Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Opluchting na G20 biedt kansen

TA: Opluchting na G20 biedt kansen

Mijn inschatting is dat de markten, na de ontspanning op de G20 Top, ruimte hebben om iets te herstellen. Ik denk dat beurzen de komende tijd zelfs een aanval kunnen doen op hun weerstandsniveaus.

Nu VS en China voorlopig afzien van nieuwe invoerheffingen kunnen de beurzen even opgelucht ademhalen. We weten het pas als de beurzen maandag weer  opengaan, maar een mogelijk positieve ontvangst acht ik kansrijk. Mogelijk dat er zelfs opwaartse uitbraken kunnen plaatsvinden.

Uitstel

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben op de G20 Top  in Argentinië besloten om begin 2019  voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. Dat hebben beide partijen in een persverklaring naar buiten gebracht.

Voor de financiële markten is dit goed nieuws, want de dreiging van een escalerende handelsoorlog hadden de meeste aandelenbeurzen de afgelopen maanden zo’n 10 tot 15% omlaag gedrukt. Sinds de start van het handelsconflict verloor de Dow 9%, de S&P500 6,5%, terwijl de Nasdaq 100 9,5% verloor. De Duitse beurs daalde gedurende deze periode 15%, terwijl de AEX in de aflopen maanden 14% prijsgaf. 

Onderhandelingen

China en de VS liggen al een tijdje met elkaar in de clinch over de onevenwichtige handelsstromen en kondigden enkele maanden aan invoertarieven op elkaars goederen te heffen.  Maar nu hebben beide partijen in Argentinië bevestigd de nieuwe verhoging van de invoerheffingen (naar 25 procent) voorlopig uit te stellen.  Verder kwamen de presidenten overeen om onmiddellijk onderhandelingen starten. Beide partijen spraken af om te trachten dit binnen negentig dagen af te ronden. Alleen indiener aan het einde van deze periode geen akkoord is bereikt, zal de heffing alsnog opgetrokken  worden tot 25 procent.

Beursreactie

Voor een technisch analist zijn deze uitkomsten uiteraard niet richtinggevend, veel belangrijker is hoe de markten er op zullen reageren.  De beurzen zijn nog niet open, maandag weten we meer maar hieronder doe ik een poging:

Zo plat als een dubbeltje

Ten eerste is het van belang, zoals ik in mijn blog van vrijdag (zie onderaan) had aangegeven, dat de beurzen richting kiezen.  Vooralsnog lagen alle beurzen zo plat als een dubbeltje, opvallend is dat niet één van de grotere markten vooruitlopend op de G20 Top richting heeft durven kiezen.

Onzekerheid uit de lucht

Ik heb als TA-er uiteraard geen kijk op de economische implicaties  van de afspraken van  Xi Jinping en zijn Donald Trump. Wat ik wel zie is dat er nu iets meer duidelijkheid is, met andere woorden, de onzekerheid is uit de lucht.  Hoewel de afloop van het handelsconflict nog geen gelopen race is, kunnen we wel vaststellen dat beleggers even opgelucht kunnen ademhalen. .

Mijn inschatting is dat de markten, hoewel aarzelend, de ruimte hebben om iets te herstellen. Ik denk dat beurzen de komende tijd een aanval kunnen doen op hun weerstandniveaus. Vanwege de opluchting  acht ik het zelfs kansrijk dat er opwaartse uitbraken gaan plaatsvinden.

Eindsprintje

Mogelijk komt het dit jaar toch nog goed en zit een eindsprintje in het vat. Morgen zal ik in mijn blog kijken waar alle beurzen heen kunnen, maar voor de AEX zit er dan een rally naar 576,90 (top van 27 juli) aan te komen. Zeker nu de RSI weer hogere bodems vormt, zit er een opluchtingsrally in het vat.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif

 

Blog van 30 november: G20 Top wijst op dilemma markten

De aandelenbeurzen zijn in de afgelopen week flink hersteld. Wall Street won gemiddeld zo’n 5%, in Europa stegen de belangrijkste indices zo’n 1,5 à 2%.

De beurzen lijken wereldwijd een voorschot te nemen op een goede afloop van de economische top die vandaag en zaterdag in Argentinië plaatsvindt. Beleggers hopen vooral dat de VS en China stappen vooruit zullen zetten in het slepende handelsconflict.

Gevoelige gespreksonderwerpen

De belangrijke industrielanden komen bijeen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor de jaarlijkse G20-top. Behalve de handelsoorlog tussen de VS en China staan nog meer gevoelige gespreksonderwerpen op de agenda, zoals de het conflict in Oekraïne, de moord op Saoedische journalist Jamal Khashoggi en controverses over het klimaat.

Het is nog maar de vraag wie de Zwarte Piet in Buenos Aires toegespeeld zal krijgen.

Rentepauze

Ten eerste hopen beleggers dat de Federal Reserve het rentebeleid gaat versoepelen. Fed-baas Jerome Powell liet deze week doorschemeren dat de belangrijkste rentetarieven ,,net onder'' het neutrale niveau zitten. Dit leidde tot de verwachting dat de Federal Reserve eerder dan verwacht een pauze inlast bij het verhogen van de rente.

