Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Saai toch?

Het positieve sprookje gaat negatief eindigen

Bijna elke dag een all time high in de Amerikaanse beurzen; het wordt bijna saai. Als ouwe beer houd ik het voorlopig maar bij kleine uitstapjes en de pot pastachoco, want het optimisme is niet kapot te krijgen.

Als ik naar de persconferenties kijk van de nieuwe Amerikaanse president dan denk ik dat ik in een komisch programma beland ben, terwijl hij het over heel serieuze onderwerpen heeft. En als ik zie dat de tweets van de president koersen bepalen, dan hoop ik steeds zwetend wakker te worden.

Maar ik schijn de enige te zijn die denkt dat Trump slecht is voor de beurs en die denkt dat het afschaffen van Obamacare grote effecten heeft en dat zijn protectionistische teksten slecht zijn voor het vertrouwen van de consumenten en de wereld en dus voor de beurzen.

Weer lente

Alleen Robert Reich komt nog met filmpjes over de negatieve effecten van de belastingplannen van Trump. En kijkt u dan ook nog eens naar het filmpje Inequality for all waarin de scheve verhoudingen tussen arm en rijk benoemd worden.

Ook is het lentegevoel (lees: gekte) toegeslagen in Amsterdam, daar zou ineens een van onze grootste fondsen door een buitenlander worden opgekocht alsof het een lekker snoepje betreft.

Maar eerst nog even de Dow Jones Industrial Average. Deze index blijft dus omhoog gaan en het toppatroon wil maar niet komen.

Grafiek Dow Jones Index

 

De veel bredere Wilshire 5000 blijft ook volop ruimte omhoog hebben. Het lijkt dus echt dat de enorme schuldenberg die na de kredietcrisis alleen maar groter geworden is, echt de oplossing is voor alle problemen.

Dus als u uw rekeningen niet meer kunt betalen, dan vraagt u toch gewoon meer krediet en komt alles goed...

Grafiek Amerikaanse Wilshire 5000 Index

 

Maar het optimisme van de Amerikanen wordt niet overgenomen in Europa. De Duitse DAX zet een soort dubbele top neer en geeft de eerste verkoopindicaties. Op de officiële verkoopsignalen moeten we nog even wachten.

Maar als we bijvoorbeeld meer geld aan de defensie moeten besteden omdat de Amerikanen minder geld aan de NAVO willen uitgeven, dan kunnen we dat geld niet aan andere zaken besteden. Dus dit heeft economische gevolgen.

Grafiek Twinidcator DAX Index

 

De Franse CAC 40 Index heeft ook een toppatroon net als de DAX, ook hier moeten we nog wachten op de officiële verkoopsignalen.

Maar als de Fransen blijven volhouden dat ze terug willen naar de Franse Franc dan is het over en uit met de euro. Daar gaan wij daar als exportland maar ook als land dat veel geld uitgeleend heeft aan de Fransen heel veel pijn van hebben. Maar toch slaapt iedereen verder.

Grafiek Franse CAC40 Index

 

Hoewel er onderhuids nog steeds veel negatieve zaken spelen gaat ook de AEX vrolijk omhoog. Natuurlijk was Unilever daar een belangrijke driver achter, maar het was toch wel weer een heel opvallende beweging vrijdag.

Eerst ging het richting expiratie wat omlaag een daarna werden alle negatieve patronen overschaduwd met optimisme. De 500 punten is psychologisch belangrijk maar verder ligt niemand er wakker van.

Grafiek Twindicator AEX Index

 

De EB-indicator heeft nog steeds een koop en technisch gezien kan het dak eraf. Niet dat ik er redenen voor zie.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

De olieprijs is nog steeds aan het consolideren en geeft weinig echte richting.

Grafiek Brent- en WTI-olie

 

Griekse opburpingen

Dan nog even de Grieken, zij blijven op de achtergrond spelen terwijl ik ze persoonlijk graag op de voorgrond zie. Het herstel in de Europese bankensector is aan de Grieken voorbij gegaan en volgens mij heb je sterke banken nodig om een economie een zwengel te geven.

Grafiek Griekse bankenindex

 

Ook de Griekse retailindex geeft nog steeds verkoopsignalen terwijl het wereldwijd toch allemaal rozegeur en maneschijn schijnt te zijn. We gaan het de komende weken zien of het Griekse drama toch weer een rol gaat krijgen.

