Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beurs Vandaag: +1,4%, maar nu?

Update 21:30: Barista Starbucks!

Zo hóórt dat! Betere KW3-cijfers dan verwacht, dividend omhoog én een verhoogde outlook: Starbucks toont zich een ware barista! Dat wordt in de over-the-counter handel nabeurs (After Hours) New York op dit moment beloond met een fraaie +6,41% op ongeveer 10% van het volume van vandaag.

Facebook, Groupon en Zynga waren het afgelopen jaar de meest geruchtmakende beursgangen met dito ellende. Er ging ook nog een ander bekend social media-bedrijf naar de beurs dat het wél goed doet: LinkedIn. Ook hier veel betere cijfers dan verwacht en hoppa, +5,49% op het After Hours koersenbord.

Verhip, AIG heeft ook cijfers. Dit symbool van de kredietcrisis - er moest iets van 150 miljard dollar bij deze überbrokkenpilotenverzekeraar, meen ik - is ook door met cijfers en doet nu -1,14%. Omdat ze zo mooi zijn, pak ik de slotkoersen ook maar:

Opvallend is ook dat de volatiliteit implodeerde: VIX: -10,27% (16,69). Minpuntjes zijn EUR/USD en dat de Europese euro-obligatiekoersen niet echt aan het feestje meededen. Of moet ik zeggen pluspuntje, omdat ze voor het eerst sinds mensenheugenis min of meer hetzelfde bewogen?


Update 17:45 uur: Slot

Jammer dat Unilever niet net als collega-zwaargewicht Royal Dutch Shell enthousiast met een procentje of drie aan het bescheiden beursfeestje mee dee, want anders was de AEX misschien wel op de hoogste stand van dit jaar de dag uitgegaan. Maar met als maken we alleen geen rendement, hé?

Ja, de top van dit jaar op 338,28 is weer in zicht. Vraag is nu of de beurzen weer rechstomkeerd maken zoals sinds eind juli steeds gebeurde, of dat het een gevalletje mes-boter wordt. Ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren (zie mijn blog van 15:00 uur), maar ga zeker niet klagen als het wel zo is.

Met Wessanen als stijger en Imtech als daler van de dag denkt u misschieen aan een Enorme Crap Rally, maar dat valt mee. Kwaliteit, rommel, cyclisch en defensief: het is vandaag één grote hutspot. Om 21:00 uur cijfert nog Starbucks, waar momenteel half Amerika op z'n laptop zit te werken.

EUR/USD kreeg nog een tikkie, omdat een Griekse rechter bezuinigingen verbiedt. Ach, als de EU maar lang genoeg doormoddert let er vanzelf niemand meer op, reageren de koersen niet meer en is dat probleem ook opgelost. Het nachkaarsscenario: is eens wat anders dan die EUrmageddon-scenario's.


Update 15:30: ISM dat mooi!

De Institute for Supply Managers Manufacturing Index voor oktober - afgekort ISM Index anno 1948 - komt ietsie beter door dan verwacht met 51,7 (consensus: 51,5). Bespoke heeft alle data op een rij en let vooral op die new orders, de belangrijkste deelindex. Looks good!


Update 15:00 uur: Creatief met koersen

Ja, AEX +1,00! Mooi marktje. Toch? Nou, laat ik vandaag eens een keer kritisch de stijging op z'm meritis beoordelen.

