Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energiecontracten in de praktijk

Energiecontracten in de praktijk

Naar aanleiding van Energiederivaten zijn geen aandelenderivaten ontving ik reacties uit diverse hoeken, met als rode draad: “Leuk die energie-CFD’s maar wat kan ik er eigenlijk mee?” Daar zoom ik nu verder op in.

In de eerste plaats kan een financieel product als instrument worden gebruikt voor het afdekken van prijsrisico betreffende het fysieke product (hedging).

Voorbeeld: Een aluminiumfabrikant is een grote energieslurper; aluminiumsmelten is een energie-intensief proces. Het bedrijf zal met zijn energieleverancier een contract afsluiten voor fysieke levering van elektra, om zodoende te garanderen dat hij de beschikking krijgt over voldoende elektriciteit om zijn aluminium te smelten. Daarnaast zal de onderneming met diens bauxietleverancier een leveringscontact afsluiten, opdat de levering van voldoende grondstof is gewaarborgd.

Fysieke levering en cash settlement

In bovenstaand voorbeeld is de levering weliswaar geborgd, maar de fabrikant heeft de prijs nog niet per se vastgelegd. De metaalgigant kan natuurlijk op voorhand langetermijnprijsafspraken maken met zijn leveranciers, maar zolang hij nog geen eindproduct heeft verkocht loopt de firma een prijsrisico.

Menig onderneming in de grondstoffensector zal in praktijk doorgaans contracten met zijn leveranciers maken met een flexibele prijs tegen bijvoorbeeld de prijs op de te zijner tijd geldende spotmarkten (referentieprijs; spot-indexering).

Daarna begint het verkoopproces. Stel dat de accountmanager van de aluminiumfabrikant op pad gaat en een mooie order weet te scoren tegen een vaste prijs. Om de winstmarge van de verkooporder vast te leggen zal de fabrikant nu dus de prijs van het aluminium vastleggen middels een separaat financieel contract (met andere woorden: afwikkeling in contracten, dus geen fysieke levering).

Let wel: Aluminium wordt verhandeld in Amerikaanse dollars. Daarom moeten ook nog euro’s verkocht worden en dollars gekocht. Ook dit zal worden gedaan via een financieel contract.

Als gevolg van bovenstaande koopt de fabrikant nu zogenoemde power-CFD’s (contracts for difference betreffende elektriciteit). Hiermee zijn in dit vereenvoudigde voorbeeld de grootste prijsrisico’s afgedekt (gehedged) en is de winstmarge veiliggesteld.

Meer voorbeelden

Een ander voorbeeld betreft een kleine gasproducent, of een eigenaar van een park met windturbines. Zowel de gasmarkt als de elektriciteitsmarkt zijn zeer volatiele markten; de prijzen kunnen binnen korte tijd fors bewegen.

Bij een snel stijgende markt kan het voor de gasproducent - of de eigenaar van het windpark - interessant zijn om alvast de prijs vast te leggen voor (een gedeelte van) zijn verwachte productie (hedging).

Hij verkoopt dan één (of meerdere) CFD(’s). Vanaf dat moment zijn meerdere scenario’s mogelijk. Mocht de prijs weer dalen, dan kan hij op een lager niveau winst nemen door de CFD(‘s) terug te kopen. Overigens is de dekking dan verdwenen (de hedge is opgeheven).

Een alternatief voor het terugkopen van de CFD is deze shortpositie tot einddatum vast te houden, maar dan komt u terecht in de financiële afwikkeling ervan.

Voor beleggers

Uiteraard kunnen de energiecontracten (energy-CFD’s) ook in de portefeuille van een belegger een plaats krijgen. Gas en elektriciteit zijn producten die eigenlijk iedereen kent en gebruikt, wellicht nog meer dan aandelen of olie(producten).

De belegger (of speculant) heeft met deze - betrekkelijk nieuwe - financiële instrumenten dan ook een breder productenpallet tot zijn beschikking.

Toegang tot de groothandelsmarkt voor elektriciteitsproducten was tot voor kort alleen voorbehouden aan groothandelspartijen die lid zijn van een energiebeurs, zoals ICE of EEX. Echter, deze groothandelsmarkt is door de CFD’s nu toegankelijker voor een breder publiek.

De energiemarkt is hierdoor transparanter en volwassener geworden. Dit lijkt me een mooie stap voorwaarts.


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 10 oktober 2016 13:40
    Ik ken 1, 2 en 3 jaar vast energie prijs kontract en krijg soms een aanbieding van een vaste korting. Ik vermoed nu dat energie bedrijven energie inkopen en verkopen. En als ze teweinig leveren kunnen aan klanten terwijl ze wel veel ingekocht hebben kunnen ze klanten lokken met extra aanbieding. Dat was wellicht de situatie voorjaar. Ik kreeg 170 welkom bonus. Nu niet meer. Ze hopen nu dat ik lang blijf hangen. Dan is tie welkom bonus voor hun een investering om een klant te krijgen.
    Vergelijking sites die leven daarvan. Die worden per klant betaald. Dus die willen je elk jaar ergens aanmelden. Dat is hun beste Verdien model.
    De grote drie proberen klanten te lokken met vaste langere termijn afspraken. Maar die lokkertjes zijn niet interresant genoeg. Ik denk dat consument eigenlijk niet zo veel invloed op de prijs heeft. Maar wel heel veel invloed op het gebruik. En daar zit voor consument de meeste besparing.
    Ik heb met eenmalige actie mijn huis met led lampen voorzien. Dat scheelt 100kwh a 200 kwh voor de gloeilampen en halogeen maar sl lampen naar led bespaard maar 50% van weinig. Terwijl gloeilampen 85% bespaard en halogeen 75% . Dat helpt echt wel.
    De productiekosten van led lampen is goedkoper als gloeilampen en halogeen maar marketing doet zijn werk. Ze zijn 2a 3x zoduur. Daardoor zijn aanschaf kosten van lampen gedurende de gehele looptijd ongeveer met zo duur maar gebruikskosten worden sterk verlaagd. Bij led moet je wel ff goed kijken naar licht kleur en licht sterkte want dat verschil onderling wel aardig veel.
    Door zonne en wind energie aanbod zal stroom prijs niet veel en sterk stijgen. Lijkt mij.
    De gemiddelde consument is lui kwa inspanning om te besparen. Zeker omdat laatste jaren energie prijzen niet sterk stijgen. Ook al willen wind en zonne energie bedrijven dat je wel laten geloven. Zodat hun vergelijking er beter uit komt. Zonne energie is pas rendabel bij hogere stroom verbruik van 3000a4000kwh per jaar. Onder 2000kwh dan nauwelijks goedkoper.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links