Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DNB: groeitempo economie gaat verder omlaag

Gepubliceerd op 16 december 2019 13:11 | Views: 2.885 | Onderwerpen: banken, DNB

AMSTERDAM (AFN) - Het groeitempo van de Nederlandse economie neemt de komende jaren waarschijnlijk steviger af dan voorzien. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) voelt Nederland onder meer de stikstofkwestie waardoor bouwprojecten zijn stilgelegd of uitgesteld. Ook het versnelde dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en de krappe arbeidsmarkt zetten een rem op de groei. Verder is sprake van een scherp gedaald consumentenvertrouwen en minder gunstige internationale omstandigheden.

De centrale bank voorziet voor dit jaar een economische groei van 1,7 procent. Dat is nog wel 0,1 procentpunt hoger dan DNB stelde bij de vorige raming in juni. Volgend jaar en in 2021 zakt de groei verder weg naar 1,4 en 1,1 procent. Eerder voorspelde DNB voor deze jaren nog plussen van respectievelijk 1,5 en 1,4 procent.

Hoewel dit "historisch gezien lage cijfers" lijken, liggen de groeipercentages volgens de centrale bank nog wel dicht bij de zogeheten potentiële groei. Dat betekent dat sprake is van een soort natuurlijke teruggang naar een groeipercentage dat langduriger is vol te houden.

Minder export

Door de strengere stikstofregulering staat het aantal vergunningen en daarmee de nieuwbouw extra onder druk. Het negatieve effect daarvan op de groei blijft in deze raming beperkt tot circa 0,1 procentpunt per jaar, vooral via lagere investeringen. De versnelde afbouw van de aardgasproductie raakt Nederland volgend jaar met eenzelfde percentage.

Volgens DNB moet Nederland het de komende jaren minder hebben van de export. De bijdrage daarvan aan de groei zal afnemen, al zijn voorspellingen op dit vlak nog erg afhankelijk van hoe de handelsspanningen met bijvoorbeeld de VS en de brexit precies uitpakken. Geholpen door de lagere inkomstenbelasting zal de consumptiegroei komende jaren weer aantrekken. Ook de overheidsbestedingen doen een duit in het zakje. Het overschot op de overheidsbegroting slaat in 2021 naar verwachting om naar een tekort van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De werkloosheid kruipt tegelijkertijd weer wat omhoog, van 3,4 procent dit jaar naar 3,6 procent in 2021. Niettemin blijft er in veel sectoren sprake van een grote roep om personeel. Deze situatie zorgt er ook voor dat de lonen waarschijnlijk verder omhoog zullen gaan. Dit heeft ook weer gevolgen voor de inflatie die relatief hoog blijft.

Gerelateerd

banken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DNB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
suske wiet
2
De stikstofkwestie doet het begroting overschot zienderogen wegsmelten .
Maak uw berekening opnieuw en grondig.
Er gaan nog massaal protesten komen vermoed ik .
Milieu is prima met realisme .
Visie is compleet gestoord .
havik of duif
0
Een voorspelling uit een glazen bol die nog beslagen is. Door veel personeelstekort in veel sectoren is het maar goed dat er toch nog een beperkte groei zal blijven in de komende jaren. Als de inflatie dan relatief gaat oplopen is dat een mooi moment om de rente te verhogen waardoor veel problemen weer kleiner worden (pensioenen, spaargeld, banken) Hoera voor de mooie toekomst.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord