Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: AEX, Shell, Adyen en Akzo

Liveblog: AEX, Shell, Adyen en Akzo

Update 16:30 uur: Olie

Dit is wel heel summier, Bloomberg. Olie loopt vanmiddag een dollartje op, wegens de toestand(en) in Libië. Met name Royal Dutch Boomknuffelen en SBM Fakenews varen er wel bij.

 


Update 16:20 uur: Pinter en de rest

Het bedrijf gaat volgende week naar de beurs en moet zo rond $10 à $12 miljard waard worden. Tekenend. Het stukje gaat alleen maar over prijs, prijs en prijs. Ik moet echt zoeken naar de waarde. Ah, toch. Pinterest zegt 250 miljoen maandelijkse bezoekers te hebben. WSJ:

Pinterest has reported sharp revenue growth and narrowing losses. Its revenue for 2018 totaled $756 million, up from $472.9 million a year earlier. The company’s net loss narrowed to $63 million from $130 million in 2017.

Dit is alles.

Of die prijzen ook op het bord komt, is vers twee. Wall Street kauwt nog op Lyft. Volgende maand is het dan eindelijk de beurt aan Uber en er staan nog veel meer kleinere beursgangen op de rol. Tenzij de koersen imploderen, dan zijn ze zo verdwenen. Ik heb het trouwens wel eens gekker gezien dan bij Lyft, maar dit terzijde.

Het nieuwe Microsoft, het nieuwe Google, het nieuwe Amazon en het nieuwe Facebook: het is duidelijk waar de hoop bij zulke aandelen op is gevestigd. Het lijstje teleurstellers is echter veel en veel langer, om over de koersdrama's maar te zwijgen. Snap bijvoorbeeld, hoewel dat weer aan een wonderrally bezig is.

Als Nederlander meedoen aan deze beursgangen is vrij onmogelijk. Als u deze individuele aandelen net even te heftig vindt om in te beleggen, maar toch van een beetje adrenaline in de portefeuille houdt, kunt u de Nasdaq Internet Index overwegen. Die kan er ook wat van, maar dan bent u beter gespreid.

Hier zijn trackers op te krijgen, vraag uw broker.

 


Update 14:45 uur: Nieuwe top AEX

Het is deze maand letterlijk een dagelijkse rubriek: de AEX zet alweer een nieuwe jaartop neer. U ziet de indexscore vanaf oud & nieuw. Die mag er zijn. Vandaag hangt het er vooralsnog om met nu +0,1%, maar dit zou de zevende groene dag op rij kunnen worden.

 


Update 14:20 uur: Intussen in het Shellbos

Gaat u die cent betalen? Alweer een groen bericht van De Koninklijke:

Cent betalen inderdaad, want u kunt bij het tanken kiezen of u meedoet aan dit boomplantplan. Intussen krab ik mij achter de oren waar dat hele klimaat- en duurzaamheidsgedoe dan goed voor is, als dat blijkbaar allemaal is op te lossen met een centje op de benzineprijs erbij, maar ik heb er geen verstand van.

Intussen bemoeit op Twitter het hele land zich er weer mee en u kunt de reacties raden. Niet hier op IEX, want daarvoor had Shell denk ik dat centje ten koste van het dividend moet gaan laten gaan. Bepaalt u verder zelf of u denkt dat dit puur marketing van olie is, of dat Shell oprecht voor groen, groener, groenst gaat.

Zelf neig ik naar het laatste. Er werken 86.000 mensen bij Shell en die zijn er echt niet opuit om iedere dag weer alles vies, smerig en kapot te maken, zoals zo vaak wordt gesuggereerd. De mensen hebben ook kinderen hoor, maar maken gewoon heel andere rekensommen. Sommen die pensioenen betalen, trouwens.

Intussen is het wel een feit dat er steeds meer druk op Shell komt om duurzaam te gaan, zowel uit investeerders- als uit de actievoerende hoek. Een maandje geleden besloot het Noorse oliefonds overigens in De Koninklijke te blijven beleggen, mede omdat het concern duurzame ambities heeft. 

Intussen heeft Royal Dutch Shell andere problemen aan haar hoofd vandaag. Pernis, daar staan volgens mij meer schoorstenen dan bomen. Misschien niet lang meer.

 


Update 12:45 uur: Wat moet een CEO verdienen?

Leuk tooltje heeft De Tijd gemaakt en Ralph Hamers van ING en Onno van der Stolpe van Galapagos staan er ook bij. Ze maken het niet te bont volgens de Belgische krant, verklap ik u alvast.

Of dat ook zo is? Niets zo subjectief en zo moeilijk te bepalen, meten en vergelijken als board-salarissen. Neem die AB InBev CEO die De Tijd uitdrukkelijk noemt. Die ging er vorig jaar 67% (!) op achteruit, terwijl hij juist cruciale besluiten nam om het bedrijf op termijn financieel gezond te maken.

Voor ons beleggers is uiteindelijk denk ik de total return - koers plus herbelegd dividend - die vooral bepaalt of we een CEO goed vinden of niet. Dit is natuurlijk ook maar een deel van het verhaal. Misschien is het het minst slecht om het te laten zoals het is: de aandeelhoudersvergadering bepaalt.