 • Omzet: nog niet één AEX-fonds heeft de gemiddelde omzet (laatste kolom) van de afgelopen weken al op het bord. En die was al niet om over naar huis te schijven. Nul punten dus
 • Volatiliteit: de AEX Volatility Index - ja, die bestaan echt - doet nu -2,40% op 15,8. Da's 1 punt, want de vuitsregel is dat de volatiltieit stijgt bij dalingen en daalt bij stijgingen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, weet u wel
 • Obligaties: als aandelen dalen of stijgen, stijgen of dalen obligaties, zeggen de boekjes. De snelste benchmark is de de future op de Duitse tienjarige Bunds, ofwel - knap verzonnen hoor die naam - de Bund future. Die daalt nu -0,10% en dat is wat aan de zuinige kant gezien die AEX-stijging. Kijk ik nauwkleurig dan zie ik dat de rentes op Duitse en Nederlandse staatsleningen maar één à twee basispunten oplopen en de Spaanse en Italiaanse maar vier en zes dalen. Vooruit, een half puntje
 • EUR/USD: die loopt nu +0,14% op naar 129,78. Prima, puntje binnen
 • Goud vind ik zelf een lastige - ik heb er niks mee en ik snap er niks van - maar ik zie het goedje vooral als dollar-hedge. Die daalt iets, dus zou goud niets moeten stijgen. Niet dus, -0,08%. Tja, da's millimeterwerk. Half puntje dan maar
 • Als aandelen stijgen moet ook die rot-olieprijs oplopen (sorry, ik heb een benzinezuiper), want meer economische activiteiten blah blah blah. Benchmarks West-Texas Light Intermediate en Brent doen +0,25. Valt tegen, want meestal beweegt deze zwarte prut harder dan aandelen. Zero points!
 • Nog even additioneeel: heeft de AEX een belangrijk technische weerstand overwonnen met die stijging? ? Ik ben geen techneut, maar de index heeft dit jaar al een paar keer zijn hoofd gestoten tegen grofweg 338, dus dat niveau telt wél voor mij. Die moet eerst van het bord voor ik ga juichen. Nul punten dus!
 • Nog meer additioneel, maar nu fundamenteel. Aandelen zijn rond de hudige niveaus - en zeker met al die winstbijstellingen - niet goedkoop. De AEX doet volgens Bloomberg op dit niveau met de huidige winsten een koerswinstverhouding van 12,4. Dat is historisch gezien redelijk aan de prijs. Nul punten dus.

Drie uit acht! Nee, dat vind ik geen overtuigende stijging, ofwel dat duidelijk zichtbaar het momentum aantrekt waardoor de AEX zou kunnen uitbreken, of aan een eindejaarsrally kan beginnen. Morgen dus weer een min op het bord? Die conclusie gaat ook weer te ver, maar ik kijk er niet raar van op.


Update 12:00 uur: Stem op de AEX!

Doet u IEX Beurs Vandaag een lol en stem in de IEX Bull/Bear Enquête wat de AEX er deze maand van bakt én welk hoofdfonds u long en short gaat. Het kost u hooguit twee minuten. Kunt u uw trackrecord terugwinnen, want een halfjaar lang voorspelde u de index goed... tot oktober (AEX +3,25%%).

Die AEX gokken lukt nog wel, maar moeilijk, moeilijk, want welk fonds moet u nou kopen of verkopen? Hulpmiddel: hier de koersprestaties in oktober (bedankt Behr.nl). Ik speel long KPN en short Air France-KLM, maar misschien hebt u diepere inzichten dat dit brute opportunisme :-) Kortom, stemmen dus!


Update 10:45 uur: SOS banenrapport

Let om 13:15 uur extra goed op als het Amerikaanse ADP-arbeidmarktrapport uitkomt over oktober. ADP heeft een nieuwe rekenmethode ingevoerd - ikke zelluf nie snappe, want een payroll is een payroll en geen twee of een halve - en heeft de historische cijfers flink naar beneden bijgesteld.

Ik weet niet of de Bloomberg- (+155.000) en Reuters-consensus (+135.000) daar ook al aan is aangepast. Deze getallen klinken wat hoog, maar wie ben ik. Belangrijker is, zeker na die storm, of alle high frequency trading machines al zijn ingesteld op de new normal van het ADP-rapport.

Kortom, een gevalletje always expect the unexpected. Let als u kort op de markt zit goed op om 14:15 uur als het rapport uitkomt. Er kán kort en snel een rare koersuitslag zijn, omdat iemand niet goed oplet of een computer op hol slaat, doordat het cijfer ver van de (oude?) consensus afwijkt.


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

Met een spread van een slordige 4,7% tussen de sterste stijger en grootste daler is het rustig aan het aandelenfront. Ik loop er zoals iedere met u bij langs, maar ik vrees dat ik vandaag veel koffiedik moet kijken.

 • Koffiedik dus, ofwel D.E Master Blenders 1753. Ik heb rondgevraagd, maar er zitten meer mensen met grote ogen naar die daling te kijken. Geen idee. Vanavond Starbucks...?
 • Wessanen stijgt ineens zo hard, omdat volgens het forum Geert Schaaij van Beursgenoten gisteren is ingestapt. En dan weet u het wel bij dit aandeel
 • Vooral Arcadis stijgt op mooie cijfers, idem dito Royal Dutch Shell (wellicht geholpen door buy vandaag van Goldman Sachs voor Total), maar de cijfers van Wereldhave maken weinig los
 • ASML en ASMI lijken (technisch?) te herstellen a die afstraffing van gisteren en bij Air France-KLM wordt juist winst genomen na die rush gisteren
 • SBM Offshore en Vopak stijgen misschien met de grote oliebedrijven mee? Fugro dan weer niet, maar dat ging gisteren al hard
 • Ten Cate heeft lekker het momentum te pakken na die cijfers deze week, maar de stijging vandaag is op weinig omzet. Bij Imtech lijkt precies het tegenovergestelde aan de hand.
 • Het spijt me, ik heb geen idee waarom Unibail-Rodamco -zeker voor haar doen - relatief hard daalt

Als u meer of beter weet, hoor ik dat graag!


