Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Gezapig

Misschien dat de geschiedenis ooit de huidige opgang wel Apple-rally gaat noemen. Sla een beurs- of nieuwssite open en het is Apple, Apple en nog eens Apple wat de klok slaat. Ik weet wel hoe dit vroeg of laat afloopt, maar dat roep ik al vanaf 300 dollar ofzo en daarom heb ik geen recht van spreken meer.

Cijfers zijn er vandaag van Oracle, Fed-opperhoofd Ben Bernanke speecht en er is een Amerikaans huizencijfer. Die deden er twee jaar lang niet meer toe, maar nu weer wel. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat de markt een eventuele meevaller weet te waarderen en een tegenvaller domweg negeert.

Griekenland gaat weer staken lees ik in de FD agenda (knap iemand die het verschil ziet tussen werkende, stakende en rellende Griek) en doet even een 14,4 miljard euro bond redemption, Moody's matst Spanje met die in vele tapasjes uit elkaar vallende begroting. Wat een zooitje is het toch in die landen.

Lezersvraag :-)

Goed, vraag ik voor één keer advies aan jullie. Ik kan mijn huis kopen van mijn woningbouwvereniging De Key: 235.000 euri vrij onder naam voor een zonnige Amsterdamse maisonette (1992 - twee etages) van 110 vierkante meter in het Oostelijk Havengebied, met water voor de deur en balkon op het westen.

De woning (lees: schoenendoos) moet worden opgeknapt (nieuwe keuken en badkamer et cetera), het is niet mijn droomhuis en het is in een blok met koop en sociale huur door elkaar. Mijn grootste angst is om aso's als buren te krijgen. Ik moet zeker 600 euro netto per maand meer betalen dan mijn scheefhuur.

Goed, mijn vraag aan jullie: doen of niet doen? Ik twijfel: redelijke prijs, maar wat gaat er met HRA gebeuren, ik zie lange tijd geen upside in de huizenpijzen en ik steek die 600 euro daarom liever in aandelen... Ik dacht daarom nog even een jaartje te wachten. OK, alvast bedankt en gauw over naar de markten.

  • De futures doen niet veel, afwachten maar. Ik durf geen uitspraken te doen
  • Op het flink dalende Shanghai en India na is in Azië het groeien van het gras ook interessanter dan de koersen
  • EUR/USD maakt een pas op de plaats na een er toch weer een centje te hebben bijgesneakt
  • Goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent moeten ook weer wat terug
  • De Bund future daalt ook, niet veel, maar het blijft toch altijd een vreemd gezicht als die met aandelen daalt...

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Verscher kan bijna niet: Royce Tostrams twittert net deze grafiek van de VIX: officieel de volatiliteitsindex van deS&P 500, officieus paniekindex. Manmanman, wat zijn we toch relaxed nu met z'n allen:-) Na een intradag dieptepuntje op 13,43 ziet Trostradamus echter upside.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken? " Mijn persoonlijke favoriet vandaag: "hoe heet de grootste worst", maar ook economie de afgelopen 2 millenia, BHP ziet vraag naar ijzererts afvlakken, ingeprijsde inflatie loopt op, steile VIX curve, seizoenspatroon AUD en Apple."

Belangrijkste buitenlandse cijferkandidaten

Macroagenda

  • 08:00 Duitsland: inflatie (PPI) februari (consensus: +0,5%)
  • 09:30 Spanje: obligatieveiling
  • 10:00 Griekenland: obligatieveiling
  • 11:00 EU: EFSF obligatieveiling
  • 11:00 VK: inflatie (CPI) februari (consensus: +3,4% - yoy)
  • 13:30 VS: in aanbouw genomen huizen februari (consensus: 700.000)
  • 16:45 VS: speech Fed-voorzitter Ben Bernanke

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 maart 2012 08:32
    Goedemorgen AJK.

    Als je niet zeker bent van je huis zou ik gewoon nog ff blijven huren zodat je er later niet aan vast zit, indien de geruchten over de Nederlandse huizenmarkt waar zijn kan er nog een flinke daling in die prijzen komen, je kan later dan alsnog besluiten te kopen natuurlijk.

