Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Kopers keren terug

TA: Kopers keren terug

Het korte termijn herstel op de aandelenbeurzen kreeg vrijdag een overtuigend vervolg. Met veel kracht wisten de Europese beurzen de opleving een nieuwe impuls te geven.

Vooral de hoop op een positieve afloop van het handelsconflict lijkt beleggers nieuwe moed te geven.

AEX index


De Nederlandse beurs wist binnen de dalende trend sterk op te veren. De index beweegt nu in de weerstandszone 500-512 punten, maar lijkt hard op weg naar de bovenkant hiervan. Naast de eerste koerstop komt de index rond dit niveau ook de dalende toppenlijn tegen.

De ruimte omhoog lijkt hierdoor enigszins beperkt, maar gezien de koopkracht die beleggers afgelopen vrijdag tentoonstelden, is het nog maar de vraag of de weerstandszone de AEX index kan tegenhouden. De komende dagen zullen daar meer duidelijkheid over geven.

Zwaargewichten

Vorig week gaf ik aan dat vooral de techsector nog niet meedoet aan het herstel. Zwaargewicht ASML bijvoorbeeld beweegt nog binnen de dalende trend van de afgelopen maanden en het herstel binnen de trend is nog vrij beperkt gebleven.

Ik kijk vandaag naar de andere zwaargewichten binnen de AEX index en beoordeel of er op basis van hun technische plaatje nog meer herstel kan worden verwacht. Ik bespreek Unilever, Royal Dutch Shell en Heineken.

Unilever

Voedingsmiddelenconcern Unilever beweegt al geruime tijd per saldo zijwaarts. Het aandeel laat uitslagen zien binnen een ruime bandbreedte tussen grofweg €45 en €50. Nu de onderkant van deze bandbreedte weer is opgezocht, zou Unilever weer wat kunnen herstellen.

Als het aandeel de correctieve fase weet af te breken, mag een herstel richting de voorliggende koerstoppen rond €50 worden verwacht. Dit zal de AEX index een flinke opwaartse impuls kunnen geven.


Royal Dutch Shell

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Royal Dutch Shell weet met de recente opleving langzaam uit de dalende trend te kruipen. Toch ontbrak nog de echte overtuiging om verder op te lopen.

Nu het aandeel de consolidatiefase van de afgelopen weken weet af te breken, kan RDS verder omhoog richting de voorliggende toppen rond €28,50.


Heineken

Bierbrouwer Heineken heeft vooralsnog niet meegedaan aan het herstel. Het aandeel is vlak blijven liggen boven de steun rond 75 euro en lijkt de kracht te missen om hiervan op te veren.

Toch lijkt ook hier een opleving aanstaande. De moneyflow van Heineken, die de geldstroom binnen het aandeel weergeeft, draait wel al omhoog, wat aangeeft dat er nieuw kapitaal het aandeel instroomt.

Heineken beweegt per saldo de afgelopen maanden zijwaarts. Als de steun de komende dagen stand kan houden en het aandeel alleen al zou opveren richting de bovenkant van deze bandbreedte rond €82, dan kan dit de AEX index al een extra zetje geven.


Samenvattend stel ik vast dat de Nederlandse beurs is aangekomen in een gebied met veel weerstand. Daarnaast zal de bovenkant van de dalende trend van de afgelopen maanden de index kunnen tegenhouden.

Toch zie ik bij de individuele aandelen, en zeker bij de zwaargewichten. nog wel wat ruimte om verder te herstellen. Als deze aandelen de komende tijd wat op gaan veren, zal ook zeker de index verder oplopen en kan er een serieuze aanval worden ingezet op de dalende trend. Het blijft dus spannend.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heineken

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

UNILEVER

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
namaak rood denk ik weer, zie je zie je naairj gauw even up zetten nog voor slot nu wel anders om vaak zie je up toch dit keer andersom. Bloed als us open gaat of groene maan.
BrakkeStakker
0
Vandaag een rode dag; vraag is Hoe erg rood wordt het.heel Azië min 1 procent ongeveer. Zal niet veel anders zijn voor Europa
Broke Even
0
quote:

Optiefan schreef op 21 jan 2019 om 08:15:


Royce draait eindelijk naar bullish, dus tijd om te zakken?
Jup. Beste contra-indicator die er is. Hij snapt er werkelijk niks van. Zelfs Bassie was nog beter.
ONN
1
quote:

Stock Exchange Monkey schreef op 21 jan 2019 om 19:03:


De hele dag zie je hem niet en dan op het eind nog effe een sneer uitdelen

En wat kwam jij dan een uurtje later doen nadat je ook de hele dag schitterde door afwezigheid ? Oh ja, het is natuurlijk hoe je je boodschappen verpakt :P

Maar je hebt gelijk, ik had onze autocoureur met z'n altijd weloverwogen en zinvolle bijdragen in z'n waarde moeten laten. Excuus. Ghe ghe ghe…


Goedemorgen....
amarillus1969
0
op de technische lijntjes hoef je ook niet blind op te staren. hele rijtje was strong buy. dacht ff bij 508....dit duurt niet lang meer. Nee....gezond verstand is nog beste en vastberadenheid.
snuf13
0
Kopers keren massaal terug, je ziet het, je hoort hoort, je voelt het..... Ze staan te trappelen van ongeduld. Dus dat wordt weer hard omhoog, maar niet heus.

Yanks gaan omlaag, wij gaan omlaag.... keurig netjes achter de meester aan!!!

En nu naar beneden ........
longshort
0
quote:

Hovestad schreef op 22 jan 2019 om 12:06:


Long gegaan op dax en aex 11090 en 507 stoploss 11000 en 504.80


In het weekend zei je nog dat we nu al op 520 zouden staan?
111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Verkoopdruk door coronavirus... 245
  2. 24 jan TA: Rente positief voor boomers 588
  3. 23 jan TA: Correctie door coronavirus 252

Gesponsorde links