Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar komt de top?

Kans op topvorming na forse AEX-stijging.

Met een intraday-top gisteren bij 472,20 werd de jaartop verder verhoogd. De zijwaartse handelsfase waarin de AEX sinds juli bewoog van ongeveer 20 punten breed werd vorige week structureel beëindigd. 

Zoom ik uit naar het gehele jaar dan is de beweeglijkheid een stuk groter, namelijk ongeveer 95 punten tussen de top en de bodem. Deze bodem werd in februari op de borden gezet bij 378,50 na een drie maanden durende correctie van ongeveer 100 punten.

Het eerste kwartaal is in het langetermijnbeeld een zeer belangrijk kwartaal geworden. De AEX vormde hier een zeer belangrijke bodem waaraan een vergelijkbare langdurige en forse daling voorafging als in 2011-2012.

Klassieke omkeer

In het eerste kwartaal vond ook een klassieke omkeer plaats waarbij er sprake was van:

  • positieve divergentie in het langetermijnbeeld
  • een doorbraak van de langere dalende toppenlijnen
  • de vorming van hammers en een bullish engulfing op de weekgrafiek

De bodem van 378,50 was ook het startpunt van de huidige en steile opgaande middellangetermijntrend, met als raakpunten de bodems van 410 in juni, de 437,60 van november en de recente 445,65. Vier raakpunten waarmee er een krachtige opgaande bodemlijn is ontstaan. 

Binnen de trend

De zijwaartse handelsfase van 20 punten breed sinds juli dit jaar viel prima binnen de grenzen van deze opgaande middellangetermijntrend. Alleen tijdens de Trump-terugval viel de AEX zeer kortstondig en nipt onder deze opgaande bodemlijn.

Opvallend is verder dat de recente hogere bodem bij 445,65 ook gepaard ging met de vorming van een dubbel bodempatroon, een hammer en een bullish engulfing. Buiten de test van de sinds februari stijgende bodemlijn wist de AEX toen ook op een haar na het opgaande 200-daags gemiddelde te testen.

Een prachtige opzet voor de recente structurele opwaartse doorbraak door de zware 458-grens. In totaal waren er zeven pogingen nodig om deze weerstand te doorbreken. Alleen de eerste doorbraak was een structurele doorbraak begin september toen de AEX zijn vorige jaartop bij 466,20 op de borden zette.

De overige vijf pogingen strandden continu rond de 458, waarbij nog wel een intraday top van enkele punten boven de 458 in sommige gevallen werd gevormd.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Onderkant doelzone

Inmiddels is de AEX ongeveer 27 punten opgelopen in een relatief kort tijdsbestek. Ook naderde de index gisteren op ongeveer 2,5 punt na de onderkant van mijn volgende doelzone (475 tot 485). Daarbij werd een doji (twijfel-candlestick) op de borden gezet.

We moeten dan ook in de komende paar weken zeer alert zijn op de vorming van toppatronen. Waar en wanneer precies de volgende top geplaatst kan worden, is absoluut niet te voorzien.

Ik acht de kans op een beweging tot ongeveer 480 nog mogelijk in de komende twee weken, maar het precieze niveau en draaipunt is niet te voorzien. Grote kans dat de AEX hierna een tijdelijke top vormt en een correctie inzet voor de vorming van een volgende hogere bodem.

Dit is een normale reactie na een krachtige opgaande beweging om de koopdruk even van de ketel te halen.

Richting 510 in 2017

Dit neemt overigens niet weg dat mijn volgende doel voor de komende maanden ligt bij de zone 495 tot 510 en zelfs een opwaartse doorbraak van de top van de huidige bullmarkt (sinds 2009) van 510 acht ik in het eerste half jaar van 2017 zeer goed mogelijk.

Maar zover is het nog niet en voordat een dergelijk niveau wordt behaald is de kans groot dat er meerdere tussentijdse correctieve bewegingen hebben plaatsgevonden.

Waar liggen nu de belangrijkste punten in het kortetermijnbeeld? Aan de bovenkant ligt een klein puntje bij 473, maar de zware novembertop is bij 475 te vinden. Die werd gisteren dus al bijna behaald. De topvorming destijds nam een maand in beslag, een krachtige weerstand dus.

Daarboven ligt nog de 480,80 en het Fibonacci-projectieniveau van 485. Maar zoals gezegd, moeten we vooral toppatronen in de gaten houden aangezien het onmogelijk is te voorspellen waar een top precies gevormd gaat worden.

Aan de onderkant ligt:

  • de oude jaartop van 466,20
  • de oktobertop bij 463
  • de recent gevormde opwaartse gap tussen de 459,80 en 460,70
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande kortetermijnbeweging bij 462,50

Kleine terugval?

Een kleine terugval naar de 463 tot 466 en zelfs lager in de komende dagen zou overigens nog geen verandering aanbrengen in mijn visie dat in de komende weken de AEX eerst zijn jaartop verder zal verhogen voordat een zwaardere terugval of normale correctie zal plaatsvinden.

De markt blijft krachtig, maar de boog begint gespannen te raken voor een normale terugval om de markt wat af te koelen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

319 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2016 08:53
    zelfs een opwaartse doorbraak van de top van de huidige bullmarkt (sinds 2009) van 510 acht ik in het eerste half jaar van 2017 zeer goed mogelijk.

    Aldus Bas, hij wordt steeds moediger....

    Als de Dow de 20.000 punten raakt, zal er wel een terugslag komen.
    Is nog 1%, AEX zit dan net rond de 475 normaliter, eventueel
    kan nog net de 480 aangetikt worden als alles meezit. Dan terugval.
  2. [verwijderd] 13 december 2016 09:16
    quote:

    ETFking schreef op 13 december 2016 09:11:

    Goedemorgen allen. De lange termijn signalen staan op groen. Het lijkt wel beter eerst te wachten op een correctie om bij te kopen. We moeten wel boven de 458 blijven, want anders kan het ook zomaar gaan draaien. Vingers aan de knoppen dus mensen. Succes allemaal
    Ik vind juist dat het rustig achterover leunen is. Het is dat er morgen nog wat belangrijkst op de rol staat anders had ik nu al durven typen dat je gerust naar de Canarische Eilanden kan gaan :)
319 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links