Grafiek Griekse retailindex

 

Schandaal Samsung

Ondertussen hadden we in Azië een tijdelijke dip nadat de topman van Samsung opgepakt was in verband met een omkoopschandaal. De grafiek van Samsung in Duitsland geeft nu pas een verkoop dus wellicht is dit verhaal nog niet over en krijgen we nog een staartje.

Grafiek aandeel Samsung

 

Swatch blijft het ook maar moeilijk hebben. Natuurlijk, eerder hadden ze al valutategenwind in Zwitserland maar ook de markt zit tegen bij Swatch. Niet alleen de Smart Watches van Apple en Samsung zijn concurrent maar ook Fitbit, TomTom en vele andere concurreren met de kopers van de Swatch.

Grafiek aandeel Swatch

 

Als wik even inzoom dan zien we een verkoopsignaal en dus best een leuke short. De cijfers vielen ook tegen.

Kortetermijngrafiek aandeel Swatch

 

Home Depot is aan een kant technisch nog steeds koopwaardig maar u weet ik ben altijd op zoek naar leuke shortideeën. Dit aandeel heeft een hoge correlatie met de Amerikaanse huizenmarkt en ik geloof dat die markt door de renteverhogingen en andere zaken wat tot rust moet komen (lees: corrigeren).

Grafiek aandeel HomeDepot

 

De weekgrafiek geeft mooi aan waarom ik short wil. Dit aandeel komt van pakweg 15 en staat nu bijna op 150, dus winstneming is voor veel mensen een makkelijk dingetje en dus kan dit aandeel gemakkelijk dalen zonder enig beletsel.

Langetermijngrafiek aandeel HomeDepot

 

Nog even mijn longtip, First Solar doet het weer prima de laatste weken. Deze week cijfers en dus wellicht een idee om winst in te locken of calls te schrijven. Natuurlijk kunt u ook, net als ik, hopen op goede cijfers?

Grafiek aandeel FirstSolar

 

Over saai gesproken...

Een aandeel waar lang niemand naar keek omdat het saaier dan saai was, is natuurlijk Unilever. Vrijdag gingen we ineens vliegen op de overnameverhalen. Het aandeel staat op all time high-niveaus dus of het nu echt een koopje is?

Grafiek aandeel Unilever

 

Ook als we naar een langere periode kijken, dan zien we vanaf 2000 tot nu een redelijk wilde rit en gaat die eindigen met een spike omhoog?

Langetermijngrafiek aandeel Unilever

 

We gaan het allemaal beleven. Ik blijf dicht bij huis en houd mijn hart vast als het negatieve nieuws weer de overhand krijgt. Niet te veel tegen de marktkrachten invechten maar dat dit sprookje gaat eindigen, is helaas zo zeker als dat het morgen weer licht wordt.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. Maan Arkenbosch 20 februari 2017 11:35
  Met de show van Unilever en Kraft is weer aangetoond dat de huidige beurs tot een casino verworden is. De Centrale banken en de politiek bepalen de trend. Daarbij zijn de hoge KW verhoudingen in samenhang met de huidige lage marktrente een toekomstig gevaar voor een crash. Dat kan gebeuren als populistische partijen gaan winnen of Zuid Europese banken gaan omvallen of met trucs overeind geholpen moeten worden. Ook het Trump dreigement m.b.t. protectionisme is nog niet verdisconteerd. De E.U. mallemolen is verworden tot een stuurloos vergader circuit, waarin de (Oostblok) aangesloten staten steeds meer hun eigen weg gaan. Eerst maar eens een behoorlijke correctie afwachten. En dat zou wel eens niet lang meer kunnen duren.
 2. Rubicon 20 februari 2017 12:29
  quote:

  Poppenkast schreef op 20 februari 2017 11:35:


  ...
  Eerst maar eens een behoorlijke correctie afwachten. En dat zou wel eens niet lang meer kunnen duren.


  De markt valt natuurlijk niet te timen, maar nu afwachten lijkt mij geen slechte strategie. Cijferseizoen loopt op zijn eind en dan verschuift de aandacht vanzelf weer naar de welbekende thema's. De beurskommentaren kunnen alvast weer voorbereid worden:

  "Politieke instabiliteit zet Europese beurzen (weer) lager".
  "Zorgen over Griekenland domineren beurzen".

