Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Het juiste moment

Op het juiste moment werd gisteren de omkeer ingezet met een enorme opgaande beweging. Ik gaf eerder al aan dat de neerwaartse ruimte zeer beperkt was en een omkeer niet lang meer kon uitblijven. Deze omkeer was noodzakelijk om niet te verzanden in meer neerwaartse druk en een verheviging van de correctieve beweging.

Op de logaritmische weekgrafiek is de AEX precies gekeerd op de stijgende bodemlijn van de versteilingsfase sinds juni vorig jaar. De langetermijntrend (sinds 2009) is al stijgende, maar de onderkant hiervan is een eind van de huidige niveaus verwijderd.

Sinds juni vorig jaar (bodem bij 281) is een versteiling van de middellangetermijntrend te zien. Deze bodemlijn had een raakpunt bij 319,75 (november vorig jaar) en ligt momenteel rond de 343. Een precieze test van deze bodemlijn in de afgelopen dagen.

Een weekslot onder de 343 zou nog een overshoot tot aan de sterke horizontale steunzone teweeg kunnen brengen die te vinden is tussen 339,50 en 341 (toppen van vorig jaar). Onder deze zone zou een diepere correctie worden gestart en het nog maanden langer kunnen duren voordat de jaartop van 359 weer in zicht komt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dubbel omkeerpatroon
Op de daggrafiek was de mini-correctie duidelijk te zien. De koers viel terug tot net onder het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de novemberbodem. Maandag vormde de index op het dieptepunt een hammer candlestick. Samen met de candlestick van gisteren is een forse bullish engulfing ontstaan.

Een duidelijk dubbel omkeerpatroon dus. Met de vorming van de bullish engulfing werden ook twee weerstanden opwaarts gebroken. De eerste weerstand lag bij de scherp dalende toppenlijn. Deze toppenlijn begon bij de jaartop van 359 en raakte de top van vorige week bij 347,30 en kwam gisteren uit bij 344,70.

Buiten het feit dat deze toppenlijn opwaarts werd gebroken, werd ook de top van vorige week (347,30) gebroken op slotbasis. Intraday vond de AEX zijn meerdere nog in het 50-daags gemiddelde (348,20). Dit niveau kan in de komende dagen alsnog structureel worden gebroken.

Bodem staat
Met de beweging van gisteren is met een forse en plotselinge omkeer een einde gekomen aan de huidige mini-correctie. De bodem staat nu naar mijn mening en de kans op een verdere stijging in de komende weken is groot.

Dit zal zeker niet in een rechte lijn gebeuren, maar mijn eerder afgegeven koersdoelen blijven overeind en dat zijn de richtpunten voor de komende twee maanden:

  • eerst een hertest van 359 in de komende weken
  • dan een test van de jaartop van 2011 van 373 in de komende twee maanden

Pas na een beweging tot boven de 360 houd ik rekening (zoals u al langere tijd weet) met een forsere correctie in de stijgende langere trend. Deze beweging zou samen kunnen vallen met een test (en mogelijke overshoot) in de S&P 500 en de DAX van hun all-time high van respectievelijk 1576 en 8150.

Maar in het kortetermijnbeeld van de AEX vond er precies op het juiste moment een opwaartse omkeer plaats. Weerstanden zijn verder nog te vinden bij:

  • het genoemde 50-daags gemiddelde van 348,20
  • de oude voormalige begin-januaritop van 352,30

De eerste steun ligt bij de gisteren gebroken top van 347,30 en de voormalige scherp dalende toppenlijn van nu 343,50. De belangrijkste horizontale steunzone ligt tussen de 342,50 en 344.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Wookiee In het Smurfenbos 20 februari 2013 09:35
    Goeie morgen,

    Als ik naar de daggrafiek van ING kijk dan zie ik dat de rsi negatief is. Het kan dan echter even duren voor deze boven de 50% komt. Tot die tijd zou ik even oppassen met long posities..

    En wat betreft long, de bullisch percent index is in een heel rooskleurig gebied aangekomen.. Dit is meestal de opmars voor een daling..

    stockcharts.com/h-sc/ui?s=$bpnya
    Gr
  2. [verwijderd] 20 februari 2013 09:38
    quote:

    Ole's dadalife schreef op 20 februari 2013 09:35:

    Goeie morgen,

    Als ik naar de daggrafiek van ING kijk dan zie ik dat de rsi negatief is. Het kan dan echter even duren voor deze boven de 50% komt. Tot die tijd zou ik even oppassen met long posities..

    En wat betreft long, de bullisch percent index is in een heel rooskleurig gebied aangekomen.. Dit is meestal de opmars voor een daling..

    stockcharts.com/h-sc/ui?s=$bpnya
    Gr
    Deze chart kende ik nog niet. neg divergentie houdt al twee weken aan in de macd. Ik hoop dat je gelijk krijgt, heb namelijk nog wat shorts op de dax :-((
  3. [verwijderd] 20 februari 2013 10:17
    quote:

    Rosser schreef op 20 februari 2013 10:14:

    "een test van de jaartop van 2011 van 373 in de komende twee maanden"

    Haha, Bas zit al jaren op de kar met de ezels ervoor gespannen, maar die 373 wortel die aan de hengel hangt begint aardig muf te ruiken!
    He Rosser, normaal gesproken zijn dit mijn teksten.....
  4. Pipodebassie 20 februari 2013 10:23
    quote:

    rool schreef op 20 februari 2013 10:20:

    Is iemand bekend met het bedrijf DDD 3D Systems Corp. NYSE? Ik volg het al een tijdje maar heb nog niet het lef om in te stappen. Wordt 3 D de toekomst of een hype? en zit ik met dit bedrijf goed? of zijn er betere opties?

    thx voor eventuele reactie
    Over een tijdje heeft iedereen zo'n 3D printer in huis staan. Wat ik er van heb begrepen zit er wel toekomst in. Klasgenootje van me begon een bedrijfje in da gebeuren paar maanden terug.
  5. dmmsch 20 februari 2013 10:42

    Die japanische Regierung nimmt Abstand von dem Vorhaben, ausländische Staatsanleihen zu kaufen, wie Premierminister Shinzo vor dem Parlament erklärte.
    [Währung]
    Euro / Japanischer Yen 10:38:07 125,3850 ¥ 0,14%
    [Währung]
    US-Dollar / Japanischer Yen 10:38:06 93,3600 ¥ -0,20%
    vor < 1 Min (10:37) - Echtzeitnachricht
252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links