    D.
  2. Yabbedabbedoe 20 maart 2012 08:39

    Goedemorgen,

    Tja, waarschijnlijk zal de huizenmarkt de komende jaren niet omhooggaan, op zijn minst stagneren. Als je het had over een ander deel van Nederland zou ik zeggen niet doen. Maar.....je hebt het over een woning in Amsterdam. Tot nu toe hebben de huizenprijzen zich daar goed staande weten te houden. Met de trend dat steeds meer mensen in steden gaan wonen zal de woning zeker zijn waarde behouden. Daarbij opgeteld dat je anders meer huur moet gaan betalen wat toch geld weggooien is, kun je beter je 'huurgeld'gebruiken om je hypotheek te betalen. Haal iedereen over in de straat om hetzelfde te doen en je angst voor asso's in de straat is dan al een stuk minder.
    Mocht je toch nog ergens anders gaan wonen is het een fantastische object om te verhuren. SUCCES!
  3. SanderW123 20 maart 2012 08:51
    quote:

    Yabbedabbedoe schreef op 20 maart 2012 08:39:

    Goedemorgen,

    Tja, waarschijnlijk zal de huizenmarkt de komende jaren niet omhooggaan, op zijn minst stagneren. Als je het had over een ander deel van Nederland zou ik zeggen niet doen. Maar.....je hebt het over een woning in Amsterdam. Tot nu toe hebben de huizenprijzen zich daar goed staande weten te houden. Met de trend dat steeds meer mensen in steden gaan wonen zal de woning zeker zijn waarde behouden. Daarbij opgeteld dat je anders meer huur moet gaan betalen wat toch geld weggooien is, kun je beter je 'huurgeld'gebruiken om je hypotheek te betalen. Haal iedereen over in de straat om hetzelfde te doen en je angst voor asso's in de straat is dan al een stuk minder.
    Mocht je toch nog ergens anders gaan wonen is het een fantastische object om te verhuren. SUCCES!
    Hij geeft juist aan dat hij met de hypotheek netto 600 p/maand meer moet gaan betalen.
  4. [verwijderd] 20 maart 2012 08:52
    goedemorgen mijnheer,
    ik zou nooit iets kopen wat niet aan je lijstje van eisen voldoet, je krijgt nu al spijt.
    maak een lijstje met wegingsfactoren, als bereikbaarheid, dokter, tandarts, school, gemeentebelastingen,kroeg, hypotheek eisen, noem maar op, zet daar wegingsfactoren achter en ga dan pas in actie komen, nooit op deze manier. succes
    Cees
  5. Eurofielius 20 maart 2012 08:56
    Zo te lezen vindt je het huis niet fantastisch. De engige reden zou dan zijn vanuit financiele overwegingen, ofwel hopen op winst bij verkoop. Dat is geen goede motivatie. het huis moet jaarlijks (12x600=) 7200 euro in waarde stijgen wil het aantrekkelijk zijn.
    Je wilt er mogelijk binnenkort weg, en dan zit je mogelijk met een huis dat je niet snel kwijt raakt en waar je mogelijk verlies op moet nemen,
    Niet doen dan. Koop een huis waar je echt graag in wilt wonen. Tot die tijd lekker blijven huren. Stop die 600 euro per maand in een spaarrekening of beleggingsfonds.
  6. Woudsehoeve 20 maart 2012 08:59
    Blijf lekker huren en zoek iets wat wel je droomhuis is en investeer daar je toekomst in!
    Ga die stad uit en zoek een huis in een dorp waar ze de buren kennen, je auto gewoon voor de deur staat en de "aso's" niet willen wonen.

