Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Economen roepen Rutte op tot actie

AMSTERDAM (AFN) - De eurolanden moeten bereid zijn om meer geld beschikbaar te stellen aan hun eigen noodfonds om het uiteenvallen van de eurozone te voorkomen. Dat stellen de prominente economen Sylvester Eijffinger, Arnold Heertje, Lex Hoogduin en Rick van der Ploeg in een zondag verzonden open brief aan minister-president Mark Rutte.

Ze roepen de premier daarin op er bij andere regeringsleiders op aan te dringen dat de afspraken die eind oktober werden gemaakt snel worden uitgevoerd en waar nodig worden versterkt. ,,De belangrijkste versterking van deze maatregelen is dat de eurolanden zelf extra middelen beschikbaar stellen voor een aanzienlijk groter Europees noodfonds'', aldus de vier economen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kan volgens hen een grote rol spelen bij het bestrijden van de crisis, door verder te gaan met het opkopen van staatsobligaties. De Europese regels stellen geen grenzen aan de duur of de omvang van die aankopen, stellen de economen. ,,Het enige criterium is dat prijsstabiliteit moet worden gewaarborgd. Dit verschaft de ECB in de huidige omstandigheden potentieel zeer veel vuurkracht.''

Ze waarschuwen dat de onrust op de financiële markten zo sterk is opgelopen dat er al wordt gespeculeerd over het uiteenvallen van de eurozone. Dat zou volgens hen leiden tot een ,,aanzienlijk welvaarts- en vermogensverlies in Nederland en de andere eurolanden'' en zou de Europese integratie ,,decennia terugwerpen''.

Gezamenlijke verklaring

Rutte zou daarom het voortouw moeten nemen bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring van de regeringsleiders en de ECB. Daarin moeten de leiders hun politieke wil om de euro samen te verdedigen duidelijk uitspreken en moet worden aangegeven wat de rol van de ECB is. ,,Een dergelijke verklaring zou het vereiste vertrouwen op de financiële markten moeten kunnen helpen herstellen.''

In een reactie liet Rutte weten de open brief te zien als ondersteuning van zijn pleidooi om snel inhoud te geven aan de afspraken die op 26 oktober zijn gemaakt over het noodfonds. ,,Nederland maakt zich daar politiek en ambtelijk op alle niveau's dagelijks sterk voor'', aldus de premier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bir 20 november 2011 15:16
    Er komt binnekort echt wel weer een moment dat de echte beleggers opstaan. De huidige koersen staan in geen enkele verhouding tot de bedrijfresultaten en het is danook triest dat vooral of alleen maar naar het (politieke) ondernemersklimaat. Gaat u ook verkopen en de kas spekken van de shorters? of blijven we deze week gewoon zitten en gaan we voor een serieuze rebound?
  2. [verwijderd] 20 november 2011 15:32
    quote:

    Bir schreef op 20 november 2011 15:16:

    Er komt binnekort echt wel weer een moment dat de echte beleggers opstaan. De huidige koersen staan in geen enkele verhouding tot de bedrijfresultaten en het is danook triest dat vooral of alleen maar naar het (politieke) ondernemersklimaat. Gaat u ook verkopen en de kas spekken van de shorters? of blijven we deze week gewoon zitten en gaan we voor een serieuze rebound?
    Mensen die een geheugen hebben langer dan 10 jaar herinneren zich dat koersen normaliter veel lager staan.
  3. [verwijderd] 20 november 2011 18:13
    quote:

    Animal Spirit *tot ooit* schreef op 20 november 2011 15:32:

    [...]

    Mensen die een geheugen hebben langer dan 10 jaar herinneren zich dat koersen normaliter veel lager staan.
    ???
    Ik ben 1 van die mensen met een geheugen van langer dan 10 jaar en ook wel langer dan 20 jaar en ben op de hoogte van de koers ontwikkelingen van alle grote indices vanaf begin 19de eeuw voor zover ze toen al bestonden.

    Leg mij even uit dat koersen normaliter veel lager staan??

    Koersen hebben lager gestaan dat klopt, dat is een absolute vorm van constatering over de hoogte van de index.
    Maar binnen die index heb je enorme verschillen.
    Er staan al een aantal aandelen 10tallen procenten lager dan het laagste punt van 9 maart 2009 toen de index 195 aantikte.
    Er zijn ook aandelen die veel hoger staan dan toen, vooral Koninklijke olie wat toen wel mee ging staat nu meer dan 50% hoger dan toen.
    Dit alles omdat er enorme verschillende denkbeelden zijn over wat er gaat gebeuren.
    Het is nog helemaal geen economische crisis daarom staat de olieprijs ook nog zo hoog en staat koninklijke olie zo hoog.
    Ook andere fondsen doen het nog veel beter dan toen, Unilever maar ook vreemd genoeg gezien de aard van de problemen ING staat veel hoger dan toen.

    Andere fondsen die het veel meer van de algemene economische ontwikkeling moeten hebben staan juist wel vaak veel lager terwijl we in 2008/2009 in een echter recessie zaten en toen ook al de aex onder de 100 werd gezien door doemdenkers.
    Nu wil je de aex daar krijgen, heb je een enorm probleem want alleen Koninklijke Olie, Unilever en ING zijn al goed voor 100 punten.
    Ga er maar aan staan wat de rest dan moet gaan doen.

    Het zijn juist heel veel van die andere fondsen die compleet vermoord zijn ondanks veel sterkere belansen en een betere economische situatie dan toen.

    Daar verliezen veel aandeelhouders veel geld aan op dit moment wat dat zijn echt by far all time lows en niet te rijmen met de fundamentele situatie van die bedrijven en dat is erg frustrerend.

    Op lange termijn zou dit allemaal geen probleem moeten zijn en daar zou het vertrouwen dan ook in moeten zitten maar veel te veel mensen zijn met alles alleen nog maar op de korte termijn bezig en dat zorgt vooral voor grote schommelingen in de emoties van deze personen en daardoor veel irrationele beslissingen en meningen en dat moet er ook eerst uit.

    Beleggen moet weer beleggen worden voor de grote groep, maar iedereen meende ook daghandelaar te kunnen zijn en dat is maar weinigen gegeven.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links