Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Grote kracht

Hebben we het kleine aanloopje in de AEX gisteren alweer gehad? Ik denk van wel. Met een dieptepunt net boven de 389 werd de steunzone van 388 – 389 zo goed als getest.

De kans is dan ook reëel dat hiermee een hogere zeerkortetermijnbodem is gezet en de AEX in de loop van volgende week al door de 400 punten trekt. Alle signalen in het kortetermijnbeeld staan op groen en de opwaartse weg is ingeslagen voor de komende weken.

De kans is daarbij aanwezig dat de AEX alsnog de jaartop zal gaan testen richting het einde van dit handelsjaar, maar of deze nog wordt opgehoogd, is niet te zeggen. Tijdens deze vijfde correctie van dit jaar was er sprake van een klassieke capitulatiefase van 30 punten daling in twee dagen tijd.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Positieve crossing

Tijdens de vorming van dit dieptepunt werden de langere stijgende bodemlijnen bijna getest en was er uiteindelijk een geslaagde terugtest van de voormalige 2011-top bij 373. Uiteindelijk werd een enorme hammer op de borden gezet in veel indices als belangrijk bodempatroon. Als de AEX vandaag boven de 392 weet te sluiten dan is op de weekgrafiek ook nog eens een bullish engulfing gevormd.

Dit (366) is de hogere bodem in het langere termijnbeeld geworden. De afgelopen jaren zagen we elk jaar wel een correctie die ruim boven de 10% uitkwam, en ook dit jaar gebeurde dit dus weer.

De technische indicatoren noteerden medio vorige week op zware oversoldniveaus waarna de RSI vrijdag al zijn dalende toppenlijn brak en een koopsignaal gaf. De MACD is vaak ‘lagging’ tijdens forse snelle correcties, maar staat op het punt een positieve crossing te maken.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoe nu verder?

Het laatste en meest belangrijke bevestigingsignaal kwam uit de AEX zelf. Enkele dagen geleden werd de vanaf 422 dalende toppenlijn gebroken. Deze bewegingen zagen we overigens in bijna alle indices ontstaan, dus er is ook voldaan aan een belangrijke vereiste namelijk dat de verbeteringen en doorbraken synchroon in meerdere indices moesten plaatsvinden.

Hoe nu verder? Is deze zeer kortstondige intraday terugtest voorbij? Deze kans acht ik reëel. Het gevormde toppatroon (hanging man) werd alweer opgeheven. Mogelijk dat de AEX vandaag nog een poging onderneemt om de 392 onder druk te zetten, maar de 389,40 lijkt voorlopig even het dieptepunt en de opwaartse kracht is groot.

Met de beweging gisteren naar 389 werd het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de vijfde correctie nog even teruggetest en ook bijna de augustusbodem. De dalende toppenlijn is alweer gezakt naar een niveau van rond de 384. Aan de bovenkant naderde de AEX gisteren alweer de voormalige jaartop van vorig jaar (398).

Voor de komende week verwacht ik een verder opwaarts vervolg tot boven de 400. Bij 400,30 – 401,20 ligt nog een openstaande gap, bij 403,50 het 200-daags gemiddelde en een test van de 409 sluit ik op korte termijn ook niet uit. Hier ligt de voormalige dubbele top van het eerste halfjaar en het 50-daags gemiddelde.

DAX

De opwaartse doorbraak in de DAX kreeg gisteren ook een krachtig vervolg. Woensdag brak de DAX nipt boven zowel de voormalige neklijn van het grote hoofd-schoudertoppatroon alsook door de dalende toppenlijn van deze forse correctie. Deze niveaus lagen in de zone 8.900 – 8.930.

Gisteren werd alweer fors afstand genomen van deze voormalige weerstandszone en vulde de DAX ook alweer een neerwaartse gap (net onder de 9.000) op. Voor de komende twee weken is een verder opwaarts vervolg naar de zone 9.350 – 9.375 realistisch. Hier ligt een horizontale weerstand maar ook het 50-daags gemiddelde.

Een kleine terugtest vandaag is mogelijk, waarbij de eerste steun eigenlijk pas bij 8.900 – 8.915 is te vinden en dat lijkt een stap te ver.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

613 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2014 09:06
    Deze analyse van Bas spreekt mij aan, zeker voor de DAX met een korte terugtest om daarna up te gaan. Past ook bij de visie van anderen op dit forum. Al typend toch maar afscheid genomen van de fdax op 8995 (weer te vroeg maar wel winst). Wordt een rustige dag want moet weg... succes allen!
  2. [verwijderd] 24 oktober 2014 09:26
    Nou nou nou bas wat een vastigheid. Voor de aardbeving in Japan stonden we 370. Al met al 6% opgeschoten. Was minder geweest als ze de index niet steeds aan hadden gepast. Das een lekker rendement hoor. Voorlopig moet er nog wat dividend van de index af. Ik weet het niet maar 400 lijkt mij wel een zware top.
613 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links