%. 

Na een doorbraak komt het volgende koersdoel op 38.957 binnen bereik. Daar ligt de top van 29 december 1989, tevens het all time high van de Japanse beurs.

Op basis van de pendulum-swing ligt het tussenliggende berekende koersdoel rond 36.830 punten: 33.772 - 30.714 = 3.085 + 33.772 = 36.830.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert een positief technisch plaatje van de Japanse beurs. Bovendien weet de 200-dagenlijn de correcties van de Nikkei prima op te vangen. 

Nikkei 225 koers

Meerjarengrafiek sinds 1983

Eind 2020 is een twintigjarige weerstand rond 24.000 doorbroken. Deze lijn-W verbindt de toppen van 1996 en 2020. Met de uitbraak boven W is een langetermijnkoopsignaal opgetreden.

De Japanse Nikkeiindex heeft sindsdien twee duidelijke pullbackbodems gevormd, gemarkeerd met de letters A en B.

Bodem A is van begin 2022 en ligt op 24.681. Deze pullbackbodem ligt mooi boven de 20-jarige weerstand W (rode stippellijn rond 24.000). De tweede pullbackbodem B rond 30.714 punten is van medio vorig jaar, ligt boven de toppen van 2021. 

Deze hogere pullbackbodems valideren de eerdere koopsignalen gemarkeerd met de letters a en b.

Sinds 2008 zijn er voortdurend hogere bodems gevormd, gemarkeerd met de horizontale blauwe lijntjes.

Zoals gemeld ligt nu de eerste tussenliggende horde rond 33.772,89 punten (toppen na 23 juni) onder vuur. De waarschijnlijkheid van een doorbraak hierboven berekenen we op 80%. 

Na een doorbraak hiervan, kunnen we een koersdoel berekenen rond 38.957 punten, gevormd door het all time high van 29 december 1989.  

  

Euro/yen boet wat aan kracht in

De EUR/JPY weet de opmars minder goed goed vast te houden. De recente correctie bracht het valutapaar EUR/JPY terug onder de toppen van medio 2023 rond 160, wat een lichte verzwakking signaleert.

Vooralsnog beweegt de koers binnen de stijgende trend met steun rond 153,15 (bodem van 8 december 2023). Weerstand ligt rond 164,31 (top van 17 november 2023).

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde weet de correcties vooralsnog goed op te vangen. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

 

Uitleg pullbackbodem en pendulum-swing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulum-swing

Volgens de pendulum-swingmethode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is een koopsignaal gevalideerd
  • Het koersdoel rond C is te berekenen door de afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt en het niveau van het koopsignaal

Pullback

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 48
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 januari 2024 08:30
    Goedemorgen,

    Vandaag Japan waar gisteren bijna 400 mensen aan een vliegramp zijn ontsnapt, dat gold niet voor 5 Japanse kustwacht medewerkers toen hun vliegtuig explodeerde en alleen de piloot de ramp, hoewel zwaargewond, overleefde.

    Wat is er eigenlijk met Japan ook weer eens getroffen door een zware aardbeving, het zit ze niet mee.
    Ik bedoel maar er is meer dan beleggen en wel of niet stijgende koersen.
  2. forum rang 6 ttroo 3 januari 2024 09:00
    Een instortende Yen brengt een Nikkei hoger en hoger. Compensatie gedrag. Teken van (Yen) zwakte in plaats van Beurs (Nikkei) sterkte.

    NasZAK move gisteren. Zet die door? Ze hebben genoeg ruimte daar. Alphabet. Microsoft. Facebook. Amazon. Ja. De daling lijkt eindelijk begonnen. Kijken hoever ze kunnen komen.

    Eerste short order is al verkocht. Kijken of ik nog wat Amerikaanse shorts later op de ochtend / middag / avond tot me kan nemen.

    Die Euro Stoxx future trekt al weer aardig bij. Europa is on the move vroeg dit jaar.

    Graag nog wat hoger gaan.
  3. forum rang 5 tradersonly 3 januari 2024 10:33
    Total US debt hits $34 trillion for the first time in history, putting US debt up 100% since 2014.

    Since the debt ceiling "crisis" ended in June 2023, total US debt is up nearly $3 trillion.

    This debt balance is more than the value of the economies of China, Germany, Japan, India and the UK COMBINED.

    The US is now spending $2 billion PER DAY on interest expense alone.

    Debt per capita is at a record high of $101,000.
  4. forum rang 6 ttroo 3 januari 2024 12:18
    Voorlopig is het STOPPEN in plaats van verder omhoog.
    Een van de weinige die hoger gaat is de VIX en dat wil je eigenlijk niet.
    Het lijkt nog allemaal wel wat te vroeg voor de dalings move alhoewel op korte termijn de grafieken te hoog staan. Het wordt een interessante meningsverschil tussen de korte en de middel lange termijn grafieken. Europe is duidelijk on de RED move. Euro Stoxx future deed gisteren nog een 4.598 en vandaag een 4.498. Amerika wilt nog niet. Althans de S&P 500 en de Down Jones niet. De NasZAK geeft het goede voorbeeld en daar kan nog veel meer RED bij. Let's do IT.
  5. forum rang 7 Doptieman 3 januari 2024 13:20
    quote:

    Doptieman schreef op 3 januari 2024 10:26:


    Eerdaags of vandaag weer verder terug naar Triple 7.... ?
    Ohhh Komt in de buurt.. De Witboordjes kunnen er nog geen afscheid van nemen ??
    en laten weer even zien dat ze de AEX teller in ieder geval weer heel strak onder controle hebben.
    Ciao.... (iedereen nog op vakantie of zo?)
  6. LucaTonie 3 januari 2024 13:35
    quote:

    Doptieman schreef op 3 januari 2024 13:20:

    [...]

    Ohhh Komt in de buurt.. De Witboordjes kunnen er nog geen afscheid van nemen ??
    en laten weer even zien dat ze de AEX teller in ieder geval weer heel strak onder controle hebben.
    Ciao.... (iedereen nog op vakantie of zo?)
    Toch klopt het gladstrijken niet echt wat jij in elk bericht aanhaalt. Als je zoals jij elke dag hier loopt te roepen dat het alleen maar om het gladstrijken gaat sla je de plank toch aardig mis. Volgens mij zijn er sinds het nieuwe jaar al 15 punten af dus dat zijwaarts bewegen van je klopt niet echt. Ja op lange termijn misschien maar korte termijn zijn er wel degelijk behoorlijke schommelingen.
  7. Nick75 3 januari 2024 14:31
    quote:

    need_to_hold schreef op 3 januari 2024 14:04:

    Eens kijken hoe het met de compressie in de pomp van de Amerikanen zit het laatste anderhalf u voor opening... hopelijk is die bijna leeg
    Ben ook wel benieuwd. Persoonlijk vind ik de DJI redelijk stabiel staan. NDQ en S&P hebben nu en dan al eens een pittige rode dag geschreven, maar DJI heeft nog quasi niets ingeboet.... Kblijf het bijzonder vinden.
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links