  Etc, etc.

 3. forum rang 4 Huppeldepepup 21 februari 2017 08:24
  quote:

  Met Effekt schreef op 20 februari 2017 17:03:


  Dat je door zoveel pessimisme wel veel potentiele winst misloopt, vanaf december niets doen kost ca. 10% (AEX), dat is gelijk aan 16 jaar geld op een spaarrekening stallen.


  Tenzij morgen de beurs 30% in elkaar dondert en je vergeten hebt je winst te nemen.
 4. forum rang 6 ttroo 21 februari 2017 17:49
  En de DAX staat (bijna) op de 12.000 punten. Een nieuwe feest kan beginnen. All Time High staat wat hoger, 12.400 punten. Amerika Staat Nummer 1. Want die stijgen gewoon elke dag! Geen negatief woord over Mr. Newcomer. FF snel een blik naar de VIX. Die staat precies op de GRENS. 11.80. Valt me mee overigens. Donderdag en vrijdag gingen ze er onder en bleven ze er onder! Gisteren ging Sligro goed. Niet de meest opvallende fonds in Nederland. Long Ones blijven een stratenblok voorsprong houden. De Shorters doen tot nu toe maar wat. Olie gaat fantastisch. Ik houd ze in de gaten! Eerder voor de downside dan de upside. De Dollar wordt sterker, waardoor de Europese markten goed ondersteund worden. De Franse beurs blijft achter op de Duitse beurs, de verkiezingen hebben impact op de Franse beurs. Goud zakt lichtjes. Ondanks dit blijven ze goed liggen, net als zilver trouwens. Het brouwsel moet nog tot ontwikkeling komen. Een soort oersoep, met de oerknal. U drinkt meer koffie, ik zie het aan de prijsontwikkeling. Drinkt dus koffie met mate, anders gaat u vanzelf meer betalen!
 5. sukkel 22 februari 2017 09:57
  Saai???? heb mijn beleggingen sinds kort bij de System shop. Maar ik denk dat het redelijk makkelijk was de laatste weken. ( normaal moeilijk) maar ze zijn op wintersport ( 2 abbo's ) en als het doorbreekt gaan ze eruit. 1 Abbo zwalkt. zzzzzzzzzzzzz snap het nog niet. Zal aan mij leggen, misschien was ik nog niet zo slecht.

