Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Knot geeft euro zet omhoog

Knot geeft euro zet omhoog
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De dollar staat maandag lager door meer risicobereidheid onder beleggers, die daardoor veilige havens in dollars verlaten, terwijl de euro stijgt na uitspraken van ECB-beleidsmaker Klaas Knot.  

De euro/dollar noteerde maandag 0,4 procent hoger op 1,0912. Ook ten opzichte van de euro en de Japanse yen klimt de Europese eenheidsmunt fors, met respectievelijk 0,5 en 0,8 procent.

"De opmars van de euro zet stevig door, met een flinke handel tijdens de marktopening maandagochtend", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.  

De aanleiding zijn uitspraken van Klaas Knot, de centrale bankier van Nederland in de Europese Centrale Bank, die zijn eerdere uitspraken over het te verwachten aantal rentestappen met 50 basispunten nader toelichtte.

In een recent interview met CNBC zei Knot te rekenen op meerdere verhogingen met 50 basispunten. Dit kon echter worden uitgelegd als slechts een toekomstige stap van die omvang, aangezien er al zo'n stap was gezet bij het vorige rentebesluit.

Afgelopen weekend zei Knot op de Nederlandse tv nog maar eens dat hij wel degelijk nog zeker twee stappen van 50 basispunten wil zien, zowel in februari als in maart. "En die duidelijkheid steunt de euro", aldus Koopman.

Daar stond tegenover dat de doorgaans havikachtige Fed-beleidsmaker Christopher Waller aangaf dat het wel eens genoeg zou kunnen zijn als de Fed in februari nog 25 basispunten en misschien in maart nog eens 25 basispunten bovenop de rente zou doen. Zo lopen de verwachtingen voor de monetaire ontwikkelingen in de VS en de EU steeds meer uiteen, ten gunste van de euro.

De markt is erg optimistisch over de euro, vindt Koopman, en dat heeft vooral te maken met de energiemarkt. De energieprijzen in Europa zijn sterk gedaald en de markt is vooral positiever geworden dat het dit jaar veel gemakkelijker zal worden dan vorig jaar om de gasvoorraden bijtijds te vullen tegen normalere prijzen. Er is veel geinvesteerd in capaciteit om de voorraden sneller te kunnen aanvullen met LNG en dat moet zich uitbetalen, volgens de huidige marktverwachtingen, zei Koopman.

De analist van Rabobank erkent dat zijn bank deze rally niet had zien aankomen, en nog lang verwachtte dat de dollar weer zou opveren en de euro weer onder pariteit zou terugvallen. Dat scenario heeft Rabobank nu geschrapt. "We zaten daar mis en dat is goed nieuws, dus eigenlijk niet vervelend om daar mis te zitten", aldus de analist.

Koopman ziet nog wel kleinere risico's, bijvoorbeeld dat de heropening van China meer vraag naar aardgas zal opleveren waardoor de markt toch weer wat krapper kan worden. De paniekprijzen die vorig jaar werden betaald in Europa voor aardgas, waarin landen tegen elkaar opboden om hun voorraden op peil te krijgen, ziet Koopman dit jaar echter niet meer terugkeren.
 
Ook zou een heropleving van de oorlog in Oekraïne na de verdere mobilisatie van het Russische leger het optimisme weer kunnen dempen.

Deze week zijn er macro-economische cijfers over de economische groei in de Verenigde Staten. Dit zou de dollar aan de zachte kant kunnen houden, hoewel de munt al substantieel is gedaald en shortsellers mogelijk terughoudend zijn om in te zetten tegen de dollar voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed op 1 februari, volgens analist Chris Turner van ING.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. chogogo 23 januari 2023 13:28
    De dollar is "shit" valuta. En wordt massaal bijgeprint (dat veroorzaakt ook de grote inflatie). Ik snap nog steeds niet waarom de dollar dus zo hoog staat t.o.v. de euro. Of de euro moet ook bijgedrukt worden. En dan is het einde zoek, want dan wordt iedere valuta bijgeprint en kunnen wij als consument het compleet schudden. Want dat bijgeprinte geld bereikt ons toch nooit, dat bereikt alleen criminelen (zoals de overheid). Het is een dus een grandioze mislukking geweest om de dollar los te koppelen van het goud, behalve voor de criminelen dan. En daarom wordt het volk armer en de criminelen rijker. Iedereen weet het, niemand doet er wat aan.
  2. chogogo 23 januari 2023 13:29
    De dollar is geen valuta. En wordt massaal bijgeprint (dat veroorzaakt ook de grote inflatie). Ik snap nog steeds niet waarom de dollar dus zo hoog staat t.o.v. de euro. Of de euro moet ook bijgedrukt worden. En dan is het einde zoek, want dan wordt iedere valuta bijgeprint en kunnen wij als consument het compleet schudden. Want dat bijgeprinte geld bereikt ons toch nooit, dat bereikt alleen criminelen (zoals de overheid). Het is een dus een grandioze mislukking geweest om de dollar los te koppelen van het goud, behalve voor de criminelen dan. En daarom wordt het volk armer en de criminelen rijker. Iedereen weet het, niemand doet er wat aan.
  3. treasury t 23 januari 2023 16:08
    Ondanks 'wat'lagere USD is het optimisme betreffende de EURO wel wat voorbarig.Het huidige 'rentespel' van ECB/FED/BOJ is duidelijk verwoord door de verschillende participanten tijdens het CNBC forum.Aangevuld door Klaas Knot afgelopen zondag.Hogere inflatie betekend hogere rente ,hoeveel hoger dat zien we wel....Er is 1 ontbindende voorwaarde nl dat de rente verhogingen niet moeten leiden tot 'al de hoge' werkloosheid.

    Voorlopig dus hogere rentes,ECB was beetje laat maar verhoogt nu wat meer dan de VS...Japan blijft de wereld financieren met zeer lage rentes ivm angst voor deflatie....

    Als belegger en handelaar----probeer NOOIT centrale banken te verslaan,ze hebben echt een langere adem!!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links