Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meeste huishoudens beter af in 2014

Meeste huishoudens beter af in 2014

DEN HAAG (AFN) - De meeste huishoudens zijn volgend jaar beter af door de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met D66, ChristenUnie en SGP. De koopkracht verbetert voor bijna alle groepen vergeleken bij de miljoenennota 2014. Voor sociale minima is de koopkracht zo'n 1 procent beter dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag publiceerde. Dat blijkt uit een brief die het kabinet vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo gaat een paar met kinderen op het sociaal minimum er niet 1,25 procent op achteruit, maar houdt het zijn koopkracht. Alleenstaanden en alleenstaande ouders op het sociaal minimum kunnen volgend jaar een plusje tegemoetzien.

Overigens zullen ook in de nieuwe plannen enkele groepen nog steeds koopkrachtverlies lijden in 2014. Zo gaat een alleenstaande met tweemaal modaal er nog altijd 1 procent op achteruit. Dat is wel een half procent beter dan in de miljoenennota.

Arbeid

In de brief van het kabinet staat verder dat er volgend jaar sprake is van 1,8 miljard euro lastenverlichting op arbeid. Zo wordt een verlaging van de zelfstandigenaftrek met 300 miljoen geschrapt. Het tarief in de eerste belastingschijf gaat omlaag. Ook gaat het afbouwen van de heffingskorting (een belastingaftrek) voor hogere inkomens niet door. Voor renovatie en onderhoud blijft in heel 2014 het verlaagde btw-tarief gelden.

Mede door de lastenverlichting zullen 50.000 extra banen ontstaan.

BPM

Tegenover de lastenverlichting staat ook lastenverzwaring, vooral doordat milieubelastingen omhoog gaan. Het betreft bijvoorbeeld de BPM die bij aankoop van een auto moet worden betaald en om een hogere belasting op leidingwater. Ook wordt de heffing op afval storten weer ingevoerd.

Meer geld komt er onder meer voor onderwijs (650 miljoen in 2014), de publieke omroep (50 miljoen vanaf 2016) en Defensie (50, en later 90 miljoen). Aangekondigde bezuinigingen op financiële regelingen voor ouders met kinderen, zoals de kinderbijslag, worden teruggedraaid of verzacht. Ook een ingreep in de Algemene nabestaandenwet gaat niet door.

Het sociaal akkoord wordt op enkele punten aangepast. De aanpassing van het ontslagrecht, aangekondigd voor 2016, vindt een half jaar eerder plaats. WW'ers moeten in 2015 na een half jaar werk beneden hun niveau accepteren in plaats van in 2016. Eind 2015 kunnen bedrijven al verplicht worden 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen op straffe van een boete.

.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 oktober 2013 00:22
    Oplichting, beliegen, bedriegen en hoe kan je een volk mak, dom en rustig houden? Dat is de werkwijze van politiek en bestuurders.

    Ach, geen enkel probleem. Eten we straks toch gewoon allemaal cake?
    Ik heb nog een voorraadje ingekocht. Helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid.
  2. [verwijderd] 12 oktober 2013 00:30
    Nog eens 400 miljoen extra bezuinigen in de zorg. De rust komt er echt niet. Dit gaat heel veel banen kosten. De rijken worden met 500 miljoen bespaard. Het is een onredelijk gepruts geworden. Het is haastwerk geworden, omdat er een akkoord moest komen. Dit akkoord is niet goed. Ook worden de oudere flexwerknemers de dupe. De PvdA laat deze mensen in de kou staan. Zij moeten straks tegen minimumloon gaan werken. Verschrikkelijk akkoord.
  3. [verwijderd] 12 oktober 2013 01:08
    quote:

    OldAndWise schreef op 12 oktober 2013 00:22:

    Oplichting, beliegen, bedriegen en hoe kan je een volk mak, dom en rustig houden? Dat is de werkwijze van politiek en bestuurders.

    Ach, geen enkel probleem. Eten we straks toch gewoon allemaal cake?
    Ik heb nog een voorraadje ingekocht. Helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid.
    hoe? hoelang zeker ? zeer lang , tergend ongeloofelijk lang .Je wil er niet bij stilstaan want dan duurt het ook wat langer .

    www.youtube.com/watch?v=jWTGsUyv8IE
    ook tenonder gegaan,geimplodeerd, aan teveel overheidconsumptieschulden ............
  4. forum rang 6 Fred 62 12 oktober 2013 07:18
    quote:

    dentroef schreef op 12 oktober 2013 01:08:

    [...]hoe? hoelang zeker ? zeer lang , tergend ongeloofelijk lang .Je wil er niet bij stilstaan want dan duurt het ook wat langer .

    www.youtube.com/watch?v=jWTGsUyv8IE
    ook tenonder gegaan,geimplodeerd, aan teveel overheidconsumptieschulden ............
    Tja , en wij maar klagen over het pasje van de AH
  5. [verwijderd] 12 oktober 2013 10:44
    Wanneer gaat deze sneller werk accepteren nu ook eens gelden voor bestuurders ipv lang gebruik kunnen maken van wachtgeld regeling ? Waarom die rechten wel behouden en die van het gewone volk inperken ?
    Ze zouden daar in Denhaag eens een goed gebaar kunnen maken door te zeggen max half jaar wachtgeld en daarna gewoon ww met de bij behorende regels die voor een ieder geld.
    Goeie bestuurders vinden altijd wel snel iets anders maar het uitschot kan je dan gelijk aanpakken, nu is je zaakje gekocht wanneer je eenmaal bent geïnstalleerd
  6. Ruud100 12 oktober 2013 11:41
    Grotere leugens als deze bestaan er niet en het is schandalig dat IEX een dergelijk bericht zomaar over neemt. Iedereen wordt gepakt in 2014 alleen iets minder erg als de bedoeling was. Alhoewel, een aantal lastenverzwaringen zoals aanpassing van de loonbelasting die in de koopkrachtplaatjes meetellen zijn vervangen door extra belastingen die niet in de koopkrachtplaatjes van het CPB worden verwerkt. Dus tel uit je winst

    "Meeste huishoudens beter af in 2014"

    Grotere onzin bestaat er niet. In plaats van 1% minder koopkracht wordt het 0.9% minder koopkracht en een paar flinke lastenverzwaringen die niet in de koopkrachtplaatjes meegenomen worden.

