Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Markt richt zich op investeringsbeleid Shell

Markt richt zich op investeringsbeleid Shell

AMSTERDAM (AFN) - Analisten kijken donderdag bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers van Shell vooral naar opmerkingen over het investeringsbeleid. Het energieconcern presenteert zijn resultaten om 08.00 uur.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden zette kort na zijn aantreden, begin 2014, al flink de rem op investeringen. Shell moet zich in zijn ogen alleen richten op winstgevende projecten, terwijl tegelijkertijd in hoog tempo afscheid wordt genomen van niet-kernactiviteiten. In de afgelopen weken schrapte het concern de bouw van een petrochemisch complex ter waarde van ruim 6 miljard dollar in Qatar, terwijl een dergelijk complex van 11 miljard dollar in Irak wel doorgaat.

,,Van Beurden zal dat moeten toelichten, temeer omdat Shell goede banden heeft met Qatar en het gas voor zijn bestaande fabrieken daar vrijwel gratis krijgt'', aldus een analist. Shell had de afgelopen jaren een investeringsbudget van gemiddeld 30 miljard dollar per jaar. De vraag is of dit vanwege de fors gedaalde olieprijzen wordt verlaagd. Financieel directeur Simon Henry stelde bij de derdekwartaalcijfers dat het kapitaalvernietiging zou zijn om projecten stil te leggen vanwege de lagere olieprijs. ,,Wij investeren niet op basis van de huidige prijzen, maar op basis van toekomstverwachtingen''.

Vertekend beeld

De cijfers zullen, vooral wat betreft de winst, een vertekend beeld opleveren. Shell gaf over het vierde kwartaal van 2013 een winstwaarschuwing en presenteerde uiteindelijk een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige kosten van 2,9 miljard dollar, aanzienlijk lager dan voorheen. Van Beurden stelde destijds dat de prestaties in 2013 niet waren wat hij van Shell verwacht.

Het concern heeft naar verwachting een hogere winst behaald in de laatste drie maanden van 2014, maar de groei stond wel flink onder druk door de duikvlucht van de olieprijzen. Marktkenners rekenen in doorsnee op een ccs-winst van 4 miljard dollar ofwel 0,65 dollar per aandeel. In het derde kwartaal bedroeg de winst nog 5,8 miljard dollar, maar sindsdien zijn de olieprijzen nog veel verder weggezakt.

Lees over dit aandeel ook

  1. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?
  2. 02 mei Beursblik: goede jaarstart Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2015 14:08
    Volgens mij liet Shell dit weekend al doorschemeren wat het investeringsbeleid is: ongewijzigd.

    Hooguit gaan ze wat schuiven: de projecten die van een hoge prijs afhankelijk zijn gaan ze vooruitschuiven, en de projecten die ook bij een lagere prijs geld opleveren halen ze naar voren.

    Zie: www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-230115-250/...
  2. [verwijderd] 29 januari 2015 07:35
    Wat beleggers het meest spannend zullen vinden of Shell wat gaat doen met het dividend .
    Dat de cijfers niet zullen meevallen snappen we en dat de outlook niet goed is snappen we ook maar dat o zo heilige dividend , gaat dat eraan ?
    Dat geld krijgen ze wel geleend maar dat een bedrijf geld moet gaan lenen om een dividend op te kunnen hoesten vind ik op zijn zachts gezegd merkwaardig om het dan wel uit te keren .

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,475 03 mei
-0,275 -0,81%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links