Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Opluchting na G20 biedt kansen

TA: Opluchting na G20 biedt kansen

Mijn inschatting is dat de markten, na de ontspanning op de G20 Top, ruimte hebben om iets te herstellen. Ik denk dat beurzen de komende tijd zelfs een aanval kunnen doen op hun weerstandsniveaus.

Nu VS en China voorlopig afzien van nieuwe invoerheffingen kunnen de beurzen even opgelucht ademhalen. We weten het pas als de beurzen maandag weer  opengaan, maar een mogelijk positieve ontvangst acht ik kansrijk. Mogelijk dat er zelfs opwaartse uitbraken kunnen plaatsvinden.

Uitstel

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben op de G20 Top  in Argentinië besloten om begin 2019  voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. Dat hebben beide partijen in een persverklaring naar buiten gebracht.

Voor de financiële markten is dit goed nieuws, want de dreiging van een escalerende handelsoorlog hadden de meeste aandelenbeurzen de afgelopen maanden zo’n 10 tot 15% omlaag gedrukt. Sinds de start van het handelsconflict verloor de Dow 9%, de S&P500 6,5%, terwijl de Nasdaq 100 9,5% verloor. De Duitse beurs daalde gedurende deze periode 15%, terwijl de AEX in de aflopen maanden 14% prijsgaf. 

Onderhandelingen

China en de VS liggen al een tijdje met elkaar in de clinch over de onevenwichtige handelsstromen en kondigden enkele maanden aan invoertarieven op elkaars goederen te heffen.  Maar nu hebben beide partijen in Argentinië bevestigd de nieuwe verhoging van de invoerheffingen (naar 25 procent) voorlopig uit te stellen.  Verder kwamen de presidenten overeen om onmiddellijk onderhandelingen starten. Beide partijen spraken af om te trachten dit binnen negentig dagen af te ronden. Alleen indiener aan het einde van deze periode geen akkoord is bereikt, zal de heffing alsnog opgetrokken  worden tot 25 procent.

Beursreactie

Voor een technisch analist zijn deze uitkomsten uiteraard niet richtinggevend, veel belangrijker is hoe de markten er op zullen reageren.  De beurzen zijn nog niet open, maandag weten we meer maar hieronder doe ik een poging:

Zo plat als een dubbeltje

Ten eerste is het van belang, zoals ik in mijn blog van vrijdag (zie onderaan) had aangegeven, dat de beurzen richting kiezen.  Vooralsnog lagen alle beurzen zo plat als een dubbeltje, opvallend is dat niet één van de grotere markten vooruitlopend op de G20 Top richting heeft durven kiezen.

Onzekerheid uit de lucht

Ik heb als TA-er uiteraard geen kijk op de economische implicaties  van de afspraken van  Xi Jinping en zijn Donald Trump. Wat ik wel zie is dat er nu iets meer duidelijkheid is, met andere woorden, de onzekerheid is uit de lucht.  Hoewel de afloop van het handelsconflict nog geen gelopen race is, kunnen we wel vaststellen dat beleggers even opgelucht kunnen ademhalen. .

Mijn inschatting is dat de markten, hoewel aarzelend, de ruimte hebben om iets te herstellen. Ik denk dat beurzen de komende tijd een aanval kunnen doen op hun weerstandniveaus. Vanwege de opluchting  acht ik het zelfs kansrijk dat er opwaartse uitbraken gaan plaatsvinden.

Eindsprintje

Mogelijk komt het dit jaar toch nog goed en zit een eindsprintje in het vat. Morgen zal ik in mijn blog kijken waar alle beurzen heen kunnen, maar voor de AEX zit er dan een rally naar 576,90 (top van 27 juli) aan te komen. Zeker nu de RSI weer hogere bodems vormt, zit er een opluchtingsrally in het vat.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif

 

Blog van 30 november: G20 Top wijst op dilemma markten

De aandelenbeurzen zijn in de afgelopen week flink hersteld. Wall Street won gemiddeld zo’n 5%, in Europa stegen de belangrijkste indices zo’n 1,5 à 2%.

De beurzen lijken wereldwijd een voorschot te nemen op een goede afloop van de economische top die vandaag en zaterdag in Argentinië plaatsvindt. Beleggers hopen vooral dat de VS en China stappen vooruit zullen zetten in het slepende handelsconflict.

Gevoelige gespreksonderwerpen

De belangrijke industrielanden komen bijeen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor de jaarlijkse G20-top. Behalve de handelsoorlog tussen de VS en China staan nog meer gevoelige gespreksonderwerpen op de agenda, zoals de het conflict in Oekraïne, de moord op Saoedische journalist Jamal Khashoggi en controverses over het klimaat.

Het is nog maar de vraag wie de Zwarte Piet in Buenos Aires toegespeeld zal krijgen.

Rentepauze

Ten eerste hopen beleggers dat de Federal Reserve het rentebeleid gaat versoepelen. Fed-baas Jerome Powell liet deze week doorschemeren dat de belangrijkste rentetarieven ,,net onder'' het neutrale niveau zitten. Dit leidde tot de verwachting dat de Federal Reserve eerder dan verwacht een pauze inlast bij het verhogen van de rente.

Bovendien kijken beleggers naar Trump. Als de president denkt aan een compromis met China, zal dat een positieve reactie van de markten uitlokken. Daar staat tegenover dat de markten negatief zullen reageren indien een oplossing uitblijft.

Zo te zien durven beleggers nog geen gok te nemen op de afloop van de G20, want de markten blijven al een paar weken op en neer springen, zonder duidelijke richting.

Mogelijk wordt een beslissing uitgesteld en geven China en de VS enkel aan dat zij bereid zijn naar oplossing te zoeken. Dat betekent dan wel dat de onzekerheid in de markt zal aanhouden.  Er zal dus onderhandeld worden over hoe het verder onderhandeld zal worden.

Zijwaarts consolidatiepatroon

De aandelenbeurzen stegen de afgelopen dagen in de hoop op een goede afloop van de bijeenkomst in Buenos Aires. Maar technisch gezien zitten alle beurzen nog gevangen in hun zijwaartse consolidatiepatronen. Het herstel van de afgelopen week heeft hier geen verandering in kunnen brengen.

De markten weten het gewoon niet, want zonder uitzondering slagen de beurzen er niet in uit hun neutrale bandbreedtes te breken. Kort gezegd, de beurzen zitten in een dilemma.

Hieronder loop ik de belangrijkste indices langs.

AEX

De AEX-index laat nog steeds lagere toppen zien. Dat geeft aan dat de verkoopdruk nog niet uit de markt is.

Technisch is een herstel naar de weerstand van 533,91 punten voorlopig het best haalbare. Pas na een uitbraak boven de dalende toppenlijn zal er voor de langere termijn weer opwaarts potentieel vrijkomen.

Op ultra korte termijn beweegt de AEX zijwaarts tussen 506,05 en 533,91 punten.DAX

De Duitse beurs springt op en neer tussen 11.051,04 (de bodem van 26 oktober) en 11.689,96 punten (de top van 2 november). De ruimte binnen deze zijwaartse fase is ruim genoeg om te traden.

Op korte termijn heeft de DAX-index in Frankfurt de correctieve fase doorbroken.

De conservatieve belegger heeft hier nu niets te zoeken en wacht tot de zijwaartse bandbreedte aan de bovenzijde wordt verlaten.Dow Jones

Dow Jones-index oogt technisch bezien neutraal. Wall Street blijft al een tijdje hangen tussen 23.997,21 (de bodem van 28 juni) en 26.277,82 punten (de top van 8 november). Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

De koersuitslagen binnen deze neutrale bandbreedte zijn lastig om te traden.Nasdaq

De Nasdaq 100 index laat per saldo nog lagere toppen zien. De kleinere Amerikaanse technologiebeurs kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd.Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt iets minder wordt.

De neerwaartse trend blijft wel geldig. Enkel boven de weerstand van 7.311,85 punten (de top van 17 oktober) klaart het beeld op.

De steun ligt rond 6.426,57 punten (de bodem van 25 april).

Russel 2000 index

De Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse Small Caps aandelen, beweegt in zijwaartse richting tussen de steun van 1.459,16 punten (de bodem van 26 oktober) en de weerstand van 1.586,17 punten (de top van 8 november).

Een uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nasdaq

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
254 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
shortie
0
Als het zo blijft in ieder geval weer een forse openingsgap op de europese indices. Wellicht wat later op de dag toch twijfel over wat die VS-China deal deal nu precies voor effect gaat krijgen en de brexit die weer op gaat spelen. We gaan het wel zien morgen en de komende dagen. NQ zou rond de 7.300 wel weer mooi short moment kunnen zijn als ze daar weten te komen. Dagstoch ook bijna overbought op de NQ.
Tot later allen.
clever
0
Kicking the can down the road. Ongelovelijk hoeveel mogelijkheden men krijgt om nog redelijk van de stukken af te komen.
ferry
0
quote:

amarillus1969 schreef op 3 december 2018 03:55:


i.o. op basis olie.....529klopt absoluut niet. het valt mij op dat op dit forum heel veel ervaren beleggers zijn maar die niet de gouden regel in dit vak kennen. Zoals je in de quantummechanica E=mc2 hebt, heb je in dit gokwereld de volgende gouden regel(mensen die dit willen fiatteren kunnen terug gaan in tijd tot 40 jaar):

Benchmarkt is 10 jaars us [u]rente:


gaat die omhoog, gaan aandelen omhoog en goud omlaag
gaat die omlaag, gaan de aandelen omlaag en goud omhoog.

zo simpel is het eigenlijk, daarvoor heb je echt geen ta of andere onzin voor nodig.Formule1-Fan
0
echt nairj dit, als ik het niet dacht. dik up en oil ook al. allemaal voorkennis dit en afgesproken werk. wierda effect als launaurus met oil ook op maandag dik up, nu mis je de boot dus.

Hosanna op tem top, lucht ruimte praat tegenwoordig al geldig, bij mij niet pas als het op papaier met beide handtekeningen gemaakt is.

Over paar weken pas is er bij 1 komst toch met china.
Fruts nu weer mooi hoger het jaar uit als begin, in 2 weken 1900 puntjes up.
Daarom moet do dus gam gam long sl goedkoop al uitgetikt worden en 8 eu p st de sl volgende pas, dus winstmarge mag tegenwooridg niks meer zijn van bank voor mij.

Zefs bij oil mocht het niet lager meer brijdag, moest 3 eurp p stuk blijven.allemaal update gehad winst marge mag niet te hoog zijn
antiflow
0
quote:

Formule1-Fan schreef op 3 december 2018 06:34:


echt nairj dit, als ik het niet dacht. dik up en oil ook al. allemaal voorkennis dit en afgesproken werk. wierda effect als launaurus met oil ook op maandag dik up, nu mis je de boot dus.

Hosanna op tem top, lucht ruimte praat tegenwoordig al geldig, bij mij niet pas als het op papaier met beide handtekeningen gemaakt is.


Voorbeurs 12 punten erbij. En dan zijn er nog zoveel mensen die beweren dat het eerlijk gaat.
Gewoon vraag en aanbod jaja
antiflow
0
Formule1-Fan
0
computer gestuurd dit. centrale computers weten de turboos
oil ook ratte zomaar al 6% erbij of ze het wisten. Vrijdag waren de pc's algeupdate maandag 0000 meteen up spyke

en hoe toeval moet bnp meteen op low de website blokke omdat er een nieuwe onoverzichtelijke uit kwam.
antiflow
0
2x zoveel Ax1 puts verkocht als calls. Dan weet je het wel, mag het niet zakken.
Alles was goed nieuws geweest
beer56
0
quote:

antiflow schreef op 3 december 2018 06:43:


[...]

Voorbeurs 12 punten erbij. En dan zijn er nog zoveel mensen die beweren dat het eerlijk gaat.
Gewoon vraag en aanbod jaja
je kan verkopen hoor op deze koersen net een cfd verkocht op 529 dus klaag niet zo kopen kan ook vrijdag kon je kopen op 519 ik snap al dat gezeur niet
Subtropical
0
Beste gap opening natuurlijk, deze gaat ooit weer gesloten worden. Vandaag al zou mooi zijn....
254 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 27 feb TA: Beperkte schade bij chippers 542
 2. 26 feb TA: Coronacorrectie verdiept zich 537
 3. 25 feb TA: Beurzen in mineur 431

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,98 27 feb
  -21,80
  -3,75%
 2. DAX 12.367,46 27 feb
  -407,42
  -3,19%
 3. Nasdaq 107,450 27 feb
  -5,570
  -4,93%
 4. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%