Update 10:00 uur: Word geen Neways-wees!

Allemaal mondje dicht en armpjes over elkaar, want Schooljuf Kamp spreekt.

Het is heerlijk rollebollen voor handelaren met Neways, dat keihard wordt afgestraft op die winstwaarschuwing van vandaag: -11,47%. Let alleen meer nog dan de koersbewegingen op de omzet. Die is gigantisch. Voor Neways-begrippen dan. Normaal gaan er 250 stukjes op een dag door, maar nu al 5693.

Doe wat u niet laten kan, maar zorg er voor dat u aan het eind van de dag niet met ik-weet-niet-hoeveel stukken blijft zitten... waar u misschien wel never nooit meer af komt voor een fastoenlijke prijs door die geringe omzetten. Ja lach er maar om, maar hierdoor zijn gerenommeerde hedge funds omgevallen.

Dat is ook de reden waarom wij bijvoorbeeld hier op IEX niet snel over kleinere AScX en lokale aandelen schijven. De omzetten zijn vaak zo klein, dat koersbeïnvloeding op de loer ligt door louter en alleen ze  onder de aandacht te brengen. OK, nog even SNS Securities (accumulate - 6,20) over Neways:

"Neways 3Q12 turnover was slightly better than expected. However, given that most of its customers are facing worrisome outlook the company expects to face a troublesome 4Q12. Based on the guidance of the company we lower our turnover and profit for the fourth quarter. We assume that the company will incur a book loss in 4Q12 which will have a significant negative impact on the FY12 profit level."


Update 9:00 uur: "Royal Dutch Solid"

Goldman Sachs, dat Royal Dutch Shell overigens op een zeldzame sell heeft staan, vindt de cijfers van De Koninklijke goed:

Shell reports a solid set of Q3 results, with clean CCS earnings of US$6.6 bn (4% above consensus of US$6.3 bn), driven by better than expected R&M results (US$1.7 post-tax profit vs. US$1.5 bn consensus). E&P production and profitability were in line with our estimats and consensus, although the split was different, with better integrated gas results and worse results in the rest of E&P. This confirms the trend so far in this reporting season of very strong LNG results and good refining / trading profits.


Update 8:50 uur: Saai, dus rekenen we onze zorgpremie maar uit

OK, alle cijfers zijn door:

Ik heb alleen nog geen commentaren... Corné van Zeijl heeft ook nog geen gevatte tweets, dus neem ik deze maar. Het VK wisten we al, maar het zijn niet alleen de eurolanden waar het beroerd gaat:

Als er toch niks beters is te doen, heb ik een handig excelletje voor u. Daarmee rekent u uw zorgpremie uit die Marx Rutte en Diederich Engels ons in de maag splitsen en waar het hele land ziek van is:-)

Natuurlijk krijgt u van mij ook nog even de laatste waterstanden door:


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Die beelden van de chaos en verwoesting in de VS... Zo'n hightech maatschappij en niemand in de laaggelegen regio's die ooit op het idee kwam daar eens wat dijkjes, waterbouwkundige en windbestendige toestanden neer te plempen? Ja, dan borrelen al snel de namen Boskalis Westminster en Arcadis op.

De laaste cijfert voorbeurs en de fantasie zit 'm of het bedrijf denkt, hoopt of verwacht opdrachten binnen te slepen. Niet kansloos, want in New Orleans hebben ze goede ervaringen met Arcadis, dat nog een Amerikaans tintje heeft. Ze nam daar jaren geleden een concern over en heeft nog een Nasdaq-notering.

Goed, ik loop veel te ver op de muziek vooruit. Eerst die cijfers maar eens, net als Royal Dutch Shell, Wereldhave, Fornix en Neways. In het buitenland zijn Lloyds Banking Group, ExxonMobil en Starbucks de grote namen. Goudliefhebbers pakken de cijfers van giganten Barrick Gold en Newmont Mining mee.

