Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Buy The Dip nog steeds geldig

TA: Buy The Dip nog steeds geldig

Maandag omlaag, gisteren omhoog, technisch heeft het niet veel om het lijf. Feit is wel dat de lange termijn technische conditie op de meeste beurzen overeind is gebleven in de recente malaise.

De lange termijn strategie van Buy The Dip is nog steeds geldig, hoewel dit de afgelopen maanden niet veel heeft opgeleverd. Echter technisch bezien mag elke grotere correctie op de Europese beurzen als een mooie koopkans benut worden.

Dit is vooral omdat het 200-daags gemiddelde (rode doorlopende lijn op onderstaande grafieken) op de meeste beurzen een mooi opwaarts verloop laat zien. Op basis van de 200-dagenregel biedt de correctie van de afgelopen maanden dus een prima koopkans.


Belangrijke voorwaarden

De 200-dagenregel gebruik ik al vele jaren en heeft me door veel beursmalaises geholpen. Deze tactiek speelt een cruciale rol in mijn lange termijn technische beoordelingen van de markt. Mijn 200-dagenregel, om vast te stellen of een markt nog opwaartse kansen heeft, bestaat uit twee voorwaarden:

 1.     De 200-dagenlijn moet een stijgend verloop laten zien
 2.     Bovendien moet de betreffende index hoger dan haar 200-daags gemiddelde noteren

Zolang een beurs aan deze twee voorwaarden voldoet, is er sprake van een positieve technische conditie. Hieronder neem ik de belangrijkste beurzen door, aan de hand van mijn 200-dagenregel. Helemaal onderaan deze blog geef ik een uitgebreidere uitleg hoe te handelen met de 200-dagenlijn.


Nederlandse beurs

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de AEX-index laat een opwaarts verloop zien. Dit bevestigt de positieve technische conditie. In de recente daling van de beurs is de AEX zelfs gebodemd boven deze 200-dagenlijn, dit levert waarschijnlijk de laatste kans om in te stappen, voordat de markt weer gaat oplopen.


Duitse beurs

De recente correctie van de DAX index bracht de koers exact terug naar het niveau van haar 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn). Het 200-daags gemiddelde van de Duitse beursindex laat een stijgende trend zien.

Deze combinatie bevestigt een positieve technische conditie. Nu de DAX haar 200-dagenlijn heeft aangetikt, zijn koopacties op de Duitse beurs weer mogelijk.


Europese beursgemiddelde (Euro Stoxx 50 index)

Ook het Europese beursgemiddelde is in de recente daling prima opgevangen door haar 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Bovendien laat de 200-dagenlijn van de Euro Stoxx 50 index nog een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

Omdat het Europese beursgemiddelde de 200-dagenlijeen heeft opgezocht, zijn koopacties in Europese aandelen weer interessant.


Dow Jones

Op Wall Street heeft de Dow Jones index een kleine correctie ondergaan, maar nog lang niet de 200-dagenlijn bereikt. De 200-dagenlijn van de Dow Jones index laat een duidelijk opwaarts verloop zien. Posities op Wall Street mogen worden aangehouden.


Nasdaq

De recente correctie van de Nasdaq 100 index bracht de koers terug onder de voormalige toppen, maar de index is nog lang niet in de buurt van haar stijgende 200-daags gemiddelde. Posities in tech mogen worden vastgehouden.


Hoe te handelen met de 200-dagenlijn?

Eigenlijk betreft het een zeer simpele regel; zolang een beursindex boven haar stijgende 200-dagenlijn noteert blijven de opwaartse kansen aanwezig.

Toch zorgt de eenvoud van deze regel voor veel misvattingen. Zo wordt soms gedacht dat men kan kopen wanneer de index opwaarts door de 200-dagenlijn kruist en men moet uitstappen indien de index eronder zakt. Onderzoek heeft aangetoond dat handelen op deze zogenaamde 'crossings' echter geen winstgevende strategie oplevert.

Beter is het om (bij) te kopen indien de betreffende index naar haar stijgende 200-daagenlijn terugzakt. Dus koop het liefst (bij) op dips in de buurt van die lijn, zoals nu in Europa.


Wat is de 200-dagenlijn?

De officiële term is 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Ik gebruik de iets beter bekkende 200-dagenlijn. Deze geeft door middel van één vloeiende lijn een goed beeld van de lange termijn onderliggende trend (de rode doorlopende lijn op bovenstaande grafieken).

De analisten van Tostrams gebruiken altijd het 200-daags (40-weeks) gemiddelde bij lange termijn analyses en de 25-dagenlijn voor korte termijn beoordelingen. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt berekend door elke dag de laatste 200 slotkoersen van de betreffende beursindex bij elkaar op te tellen en de som daarvan te delen door 200.

De volgende dag doe je dat opnieuw, maar dan laat je de oudste waarde (die van 201 dagen geleden) afvallen, maar tel je de nieuwste/laatste waarde er weer bij op. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt op de lange termijn grafieken weergegeven door middel van een rode doorlopende lijn.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dat de analisten van Tostrams gebruiken wordt gewogen berekend. Aan de meest recente koersen wordt een zwaarder gewicht toegekend dan aan de oudste koersen, waardoor deze lijn iets gevoeliger reageert op actuele gebeurtenissen.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Euro Stoxx 50

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
224 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
JoostVLS
0
quote:

JoostVLS schreef op 24 aug 2017 om 09:09:


Dagcall 520 gekocht op 0.83


Verkocht op 0.85, niet meer doen dus, aan het werk dan maar !
'd Aandelen
0
Met dag opties het juiste moment kiezen om te verkopen of kopen van opties is altijd lastig, zeker in het eerste uur wanneer de richting vaak nog niet duidelijk is. Maar met veel geduld en op het juiste moment instappen, wanneer dat dan ook is, kan je toch wel wat verdienen.
224 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AEX, technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 19 jul TA: Goud glimt en glanst 104
 2. 18 jul TA: US banken verdelen Wall Street 105
 3. 17 jul TA: ASML technisch op het vinken... 137

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 571,84 +0,05%
 2. DAX 12.260,07 +0,26%
 3. Euro Stoxx 50 3.480,18 -0,08%
 4. Ga naar: Hefboomproducten
 5. NY-Nasdaq 100 7.834,90 -0,88%
  Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links