Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Usual suspects week

Update 17:40 uur: Slot

Zijn aandelen mooi geprijsd op de huidige niveua's, is het wachten op het formele vezoek van Spanje om een bailout, of wil de markt nou écht die KW3-bedrijfscijfers zien? AEX -0,8901%, ofwel de beursdag van vandaag past keurig in het ritme sinds eind juli. Een dagje voor- (gaap) en dan weer een dagje achteruit (gaap).

De agenda op Wall Street is leeg en de obligatiemarkten zijn daar dicht wegens Columbus Day. Grote kans daarom dat de handel op Wall Street als een nachtkaars uitgaat.


Update 16:45 uur: Nee maar, CSM en Grontmij

Vooralsnog is van de hoofdfondsen CSM stijger van de dag met een fraaie +2,77% na die ook al mooie +3,75% van vrijdag. Naijleffect van dat nieuws dat ze met BASF een joint venture begint, of beter nog: zich puur op melkzuur richt (Purac)? Klinkt als het DSM-verhaal, dat ook haar heil zoekt in sophisticated stofjes.

Het doet de koers van CSM wel goed. Met de stijging van vandaag staat er dit jaar ongeveer +25% op het bord, na een paar dramatisch slechte jaren. Daarin zit ook het grote verschil met de Limburgers. Die hebben een onberispelijk trackrecord, waar CSM er vooral een in winst- en omzetwaarschuwingen heeft.

Hetzelfde geldt misschien voor Grontmij: +3,57% vandaag na +6,87% vrijdag. Dit fonds verloor ook volledig zijn krediet bij beleggers. Keert de wal het schip? Voor speculatieve bodemvissers met zo'n soort buy-the-losers-strategie biedt dit fonds misschien meer kansen, want de koers staat dit jaar ongeveer -10% lager.


Update 15:00 uur: De smartphone-oorlog kost...

Net een grafiek die u amper gelooft en van dit bedrag gaat u ook gestrekt: 20 miljard dollar over alleen de laatste twee jaar. Een enorm verhaal in NY Times over de onvoorstelbare kosten die de smartphone-industrie maakt bij die eindeloze reeks rechtzaken tegen elkaar:

"In the smartphone industry alone, according to a Stanford University analysis, as much as $20 billion was spent on patent litigation and patent purchases in the last two years — an amount equal to eight Mars rover missions. Last year, for the first time, spending by Apple and Google on patent lawsuits and unusually big-dollar patent purchases exceeded spending on research and development of new products, according to public filings."

Weet u meteen waar het geld heen gaat dat u voor die peperdure smartphone-abonnementen moet neertellen, die in drie à vier jaar bijna zijn verdubbeld. Wedden dat dit ooit een volgende crisis wordt? De juridische industrie en graaijuristen laten eens de economie volledig vastlopen, omdat niks meer kan en mag.


Update 13:45: Einstürzende Handelsbilanzen

Er zijn van die plaatjes waar je even twee keer naar moet kijken en het dan nog niet kan geloven. Onderstaand grafiekje vissen we net van Twitter. Opgesteld door Fathom Consulting, dat we niet kennen, maar geretweet door onze welbekende Reuters-grafiekengoeroe Scott Barber.

Voor het eerst sinds 1992 heeft Duitsland een handelstekort met de rest van de eurozone... En dat gebeurt vrij, ehm, plotseling, mogen we wel zeggen.


Update 13:15: Goldman zegt eens EU

Goldman Sachs kijkt met een schuin, schuin oog naar Europese aandelen. Hier het uittreksel uit het persbericht:

"Het gat tussen dividendrendement en het reële rendement op obligaties is groot – bijna groter dan het eerder is geweest de afgelopen veertig jaar. De aandelenrisicopremie is dus ook hoog en daarmee lijken aandelen aantrekkelijk. Dit lijkt vooral te worden aangedreven door monetaire verruiming en het daarmee gepaard gaande lage nominale rendement op obligaties."

