Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: NN en ASR te hard afgestraft

Beursblik: NN en ASR te hard afgestraft
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De koersdalingen van NN Group en ASR Nederland woensdag na de negatieve uitspraken van het Gerechtshof in Den Haag lijken overdreven. Dat stelt analist Jason Kalamboussis van ING donderdag in een rapport.  

Woensdag verloor ASR 14 procent en NN Group 19 procent, omdat beleggers er niet op hadden gerekend dat de al jaren lopende rechtszaak nog zo slecht zou kunnen uitvallen. Donderdag ging NN Group in de ochtendhandel nog eens met 5 procent onderuit maar dat verlies was in de middag alweer grotendeels weggepoetst.

Analist Jason Kalamboussis had voorafgaand aan de uitspraak wel rekening gehouden met een forse verliespost voor beide verzekeraars en kwam op basis daarvan tot zijn koersdoel van 41 euro voor NN Group en 48 euro voor ASR.

Na lezing van het oordeel ziet de analist reden om de verwachte compensatie per actieve polis te verdubbelen van 1.000 tot 2.000 euro, wat zou neerkomen op een verdubbeling van de voorziening voor NN Group tot 739 miljoen euro en voor ASR tot 926 miljoen euro. "Dit achten personen rond de Vereniging Woekerpolis een goed startpunt", aldus de analist, die sprak met enkele leden.

Kalamboussis gaat er overigens van uit dat er voor eind 2025 niets zal gebeuren en vraagt zich daarom af in hoeverre deze bedragen nu al in zijn waarderingsmodel moeten worden opgenomen. Hij merkt op dat de koersval van NN Group gelijkstaat aan een compensatie van 6.800 euro per polis wat hij "erg hoog" noemt. Een eerdere schikking ging niet verder dan 1.000 euro.  

Als de compensatie toch ruim boven 2.000 euro per polis zou oplopen, dan zou dit toch wel tot problemen kunnen leiden voor de kasposities van de twee verzekeraars, die nu nog behoorlijk ruim is, aldus de analist.

Wel zou NN zijn jaarlijkse aandeleninkoop van 250 miljoen euro kunnen opschorten en ASR zou kunnen afzien van de inkoop van 200 miljoen euro die voor 2025 wordt verwacht. Voorlopig gaat ING nog uit van een ongewijzigd dividendbeleid.

Het is volgens Kalamboussis nu wachten op het eindoordeel van de Hoge Raad over achttien maanden. Daarna kunnen de verzekeraars de zaak nog enorm rekken omdat alle polishouders zelf een claim moeten indienen. De analist denkt wel dat een snelle schikking tot de mogelijkheden behoort, omdat iedereen het hoofdstuk uit 2006 graag wil sluiten en omdat dat juridische kosten kan uitsparen. De uitkomst van de cassatieprocedure is bovendien zeer onzeker, concludeerde de analist.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASR Nederland 82% zegt kopen 34 stemmen
NN Group 86% zegt kopen 37 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Freakertje 28 september 2023 17:35
  quote:

  Geldaap schreef op 28 september 2023 16:50:

  En als de compensatie oploopt tot 15.000 Euro per polis?
  En als er een meteoriet inslaat?

  De €15.000,- lijkt een maximum worst case scenario. Je kunt beter naar realistische scenario's kijken. Uiteraard wel met dit uiterst negatieve scenario in het achterhoofd, hoeveel risico wil je lopen?
  Met andere woorden: Bij 15.000 EN bij ALLE polissen compenseren (wat ook niet realistisch is - lang niet alles aangemeld, deel houders al overleden, deel betreft kleine bedragen, etc. etc) dan is de toko nagenoeg failliet -> Dus het is niet slim om wanneer je nu aandelen NN koopt, ook daadwerkelijk al je spaargeld EN geleend geld EN... op zwart (NN) te zetten.
  Maar als je denkt dat het meevalt, dan kun je best een gedeelte van je portefeuille aanwenden voor NN, hoe groot dat gedeelte moet zijn, DAT moet je zelf bepalen op basis van jouw inschatting op risico en impact.
 2. Oude School Econoom 28 september 2023 18:17
  Met enige verbazing neem ik kennis van de IEX en ING beoordeling dat de schade voor NN en ASR zou kunnen meevallen en dat de koersdaling overtrokken is. Allereerst hebben nagenoeg alle “so called” analisten de rechterlijke uitspraak en de forse koersdaling niet voorzien en nu al na 1 dag denken zij, zonder relevante diepte informatie, te kunnen vaststellen dat de koersreactie overtrokken is.
  Dat, terwijl NN en ASR de implicatie van de rechterlijke uitspraak op hun cijfers nog niet kunnen inschatten. En zij zijn juist de partijen die het zouden moeten weten. Overigens vind ik dat beide bedrijven hun risico en financieel management niet op orde hebben. Vanuit mijn eigen bancaire risico management praktijk weet ik namelijk als je in dit soort cases alle scenario’s, inclusief worst case scenario, in beeld moet hebben. Daar hebben NN en ASR genoeg tijd voor gehad. Ik ben ook benieuwd hoe hun accountants gaan reageren als NN en ASR niet voor de jaarafsluiting dit beeld op orde hebben. Wellicht laat de (accountancy-) wet dat ze nog geen volledige openheid van zaken hoeven te geven. Dat maakt het risico voor beleggers alleen maar groter (omdat alle juiste informatie om een beeld te vormen (nog) niet wordt verstrekt).
  Dat de IEX en ING met hun berichtgeving veel beleggers weer hoop geven vind ik op dit moment zonder een grondige analyse en onderbouwing dan ook niet gepast.
 3. Henkk 29 september 2023 15:02
  U.S. President Joe Biden on Thursday called China a “ticking time bomb” because of its economic challenges and said the country was in trouble because of weak growth. “They have got some problems. That's not good because when bad folks have problems, they do bad things,” Biden said at a political fundraiser in Utah.11 aug 2023
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links