Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Shell, Mabel, Aegon en dividend

Over Shell, Mabel, Aegon en dividend

Kassa, Aegon gaat hard.

Tot mijn verbazing - die mooie dividendrendementen zijn vandaag echt niet nieuw - krijg ik nogal wat reacties hierop. Wellicht heeft dit te maken met net het Vragenuurtje in de Tweede Kamer over al dan niet een voorkeursbehandeling voor Royal Dutch Shell aandeelhouders ten koste van de schatkist.

En dan is er nu ook al sinds vorige woensdag, toen Adyen met gevel, kelder, zolder en dak en al de vloer van Beursplein 5 op stormde, de bijna rel (lees: jaloezie) over Prinses Mabel. Of hoe zo officieel ook maar heet. Ja, die is steenrijk door haar nu ongeveer 2%-belang (?) in dit nieuwe aandeel.

Eerst maar even deze, want er zijn meer aandelen op het Damrak dan alleen de AEX-fondsen. Wellicht ten overvloede hier op deze beleggerssite, maar voor de zekerheid

  • Dividend is geen zekerheid en al helemaal geen verplichting. Ieder bedrijf kan op ieder moment verhogen of verlagen. Gebeurt zelden. Zeker wat dividend aan gaat zijn bedrijven zo voorspelbaar mogelijk, omdat ze anders vertrouwen kunnen verspelen 
  • Een te hoog dividend duidt er op dat de markt er niet op vertrouwt dat het houdbaar is. Afgezien van financials en vastgoed neem ik zelf het dividendrendement van Shell als sigarendoosplafond. Ik zie nu geen (te) grote afwijkers, maar verdiep u eerst in Wereldhave, Besi en Binck       

Vraag niet hoe het kan...

Het mooie is zoals ik al tweet: koerswinsten, dividenden en buybacks zijn democratisch. Iedereen kan er van mee profiteren. Een free lunch is het zeker niet, want u loopt risico op dalingen en het teruglopen of zelfs passeren van dividenden. En dat irriteert mij aan de discussie rond Mabel.

Wat is de vuistregel, hoeveel durfinvesteringen lopen waardeloos af en hoeveel raken de jackpot? Het eerste komt heel veel en het tweede komt bijna nooit voor. Geen idee hoeveel investeringen Mabel al op nul heeft zien eindigen, maar ga er maar van uit dat dat er meer zijn dan dat ze winnaars heeft. 

Ze heeft groot risico genomen en dat betaalt zich nu bij Adyen grandioos uit. Gefeliciteerd, heet het dan. Dit wordt altijd vergeten door jaloerse lieden, die in dit geval #schande en #ophef roepen dat ze zoveel verdient. Die willen maar niet begrijpen dat hier risico op enorme verliezen tegenover staan. 

Zondag had ik het hier ook al over in mijn vooruitblik, net als die nieuwe Shell affaire. Dit Vragenuurtje vanmiddag was op basis van het verhaal van één hoogleraar die iets waarschijnlijk acht. Kijkt u maar rond, in álle media wordt het al als vaststaand feit gegeven dat Royal Dutch Shell de zaak flest?!

Verkeerde schuldige. Als multinationals te weinig belasting betalen, is dat de schuld van de politiek en niet bet bedrijfsleven. U kunt boos worden over die winsten, maar ook profiteren. Daar moet u moeite voor doen en risico lopen en daar hebt u anno 2018 in gratisgeldland Nederland geen zin meer in.

Ik heb niet de illusie dat dit ooit de discussie gaat worden. Vind ik niet zo erg. Ik knip net als u hier op IEX mijn dividendcoupons wel. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 19 juni 2018 19:26
    Mooi gezegd AJ. Het risico is gelopen en heeft ditmaal goed gerendeerd. Gelukkige(?) vrouw moet Mabel zijn na haar verdriet met het verlies van haar man. Hier kunnen en mogen politici niet over gaan. Wel over de belastingen die worden geheven bij de multinationals. Maar ja, wie gaat nu zijn eigen tekortkomingen openbaar maken. De meesten zitten daar in de tweede kamer ook alleen maar om hun zakken te vullen i.p.v. onrecht aan de kaak te stellen. Ook die mooie moraalridders van de linkse kant van de Tweede Kamer, die pas in actie komen als de journalistiek weer ergens is achter gekomen. Er zit al jaren geen plan meer in de politiek, het is alleen nog maar reactief politiek bedrijven.
  2. [verwijderd] 20 juni 2018 00:25
    #Aegon bevestigt dat ze €2,1mld aan aandeelhouders terug geeft: +3%. Buybacks en dividend, de #AEX (3,5% dividendrendement) is één grote total return party (bij AkzoNobel zit nog eenmalig superdividend). En het is democratisch. Koop n AEX tracker/fonds en u profiteert mee pic.twitter.com/2vIW6YoMpE
    — Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) 19 juni 2018

