Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw ultimatum grafische sector

HOOFDDORP (AFN) - De vakbonden hebben de werkgevers in de grafische sector een nieuw ultimatum gesteld voor een betere cao. Als werkgeversorganisatie KVGO voor woensdag 06.00 uur niet in gaat op de eisen volgen er opnieuw acties. Dit lieten CNV Media en FNV Kiem vrijdag weten.

Aan de eerder gestelde eisen, waaronder het respecteren van een centrale loonafspraak, hebben de bonden nu een eindbod toegevoegd waarin onder meer een loonsverhoging wordt voorgesteld.

Begin mei zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 20.000 mensen in de grafische sector stukgelopen. Grootste struikelblok was het voorstel van de werkgevers om loonsverhogingen voortaan niet meer centraal landelijk af te spreken, maar alleen nog per bedrijf. Vorige week donderdag werd voor het eerst weer gepraat, maar afgelopen woensdag liepen ook die gesprekken vast.

Poortacties

In de eerste weken van juni hielden de grafici op veel plaatsen poortacties, informatiebijeenkomsten, werkonderbrekingen en een 24-uurstaking in Hoogeveen.

Veel grafische bedrijven hebben het moeilijk, mede door concurrentie van digitale media. De bond eist desondanks dat ook in een krimpende sector vakmensen behoorlijk behandeld worden, ook als het om beloning gaat.

Loonsverhoging

De bonden willen een cao met een korte looptijd tot 1 januari met een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2014 en 1,5 procent per 1 januari 2015. Ook eisen ze een eenmalige uitkering van 300 euro per 1 oktober.

CNV-onderhandelaar Arie Kasper: ,,Die korte looptijd kan ons helpen om in het najaar alle aandacht te geven aan de onderwerpen die nog op tafel komen en waar we dan, tegen de achtergrond van een lopende cao, in alle rust over kunnen spreken.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links