Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB start opkoop van leningen

ECB start opkoop van leningen

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) zet een nieuw wapen in om de kredietverlening in de eurozone aan te jagen. Met ingang van oktober start de centrale bank met de opkoop van herverpakte leningen en obligaties bij banken, zo maakte ECB-president Mario Draghi donderdag bekend.

De omvang van het programma wordt in oktober bekendgemaakt. Met de opkoop van leningen hoopt de ECB de kwakkelende Europese economie te ondersteunen. Door herverpakte leningen aan de ECB te verkopen kunnen banken hun risico's verkleinen en komt er mogelijk meer geld beschikbaar voor kredietverlening. Draghi gaf in een toelichting op de plannen aan dat de ECB er scherp op zal letten dat de opkoop de beoogde effecten bereikt.

Volgens Draghi zijn de economische omstandigheden de afgelopen tijd verslechterd. De ECB verlaagde daarom donderdag zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone in 2014 en 2015 licht. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei van 0,9 procent, terwijl voor 2015 een plus van 1,6 procent wordt voorspeld. De bank rekent nu met een inflatie van 0,6 procent ook op een iets lagere geldontwaarding dit jaar dan eerder werd voorspeld.

Goedkope kredieten

Draghi sprak van een complex programma aan stimuleringsmaatregelen, dat een compromis weerspiegelt tussen de centrale bankiers uit de verschillende eurolanden. Daarvan wilden er sommigen verder gaan, terwijl anderen juist minder wilden doen. Uiteindelijk was er een ,,geruststellende meerderheid'' voor de plannen, aldus de Italiaan.

De ECB kondigde eerder al aan vanaf september goedkope kredieten beschikbaar te zullen stellen aan banken. Ook dat plan is bedoeld om de kredietverlening te stimuleren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2014 15:27
    "De ECB kondigde eerder al aan vanaf september goedkope kredieten beschikbaar te zullen stellen aan banken."

    De banken bulken al van het geld, en dat houden ze vast.
    Stelden ze maar eens geld ter beschikking aan het MKB en aan particulieren. Dán zou de consumptie weer op gang komen.
  2. cees74 4 september 2014 15:39
    daarom lacht hij, hij zit een spaghetti spagaat.
    wij als burger zijn niet interessant om de economie aan te jagen. hij zit met komende zg stresstesten die al 50 miljard aan rommel moet opruimen. de obligatiehouders zijn het belangrijkst. maar de lage rente de komende jaren vindt ik een goed plan, daar kan iedere hypotheek bezitter en verkrijger plezier aan hebben.
  3. [verwijderd] 4 september 2014 16:09
    De ECB is er NIET voor het volk. Die is er alleen om banken/stelsel overeind te houden en de kosten daarvan (indirect) bij het volk te leggen.

    Volgens politiek en bestuurders hebben mensen nog cake om te eten als ze geen brood meer kunnen betalen ... er is weinig verandert.

    Toch knap... als FED en JCB duidelijk hebben bewezen dat dit middel de problemen niet oplost maar alleen uitstelt... toch dezelfde stommiteit begaan. Dat KAN niet onbewust meer zijn en als het BEWUST wordt gedaan, hoe misdadig is het geld (indirect) nemen van belastingbetalers en dat met miljarden weggeven aan mede financiële (bank-)bestuurders??

    De ultieme misdaad?? Ik vind van wel /sarcasme

  4. cees74 4 september 2014 16:32
    deflatie is er al sinds de start van de euro. niemand wilde dat geloven en nu dringt dat nog steeds niet door. een ding: MAAK ER GEBRUIK VAN!
    tegemoetkomingen zijn er alleen voor de witte boorden salarissen boven de 150000 euro. de rest is schijn , ze geven een 10tje en stelen je hele portemonnaie met dat 10tje er nog in. probeer maar zoveel mogelijk op de beurs bij te verdienen.
  5. mok 4 september 2014 18:45
    De les uit het verleden was dat er teveel krediet werd verleend aan zwakke landen en bedrijven. Dankzij deze les komt nu de kredietverlening niet goed meer op gang. Heel gezond, gewoon uitzieken zou ik zeggen. Maar om ze er toe te bewegen dat ze nu wel weer meer gaan uitlenen, kunnen ze deze leningen bundelen en aan de ECB verkopen. Complete waanzin en een verkeerd signaal.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links