Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu herstellen 2.0

De titel en visie die ik gisteren met u deelde is voor herhaling vatbaar. De AEX consolideert boven de zone 340 tot 340,70 en de kans is groot op een herstelbeweging in de komende tijd. Wel zal de mate van herstel belangrijk zijn.

Zolang de dalende toppenlijn in de komende weken niet opwaarts wordt gebroken, blijft het neerwaarts risico intact met mogelijk lagere niveaus. Toch zal pas onder de vorige bodem (tijdens de eerste correctie van dit jaar) van 333 de middellangetermijntrend verzwakken en in dat scenario lijkt de top (359) voor langere tijd op de borden te staan.

Dat is momenteel echter niet mijn voorkeursscenario. Ondanks dat de AEX dieper terugzakte dan ik had verwacht, houd ik nog steeds rekening in de komende tijd met een aanscherping van de jaartop en een vervolg van de stijgende trend.

Overshoot
In de afgelopen weken had ik in eerste instantie een beperkte terugval verwacht als aanloopje voor een beweging naar hogere jaartoppen. Onder de zware bodemzone rond 348 werd dit aanloopje een mini-correctie. Tijdens deze mini-correctie sloot de AEX wel telkens boven de stijgende bodemlijn sinds juni vorig jaar.

De overige raakpunten liggen bij 281 en 333. De bodemlijn ligt vandaag bij 340,70 en loopt langzaam verder op. De intraday-doorbraak hieronder is tot op heden te zien als overshoot onder deze bodemlijn en onder de steunzone van 340 tot 344. Ook werd op twee punten na het 200-daags gemiddelde afgelopen vrijdag getest.

We zien tijdens terugvallen en correcties geregeld dat het 200-daags gemiddelde weer wordt opgezocht zodra het verschil tussen de koers en dit gemiddelde te ver uiteen is gelopen. Op dit moment lijkt de AEX dus bezig te zijn met de vorming van een bodem langs de sinds juni vorig jaar stijgende bodemlijn.

Mate van herstel
Hoe nu verder? De mate van herstel in de komende tijd is belangrijk. Zolang de dalende toppenlijn vanaf de recente top van 356,16 niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig op de vorming van een lagere top. Deze dalende toppenlijn ligt  vandaag bij 351,90.

Daaronder liggen nog horizontale weerstanden bij 344,80 en 348,50. Het 50-daags gemiddelde ligt momenteel bij 347,40. Een beweging en vorming van een top onder deze weerstanden in de komende tijd zou juist meer en neerwaartse druk kunnen veroorzaken

Toch verwacht ik net als gisteren vanaf de huidige consolidatiezone een opwaartse herstelbeweging. Voor de komende dagen lijkt een test van het 50-daags gemiddelde reëel. Boven de genoemde dalende toppenlijn is de huidige terugval ten einde en mag het vizier weer verder opwaarts worden gericht.

Langere tijd
Dit blijft momenteel mijn basisscenario, waarna de AEX verder kan doorlopen tot boven de jaartop van 359. Als maximaal richtpunt daarbij houd ik de jaartop van 2011 aan van 373 punten. Twee weken geleden had ik een dergelijke beweging boven de 359 nog medio of eind april verwacht.

Door de zwaardere terugval is dit tijdstermijn wel opgerekt. Onder de zone 340 tot 340,70 ontstaat meer neerwaartse ruimte naar de recente bodem van 338, het 200-daags gemiddelde van 336,10 tot maximaal de bodem van de vorige correctie van 333.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-dollar: terugtest
Interessant is de ontwikkeling in de euro-dollar. Eind vorig jaar brak de koers al boven de langere dalende toppenlijn wat een definitieve draai in het langere beeld aangaf. De recente terugval tot net onder het 200-daags gemiddelde is te zien als terugtest naar deze voormalige toppenlijn waarbij een meervoudige bodem werd gevormd, boven de vorige bodem van 126,60.

Is hiermee de bodem gezet? Voorlopig wel. De koers brak al de scherp dalende kortetermijntoppenlijn (vanaf de 137) en test nu het 50-daags gemiddelde. Voor de komende tijd lijkt de weg weer open te staan naar de toppenzone van 135 tot 137.

In het beeld sinds eind 2011 is zelfs een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te herkennen met de neklijn in de genoemde weerstandszone. Een opwaartse doorbraak daarvan zou een enorme verdere opwaartse beweging kunnen veroorzaken.

De kracht is dus nog steeds aanwezig in de euro ten opzichte van de dollar. Onder de bodem van 126,60 verzwakt het technische middellangetermijnbeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

325 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 april 2013 09:53
    En maar stijgen in Us, man, wat een crimele pyramide spelen daar sinds cliff deal. 6 maand stijgt het daar al.

    Kan geen 1 week zien dat het 6 dagen op rij rood is geweest, met dikke %-en down.

    Alleen maar Om Fed snel geld te laten verdienen om geld in te pompen.

    Zonder Fed is Us gewoon failliet.
    Geld ook voor Japan hoor, ook pyramide spelen.
325 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links