"De vraag is dus of de aantrekkingskracht van aandelen alleen daardoor wordt veroorzaakt, of dat aandelen ook op eigen kracht aantrekkelijk zijn. Goldman Sachs stelt dat Europese aandelen wel degelijk aantrekkelijk zijn voor investeerders met een horizon van een jaar, al blijven er altijd staartrisico, ofwel risico’s op onvoorziene gebeurtenissen."

Hier de originele tekst:


Update 12:50: Middel erger dan kwaal?

Dat wordt wat, als Austerity-Angela morgen met eigen ogen gaat bekijken of ze daar in Athene netjes aan het bezuinigen zijn. De laatste dagen lezen we steeds meer alarmerends over de ongekend desastreuze gevolgen van die bezuinigingen.

"We have reached a point where the policies adopted to resolve the eurozone debt crisis are causing more damage than whatever may have caused the problems in the first place. This is painfully obvious in Greece and increasingly so in Spain," zegt commentator Wolfgang Münchau vandaag in FT.

Ofwel, het motto bezuinigen-en-als-dat-niet-werkt-nog-meer-bezuinigen dreigt sommige landen nóg dieper de depressie in te duwen. 

Münchau: "European policy makers have always clung to the hope that a subsequent recovery would take care of all the problems. They chronically underestimated the effect of austerity on growth, especially if other countries in the region pursue the same policies."

Dat dreigt nog een interesante discussie te worden. Niet alleen in Athene deze week, maar vanmiddag al bij de bijeenkomst van MinFins. Bezuinigen we ons een depressie in? De Britten stellen vandaag ook al beteuterd vast dat de 'austerity squeeze' wat langer zal aanhouden dan ze zo in gedachten hadden.

Waarmee we zijn aangekomen bij de trillion-dollar-question: als bezuinigen ook al niet helpt, wat dan wel?


Update 12:00: Wie maakt Macintosh los?

Oh, -2,75%. Is er iets met Macintosh? Jazeker, een omzet van zes stukjes à 8,80 euro, ofwel 52,80 euro. En dat voor een AScX-fonds, dat toch 214 miljoen euro waard is. Zei daar iemand dat het Damrak een Mickey Mouse beurs is? Op de Lokale Markt is het ook bal. Huiswerk: tel de fondsen met een omzet van één stukkie.


Update 11:45 uur: Oeps, HTC

Nog niet zo lang geleden heel hip, maar nu niet meer. HTC ziet winst kelderen, kopt ANP. En beleggers zien de koers kelderen... Ongelooflijk, hoe snel het kan gaan met (smart)phone-fabrikanten. Ik bespaar u de grafiek van Nokia, maar houdt u daar ook als Samsung- en vooral Apple-fan rekening mee?

Foxconn, dat voor vrijwel iedere IT-fabrikanten alle apparaten daadwerkelijk in elkaar sleutelt, daalde vandaag -3,07%. Dat komst vast door de arbeidsonrust in haar mega-fabrieken in China. Tricky. Het concern heeft namelijk volgens Wiki liefst 1,2 miljoen mensen in dienst.


Update 11:00: Pardon, te voorzichtig?!

Een onschuldig polletje van WSJ:

Daar komt dan dit - voor mij - verrassende antwoord uit! Ik zou zeggen dat onze meeste verliezen vooral zijn te wijten aan te driest achter de winnaars aanhollen en op veel te hard rijdende treinen springen, ofwel onvoorzichtig zijn. Amerikaanse beleggers zien dat heel anders. Die vinden zichzelf juist te timide.

OK, niet zoveel stemmen, maar zo weinig zelfkennis lijkt mij de opmaat voor nieuwe drama's, maar hopelijk zie ik het helemaal verkeerd.


Update 10:15 uur: zwarte Page

Nu -3,86% op die winstwaarschuwing voorbeurs, de koersschade voor de Britse uitzender Michael Page valt mee. Geldt ook voor onze uitzenders, hoewel Randstad, Adecco en DPA vallen ook niet echt mee.

Hier het commentaar van SNS Securities op die winstwaarschuwing. De titel zegt alles.


Update 9:30 uur: Kluitjesvoetbal

Met AEX of marktgemiddelde van nu -0,84% zou je denken dat er procentueel flink wat forse bleeders en misschien een enkele uitschieter hoog naar boven zijn. Niets van dat alles. Een spread van nog geen 4%: de koersen spelen onthutsend slecht kluitjesvoetbal.


Update 9:15 uur: Geen Bas vandaag

Over hooivorken gesproken... TA'er Bas Heijink is er niet vandaag horen wij net, dus helaas geen TA update. Morgen is ie er weer. In een poging jullie onuitputtelijke TA-honger naar de AEX te stillen, doe ik een poging. Ik zou zeggen: steun op nul en weerstand op 703,18. En jullie weer :-)


Update 9:15 uur: Keessie bedankt

Full disclosure: ik ben geen fan van deze zwartkijker. Het is altijd al een reuzerotzooi geweest in de wereld en tóch zijn wij nu zo rijk en succesvol. Dan moet er ook wel eens wat goed gaan, toch Kees? Anyway, leuk interview van het FD met BNR-commentator Kees de Kort, die helaas voor hem zijn baan kwijt is bij AFS.

Loopt u gerust onderaan in de comments met hooivorken, pek en veren te hoop tegen hem (en mij), want ik vind dat hij hier twee keer ongelooflijk raak de spijker op z'n kop slaat. Altijd eerst naar je eige kijke voor je iemand anders beschuldigt. Geldt zeker voor ons beleggers. Bedankt, wijze lessen Kees.

Weet iemand misschien wat de koerswinstverhouding van de AEX was op 4 september 2000, toen er die dag even 703,18 op het bord stond? De hoogste koers van de prijsindex ooit.


Update 8:45 uur: Basispuntjes

De mystery box vlak voor beursopening. Nog altijd niet veel soeps. Geen spectaculair nieuws ook. Anders nog iets? De Spaanse-Duitse tienjaars spread loopt maar zes basispuntjes op. Stelletje sensatiezoekers, u wilt ook de Grieks-Duitse spread weten? Dat zijn 35 basispuntjes meer. 1-0 voor Merkel dus:-)


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Wordt het een KW3-cijferseizoenweek, of een KW3-winstwaarschuwingenweek? De agenda is duidelijk. De eerste Amerikaane bedrijven komen door met hun KW3's. Wat daar niet instaat is welke concerns er eventueel een witte vlag hijsen. Hewlett-Packard, FedEx, Applied Materials en ususal suspect Zynga deden dat al.

Een ander groot vraagteken deze week is, of Spanje al de moed kan opbrengen om de EU te vragen of ze in Frankfort bij de ECB pampiertjes van een euro opdrukje mag laten voorzien... In ieder geval komt vandaag het bestuur van het Europese stabiliteitsfonds ESM voor het eerst bijeen en daar wordt over Spanje gesproken.

Druk!

Of komt Griekenland ook ter sprake? Oei oei oei. Verder babbelen vandaag ook de Europese minsters van financiën, maar daar is volgens mij nog nooit iets uitgekomen - laat staan dat de koersen reageerden. De belangrijkste punten uit de agenda (onderaan mét consensusverwachtingen) voor deze week zijn:

  • Cijfers van Alcoa, JPMorgan Chase en Wells Fargo
  • ESM bijeen, EU minfins praten, Mariano Rajoy bezoekt François Hollande en Angela Merkel gaat naar Griekenland (dat 7000 agenten schijnt in te zetten...)
  • Speeches van ECB-president Mario Draghi, BoJ-gouverneur Maasaki Shirakawa en Dallas Fed president Richard Fisher (een havik)
  • Industriële productiecijfers eurolanden (of wat daar nog van over is)
  • Obligatieveilingen van Frankrijk, Italië en Duitsland (vrijdag zelfs een dertigjarige lening)
  • Verder herherherzien Italiaans BBP-cijfer, Fed Beige Book, jobless claims en consumentenvertrouwen Michigan

