Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Reboundje...?

Eerst het goede nieuws. Alcoa kwam gisteravond nabeurs Wall Street als eerste groot (Dow Jones) fonds door met haar KW1-cijfers. En die vielen mee! Daar was de officieuze handel nabeurs van grote marktpartijen blij mee: +5,63% en dat op 13,5% van het normale dagvolume, wat veel is.

Dan nu het minder goede nieuws: de andere koersen... Jemig, waar begin ik? Eerst feiten. Daar verdoe ik mijn tijd liever aan dan aan jammeren en janken. Is dit een technische correctie - volgens het boekje een 10%-daling - of Iets Heel Ergs? De AEX komt van 336,17 op 16 maart en is nu exact 9% kwijt.

Voor de flauwekul: de AEX-ellende begon toen mijn nieuwe bonenmaler (voor mijn geliefde espresso) kuren begon te vertonen. Terechte daling dus :-) Die maffe Italianen zetten gewoon niet in de gebruiksaanwijzing dat de batterij in het ding eerst 24 uur moet opladen. Om 10:00 uur kan ik wel/niet sein veilig geven :-)

Kortom, na een lagere opening vandaag - reken daar maar op - zou... Enfin, dat moet en kan alleen uzelf bepalen. Wat wel weer gunstig is, is dat ik de eerste mailtjes en tweetjes binnen krijg van mensen die al "zeker" zijn van AEX 200 of nog minder. Er zijn nu eenmaal beren, stieren en masochisten.

1,64%

Het gekke is: er is bijna geen nieuws (zie de karige rijtjes headlines), behalve dan dat Spanje wat extra bezuinigt en dat het met het bedrijfsleven best goed gaat. En wat doet iedereen? Bunds (Duitse staatsobligaties) kopen. De tienjaars doen nu 1,64%. Huiswerkopdracht: trek daar de inflatie vanaf!

Vandaag? De TNT Express-aandeelhouders zeggen ja of nee tegen het UPS-bod en er is het Fed Beige Book, een anekdotisch verslag van de stand van de Amerikaanse economie. Dat verschijnt pas om 20:00 uur, als wij al voetbal kijken. Dan kijk ik nu met mijn ogen dicht (knap hé?) naar de actuele markten:

  • De Europese futures lopen weer rood aan. Geen één voor de komma, dat is tenminste iets. De Amerikaanse plussen, maar dat deden ze gisteren ook rond deze tijd
  • Meevallende koersscahde in Azie, maar wél koersschade. Japan het meest
  • EUR/USD tobt rond 1,31
  • Nu even terug, maar goud en zilver zijn de enige items die het goed doen
  • Oliebenchmarks WTI en Brent blijven nu toch ook liggen
  • Hé, de Bund future daalt (met aandelen mee)! Da's niet normaal. Meestal krijgen obligatiebeleggers dan gelijk, maar vandaag moet dat maar eens anders zijn, vind ik :-) De Spaanse tienjaarsrente doet as we speak wel al weer hoger op 6,012% en de Italiaanse ook op 5,732%

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

James Bund, licensed to kill... Shaken not stirred, de Duitse tienjaarsrente (Bund) sinds zeg maar de eenwording. Er kan nog meer af?

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken? "De club van Rome, spikelanten in olie, hoe Alcoa tegen de wereld aankijkt (Q1), Apple."

Macroagenda

  • 09:30 Nederland: woningbouw februari
  • 11:30 Duitsland: obligatieveiling
  • 14:30 VS: im- & exportprijzen maart (consensus: +1,0% & +0,3%%)
  • 19:00 VS: obligatieveiling
  • 20:00 VS: Fed Beige Book
  • 20:00 VS: federale begroting maart (consensus: -188,7 miljard dollar)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links