    Steek die 600 per maand die je over hebt in gesubsidieerde wind- of zonne-energie projecten. Of straks op je eigen huis en geen (stijgende)energie nota's meer....
  7. Orca 20 maart 2012 09:12
    Niet doen, tenzij je 't cash kan aftikken. Hypo aftrek is 't worteltje, onderhoud etc alsmede waardevermindering is de stok. Bovendien is de prijs per m² krankzinnig en ben je je flexibiliteit kwijt, mocht je ooit willen/moeten verhuizen. Lekker blijven scheefhuren en van het uitgespaarde geld goud kopen.
    Wb dat cash verhaal, ik zie overal om me heen dat mensen met geld nu og kopen, omdat ze proberen hun cash kwijt te raken, en dat is rationeel. De og markt, voor zover ie nog functioneert, is uiteen gevallen in 2 markten, de must-buy captive audience (jij dus) en de discretionary. Die laatste groep koopt og niet om rijk te worden maar om enigszins rijk te blijven.
  8. [verwijderd] 20 maart 2012 10:04
    [quote] Wat een zooitje is het toch in die landen [unquote]
    Wacht maar tot Mark en Maxime, onder druk van onze Midden en Oost Europa deskundige (wonen daar ook al moslims) Geert, tot een fantastische (schijn)oplossing komen voor onze begroting. Gaan we nog lachen.
    Voor wat betreft je schoenendoos: kopen, maximale hypotheek nu het nog kan en de rente laag is, bij verhuizing naar je droomhuis neem je die hypotheek wel mee. De rente (en misschien het afschaffen van de HRA) kun je afdekken met derivaten (bij de woningbouwvereniging kunnen ze je prima adviseren).
  9. Orca 20 maart 2012 10:16
    Scheefhuurders zijn alleen aso's in een communistisch systeem. In een zogenaamd kapitalistisch systeem als 't onze is het een waardeoordeelvrije keuze. Nou is 020 een communistisch systeem, al jarenlang, zie oa de discussie over parkeervergunningen voor mensen met een inpandige garage. En zie ook de mate van zelfverrijking en graaien bij de meestal PvdA bestuurders. In Pyongyang aan de Amstel geldt alleen het recht van de slimste, en slim ben je als je 'n ander naait, zo werkt dat nou eenmaal in win-lose omgevingen. Zorg dat je geen lulletje bent en laat je niet door de linkse kerk een schuldgevoel aanpraten. Mooi hè, die linkse heilgedachte?
  10. [verwijderd] 20 maart 2012 10:47
    Hallo allemaal,

    Dank voor jullie reacties, keuze wordt er alleen niet gemakkelijker op. Ik ga eerst maar eens even met mn woningbouwvereniging praten en sommetjes/scenario's maken.

    Oh ja, ik ben vast asociaal als scheefhuurder. Maar niet minder asociaal dan degenen die menen dat ze hun idioot grote schulden door de staat moeten laten subsidiëren (HRA).

    Dát is wat mij misschien nog het meest huiverig maakt: de Nederlandse woning'markt' (met al die subsidies, regelingen en vooral regels kun je eigenlijk niet meer van markt spreken) is zó verrot dat ik niet sta te trappelen om me (ik ben nu 100% schuldenvrij) vol te hangen met schulden.

    Er kunnen daarom nog wel eens hele gekke dingen gebeuren op de huizenmarkt, die wij ons nu nog niet kunnen voorstellen. Met aandelen neem ik al genoeg risico en om dat nou ook nog met een huis te doen...

    En ik krijg die Herengrachtindex maar niet uit m'n hoofd. Lijkt Apple wel :-)
    www.quotenet.nl/images/herengracht_in...

    Moeilijk, moeilijk, moeilijk,
    Arend Jan
  11. [verwijderd] 20 maart 2012 11:31
    'Oh ja, ik ben vast asociaal als scheefhuurder. Maar niet minder asociaal dan degenen die menen dat ze hun idioot grote schulden door de staat moeten laten subsidiëren (HRA). '

    Sorry AJ, maar dit is ongenuanceerde linkse propaganda prietpraat. Juist het ongelooflijk grote contingent sociale woningen in bijv Amsterdam is staatssubsidie optima forma, cq kapitaalvernietiging. En HRA is in belangrijke mate verantwoordelijk voor onze welvaart, verdiend door hard werkende belastingbetalers/huiseigenaren.

    En Orca, HRA is geen korting op je inkomen. Het betekend Hypotheek Rente Aftrek (voor de IB) en is onderhevig aan steeds meer beperkingen. Met dank aan de onbetaalbare linkse hobbies ('sociale' woningbouw e.d.) van onze bestuurders.

  12. forum rang 4 holenbeer 20 maart 2012 20:03
    Ik zou naast de extra 600 euro ook het feit dat je zelf investeringen en onderhoud voor je rekening moet nemen in ogenschouw nemen. Niet alleen de kosten, maar ook het gezeur erover met je buren en de tijd die het je kost om het allemaal geregeld te krijgen.

    En kopen als investering klinkt leuk, maar je blijft net zo goed huurder. Je huurt alleen niet het huis, je huurt de koopsom van de bank. De netto rente is echt geen investering, die zie je nooit meer terug.

    Ik heb zelf eind 2008 gekocht, moet nu alle onderhoud zelf doen of betalen, betaal netto bijna 2 keer zoveel als toen ik nog huurde, sta onder water met de hypotheek en kan dus niet makkelijk verhuizen als ik dat zou willen. Gelukkig woon ik prima en hebben we beiden onze baan nog, maar zodra één van die dingen verandert heb ik geen maand opzegtermijn meer, maar 50.000 euro restschuld. Die kan ik dan wel contant betalen, maar dan is mijn vroegpensienvoorziening naar de haaien.

