Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Landen moeten tijdelijk uit euro kunnen'

LONDEN (AFN) - Zwakke eurolanden moeten de mogelijkheid krijgen om tijdelijk de muntunie te verlaten om zo hun concurrentiepositie te herstellen. Later moeten zij weer kunnen terugkeren in de muntunie. Dat stelt de toonaangevende Duitse econoom Hans-Werner Sinn woensdag in een ingezonden artikel in de zakenkrant Financial Times.

De uittredende landen zouden dan de status van geassocieerd lid van de euro krijgen, maar wel snel de wisselkoersen van hun eigen nationale munt kunnen aanpassen om weer concurrerend te kunnen worden. Dit bespaart die landen de ellende van een waardevermindering binnen de euro met dramatische prijs- en loondalingen en de daaruit voorkomende economische krimp en massawerkloosheid, aldus Sinn.

Een land dat tijdelijk de euro verlaat, blijft dan minstens 2 jaar in een Europees wisselkoersmechanisme, dat de waarde van de munt van dat land tegen de euro binnen een bepaalde bandbreedte bepaalt. Dit moet een soort training worden voor een terugkeer naar de euro, meent de econoom. ,,Dit voorkomt een wanordelijk vertrek uit de euro en geeft landen een realistische en geloofwaardige hoop om weer naar de euro terug te keren.''

Steun

Volgens Sinn zouden de uitgetreden landen wel financiële steun moeten kunnen krijgen van de eurolanden. Als alle hervormingen en maatregelen zijn genomen om weer financieel gezond te worden, kunnen die landen weer volledig lid worden van de muntunie. Volgens Sinn zijn er voldoende aanwijzingen uit het verleden dat een dergelijk scenario kan werken.

Ook denkt de Duitse topeconoom dat door een terugkeer naar de euro open te houden, het voor die landen makkelijker zal zijn om publieke steun te krijgen voor pijnlijke bezuinigingen.

Sinn schreef het artikel samen met de Duitse professor Friedrich Sell. Sinn is directeur van het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Hij is altijd een verklaard voorstander geweest van een Grieks vertrek uit de euro.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. jasaba 1 augustus 2012 10:54
    Voor het girale geldsysteem levert dat weinig problemen op, maar wat te denken van de kosten die het voor het chartale geldsysteem met zich meebrengt? Papier- en muntgeld aanmaken, omwisselen, ombouwen automaten, nieuwe prijzen etc. In feite de hele operatie van de introductie van de euro, maar dan omgekeerd. En als alles weer op orde is nog een keer? Ik dacht het niet. Volgens mij is dat één van de belangrijkste redenen om er niet aan te willen beginnen.
  2. raouljohn 1 augustus 2012 11:38
    Dat is sterk, ongeveer een half jaar geleden heb ik dit aan Merkel en de Jager voorgesteld, alsmede uit te geven staatsleningen van de zwakke landen via het EMS tot op zekere hoogte te verzekeren, hetgeen zeker tot rentedalingen zal leiden. Dit laatste werd in een top besproken.

    Indien zwakke landen voor een bepaalde tijd uit de Euro treden, maar geassocieerd blijven, kan dat toch wel als gevolg hebben, dat men uit de problemen raakt. Immers, voordat de huidige zwakke landen lid werden van de EEG, bestonden er eigenlijk geen problemen. Een devaluatie van de munt leidde dan weer tot een toename van de export.

    De 3% eis heeft diverse lande voor zware problemen gesteld

    De kosten voor drukken van geld etc. wegen mijns inziens niet op tegen een definitieve uitstap, die iedere belastingbetaler treft
  3. forum rang 5 theo1 1 augustus 2012 12:37
    Het is een stapje in de goede richting maar eigenlijk zouden alle deelnemende landen altijd geassocieerd lid moeten zijn. Dan heb je een systeem van wisselkoersen die stabiel genoeg zijn voor de handel, maar flexibel genoeg om de verschillen tussen verschillende economieën recht te doen. Devaluatie is dan mogelijk binnen het systeem. Ik zou willen voorstellen om alle koersen jaarlijks te herzien om ze in lijn te houden met hun echte waarde. Doordat het mechanisme voorspelbaar is, kan de markt er ook mee overweg.

    Bovendien gaat Sinn er weer eens heel voetstoots vanuit dat deelnemen aan de euro om de één of andere reden (uiteraard niet gespecificeerd) zo ontzettend aantrekkelijk is, dat iedereen vanzelfsprekend alle mogelijke offers wil brengen om tot dat luilekkerland toe te mogen treden. Tot nu toe is daar heel weinig van te merken geweest: de euro heeft er vooral voor gezorgd dat het prijspeil in heel Europa naar een hoog niveau is geconvergeerd. Verder heeft het bitter weinig merkbare genoegens opgeleverd. Ik zie niet zo veel motivatie voor geassocieerde leden om weer terug te keren.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links