Inkoopmanagersindices

Dé cijfers zijn op papier de iets meevallende Chinese en vanmiddag de Amerikaanse inkoopmanagersindices. De markten muffen door slechte bedrijfscijfers uit Japan, met name technologie. En dat ligt de laatste tijd al zo slecht, dus let (weer) goed op uw ASML'en, ASMI's en Besi's van deze wereld en hun aanhang.

Kijk ook niet raar op als Air France-KLM moet inleveren na die rush van gisteren. Maar goed, wie weet gaan we weer de andere kant op, want onze bloedeigen AEX future (FTI) staat als enige te plussen. Komt zelden voor, dus maak een leuke screendump voor uw plakboek :-) OK, hoe beginnen we?

 • De futures openen vervelend, net als de Bund future. Het zijn zulke minieme percentages dat alles nog mogelijk ook. Jaja, ook als de uitslagen groot zijn, maar ik moet toch iets schijven? :-)
 • In Azië doet China het prima, Japan plust net maar de rest oogt niet al te best
 • EUR/USD vindt het nu al een paar dagen wel best zo halverwege die 1,29'ers. Ligt de verkoopdruk aan de Zwitserse SNB?
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent fröbelen ook maar een beetje in de marge

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Zo'n storm kost een lieve duit, zeg.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

 • 02:00 China: manufacturing PMI oktober (consensus: 50,3)
 • 02:45 China: HSBC manufacturing PMI oktober (consensus: 49,1)
 • 13:15 VS: ADP arbeidsmarktrapport private sector oktober (consensus: +155.000)
 • 13:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 369.000)
 • 13:30 VS: arbeidsproductiviteit & kosten (consensus: +2,0% & +1,2%)
 • 15:00 VS: ISM Manufacturing Index oktober (consensus: 51,5)
 • 15:00 VS: bouwuitgaven september (consensus: +0,6%)
 • 18:00 VS: autoverkopen oktober (consensus: 11,4 miljoen)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 30 jul Pas op de plaats voorbeurs en er zijn weer veel cijfers en verrassingen
 2. 29 jul Cijfers en koers AMG zijn de teleurstelling van de dag 5
 3. 29 jul Koersen vlak voorbeurs, maar het is Superdonderdag met héél véél en nóg méér 2

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 1 november 2012 09:29
  Klopt die ADP concensus van 155.000 nog wel?

  Ik las gisteren dit:
  NEW YORK (AFN) - Salarisstrookverwerker ADP heeft zijn cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt over de maand september scherp naar beneden bijgesteld. Dat komt door een nieuwe meetmethode die het bedrijf gaat toepassen.

  Aanvankelijk had ADP gemeld dat er in september in de Verenigde Staten 162.000 banen waren bijgekomen. Dat zijn er volgens de nieuwe meetmethode nog maar 88.200. Het cijfer over augustus is ook fors verlaagd, van 189.000 naar 76.400.

  ADP maakt donderdag de banengroei van oktober bekend, die voor het eerst op de nieuwe wijze is berekend. Een dag later komt de Amerikaanse overheid met zijn banenrapport. ADP heeft zijn methode aangepast om de cijfers meer in lijn te brengen met die van de regering.
 2. [verwijderd] 1 november 2012 10:39
  Hallo,

  Ja, het is idd verwarrend dat ADP-rapport, maar die 155.000 (Bloomberg) en 135.000 (Reuters) staan nog (al dan niet aangepast aan nieuwe rekenmethode?). Thx, ik blog het wel. Hier stukje Reuters over die aanpassing:

  www.reuters.com/article/2012/10/31/us...

  Ik en mijn eeuwige haast en slordigheid... de Lukas linkjes zijn aangepast!

  Arend Jan
 3. PingPong 1 november 2012 11:53
  Aan alle luchtfietserij komt vroeg of laat een eind, ook bij Unibail.
  Ook Eurocommercial is niet bepaald goedkoop, want boekwaardes van alle vastgoedfondsen zullen nog fors dalen in de toekomst, dus pas op.

  Hier nog een mooie link over de aanpassing van ADP:
  advisorperspectives.com/dshort/guest/... 4. [verwijderd] 1 november 2012 13:24
  AJK,

  Kunnen jullie niet een slim cookie installeren dat ik die klote ABNAMRO advertentie al genoeg keren heb weggeklikt? Ik ben echt niet geinteresseerd en het gaat mij steeds meer irriteren.