Bovendien kijken beleggers naar Trump. Als de president denkt aan een compromis met China, zal dat een positieve reactie van de markten uitlokken. Daar staat tegenover dat de markten negatief zullen reageren indien een oplossing uitblijft.

Zo te zien durven beleggers nog geen gok te nemen op de afloop van de G20, want de markten blijven al een paar weken op en neer springen, zonder duidelijke richting.

Mogelijk wordt een beslissing uitgesteld en geven China en de VS enkel aan dat zij bereid zijn naar oplossing te zoeken. Dat betekent dan wel dat de onzekerheid in de markt zal aanhouden.  Er zal dus onderhandeld worden over hoe het verder onderhandeld zal worden.

Zijwaarts consolidatiepatroon

De aandelenbeurzen stegen de afgelopen dagen in de hoop op een goede afloop van de bijeenkomst in Buenos Aires. Maar technisch gezien zitten alle beurzen nog gevangen in hun zijwaartse consolidatiepatronen. Het herstel van de afgelopen week heeft hier geen verandering in kunnen brengen.

De markten weten het gewoon niet, want zonder uitzondering slagen de beurzen er niet in uit hun neutrale bandbreedtes te breken. Kort gezegd, de beurzen zitten in een dilemma.

Hieronder loop ik de belangrijkste indices langs.

AEX

De AEX-index laat nog steeds lagere toppen zien. Dat geeft aan dat de verkoopdruk nog niet uit de markt is.

Technisch is een herstel naar de weerstand van 533,91 punten voorlopig het best haalbare. Pas na een uitbraak boven de dalende toppenlijn zal er voor de langere termijn weer opwaarts potentieel vrijkomen.

Op ultra korte termijn beweegt de AEX zijwaarts tussen 506,05 en 533,91 punten.DAX

De Duitse beurs springt op en neer tussen 11.051,04 (de bodem van 26 oktober) en 11.689,96 punten (de top van 2 november). De ruimte binnen deze zijwaartse fase is ruim genoeg om te traden.

Op korte termijn heeft de DAX-index in Frankfurt de correctieve fase doorbroken.

De conservatieve belegger heeft hier nu niets te zoeken en wacht tot de zijwaartse bandbreedte aan de bovenzijde wordt verlaten.Dow Jones

Dow Jones-index oogt technisch bezien neutraal. Wall Street blijft al een tijdje hangen tussen 23.997,21 (de bodem van 28 juni) en 26.277,82 punten (de top van 8 november). Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

De koersuitslagen binnen deze neutrale bandbreedte zijn lastig om te traden.Nasdaq

De Nasdaq 100 index laat per saldo nog lagere toppen zien. De kleinere Amerikaanse technologiebeurs kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd.Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt iets minder wordt.

De neerwaartse trend blijft wel geldig. Enkel boven de weerstand van 7.311,85 punten (de top van 17 oktober) klaart het beeld op.

De steun ligt rond 6.426,57 punten (de bodem van 25 april).

Russel 2000 index

De Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse Small Caps aandelen, beweegt in zijwaartse richting tussen de steun van 1.459,16 punten (de bodem van 26 oktober) en de weerstand van 1.586,17 punten (de top van 8 november).

Een uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Wall Street's all-time highs bevestigen sterke technische conditie 2
 2. 07 mei TA: Grondstoffen de lucht in. Ligt er inflatie op de loer? 135
 3. 05 mei Stormachtige wind, maar uptrend AEX is nog intact 174

Gerelateerd

Reacties

254 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 'd Aandelen 30 november 2018 09:20
  quote:

  ONN schreef op 30 november 2018 09:13:


  Van mij mag het al 4 uur zijn nu.


  Goedemorgen,

  en de tijd vliegt al zo voorbij maar onderliggend zal de huidige stand van de beurs je waarschijnlijk goed uitkomen vermoed ik.

  Vrijdag expiratie, laatste dag van de maand en windowdressing misschien, ga er maar aan staan om een graantje mee te pikken.
 2. Raymn 30 november 2018 09:47
  G20, ieder lid denkt aan zijn eigen belang. Trump vindt de importheffingen wel lekker, krijgt 25% van (nu) 400 Miljard aan belastinggeld extra binnen.

  Onderwerpen als Midden Oosten, klimaat en vluchtelingen leveren niets concreet op qua afspraken en heeft geen effect op de beurskoers.

  Kortom lekker down gaan!
 3. forum rang 4 Ger1948 30 november 2018 10:08
  quote:

  goldflame schreef op 30 november 2018 09:58:


  Het advies van Bas gisteren zinderd nog in mijn hoofd na ,we gaan dieper
  dan 500 volgend jaar en niet meer hoger dan 534

  Bas heeft zijn hele leven lang nog niet omhoog gekeken en is nu helemaal losgeslagen.
  Hoog Bassie kijk omhoog Bassie want daar zie je een nieuwe top...
254 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 714,99 09:12
  -3,42
  -0,48%
 2. DAX 15.399,65 07 mei
  +202,91
  +1,34%
 3. Nasdaq 164,560 07 mei
  +0,980
  +0,60%
 4. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare