Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

‘Openingswinst voor AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger beginnen. In Amsterdam staat Air France-KLM in de schijnwerpers na een nieuw winstalarm.

,,Het ziet ernaar uit dat we verder omhoog gaan na de flinke opmars van een dag eerder. Wall Street zette donderdag de rally voort en ook op de Aziatische markten worden mooie winsten geboekt. Voor de rest staan er voor vrijdag geen belangrijke items op de agenda en lijkt het een rustige positieve handelsdag te worden'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern Air France-KLM heeft voor de derde keer in een halfjaar tijd de winstverwachting voor dit jaar verlaagd. Het bedrijf heeft nog altijd flink last van prijsdruk op lange vliegroutes. Ook de nasleep van de pilotenstaking bij Air France in september kost meer dan voorzien.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos meldde een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie te ontvangen. De betaling hangt samen met de start van een zogeheten Fase 1-studie met een mogelijk medicijn voor patiënten met taaislijmziekte.

Op macro-economisch vlak bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland deze maand licht is gestegen. De index waarmee marktonderzoeker GfK het vertrouwen in Europa's grootste economie meet, steeg van 8,7 naar 9. Economen rekenden gemiddeld op een kleinere verbetering, tot 8,8.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag stevige winsten zien. De Nikkei in Tokio sloot 2,4 procent hoger. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die conform verwachting het monetaire beleid ongewijzigd liet. Wel is de centrale bank iets positiever geworden over de vooruitzichten van de Japanse economie.

Ook de Amerikaanse beurzen gingen donderdag verder omhoog. De belofte van de Federal Reserve (Fed) om geduldig te zijn met het verhogen van het Amerikaanse rentetarief zorgde wederom voor een positieve stemming onder beleggers.

Euro

De Dow-Jonesindex eindigde 2,4 procent in de plus op 17.778,15 punten. De brede S&P 500 steeg 2,4 procent tot 2061,23 punten en realiseerde de grootste dagwinst sinds januari 2013. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een winst van 2,2 procent op 4748,40 punten.

De AEX-index in Amsterdam beleefde donderdag zijn beste dag van het jaar tot nu toe met een winst van 3,2 procent tot 416,44 punten. Ook de overige beurzen in Europa boekten stevige winsten. De MidKap steeg 2,3 procent tot 628,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 2,1 en 3,4 procent vooruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2290 dollar waard, tegen 1,2285 dollar bij het slot van de aandelenbeurzen in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 54,70 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 59,64 dollar.

Lees over dit aandeel ook

  1. 13:25 Laatste reeks bedrijfscijfers op de agenda
  2. 04 mei AEX scherpt record aan in belangrijke Fed-week

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2014 08:50
    Kurken eraf allemaal.
    Feest voor beurs en bankiers.

    Men zegt het zelf nu, allemaal goed voor aandelen koersen op te jagen dat yellen even gesproken heeft, Komt dus niet in de markt waar het hoort. Aanjagen voor bedrijven en gezinnen. Geef daar maar eens geld aan, en aan banen, niet aan banken die gratis rente krijgen een opkloppen beurs
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

887,44 03 mei
+8,73 +0,99%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links