Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wat een uitbraak!

Met een prachtige uitbraak en een echte short squeeze brak de AEX opwaarts door de dalende toppenlijn van het correctiekanaal. Na de eerdere bodempatronen vond gisteren direct de bevestiging plaats van het einde van de correctie van de afgelopen weken.

Zoals we vaker zien, kan het snel gaan zodra een stijgende bodemlijn of dalende toppenlijn wordt gebroken. In de afgelopen week werden al drie bodemsignalen gegeven.

  1. de dubbele bodem bij 333, gelijk aan een test van de onderkant van het dalende correctiekanaal
  2. de vorming van een grote hammer
  3. positieve divergentie, ofwel het opdrogen van de verkoopdruk

Na de hogere bodem in de RSI (boven de belangrijke 30-puntenzone) brak de RSI gisteren boven de meest recente top en boven het 50-puntenmiddenniveau. Ook de MACD vormde gisteren een positieve crossing.

Meer druk omhoog
Ik vermelde in mijn recente columns al dat de opwaartse druk toenam en het een kwestie van tijd was voordat deze correctie zou worden afgerond. Klassiek is het feit dat de doorbraak van de dalende toppenlijn (bij 340,60) gepaard ging met een forse gap, een teken van kracht.

De eerste hobbel bij 344 (recente top) werd direct al gebroken en de AEX ketste af op het 50-daags gemiddelde van 347,40. Vlak daarboven ligt nog een andere belangrijke weerstand bij 348,20. Ik acht de kans reëel dat de AEX in de komende dagen even op adem moet komen voordat de opgaande beweging wordt voortgezet.

Richting 359
Voor de komende periode houd ik als eerste doel de jaartop van 359 aan, maar een directe beweging naar de top uit 2011 van 373 mag ook niet worden uitgesloten. Een adempauze zou een beperkte consolidatie en mogelijk kleine terugval betekenen.

De steunniveaus liggen in de zone van 340 tot 344:

  • de eerste is (vorige top) bij 344
  • daaronder een voormalige bodem bij 342,30
  • de recente tweezerstop bij 340,83

De onderkant van de gisteren geslagen gap ligt bij 340, gelijk aan het niveau van de toppenlijn van het voormalige correctiekanaal. Als deze terugval in de komende dagen plaatsvindt, betekent dat een eerste hogere bodem.

Dan ontstaan ook de contouren van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon met de neklijn in de zone 347,40 tot 348,20. Daaruit is een koersdoel te berekenen van 363. Boven de 348,20 ontstaat direct verder opwaarts potentieel naar de jaartop zonder echte noemenswaardige weerstanden.

Kortom, met een enorme knal en short squeeze kwam er gisteren direct een einde aan de correctie. De hogere middellangetermijnbodem is geplaatst bij 333 en een beweging naar minimaal 359 lijkt weer in het verschiet te liggen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

All time highs
Er wordt veel geschreven over de gisteren gevormde hogere all time high in de Dow Jones. Dit is niets anders dan een bevestiging van de stijgende trend in meerdere tijdstermijnen. Ook gingen andere indices zoals de Russell 2000 en de DJ Transport de Dow al voor.

Ik verwacht in de komende maanden vergelijkbare bewegingen (hogere all time highs) in de S&P 500 en de Xetra DAX.

Als ik met behulp van de Fibonacci-projectietechniek de hele beweging vanaf de vorige all time high (2007) tot aan de bodem (2009) projecteer dan is een nieuw langetermijnkoersdoel te berekenen (161,8%) van ongeveer 19.000 punten voor de Dow.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De DAX scherpte gisteren nipt zijn jaarrecord met enkele punten aan. De eerstvolgende weerstand ligt bij de stijgende toppenlijn van 7990 sinds september vorig jaar. Ik acht de kans reëel dat de DAX in de komende weken een voorlopig laatste versnelling hierboven gaat maken richting de all time high van 8150.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 maart 2013 09:08
    Bas die kan er wat van, als je dit al weken ziet aankomen ben je een echte topper. Eerlijk is eerlijk, hij zag hem aankomen deze draai naar boven, hij zag het bij de daling naar 355, bij de daling naar 350, bij de daling naar 343, en bij de daling naar de 335.....en zie gister ineens hoppa de draai naar boven. Echt knap, net als Michael Boogerd die toch doping heeft gebruikt, dat zagen sommige specialisten ook al ver van tevoren. Top....
  2. [verwijderd] 6 maart 2013 09:39
    Bas, hou toch op !
    Je lijkt wel 1 van de zovele schreeuwers hier op het forum.
    AEX naar de 359 ?? Geef mij 1 enkele motivatie met de juiste onderbouwing waarom de AEX naar de 359 zou gaan. Niets , geen van de fondsen, heeft ook maar 1 rechtvaardige motivatie om de beurs verder te stuwen.
    Aleen schreeuwerds , gelukzoekers en de onverstandigen laten de AEX plussen vanaf de huidige stand.
    Leensgevaarlijk , zonder fundering etc.

    Dus pas op met roepen want er zijn er die je geloven en er vol in gaan...
  3. [verwijderd] 6 maart 2013 09:45
    @Dow Jones

    Wees wel alert op hun mobile app. Kan op zijn tijd wel eens niets doen...

    quote:

    DownJones schreef op 6 maart 2013 09:38:

    Goedemorgen,

    Omgekeerde hoofd/schouder op de S&P, koersdoel 1565+. Ik koop bij als er een dip komt.

    @Groene Techneut: demo account geopend bij Markets.com.

    Ik wacht nog steeds op antwoord van xemarkets.... :(

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links