 6. forum rang 6 ttroo 22 februari 2017 19:17
  Die Mr. Newcomer laat veel mensen in zich geloven. Een narcist wordt ie genoemd, het lijkt op een bloem, dus het lijkt gewoon op een ouderwetse tulpen rally. Je hebt ff niet gekeken. En boem. De Dow Jones staat bijna 1000 punten hoger. Als of het niets is. De Long Ones houden gewoon de mega voorsprong vast. Dat is echt een mega kracht! De VIX houdt het ook, maar dan op (zeer) lage niveaus. Echt doorzakken doen ze niet (meer), maar echt lekker de weg omhoog vinden, nee dat lukt ze niet. Ik zie ze op de 11.66 staan. Mooi getal overigens. Maar daarmee schieten ze niet op. Eerst die 11.80 grens, dan de 12.00 dan de 12.50 en dan de 14.00. De weg om het zomaar te noemen. Ik heb vandaag niets meegekregen. Dus ik doe het maar met de huidge koersen die ik zie. Unilever. Niemand zag er fantasie in. Maar nu wel. Beetje laat wakker! Goud trekt zich redelijk terug. Maar ze kunnen zo weer opveren. Zilver blijft goed liggen. Olie. Die weet niet waar ie heen wilt. Vandaag een down dag. Ik verwacht veel meer down! Palladium heeft er vandaag ook geen zin in. Die zakt behoorlijk. Russel 2000 heeft er vandaag ook geen zien in. Net als de Nasdaq Comp. Het zijn zo te zien magere winstplussen vandaag! Same Old Day Always Up!
 7. forum rang 6 ttroo 23 februari 2017 17:01
  Wordt dit dan DE dag? De dag dat de VIX door de 12 heen schiet. De koers staat nu op 12.02. Maar dat moet op slotbasis zijn. Ze hebben er wel zin in. Logisch. Ze hebben bijna 2 maanden lopen slapen. Dus ze zouden een keer echt uitgerust moeten zijn om een aanval in te zetten. Ai. Ik zie dat de Yen flink sterker aan het worden is ten opzichte van de dollar. Goud gaat ook omhoog en trekt Zilver mee. Ja er wordt de laatste tijd een mooie brouwsel gebrouwd. DAX heeft er vandaag geen zin in. Ze begonnen best lekker vanochtend! De Russel heeft een flinke regenbui in hun index. Ze gaan flink het rood in. Olie doet het eigenlijk gewoon goed! We gaan deze dagen vieren! Pas op met de wind(stoten), zowel buiten als op de beurzen.
 8. forum rang 6 ttroo 24 februari 2017 16:39
  En de shorters zetten hun aanval door. Gisteren deden ze al redelijke zaken op de Amerikaanse beurzen. Ze moeten van ver komen. De achterstand op de Long Ones is ENORM! Europa had wat moeilijke tot zeer moeilijke tijd in de middag. Maar na de opening zijn ze aardig in herstel gegaan. Komt de klap nog in het laatste uur? Of houden ze stand? Sommige fondsen krijgen flink wat klappen. De Duitsers maken er helemaal een potje van. De Fransen volgen aardig mee. De Hollanders zeilen best aardig door de hoge golven heen. De VIX die deed het gisteren nog maar niet. Weigering nr 112. Ze zouden eigenlijk uitgesloten moeten worden met al die weigeringen! Vandaag een nieuwe poging. Olie herstelt redelijk van de daling van vanochtend. Goud gaat lekker. Zilver gaat nog beter! Rood zijn de koersen vandaag. Shorters geven op dit moment te veel terrein weg. Laatste uur is geslagen. Een mooie dag. De shorters en de Long Ones degen deze dag voor het eerst echt de kruizen met elkaar.
 9. forum rang 6 ttroo 26 februari 2017 11:30
  Het pad voorwaarts voor de shorters begint als de meeste inwoners van de Leeuw aan het slapen zijn. Althans dat is de bedoeling. De shorters moeten de Nikkei onder druk houden. De gesloten future stand op 19.149 punten is een mooie stand. De shorters mogen maximaal 100 punten weggeven tijdens de maandag handel. De shorters hebben meerdere pijlen op hun boog. Bijvoorbeeld de beurs op de Filipijnen. De shorters moeten op deze beurs ook rode kleuren laten zien. Als het kan moeten de shorters de beurzen van China een procentje lager gaan zetten. Net als de beurs van Australie. Dat is het doel van de Aziatische shorters. Het wordt lastig voor de Europese shorters, maar ze moeten echt een keer wakker worden en hun best gaan doen. De DAX bijvoorbeeld 50 punten lager zetten, dat zou mooi zijn. Een eerste stap. Mogelijk draagt de spannende verkiezingsstrijd hier een steentje bij. Interessanter is in dit geval de Franse en de Spaanse index. De Franse index hoeft maar 10 punten lager gezet te worden. Dit zelfde getal geldt ook voor de Spaanse index. De Engelse FTSE 20 punten lager zetten zou ook mooi zijn. De huidige stand van de Euro Stoxx 50 zou al een mooi resultaat zijn. Dus rode koersen in de Euro Stoxx 50 zou zelfs super zijn. De beurs van Polen doet het te goed, dus die moeten de shorters links laten liggen. Geen energie aan verspelen! De Avond shorters hoeven ook niet stil te staan. Ze moeten zich richten op de Braziliaanse beurs. Het liefst 300 punten eraf. Dat zou mooi zijn. Als de Amerikaanse shorters de VIX omhoog kunnen duwen naar de 11.75 (verlaagd van 11.80) dan hebben de wereldwijd shorters eindelijk een goede dag. Kortom, de shorters hebben maandag een drukke dag. Als ze maar hun bed uitkomen, want de dag is lang and busy.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. CAC 40 6.603,16 16:46
  +0,62
  +0,01%
 2. DAX 15.603,24 21 jun
  -124,43
  -0,79%
 3. First Solar 78,190 21 jun
  +1,220
  +1,59%
 4. Home Depot 311,700 16:31
  +4,100
  +1,33%
 5. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 6. UNILEVER PLC 50,450 16:31
  +0,190
  +0,38%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links