Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De slag om de jaartop

Vandaag staat de slag om de jaartop bij 459,45 op het programma. De opwaartse kracht is aanzienlijk sterker dan ik had verwacht. Toch is het topvormingsproces nog zeker niet af te schrijven. Veel signalen wijzen nog steeds op de aanstaande start van de correctie.

Ook veel andere indices zijn volgens mij nog steeds bezig met topvorming en blijven ruim onder hun eerdere toppen liggen, zoals de DAX.

De huidige consolidatie en topvorming duurt ondertussen al drie weken. In eerste instantie werd een symmetrische driehoek afgerond waarna het startpunt bij 446,45 weer bijna werd opgezocht.

Zijwaartse consolidatie

Doordat deze bodem niet werd doorbroken en een eerdere neerwaartse gap (tot aan de 452,95) weer werd opgevuld, ontstonden de contouren van een dalende driehoek. De bijbehorende dalende toppenlijn werd gisteren bij 455,90 opwaarts gebroken.

Hierdoor is er nu sprake van een zijwaartse consolidatiefase (rectangle).

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Let op 459,45

Een intraday-doorbraak door het niveau van de jaartop bij 459,45 kan zeker plaatsvinden. Het volgende weerstandsniveau ligt dan bij 462, de bovenkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal.

Dit is het 161,8-Fibonacci-projectieniveau van de forse correctie die vorig jaar in de maanden september-oktober plaatsvond. Pas een slotkoers boven de 459,45 zorgt voor meer potentieel. In dat scenario zou een test van de zone 466 tot 470 mogelijk zijn.

Dit is een zware weerstandszone. Hier liggen:

  • meerdere oude horizontale weerstanden
  • de bovenkant van de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek

Hogere bodem gezet?

Het opwaarts potentieel bij een eventuele doorbraak van 459,45 blijft dus relatief beperkt, maar zou wel kunnen betekenen dat de volgende hogere bodem al bij 446,45 is gezet. In dit scenario zou de onderkant van mijn doel voor het gehele jaar al kunnen worden getest, bij 470.

De slotkoers van vandaag is belangrijk, zolang die onder de 459,45 blijft, blijft de opzet voor de zijwaartse consolidatiefase intact. Dit betekent dat we opnieuw zeer alert moeten zijn op topvormingsignalen. Veel andere signalen wijzen nog steeds op de aanstaande correctie na de forse blow off-beweging.

Enkele weken geleden steeg de AEX namelijk in een zeer korte tijd van 411,45 naar de 459,45. Mocht de AEX in de komende weken niet meer onder de 446,45 terechtkomen, dan lijkt er meer een correctie in tijd dan in punten te hebben plaatsgevonden.

Steun bij 455,60

Dit is nog steeds niet mijn uitgangspunt maar we mogen het ook niet uitsluiten. Ik verwacht dat de AEX nog steeds een tweede correctie zal inzetten tot niveaus ruim onder de 446,45. Het eerste steunpunt voor vandaag ligt bij de gisteren gebroken dalende toppenlijn bij 455,60.

AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de technische indicatoren is de opzet voor een correctieve beweging nog steeds intact. De RSI noteert nog steeds onder de 70-puntengrens. Een intraday-doorbraak door de jaartop zou juist een situatie van negatieve divergentie creëren, net zoals we in de DAX hebben gehad.

De eerdere stand boven de 70 betekende een test van de toppen van de afgelopen jaren. Dat was vaak het startpunt van een correctie. Ook de negatieve crossing op een zeer hoog niveau in de MACD is nog steeds valide.

Daggrafiek DAX
Grafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dubbele top

Voor vandaag staat de slag om de 459,45-top dus op het programma. Een structurele doorbraak (slotbasis) zou meer ruimte creëren naar de 466 tot 470. In dat scenario lijkt er meer een correctie in de tijd dan in punten te hebben plaatsgevonden en is de kans aanwezig dat een hogere bodem bij 446,45 al is geplaatst.

Toch moeten we zeer alert blijven op een plotselinge neerwaartse draai en toppatronen in de AEX zelf. Zolang de koers onder de 459,45 blijft, lijkt een dubbele top in de maak en kan de AEX weer neerwaarts draaien.

Ook de situatie in andere indices blijft daarbij belangrijk. Zowel de DAX als de S&P 500 noteren nog ruim onder hun jaartoppen en zolang die niet structureel worden gebroken, blijft een volgende neerwaartse beweging in de AEX kansrijk.

De voortzetting van het topvormingsproces hangt dus vooral af van de slotkoersen in de komende dagen en de situatie in andere indices.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

750 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 12 februari 2015 09:11

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Houttechnologiebedrijf Accsys Technologies (AXS.LN) heeft in de eerste drie kwartalen van zijn lopende boekjaar een 41% hogere omzet gerealiseerd, vooral dankzij een hogere productie van bewerkt Accoya-hout, zo meldt het concern donderdag in een trading update.
    De omzet over de eerste negen maanden van het fiscale jaar kwam uit op EUR32,4 miljoen tegen EUR23,0 miljoen een jaar terug. Het productievolume Accoya nam met 43% toe.
    Door de toenemende vraag naar het bewerkte hout steeg de omzet hieruit met 42% tot EUR28,7 miljoen. Prijsverhogingen van 5% zullen daarnaast in het laatste kwartaal volledig doorwerken.
    De balanspositie blijft volgens het bedrijf sterk met een kasbalans van EUR9,0 miljoen.
    Door de aantrekkende verkoop en verbeterde winstgevendheid verwacht Accsys in de laatste drie maanden van het boekjaar een positieve kasstroom te hebben.
    Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com
    (END) Dow Jones Newswires
    February 12, 2015 02:59 ET (07:59 GMT)
    © 2015 Dow Jones & Company, Inc.

    AAND ACCSYS TECHNOLOGIES @ EUR 0.01
    GB00BQQFX454

    Tijdje geleden getipt, nog iemand gevolgd ? Nu 7% hoger
    Net bijgekocht op 0.85
750 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links