Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Normale correctie

Maandag werd de dalende toppenlijn van deze correctiefase nog getest bij 344, gisteren testte de AEX alweer de dalende bodemlijn bij 333 intraday. Met deze beweging werd het dieptepunt van deze correctiefase verder aangescherpt.

Ondanks dat er nog geen signalen zijn dat deze correctie voorbij is, werd een belangrijke steunzone (328 tot 329) bijna benaderd. In deze steunzone liggen twee belangrijke niveaus.

  • Als eerste ligt hier het 200-daags gemiddelde bij 328,40. Dit is de gefilterde koersbeweging voor de langere termijn. We zien geregeld dat dit gemiddelde weer wordt opgezocht tijdens een correctie, vooral als de afstand tussen de koers en 200-daags gemiddelde te ver is opgelopen.

  • Als tweede ligt hier het eerste Fibonacci-retracementniveau op middellange termijn. Als we namelijk de opgaande beweging bekijken vanaf het juni-dieptepunt van 281, dan ligt bij 329 het 38,2%-niveau. Zolang een koers boven of rond een dergelijk niveau weet te bodemen, is er sprake van een sterke opgaande middellangetermijnbeweging.

Minder steil
Onder deze zone liggen verder nog de oude bekende horizontale steun van 325 en natuurlijk de novemberbodem van 319,75. Een dergelijke terugval mag niet worden uitgesloten, maar ik verwacht dat de AEX hierboven een hogere bodem zal gaan maken.

Dit betekent voor het middellangetermijnbeeld dat de stijgende trend minder steil zal gaan verlopen. Zodra de huidige correctie wordt afgerond, verwacht ik alsnog de hertest van de jaartop van 359 tot uiteindelijk een beweging in de komende maanden naar de jaartop uit 2011 van 373.

De huidige correctie komt eerder dan verwacht en vanaf een lager niveau. Maar correcties zijn nodig om de contouren van de trend te bepalen en de koopdruk van de ketel te halen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Normale correctie
Terug naar de korte termijn. Zolang de dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft een verdere daling mogelijk naar de zone 328 tot 329. Ondertussen ligt de dalende bodemlijn van het correctiekanaal bij 332,20. Aan de bovenkant werd gisteren een nieuwe gap geslagen tussen de 337,72 en 338,79.

Verder ligt als belangrijkste punt daarboven nog de dalende toppenlijn van nu 343,20. Deze toppenlijn moet worden gebroken als het eerste duidelijke eindsignaal voor het einde van deze correctie en dat het dieptepunt op de borden is gezet.

De correctie tussen top en bodem bedraagt ondertussen 7% en valt daarmee binnen de grenzen van wat ik versta onder een normale correctie. Voor vandaag is de kans reëel dat de AEX een poging gaat ondernemen om de gevormde gap te sluiten.

Positieve divergentie
In de RSI is sprake van positieve divergentie, ofwel lagere koersen in de AEX en hogere bodems in de RSI. Ik acht de kans aanwezig dat de bodem van deze correctie dicht in de buurt is en het is wachten op een opwaartse beweging boven de dalende toppenlijn van deze correctiefase als eindsignaal.

Zolang dat niet gebeurt, blijft de neerwaartse druk in stand om de bodems verder aan te scherpen in de komende week.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

241 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 februari 2013 09:09
    Jij? Wat zijn jouw exposures? Ik zie jouw nooit traden hier. Of heb je alleen maar losers? Vandaar je frustraties naar anderen? Of vroegah te vaak gepest op school?

    quote:

    chiappucci92 schreef op 27 februari 2013 08:54:

    [...]

    Klasse Techno, was het € 20,-- of € 25,-- winst.....!!!
241 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links