    Kortom, die 600 euro kan je beter besteden en de flexibiliteit is tegenwoordig ook wat waard. Ik denk niet dat ik nu die stap nog zou zetten. En voor mij en vele anderen is het achteraf lullen, voor jou is het nog vooruit kijken ...
  13. forum rang 5 theo1 21 maart 2012 10:30
    Hoi Arend Jan,

    Een dagje later, maar misschien zie je dit nog.
    Mijn beste investering ooit was mijn huurappartementje kopen van de woningbouw, maar dat was in een heel andere woningmarkt. Je moet wel in het oog houden dat een huis niet een investering is, maar een dak boven je hoofd. Het is leuk als je bezit meer waard wordt, en het is heel rottig om onder water te komen staan, maar je hebt een huis om prettig te wonen, niet om rijk van te worden. Ik zou de volgende punten overwegen:

    1- kan ik het gemakkelijk betalen? Bij jou volgens mij geen probleem. Zorg dat je aflost op die hypotheek, anders huur je nog steeds, maar nu van de bank. Bovendien, hoe meer je aflost, hoe lager het risico om onder water te komen. Het is natuurlijk wel een kapitaal-commitment. Houd ook rekening met onderhoudskosten en met het gegeven dat je een reservepot moet aanhouden voor als je CV ketel ontploft of zo. Omdat het een appartement is, hoef je dan weer niet te begroten voor een lekkend dak of zo, want dat loopt via de VVE. Voor een koopappartement vallen de onderhoudskosten wel mee, het grote werk is voor de VVE en je weet wat je daar iedere maand voor moet betalen.
    2- wil ik hier nog een tijd blijven wonen? Een huis kopen is eigenlijk alleen kosteneffectief als je er zeker een jaar of 7 wil blijven wonen. Ander kun je beter huren.
    3- is het erfpachtgrond? En zo ja, hoe lang is die afgekocht? Je kan zomaar op een tikkende tijdbom zitten. Zijn er nog andere erfdienstbaarheden? De aanbieder moet dat aangeven als je er naar vraagt. Maar je moet er wel naar vragen.
    4- als je koopt krijg je te maken met een VVE. VVE vergaderingen zijn geen pretje: mensen willen het mooiste en het duurste, maar gaan moeilijk doen als er betaald moet worden. Het is altijd moeilijk om genoeg opkomst op de vergadering te krijgen om überhaupt een geldig besluit te kunnen nemen. Bij mij duurde het gezeur over het schilderwerk totdat er werkelijk geen verf meer op de kozijnen zat. Heb je daar zin in?
    5- als eigenaar van een appartement loopt het onderhoud van de buitenkant via de VVE, de binnenkant moet je zelf doen. Daar staat tegenover dat je het niet in oorspronkelijke staat hoeft op te leveren als je eruit gaat. Meer werk, meer kosten, meer vrijheid, meer kans om de waarde van je huis te laten toenemen.
    6- je hebt natuurlijk geen enkele controle over wie er in de huurhuizen komt te wonen. In de koophuizen komen alleen mensen die het kunnen betalen, in de huurhuizen kan iedere tokkie terecht komen. In mijn geval ging de buurt erop vooruit toen er huizen verkocht gingen worden, maar je loopt inderdaad het risico dat er een aso naast je komt. Maar dat risico heb je ook als je huurt.
    7- is het huis groot genoeg en toekomstbestendig? Stel dat je een kind krijgt, gaat dat dan nog in dit huis? Zo nee, zou ik het niet kopen. Als ik je fotootje zie naast je artikels, ben je wel ongeveer op de leeftijd voor gezinsuitbreiding. Je kan daar ook niet eindeloos mee wachten. Dus als dat een reële optie is, moet je daar rekening mee houden.
    8- als het een goede aanbieding is, wil dat niet automatisch zeggen dat die aanbieding volgend jaar nog steeds staat. Als je er achter staat, moet je op een gegeven moment wel durven toe te slaan, het kan de buitenkans van je leven blijken te zijn. Aan de andere kant, als de vraagprijs al te laag is, loop je het risico dat er huizen worden opgekocht om er een wietplantage te beginnen. Is er een anti-speculatiebeding?
    9- ga eens een praatje maken met je collega Jos Koets over hypotheken. Jij hebt het voordeel dat je een expert kent.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links