    Arend Jan, kan je uitleggen dat het bij die share buybacks in essentie om belastinggeld gaat dat wordt uitgekeerd aan diegene die risico kunnen nemen? En aanprijzen ok, maar kan je het ook verkopen? Groet
  3. [verwijderd] 20 juni 2018 01:43
    quote:

    putter schreef op 19 juni 2018 21:28:

    Bij IEX . nl mag je geen woord kwaad spreken over het koningshuis, zelfs niet in keurige bewoordingen, dan wordt dat gewoon verwijderd, kritische noten erover zijn gewoon taboe , leve de vrije mening uiting!!!!!!!!!!!!!
    Het stuk van AJK is erg objectief (lees subjectief) LOL ;-)
    Het is verboden om de koning te beledigen in Nederland en te protesteren tegen het koningshuis op koningsdag. Het land van "vrije meningsuiting". Ik zal mijn bewoordingen daarom zorgvuldig kiezen om niemand tegen het hoofd te stoten en mijn vragen beperken tot slechts twee.

    Wat ik mij afvraag is het volgende:
    Waar is dat 25% belang in Koningklijke Olie toch gebleven van Koningin Willemina?
    Waarom krijgt RD Shell bijna net zoveel subsidie als dat ze dividend uitkeren?

    Ozzy
  4. Brogembank 20 juni 2018 08:05
    Ik vermoed ook dat wijlen prins Friso deze deal opgezet heeft . Hij was een bankier met connecties, visie en lef. Tenslotte had hij al aangegeven niet actief aan de poppenkast van het koningshuis meer mee te willen doen. Dit vereist lef. Dat zijn weduwe Mabel nu afcasht is haar goed recht en AJK heeft gelijk, hoeveel investeringen in durfkapitaal gaan niet naar 0? De ophef is uitsluitend gebaseerd op afgunst en links gejank.
    Fijne dag allen
    Brogem
  5. Sparks_TWW 20 juni 2018 13:39
    Geweldig stuk en laat ook goed zien hoe er met twee maten gemeten wordt. Winst wordt als inkomen gezien en moet maar belast worden terwijl de fiscus niet meedeelt in het verlies.
    De winst om een verlies weg te poetsen moet dan dat verlies plus belasting gaan zijn. Zelf sta je dan op nul, maar is de schatkist wel gevuld.
  6. ouwerot 21 juni 2018 16:22
    klaver en marinissen, beide uit een partij met marxistische trekken. dat klaver financieel woordvoerder is geweest liet hij niet blijken. het hele verhaal slaat als een tang op een varken. de enige dividendbelasting die de schatkist incassert is bij de zielepieten in binnen en buitenland die niet kunnen terugclaimen. is al jaren gedonder over tot aan europese gerechtshoven, maar ja dat past niet bij klaver. wat kun je voor moois doen met € 1,4 miljard. als een echte Robin Hood: eerst stelen van de rijken. zal blij zijn als het gedrocht verdwijnt: veel te veel extra werk
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 juli 2018 23:28
    Schots eredoctoraat voor prinses Mabel
    1 uur geleden in BINNENLAND

    GLASGOW - Prinses Mabel krijgt dinsdag in de Glasgow Royal Concert Hall een eredoctoraat van de rechtenfaculteit van de Glasgow Caledonian University uitgereikt. Ze krijgt die als erkenning voor haar „uitstekende bijdrage aan de mensenrechten in de hele wereld en inzet voor non-profitorganisaties als het Malala Fonds, Crisis Action en de Coalitie voor het Internationaal Strafhof”.

    De prinses is al jaren op tal van maatschappelijke terreinen actief. Zo was ze medeoprichter van War Child Nederland, de Europese raad voor buitenlandse betrekkingen en Girls Not Brides, waarmee ze wereldwijd strijdt om een einde te maken aan kindhuwelijken. Mabel, die volgende maand 50 wordt, is ook betrokken bij het wereldaidscongres dat later deze maand in Amsterdam wordt gehouden.

    In totaal reikt de universiteit bij de afstudeerplechtigheid negen eredoctoraten uit, onder wie ook de Bosnische Bakira Hasecic, de oprichter van de vereniging van vrouwelijke oorlogsslachtoffers.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links