Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Valse indices

In de afgelopen dagen hebben meerdere indices tegenstrijdige en soms valse signalen gegeven. De beweging van de AEX boven de dalende toppenlijn sinds begin november (de doorbraak boven 261 ) bleek tot op heden zo eentje te zijn.

Dit werd in de afgelopen dagen versterkt door het slot onder de stijgende bodemlijn, sinds het recente dieptepunt van 227 en de beweging van gisteren nipt onder het 50-daags gemiddelde. Is het stijgingspotentieel nu over?

Net als het tot nu toe met dat valse signaal van de doorbraak boven 261, kan ook de beweging van de AEX gisteren beleggers op het verkeerde been zetten.

Opvallend is dat meerdere indices gisteren omkeersignalen lieten zien. De Amsterdamse graadmeter vormde zelfs de laatste tijd korte termijnbodems continue met een doji. Gisteren werd deze candle ook weer gevormd.

AEX
Als de AEX vandaag weer boven het 50-daags gemiddelde (250) weet te sluiten, is de kans reëel dat gisteren al een nieuwe bodem is gemaakt boven de steunzone 239-243. Wel moet de index dit bevestigen met een snelle beweging (uiterlijk begin volgende week) boven de horizontale weerstand van 258.

Hier ligt momenteel ook de eerder genoemde dalende toppenlijn. De kans op minimaal een test van 272 is nog niet geheel verkeken, maar hangt samen met al dan niet herstel van de AEX. Mocht de index 258 weten te doorbreken, dan ontstaat er steeds meer zwakte en sneuvelt ook de zone 239-243 uiteindelijk.

De technische indicatoren van de AEX (MACD, RSI, Momentum) laten tot op heden opnieuw een terugtest zien. Maar er is nog steeds geen sprake van hetzij een doorbraak, of hetzij verslechtering. Dit sterkt mij in de de mening van de vorming van een nieuwe, hogere bodem middels die doji van gisteren.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX en ESX 50
De DAX heeft gisteren precies de stijgende bodemlijn getest sinds het recente dieptepunt. De Eurostoxx 50 is hier wel onder gesloten, maar ook dit kan een omkeerpatroon zijn. Wel is de index verzwakt. Definitieve verkoopsignalen voor beide zijn er pas als de viervoudige dieptepunten van dit jaar worden gebroken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bovespa en China
De Bovespa en de Shanghai Composite behouden hun opwaartse momentum en kunnen in de komende dagen opnieuw hun recente gemaakte toppen testen en zelfs doorbreken. Dit blijven internationaal de sterkste indices.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
De S&P 500 heeft gisteren met een hammer-omkeerpatroon opnieuw de horizontale springplank getest in de zone 803-806. De index blijft, net als de Eurostoxx 50, wel een van de zwakkere indices. Een slot onder de 803 is een ernstige aderlating, die wel bevestigd moet worden met een slot onder 770.

Pas een doorbraak boven de zone 870-877 (vorige top en 50-daags gemiddelde) is een verbetering. Bevestiging moet er dan komen met een structureel slot boven de middellange termijn dalende toppenlijn, nu rond 903. Zolang dit niet gebeurt, is er sprake van een risicovolle zijwaartse trading range tussen 803 en 877.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nasdaq 100
Als laatste blijft de Nasdaq 100 sterk liggen. Maandag schreef ik nog dat bij een aantal onderliggende fondsen aanzienlijke verbetering optraden en zelfs koopsignalen klonken (Yahoo, Oracle). Deze fondsen hebben in de afgelopen dagen hun uitbraakniveau (voormalige lange termijn dalende toppenlijn) bijna teruggetest.

De Nasdaq 100 zelf heeft in de afgelopen twee dagen de stoplosszone 1195-1200 tweemaal getest: eerste dag met een doji en gisteren met een brede witte candle. Deze twee twee hebben samen het uiterlijk van een bullish engulfing. Wel heeft de Nasdaq 100 intradag even onder de voormalige dalende toppenlijn genoteerd.

Ik acht de kans groot dat er sprake was van een sterke terugtest en de weg openstaat richting in eerste instantie de weerstand van 1287 (dubbele top). Die moet breken voor een vervolg richting mijn korte termijn koersdoel van 1350-1360.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is niet verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links