Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Voorbeurs: Reuring graag

Geen reuring, geen richting en licht overhellende koersen: gebeurt er noggus wat? Hé, zijn ze ook op vakantie? Bijvoorbeeld al lang niks van ABC-skippers Moody's en S&P gehoord, om maar een dwarsstraat te noemen. De Spaanse tienjaars rente staat op een duivelse 6,66%, is dat niet een mooie aanleiding ofzo? :-)

Hoewel, op de obligatiemarkten wordt nog steeds niet op een basispuntje meer of minder gelet. Griekenland smeekt volgens FT weer om de subsidiekraan en Spanje zou bij de sanering van die al wanbanken zelfs spaarders niet langer kunnen ontzien. Denk daarom nog eens goed na over die ingeburgerde term veilige spaarrekening.

Cijfers zijn er van het altijd swingende TIE en Unit4. ASMI-fans letten op Applied Materials en Deens-Nederlandse biotech-fanaten viseren Genmab. Wellicht zijn de Amerrikaanse grutters Staples en Target ook interessant als ze een outlook afgeven. Let zeker op de Empire State Manufacturing en NAHB housing market index.

Rek er uit?

Die New York Fed index geeft de bedrijvigheid in en om de Big Apple weer en is de eerste voorlopende indicator over augustus. Economie, Fed, stimuleren; dat verhaal . Idem dito voor dat huizencijfer. Hot is een héél groot woord, maar de woningmarkt in de VS stabiliseert of kruipt al uit het dal en dit cijfer kan daar meer over zeggen.

Het is wel erg hard gegaan met die koersen en dit verhaal van Corné van Zeijl is mij daarom uit het hard gegrepen. Ik denk ook dat voorlopig de rek er uit is. Over gisteren gesproken: wijd ik uit over de volatiliteit en die krijgt me daar een zwieper... De VIX deed +8,39% naar een nog altijd lage 14,85. Succes vandaag!

 • De futures staan een paar tienden in de min. Punt. Zelfs als ik het met de beste wil van de wereld zou willen, dan nóg valt er niet meer over te zeggen
 • Sterk wisselende koersen Azië. Rommelpotje. Vooral China springt er weer een negatief uit
 • EUR/USD staat zomaar weer in de 1,23'ers, maar gaat voorlopig echt niet heerschen hoor
 • Goud en zilver lopen zowaar op en oliebenchmarks WTI en Brent dalen zowaar af: Veel stelt het niet voor
 • Zoals eigenlijk iedere dag moet de Bund future nog warm draaien. Hé, een min. Onverwacht bij dalende aandelen, dus wie weet dat die bijdraaien

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Oh, zit het zo: S&P 500 versus staatsobligaties versus goud. Het venijn zit 'm in dat ene zinnetje in de tekst: "Indeed, since 1981, long-term government bonds have gained an average of +11,5% per year, handily besting equities. The S&P 500 gained the +10,8% per year over the same period."

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste KW2-cijferkandidaten

Macroagenda

 • 14:30 VS: inflatie (CPI) juli (consensus: +0,2%)
 • 14:30 VS: New York Fed Index augustus (consensus: 6,5)
 • 15:15 VS: industriële productie & capaciteitsbezetting juli (consensus: +0,5% & 79,2%)
 • 16:00 VS: NAHB housing market index augustus (consensus: 35,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 26 okt Echt, hoe verschillend AEX -0,5% en AEX -0,5% kunnen zijn 1
 2. 26 okt Nu nog goedkopere trackers 1
 3. 26 okt Schade! SAP krijgt een klap 6

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 15 augustus 2012 08:47
  Dat stukje uit Spanje is echt weer te ziek voor woorden in meerdere opzichten.

  Ze willen dus investeerders hun geld gaan terug geven die geld verloren hebben aan hun beleggingen in de Cajas, het gaat om tienduizenden retail investeerders.

  Maar dan wel in de constructie dat ze nu een haircut nemen van 50 a 70% zodat de balans van de banken er nu even veel beter uit ziet zodat ze wat meer geld los kunnen krijgen van europa en dan moeten ze in de jaren erna maar weer zien hoe ze die enorme rente betalingen om op die manier alsnog het hele bedrag terug te geven, want zo is de constructie, kunnen betalen.

  En dat mogen wij weer allemaal betalen, moeten wij spaanse investeerders die geld hebben verloren op hun investering ons geld gaan geven waar wij hier belasting over belasting over belasting over betalen?? en als het aan sommige linkse partijen ligt komen er nog enkele belastingen bij + gaan er nog een paar extra omhoog.

  WOOHOO, NEDERLAND O NEDERLAND JIJ BENT EEN GROTE OEN, WIJ HOUDEN VAN ORANJE, MAAR DE POLITICI JATTEN ONZE POEN!!

  ALLEMAAL.
 2. [verwijderd] 15 augustus 2012 09:44
  quote:

  johjoh schreef op 15 augustus 2012 09:36:


  Ik zou willen voorstellen om de hypotheek rente aftrek met terugwerkende kracht af te schaffen, houden al die nederlanders gelijk effe hun grote mond.


  Ik ben voor!!
  Maar dan ook met terug werkende kracht de inkomsten belasting verlagen, de ozb terug geven, het huurwaarde forfait terug geven, de OB terug geven, alle btw over alle werkzaamheden die huiseigenaren doen om hun eigen betaalde huis zelf te moeten onderhouden terug geven, huursubsidie met terugwerkende kracht afschaffen.

  Zo, dat is nog eens level playing field, scheelt een hoop kosten voor de belastingdienst en is veel minder fraude gevoelig.

  Ik wil nog wel wat zaken voorstellen met terugwerkende kracht die vrij debiel zijn, werkt dat zo?
 3. Dutchbrit 15 augustus 2012 10:44
  AJK, het zijn deels spaarders die op redelijk grote schaal misleid zijn (waarschijnlijk, er lopen nog rechtszaken over). In die zin gelijk aan de DSB-achtergesteld-deposito-spaarders. Dus een haircut is in dat opzicht normaal, opgelegd door ECB/Eurolanden, maar compensatie door de banken (!) uit hoofde van produktaansprakelijkheid/misselling kan door de Spaanse rechter opgelegd worden.
  Wel een vraag die bij mij al een tijd speelt: ik weet hoeveel huizen en appartementen er in Spanje - en Andorra idem, trouwens - leeg staan. Gaat de ECB/Eurostan eisen dat die winkeldochters in de lege markt gedumpt worden?
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 545,95 26 okt
  0,00
  0,00%
 2. Applied Materials 59,540 26 okt
  -1,410
  -2,31%
 3. Cisco Systems 37,530 26 okt
  -0,870
  -2,27%
 4. Deere & Company 234,250 26 okt
  -5,280
  -2,20%
 5. KPN Koninklijke 2,395 26 okt
  0,000
  0,00%
 6. Royal Dutch Shell A 10,536 26 okt
  0,000
  0,00%
 7. Staples 10,250 sep '17
  0,000
  0,00%
 8. Target Corp 157,970 26 okt
  -2,260
  -1,41%
 9. TIE Kinetix 13,800 26 okt
  0,000
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare