Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX, goud en euro/dollar

TA: AEX, goud en euro/dollar

Terwijl goud de opmars voortzet, heeft de AEX de korte steile stijgende trend verlaten. Ondertussen maakt de euro/dollar koers pas op de plaats binnen de dalende trend. Kortom, vandaag zijn er een paar interessante ontwikkelingen.

Eerst de AEX-index, die uit het stijgende trendkanaal breekt. De Nederlandse beurs wist de stijgende trend niet vast te houden.

Op zich is dat nog geen drama, maar deze trendbreuk kan een koerscorrectie inluiden. In het meest negatieve geval richting de steun van 526,69 punten (de bodem van 8 februari).

Dit is een redelijke sterke steun, maar een doorbraak en slotstand eronder zal een nieuwe verzwakking signaleren. Dan kan de AEX-index lagere niveaus opzoeken.

We verwachten thans een consolidatie boven de steun. De weerstand bevindt zich op 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018).


Centrale banken gaan voor goud

Onlangs heb ik de flinke prijsstijging van de goudkoers hier besproken. Behoudens kort termijn dips, blijft de opmars en uptrend intact.

Volgens veel marktwatchers is de stijging nog niet ten einde en blijft de vraag naar het edelmetaal hoog. Er is ook veel vraag vanuit centrale banken, die vorig jaar werldwijd voor enkele honderden tonnen aan goud hebben aangekocht. De belangrijkste reden is de groeiende impopulariteit van de dollar.

Volgens monetaire econoom en IEX-columnist Edin Mujagic kan de goudprijs de komende tijd verder oplopen.

Hieronder enkele citaten van zijn laatste column op IEX.

De afgelopen jaren liepen de spanningen tussen de VS en Rusland, maar zeker ook met China op. Beide landen wanen zich sterk genoeg om zich nadrukkelijker te profileren op de wereldmarkt. Tegelijkertijd zien ze de VS zwakker worden, bijvoorbeeld vanwege de torenhoge Amerikaanse staatsschuld van 22 biljoen dollar (een getal met 12 nullen).

Vraag en aanbod

Volgens Mujagic  wordt op de goudmarkt de nieuwe macht van Rusland en China goed zichtbaar.

De centrale banken van Rusland en China, zijn daar actief. Uit de cijfers blijkt dat alle centrale banken samen in 2018 651 ton goud hebben gekocht. Dat is een stijging van 74% ten opzichte van het jaar ervoor.

De Russische centrale bank was zo’n grote koper dat het land inmiddels meer goud heeft dan China. Ook Turkije ruilde massaal zijn dollars in voor goud.

Omdat het vertrouwen in de Amerikaanse dollar verder afkalft, verwacht Mujagic dat centrale banken van China, Rusland en Turkije - en meer landen - de komende jaren hun dollars blijven omruilen voor goud, wat een sterk opwaartse effect oplevert voor de goudprijs.

Technisch wordt dit op korte termijn in elk geval ondersteund door een stijgend trendverloop.

Goud blijft maakt pas op de plaats

In de recente correctie vormde goud een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 1.302,45 dollar (de bodem van 14 februari).

Weerstand ligt rond 1.375,30 dollar (gevormd op 6 juli 2016).



RSI goud vormt lagere toppen

Wees er wel op alert dat de RSI van Goud (de onderste helft van de grafiek) al enkele weken lagere toppen laat zien, terwijl de goudprijs wel hogere toppen vormt.

Deze negatieve divergentie is een teken van vermoeidheid. Dit kan duiden op een wat grotere tussentijdse correctie dan we in de afgelopen weken hebben gezien.

Een daling tot circa 1.276 dollar (de bodem van 21 januari) zou ongeveer de helft van de voorgaande rally terughalen en zal waarschijnlijk een nieuwe koopkans opleveren.


https://grafieken.tostrams.nl/gold-rsi.gif

Meerjarige Hoofd&Schouder bodemformatie

Het koersverloop van de goudprijs in de de afgelopen zes jaar is stug en vooral zijwaarts, met flinke uitslagen omhoog en omlaag.

Er ligt een belangrijke barrière rond 1.400 dollar. Hierop is de koers al vijf keer afgeketst. Toch oogt het plaatje potentieel positief, getuige de hogere koersbodems S3 en S4. Die geven aan dat er op hogere niveaus is bijgekocht.

Nog interessanter is het verloop sinds 2013, dat gekarakteriseerd kan worden als een mogelijke ‘Hoofd&Schouder’ bodemformatie. Bij een stijging boven de neklijn treedt een koopsignaal op, met 1.800 dollar als eerste koersdoel.

Pas op de plaats voor euro/dollar

De euro/dollar koers gaat consolideren binnen de dalende trend. De euro/dollar koers vormt nog wel lagere toppen en bodems, maar dat gebeurt de laatste tijd zonder overtuiging.

De huidige consolidatie geeft aan dat de verkoopdruk in de EUR/USD iets minder wordt. Bij een eventuele doorbraak onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat.

Steun zien we rond 111,19 (de bodem van 23 juni 2017). Weerstand ligt rond 115,70 (gevormd op 11 januari).

Pas bij een doorbraak boven de weerstand komt er ruimte vrij voor koersstijgingen. Na een doorbraak onder de steun van 111,19 wordt 105,02 het volgende neerwaartse koersdoel.

Bij de euro/dollar laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien, terwijl de koers eronder beweegt. Dit valideert de zwakke technische conditie.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 08:00 Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 1
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

186 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Diminhu 27 februari 2019 09:06
    2e dag op rij redelijk rood starten, gaat die boel nu alweer opgekocht worden als gek? Shorters geduld worden echt op de proef gesteld, maar zelfs als de longers naar 550/555 willen, is eerst een echte hogere bodem maken echt niet zo slecht...we lummelen uiteindelijk al 2,5 weken rond de 540. Dus van echte hosanna is de laatste 2,5 week ook geen sprake meer. Topvorming neemt meestal tijd. Volgens mij zijn we daar nu al 2,5 week mee bezig. Als het opeens daalt, is het onverwacht en gaat het snel 3 a 4% eraf.
  2. [verwijderd] 27 februari 2019 09:12
    quote:

    Ole Elliottwave schreef op 27 februari 2019 08:33:

    Goedemorgen,

    India en Pakistan zijn weer bezig. Zelfde moment valt de CME uit waar de meeste commodities worden verhandeld. Sensex door het putje.... Dit gaat weer een mooie dag worden...

    gr

    Goedemorgen

    Sensex en Nifty uit mijn levelingsland maar min 0,5 %.
    Waar praten we eigenlijk over.
    Geen beursgezeik vandaag maar km,ter eten op de fiets.
    Daag allemaal .

  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 februari 2019 09:19
    Goedemorgen,

    lager openen, hoger sluiten? Doorzakken? Iedere dag weer een verrassing hoe de dag weer verloopt, voor mij werkt TA in ieder geval omdat die mij aangeeft waar de draaipunten worden gevormd met ProRealTime en voornamelijk met de 3 minuten grafiek zodat je sneller veranderingen ziet aankomen.
186 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links