China

Veel nieuws deze week, ik heb me suf gecopy-paste. Kijk maar hieronder. De Wereldbank verlaagt de verwachtingen voor het Verre Oosten en er zijn tal van Chinese nieuwtjes. Misschien vindt u de Bloomberg-analyse dat Chinese aandelen goedkoop zijn het interessants. Genoeg, tijd om naar de koersen te kijken:

  • Maandagochtendhumeur futures! De Bund future opent een stuk hoger, dus alles lijkt zo in balans
  • Wat kneuterig rood hier en wat sullig groen daar: niet veel te doen in Azië, waar eindelijk alle Chinese markten weer open zijn. Japan is nu dicht
  • EUR/USD is weer stiekem onder 1,30 gezakt (uit vrees voor Spanje en Griekenland?)
  • Goud en (vooal) zilver en oliebenchmarks WTI en Brent bakken er ook niks van

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

President Barack Obama heeft nog een maandje...

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Marco-agenda

  • 04:30 China: HSBC services PMI september
  • 12:00 Duitsland: industriële productie augustus (consensus: -0,8%)
  • EU: bijeenkomst minister van financiën
  • EU: eerste bijeenkomst bestuur EMS
  • VS: Columbus Day: banken en obligatiemarkten dicht, aandelenbeurzen open

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 8 oktober 2012 09:51
    Kees de Kort heeft de punten wel correct, maar gedrag van kuddes is onvoorspelbaar.
    Voor wat betreft de huidige situatie is het wel treffend dat we op weekbasis meerdere zogenaamd belangrijke vergaderingen hebben van mensen die niets doen of zeggen, en dat beurzen / koersen alleen maar een continue hyper-gedrag vertonen door reacties op dagelijkse paniekerige ontdekkingen.
    Feit blijft dat er gewoon geld gestort wordt in bodemloze putten, terwijl dat in de historie nooit geholpen heeft.
    Nu ook toch het langverwachte schuld kwijtschelden van Griekenland door de landen?
    Weer een sein dat ze het niet begrijpen, en dat de mensen wederom bedrogen worden. In brabant noemen we dat liegen en bij de rechtbank wordt je voor stelen in de gevangenis gezet.
  2. lecrayon 8 oktober 2012 10:47
    Die vergaderingen lossen idd niks op, men denkt nog steeds in groeitermen, maar de snelle groei is er al een tijdje uit en zal ook niet meteen aanzwengelen. Dus al die budgetten en prognoses waarop beurzen reageren is een wassen neus, en de realiteit komt altijd terug bij de kwartaalcijfers, dwz als je goede accountants hebt.
  3. [verwijderd] 8 oktober 2012 16:56
    Beste allemaal,

    Ondanks alle moeilijkheden denken wij toch, net als Bas, dat de komende maanden de koersen zullen stijgen.

    Wij denken dat het dieptepunt van de recessie hier in de Eurozone is bereikt.

    Vandaag start ESM. Merkel morgen naar Griekenland met de boodschap steun. Spanje zal wel steun aanvragen, maar de voorwaarden zullen redelijk zijn.

    Wij vinden overigens wel dat Griekenland wat meer steun nodig heeft. Vooral voor de sociaal zwakkeren daar. Dat kunnen de rijkere landen zoals Duitsland, nederland enz. wel degelijk opbrengen.

    En Jan Kees: je kunt ook Griekenland de nek omdraaien. We krijgen straks een meer socialistische regering. Gelukkig maar! Laat de rijken maar een goede bijdrage leveren. Geld zat bij die gasten toch???

    Zo hopen we maar dat Obama het zal winnen.

    En al die doemdenkers maar de pot op. Misselijk worden wij ervan. Gewoon schouders eronder en eerlijk verdelen.

    Hoeba Hop!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links