Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Richting kiezen

Het speelveld van veel aandelenindices blijft klein en de vraag is wat er in de komende dagen gaat gebeuren. In de AEX is momenteel sprake van een consolidatie op hoog niveau.

  • Onderneemt de AEX nog een poging een deel van de opwaartse gap tussen de 344 en 347 op te vullen?
  • Of breekt de AEX in de komende dagen direct opwaarts de zone 352 tot 353?

Als we kijken naar de niveaus van de afgelopen week dan ligt de top bij 352,30 en de bodem bij 348,80, een speelveld van 1 procentpunt. Op de weekgrafiek lijkt een test van de top uit 2011 van 373 in het verschiet te liggen. Daar was twee weken geleden sprake van de start van de volgende opgaande fase.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Lastiger
Op de daggrafiek ligt de situatie lastiger en is de voortgang niet duidelijk. Wel lijkt er sprake te zijn geweest van een correctie in de tijd en is de kans op een gedeeltelijke sluiting van de gap verminderd.

Dit heeft ook te maken met het feit dat de stijgende bodemlijn (met slechts twee raakpunten) al snel in deze gap terecht is gekomen. Deze bodemlijn loopt langs de novemberbodem van 319,75 en de bodem van eind december van 339,50 en ligt vandaag alweer bij 345,80.

Als we kijken naar de bijbehorende toppenlijn dan is ook direct het risico te zien in de AEX. De toppenlijn (sinds november) verloopt minder steil waardoor er sprake is van een grote stijgende wig. Bij niveaus onder de bodemlijn wordt die wig geactiveerd.

Stijgende wig
Ik hou de onderkant van de gap (344) aan als bevestiging van deze potentiële stijgende wig. Aangezien de onderkant in de komende dagen snel verder oploopt, zal deze week een volgende richting gekozen moeten worden.

Aan de bovenkant ligt verder de zone 352 tot 353. Bij 352 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de voormalige novembercorrectie (destijds van 339,40 naar 319,75). De toppen van de afgelopen week liggen bij 352,30 en bij 353,30 ligt de stijgende toppenlijn.

De kans op een opwaartse uitbraak is in de komende week wel verder toegenomen, wat ook te zien is in de verschillende technische indicatoren. Een slotbeweging boven deze weerstandszone, zet naar mijn mening de voorlopig laatste opwaartse versnelling in.

Correcties
Het richtpunt blijft dan maximaal de 2011-top van 373, met daaronder nog horizontale weerstanden bij 359 en 363. De trend vanaf 319 (november) is te steil en dit zou dan een voorlopig laatste opwaartse versnelling kunnen zijn waarna in de loop van dit kwartaal een forsere correctie wordt ingezet van 5 tot 10% om een deel van deze zeer scherpe opgaande beweging te corrigeren.

Pas in de loop van dit jaar verwacht ik een volgende opgaande beweging tot ruim boven de 373. De trends blijven namelijk opwaarts gericht maar correcties zijn noodzakelijk om de trend te vormen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bevestiging
De kans op een opwaartse versnelling in de komende dagen wordt dus steeds groter, maar bevestiging moet ook komen vanuit de andere indices. Dit betekent dat de S&P 500 opwaarts door het niveau van de  toppen van 1474,50 moet breken.

De Nasdaq 100 rondde recent een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon af en testte de neklijn vorige week al terug. Dus ook hier neemt de opwaartse druk verder toe.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Let als laatste op de Dow Jones Transportation Index. Na de Russell 2000 lijkt dit de volgende index te worden die zijn all-time high breekt. Vanuit de Dow-theorie is het dan wel belangrijk dat deze uitbraak wordt gevolgd door een uitbraak (boven de all-time high) in de Dow Jones Industrials.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Koos investments 14 januari 2013 09:12
    quote:

    Apokathilosis schreef op 14 januari 2013 09:07:

    Goedemorgen

    Iemand enig idee waarom de aex 0,4% hoger is en de future (en dus ook mijn turbo long) 0,3% lager (resp. 10 cent lager)?

    Oeps, zie het al, TNT en Post nu pas in de notering....
    Ze waren nog aan t market-maken mbt tnt en post
  2. [verwijderd] 14 januari 2013 09:13
    quote:

    Apokathilosis schreef op 14 januari 2013 09:07:

    Goedemorgen

    Iemand enig idee waarom de aex 0,4% hoger is en de future (en dus ook mijn turbo long) 0,3% lager (resp. 10 cent lager)?

    Oeps, zie het al, TNT en Post nu pas in de notering....
    tnt en postnl koers was nog niet verwerkt en nu wel
  3. [verwijderd] 14 januari 2013 09:22
    quote:

    Truelies schreef op 14 januari 2013 09:17:

    Dit laat ook mooi zien wat een inhoudsloze opmerking Tostrams iedere ochtend maakt op Iex...." De invloed van de omgevingsfactoren laten een neutrale opening zien...". Juist die indicator was negatief, haha! Lang leve de prof!!
    zouden de luiken nu echt open zijn, of gaan we alsnog de plus in......?
  4. [verwijderd] 14 januari 2013 09:22
    quote:

    Truelies schreef op 14 januari 2013 09:17:

    Dit laat ook mooi zien wat een inhoudsloze opmerking Tostrams iedere ochtend maakt op Iex...." De invloed van de omgevingsfactoren laten een neutrale opening zien...". Juist die indicator was negatief, haha! Lang leve de prof!!
    Grappig dat je dat zegt. Ik moet echt elke ochtend lachen om juist die gewichtigdoenerij van Tostrams... terwijl hij gewoon ff naar de futs kijkt.
147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links