  Ik zou iedereen die het ook irriteert op willen roepen om dit aan IEX en ABNAMRO te laten weten. Overkill.
 5. trein1989 1 november 2012 15:39
  quote:

  Redactie IEX.nl schreef op 1 november 2012 14:38:


  Rosser,

  Deal with it

  Wij zijn blij dat ABN Amro hier wil adverteren, net als onze andere klanten.

  En dat zou jij ook moeten zijn, want dankzij die adverteerders is alles gratis en voor noppes hier op IEX

  Arend Jan  dat is mij niet opgevallen die advertenties ik lees de artikels meestal
  maar is wel handig

 6. [verwijderd] 1 november 2012 16:08
  Maar die add is je wel opgevallen, Rosser
  ABN Amro kan tevreden zijn :-)
  Als je er nou ook nog even op klikt en je naw etc achterlaat, zijn mijn sales-collega's ook blij :-))

  Het is net als beleggen. There's no free lunch, Rosser. We kunnen de adds van de site halen en abonnementsgeld gaan vragen, maar dan is IEX nog voor de kerst dicht...

  Arend Jan
 7. trein1989 1 november 2012 16:29
  Nog even additioneeel: heeft de AEX een belangrijk technische weerstand overwonnen met die stijging? ? Ik ben geen techneut, maar de index heeft dit jaar al een paar keer zijn hoofd gestoten tegen grofweg 338, dus dat niveau telt wél voor mij. Die moet eerst van het bord voor ik ga juichen. Nul punten dus!
  Nog meer additioneel, maar nu fundamenteel. Aandelen zijn rond de hudige niveaus - en zeker met al die winstbijstellingen - niet goedkoop. De AEX doet volgens Bloomberg op dit niveau met de huidige winsten een koerswinstverhouding van 12,4. Dat is historisch gezien redelijk aan de prijs. Nul punten dus.


  AJK moet er dan een AEX correctie komen dat die redelijk in de prijs is
 8. [verwijderd] 1 november 2012 16:57
  Geen idee, Trein. Helaas. Was het maar waar, dan was ik no time rijk. En jij ook. Dure markten kunnen nog veel duurder worden en goedkope nog goedkoper.

  Om je een treffend voorbeeld te geven. In 2000 maakten de AEX-bedrijven samen ongeveer even veel winst als nu. De index stond alleen toen twee keer zo hoog...

  Sentiment, hé?

  Arend Jan
 9. johjoh 1 november 2012 17:10
  quote:

  Redactie IEX.nl schreef op 1 november 2012 16:57:


  Geen idee, Trein. Helaas. Was het maar waar, dan was ik no time rijk. En jij ook. Dure markten kunnen nog veel duurder worden en goedkope nog goedkoper.

  Om je een treffend voorbeeld te geven. In 2000 maakten de AEX-bedrijven samen ongeveer even veel winst als nu. De index stond alleen toen twee keer zo hoog...

  Sentiment, hé?

  Arend Jan

  Idd sentiment
  Aandelen zijn net vrouwe
  Je moet er van houwe
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beursblog

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 754,31 30 jul
  -3,77
  -0,50%
 2. Air France-KLM 3,919 30 jul
  -0,188
  -4,58%
 3. Arcadis 37,320 30 jul
  -0,980
  -2,56%
 4. ASM International 298,900 30 jul
  -2,000
  -0,66%
 5. ASML Holding 639,000 30 jul
  -3,700
  -0,58%
 6. Exxon Mobil Corp 57,570 30 jul
  -1,360
  -2,31%
 7. Fugro 7,969 30 jul
  -0,352
  -4,23%
 8. Hartford Financial Services Group (The) 63,620 30 jul
  +0,410
  +0,65%
 9. KPN Koninklijke 2,768 30 jul
  -0,003
  -0,11%
 10. Neways Electronics 14,550 30 jul
  +0,100
  +0,69%
 11. Newmont Corp 62,820 30 jul
  +0,100
  +0,16%
 12. Pharming Group 0,960 30 jul
  +0,001
  +0,06%
 13. Royal Dutch Shell A 17,092 30 jul
  -0,232
  -1,34%
 14. SBM Offshore 12,235 30 jul
  -0,365
  -2,90%
 15. SnowWorld 13,000 30 jul
  0,000
  0,00%
 16. Starbucks Corp 121,430 30 jul
  -0,950
  -0,78%
 17. Wereldhave 13,910 30 jul
  -0,330
  -2,32%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links