    Politici zijn de meest notoire leugenaars aan het worden die er bestaan en dan nog vinden ze het gek dat mensen zich massaal van hun partijen afkeren.
  7. [verwijderd] 12 oktober 2013 15:19
    quote:

    Nuchter schreef op 12 oktober 2013 15:03:

    Wat een zure reacties zeg. Laten we dankbaar zijn dat we leven in dit prachtige en zeer welvarende land. Alles is hier prima geregeld. We hebben niets te klagen. En Oranje wint met 8-1 :-)
    Ik vind het nieuwe akkoord een forse verbetering t.o.v. wat er lag.
    Dat is ook precies wat ze willen dat je denkt. Eerst het heel slecht weg zetten en dan met een nieuwe deal de mensen overtuigen. Het schapevolk Nederland trapt er al jaren in.
  8. Nuchter 12 oktober 2013 15:25
    quote:

    Bas2012 schreef op 12 oktober 2013 12:10:

    Willen alle criticasters naast het ventileren van gal ook oplossing aanbrengen, tja dan wordt het stil de oplossing is niet zo makkelijk ( maar verras me en kom met iets slims en uitvoerbaar)
    Ik weet nog wel wat maatregelen die geld opleveren:
    - lage Btw-tarief 1% omhoog (ca. 3 miljard).
    Toelichting: kost geen banen of concurrentiepositie. Boodschappen moet je toch kopen en Nederland is met boodschappen een stuk goedkoper dan buurlanden.
    - WW verkorten tot 12 maanden (ca. 2 miljard). Er is zat werk, ook voor ouderen. Als je wil, is alles mogelijk. Veel te veel mensen zitten hun WW uit. Er zijn in ons land 600.000 arbeidsmigranten en 100.000 vacatures. Er zijn 700.000 werklozen. Er is dus -zelfs in crisistijd- eigenlijk genoeg werk voor alle Nederlanders.
    - Hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen (ca. 1 miljard in 2015, opbrengst loopt daarna flink op)

    De opbrengst kan worden gebruikt om de IB-tarieven te verlagen. Op die manier beloon en stimuleer je arbeid, de concurrentiepositie van Nederland verbetert en als neveneffect worden de aftrekposten lager. Allemaal zaken die ook weer geld opleveren. Op deze manier komen we weer in een opwaartse trend ...
  9. forum rang 5 DurianCS 12 oktober 2013 16:11
    quote:

    z0n0p schreef op 12 oktober 2013 12:25:

    Geweldig grote hervormingen!!! Kleinere schoolklasjes (van het niveau van 130km), gezinnetjes weer toegedekt. Maar NIETS over HRA. Nog maar eens: 20% van de hypotheken is goed voor 80% van de aftrek. Miljarden te vinden daar!
    Dat betekent dus miljarden belastingverhoging.
  10. [verwijderd] 12 oktober 2013 17:05
    Ja, en we kunnen weer aan de slag volgens dit besluit ze vergeten echter dat er duizenden mensen ontslagen worden omdat men de bpm verhoogt de wegen belasting nog maar ophoogt hierdoor weer minder auto´s verkoopbaar je schrikt al van de prijzen die er nu al zijn als je voor een zuinige auto 17000 euro moet neertellen terwijl deze van de band voor nog geen 9000 euro dan weet je dat we goed bezig zijn in nederland en maakt men de autobranche helemaal kapot,en vallen er heel veel ontslagen.Het belastingvoordeeltje van een tientje per maand draagt hier niet toe bij om de koopkracht te bevorderen,het meeste voordeel verdwijnt in de zakken van de werkgevers.
  11. Bir 12 oktober 2013 17:35
    quote:

    Blutter schreef op 12 oktober 2013 00:30:

    Nog eens 400 miljoen extra bezuinigen in de zorg. De rust komt er echt niet. Dit gaat heel veel banen kosten. De rijken worden met 500 miljoen bespaard. Het is een onredelijk gepruts geworden. Het is haastwerk geworden, omdat er een akkoord moest komen. Dit akkoord is niet goed. Ook worden de oudere flexwerknemers de dupe. De PvdA laat deze mensen in de kou staan. Zij moeten straks tegen minimumloon gaan werken. Verschrikkelijk akkoord.
    Van onze overheidsbegroting van 270 Miljard Euro gaat 80 Miljard op aan zorg.

    Dat is niet erg als het goed besteed wordt, maar we weten allemaal dat er bijvoorbeeld schandalig wordt verdiend aan medicijnen en dat op een aantal gebieden controles, indicaties, enz dubbel worden gedaan.

    Laten we eerst de goede dingen doen, maar wel zorg behouden voor hen die het echt nodig hebben. Daarna is er ruimte reden om te mekkeren.

    Grtn Bir.
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links