 


Update 10:45 uur: Adyen

Uiteindelijk kent ieder bedrijf risico's en de nodige onzekerheden, maar goed. ANP schrijft:

Adyen kampt met de nodige onzekerheden. Dat techbedrijf Uber van De Nederlandsche Bank (DNB) een eigen betaallicentie heeft gekregen, legt de risico's waar Adyen mee kampt duidelijk bloot, aldus KBC Securities. Dit kan de koers van het aandeel op de middellange termijn beïnvloeden.

KBC benadrukt dat Uber momenteel naar verluidt een van de grotere klanten van Adyen is. Het betaalbedrijf geeft doorgaans geen informatie over individuele klanten, en om die reden valt dit niet met zekerheid te zeggen.

Maar het signaal dat Uber met eigen betaaloplossingen mag komen, is een duidelijk teken aan de wand, menen de kenners. De huidige waardering van het aandeel houdt daar volgens hen te weinig rekening mee. KBC handhaafde zijn reduce-advies met een koersdoel van 605 euro.

ABM FN-Dow Jones heeft nog een alineaatje extra:

"Zoals eerder vermeld, is de concurrentie voor Adyen niet alleen afkomstig van bestaande concurrenten en startende fintechbedrijven, maar ook van bigtechbedrijven die zich verticaal uitbreiden naar betalingen", aldus de analist die ook wijst op andere mogelijk grote klanten voor Adyen, zoals Spotify, Netflix, AirBnB en Booking.com.

Wat Adyen doet is inderdaad niet uniek. Ze doet het alleen blijkbaar wel heel goed, anders groeiden ze niet sneller dan kool. Enfin, zulke bedreigingen, risico's en onzekerheden hebben ze bij Adyen vast zelf ook wel een keer bedacht. Kan een probleem zijn of worden, hoeft niet, als elders de klanten blijven toestromen.

Zolang omzet en winst in dit tempo weten te groeien, is iedere waardering mogelijk. En die groei, daar zou ik mij voorlopig maar op focussen.

 


Update 10:00 uur: Oh Duitsland

Het intussen Dagelijkse Beroerde Duitse Cijfer is ook alweer door. ANP:

De export van Duitsland is in februari sterker gedaald dan door economen was verwacht. Volgens het Duitse federale statistiekbureau zakte de export met 1,3 procent in vergelijking met een maand eerder. Dat is de sterkste exportdaling op maandbasis in een jaar.

Beetje dun verhaal, maar vooruit. Wat ik zelf opvallend vind, of Duitsland formeel nou in recessie is of niet, is dat dit gepaard gaat met bijna volledige werkgelegenheid en een begrotingsoverschot. Dit verwacht u eerder in hoogconjunctuur, toch?

De rentes hoef ik u niet meer te vertellen. Intussen reageert diezelfde markt zo op onder meer al die Duitse cijfers:

Dat ziet er dan zo uit:

 


Update 09:30 uur: Advies

Zeg het maar, de downgrade van ABN Amro maakt vooralsnog weinig indruk?

 • AkzoNobel: naar hold van buy en naar €83 van €87 - ABN Amro
 • KPN: naar €1,97 van €1,91 - Jefferies
 • NN: naar €45 van €48,50 - Kepler Cheuvreux

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Akzo Nobel

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. jstar 8 april 2019 11:45
  quote:

  Makita schreef op 8 april 2019 11:21:


  Ajee jij als grootste doemdenker vind Adyen waardering geen probleem? Het hoogst gewaardeerde bedrijf in de AEX.

  110x ebitda18 voor ADYEN is wel erg overdreven. Marges zijn met 58% hoog maar ook een bedreiging met toenemende concurrentie.

  50% te hoog gewaardeerd nu.


  Helemaal mee eens. Bovendien blijven de investeerders van voor de beursgang bij elke gelegenheid cashen.
 2. forum rang 5 Snugger 8 april 2019 11:51
  De kracht, of zwakte, van een aandeel ligt niet in haar rand factoren eromheen, maar in het aandeel zelf. Om Uber te betrekken bij Adyen is gewoon flauwekul..
  Anyway, schreef het vorige week al, twee correcties nog resterend, resp. omlaag en omhoog, welke nu bezig is is niet moeilijk te raden…Stond allemaal al in het aandeel zelf!
 3. forum rang 5 Snugger 8 april 2019 16:23
  quote:

  Brievenbus schreef op 8 april 2019 15:55:


  Ongelooflijk dat sommige sites de betaalde negatieve onzin van Jefferies gewoon onder de aandacht brengen.
  Oh, levert ook hun geld op?

  Zoiets hoef je sowieso al niet eens te lezen als het om aandeel of beurs gaat.
  Zien gaat het om, voor aandeel en beurs, zien wat daar gebeurt, en zal gáan gebeuren, in het grafiekje....
  Aandeel Ayden is daar goed voorbeeld van trouwens!...
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15 mei Advies; ABN, Aegon, ING & GLPG
 2. 15 mei BBP Q1 -1,7% (-3,0% verwacht)
 3. 15 mei BeursVandaag: De Slag om AEX 500 27

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 1.156,000 15:55
  +31,000
  +2,76%
 2. AEX 532,78 16:10
  -5,84
  -1,08%
 3. Akzo Nobel 73,840 15:54
  -1,800
  -2,38%
 4. KPN Koninklijke 2,210 15:52
  +0,013
  +0,59%
 5. NN Group 27,990 15:55
  -0,640
  -2,24%
 6. Royal Dutch Shell A 14,276 15:55
  -0,624
  -4,19%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare