Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Elektrische auto's hebben nog steeds panne

TA: Tesla en NIO - zijn EV-aandelen alweer interessant?

Producenten van stekkerauto's hebben het lastig. In de belangrijkste havenplaatsen staan de parkeerplaatsen bomvol elektrische auto's, dealervoorraden lopen op en de verkoop is volledig ingezakt.

In de sector is al enige tijd sprake van een prijzenoorlog. Tesla is begonnen met serieuze prijsverlagingen, waardoor andere merken niet konden achterblijven. Desondanks raken de producenten hun elektrische auto's de laatste tijd aan de straatstenen niet kwijt.

Dit zien we terug in de aandelenkoersen van de autobouwers. In de afgelopen vier maanden heeft Tesla een daling van ruim 40% achter de rug. Sinds eind 2021 is Tesla bijna twee derde in beurswaarde gedaald. 

De koers van de Chinese producent van elektrische auto's NIO Inc. staat dit jaar al bijna 60% onder water. In de afgelopen drie jaar heeft de beurskoers bijna 95% ingeleverd. 

De vraag ligt dan ook op tafel of deze aandelen, op de gedaalde niveaus, weer interessant zijn. Vooralsnog zijn de technische plaatjes belabberd.

De beurskoers van Tesla gaat al jaren heftig op en neer, maar wijst de laatste maanden naar onderen:

 • Begin 2020 noteerde Tesla op $23,37
 • Eind 2021 werd een all-time high rond $414,50 aangetikt, een stijging van ruim 1.650%
 • Vervolgens daalde de koers met 75% naar $101,81
 • Medio 2023 noteerde Tesla op $299,29
 • Afgelopen week werd de bodem van april 2023 rond $152,37 gebroken, wat een technische verzwakking opleverde

De beurskoers van de Chinese autobouwer NIO beweegt sinds 2021 in een downtrend:

 • Begin 2020 noteerde NIO op $2,11.
 • Exact één jaar later, begin 2021, stond de koers ruim 3000% hoger op $66,99
 • Afgelopen week was de koers gedaald naar $3,80
 • Technisch is er sprake van een downtrend
 • De bodem is nog niet in zicht

Vandaag bekijk ik de langetermijnplaatjes van Tesla en NIO.

Tesla breekt onder steun

Tesla zakte vorige week door de voormalige bodem van april 2023 rond $152,37. De dalende trend van Tesla wordt hiermee hervat en de verkoopdruk neemt weer toe. Zolang Tesla lagere toppen laat zien, kunnen beleggers beter wegblijven. Na de doorbraak onder steun $152,37 wordt $101,81 het volgende neerwaartse koersdoel. Dit levert een neerwaarts potentieel van ruim 30% op.

Enkel boven weerstand $205,60 (top van 1 maart) klaart het beeld op voor Tesla.

Bij Tesla laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Tesla achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Tesla koers

NIO nog niet op de bodem

De Chinese autoproducent NIO beweegt binnen een dalende trend. De lagere toppen op de grafiek signaleren serieuze verkoopdruk boven de markt. Zolang de dalende trend intact blijft, mogen verdere koersdalingen in NIO worden verwacht.

De steun bevindt zich pas rond $2,11 (bodem van 20 maart 2020), wat een neerwaarts risico van bijna 50% betekent. NIO heeft weerstand rond $9,57 (top van 29 december 2023).

De 200-dagenlijn van NIO laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat NIO achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel NIO koers

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mei MSCI World-index zit nog lang niet op zijn top 42
 2. 23 mei Nvidia test cruciale barrière 46
 3. 22 mei Draagvlak Nederlandse hoofdindex steeds sterker 60

Gerelateerd

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Subtropical 23 april 2024 08:15
  E rijden 1 grote hoax. Schijnwerkelijkheid, en vervuiling verleggen naar arme landen waar geen controle is. De D66 club van Jetten heeft het meest geprofiteerd van de Tesla subsidies, betaald door de belastingcenten van het gewone volk, en nu de accijnzen verder omhoog om het gat in de wegenbelasting op te vangen. Want als er wegenbelasting moet worden betaald over de loeizware E bakken stort de hele verkoop in. En welke burger wil een lease E bak waarvan de accu's op het einde lopen als ze op de markt komen?
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 23 april 2024 08:42
  quote:

  Subtropical schreef op 23 april 2024 08:15:

  E rijden 1 grote hoax. Schijnwerkelijkheid, en vervuiling verleggen naar arme landen waar geen controle is. De D66 club van Jetten heeft het meest geprofiteerd van de Tesla subsidies, betaald door de belastingcenten van het gewone volk, en nu de accijnzen verder omhoog om het gat in de wegenbelasting op te vangen. Want als er wegenbelasting moet worden betaald over de loeizware E bakken stort de hele verkoop in. En welke burger wil een lease E bak waarvan de accu's op het einde lopen als ze op de markt komen?
  Dat heb je goed gezien Subtropical en intussen miljarden accupakketten die ooit weer vervangen moeten worden en inderdaad bij een tweedehandse EV kost een nieuw accupakket een hele duit.

  Als particulier betaal je ( tenminste wanneer ik naar mijn rekening kijk) de hoofdprijs voor normaal- en daltarief elektriciteit, tenminste ik vind bijna € 0.40 per kW behoorlijk aan de prijs en dat terwijl er beloofd was dat elektriciteit door alle zonnepanelen en windmolens spotgoedkoop zou worden.
  Bij deze prijzen wordt het gebruik van warmtepompen wel erg duur om het gas te vervangen.
 3. forum rang 7 Doptieman 23 april 2024 09:32
  2 calls AX 4 878 ingeleverd en de call AX1 880 ook maar ingeleverd.
  Heel goed verdiend vannacht !! en ik verwacht dat de AEX eerst weer een stap terug
  gaat zetten of horizontaal gaat bewegen dus premiesloop !
  Koop ik straks weer wat terug als het niet verder stijgt Ben nu ff weg .. Bedankt.
 4. forum rang 7 handyman6 23 april 2024 09:34
  Na vandaag met 1 ste kw cijfers wordt eea wel duidelijker: verder omhoog of meer dalen.....
  Je kan blind flink short gaan op Tesla?
  Surebet?
  Nou zit de cijfers meestal wel in de huidige koers verwerkt,nu $142. Dus kan het de handel vanavond 22 u ook nog meevallen en lucht het op naar $150 ev.
 5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 23 april 2024 09:36
  quote:

  Warren B... schreef op 23 april 2024 08:31:

  Tesla hype is wel voorbij. Zeker als die maniakale Musk zijn belachelijk hoge 'compensatie' van vele tientallen miljarden gaat ontvangen.
  Veel Yuppen van het eerste uur die dat Tesla Wrak konden betalen..

  Zijn door Charlatan Musk voor 40K op de aanschafwaarde bestolen..

  Maar dan hoor je er wel bij natuurlijk..

  Hahaha.. LoL..!!

  Toegevoegd:

  Lang leve de Yup..
 6. Warm Buffet 23 april 2024 10:04
  quote:

  handyman6 schreef op 23 april 2024 09:34:

  Na vandaag met 1 ste kw cijfers wordt eea wel duidelijker: verder omhoog of meer dalen.....
  Je kan blind flink short gaan op Tesla?
  Surebet?
  Nou zit de cijfers meestal wel in de huidige koers verwerkt,nu $142. Dus kan het de handel vanavond 22 u ook nog meevallen en lucht het op naar $150 ev.
  Waarschijnlijk is dat laatste het geval, want het zo ongeveer de enige EV-bouwer die zijn auto's met winst verkoopt. Maar de marges zijn wel steeds kleiner en dus begint het steeds meer op een meer traditionele autobouwers te lijken. Ik heb afgelopen 5 jaar meerdere malen belegd in Tesla en zie dit moment als een mooie kans om in te stappen. Uiteraard zijn er veel hordes te nemen maar dergelijke beleggingen geven vaak het mooiste rendement.
 7. forum rang 9 Calimero 23 april 2024 13:32
  quote:

  Calimero schreef op 19 april 2024 21:23:

  [...]

  Oh ja ... we zijn ook aan het kijken naar Indonesië ... ik haat vulkanen ..
  Cycles ...

  A powerful volcano is erupting. Here’s what that could mean for weather and climate
  By Mary Gilbert, CNN Meteorologist
  Published 5:00 AM EDT, Tue April 23, 2024

  edition.cnn.com/2024/04/23/climate/in...
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links