Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nog hoger?

Met een top van 339,46 werd afgelopen vrijdag de vorige test van de jaartoppen (begin november) met driehonderdste aangescherpt, waarna een terugval werd ingezet. De vraag is wat er nu eerst gaat gebeuren.

Ik verwacht binnenkort (dit jaar nog) een opwaartse doorbraak van 340,20 en de start van een volgende squeeze richting in eerste instantie de zone 346,85 tot 351. Maar een verdere stijging tijdens deze squeeze naar hogere niveaus boven de 351 zou mij ook niet verbazen.

Er zullen de nodige marktpartijen zijn die hun posities hebben ingenomen naar aanleiding van de aanwezige rectangle sinds de zomermaanden. Sinds die tijd is er namelijk sprake van een brede zijwaartse consolidatie tussen grofweg de 320 en de 340. Dit zijn vaak continuatiepatronen.

Test van 373
Ik verwacht een voorzetting van de langere stijgende trend en binnenkort de start van een volgende fase met koersen boven de 340. Voor de eerste maanden van volgend jaar blijf ik bij mijn mening van een test van de 373 punten. Dit zou wel eens sneller op de borden kunnen komen dan velen denken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoe nu echter verder in het zeer kortetermijnbeeld? Een opwaartse doorbraak van 340,20 (jaartop) zal direct de volgende opgaande fase naar de 351 starten en dit niveau hierna snel kunnen bereiken.

Toch blijft een alternatief scenario ook een reële mogelijkheid: een aanloopje voordat de 340,20 wordt gebroken. De opgang vanaf het recente dieptepunt tijdens de novembercorrectie vanaf de 319,75 is namelijk in een rechte lijn gegaan zonder noemenswaardige tegenreactie.

Sterke trendontwikkeling
Dit zijn vaak geen gezonde en houdbare bewegingen. Vaak geldt: 'hoe langer en forser een stijging hoe groter de tegenreactie'. Een tijdelijke consolidatie of beperkte terugval waar ik eind vorige week over sprak, zou een sterke trendontwikkeling zijn.

Hier is de AEX afgelopen vrijdag mee begonnen. Toch zou er meer in het vat kunnen zitten. Steun ligt er bij:

  • de recent gevormde gap tussen de 334,45 en 335,70
  • de bekende 332,75
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau bij 332
  • het positief gedraaide 50-daags gemiddelde van 330,60

Een dergelijke terugval zou ook normaal zijn bij de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

De MACD gaf medio vorige week een draai en vrijdag brak de RSI ook de recente toppen. Het is dus niet de vraag of de AEX hogere jaartoppen gaat maken, maar wanneer. Zal dit direct gaan gebeuren, of is er een groter aanloopje voor nodig?


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: hoger toppen
In de DAX is eenzelfde beeld te zien. Deze index test de zware jaartoppenzone tussen de 7440 en 7480. Een directe doorbraak zou ruimte creëren naar minimaal de top van vorig jaar van 7600 en de all-time high van 8150 komt dan alweer in beeld.

Zolang de 7480 niet wordt gebroken, blijft een tijdelijke consolidatie of kleine terugval realistisch. Het eerste steunpunt iligt bij de onderkant van de gap van 7351. Daaronder ligt dan nog het 50-daags gemiddelde bij 7270 (ook bodem van enkele dagen geleden en eerste Fibonacci-niveau vanaf het recente dieptepunt).

Ook hier dus niet de vraag of maar wanneer de DAX hogere jaartoppen op de borden zal gaan zetten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. dmmsch 3 december 2012 09:06
    guten morgen eine gute frage die OS puts sind mispriced. OS pricing haengt eher nicht von nachfrage ab wir haben dieselbe situation wie bei bunds jemand weiss mehr.
    Buy trigger S&P nicht erreicht vermute S&P kann im Lauf der wo unter 1400 fallen und DAX in Richtung 7250 folgen lassen.
    Falls nicht sideways. Wenn heute keine grossen fondskaeufe zu sehen sind wissen die manager auch mehr.
    Die Schwaeche des EUR ist geblieben
  2. dmmsch 3 december 2012 09:16
    zum Eurostoxx , ja rein theoretisch koennte der bis ca. 2.720 laufen, aber spaetestens von dort aus, wird es massivst! (nicht massiv)in einem wohl "ungeheueren Tempo" den Bereich von ca. 2.150/60 ansteuern...und das binnen weniger Wochen...die 2.150/60 werden für kommen-so oder so-, stellt sich "nur" die Frage ob mit ohne Bullenfalle vorweg?
  3. [verwijderd] 3 december 2012 09:26
    quote:

    B. Heijink schreef op 3 december 2012 09:21:

    @minister president Balkenende,

    Dat is wel erg snel :), maar u staat niet op de lijst en aanpassingen worden helaas niet gehonoreerd. U deed toch aan de lijn, volgens uw eigen bericht?

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Goed opgelet Bas !! ;-))))
  4. [verwijderd] 3 december 2012 09:30
    quote:

    B. Heijink schreef op 3 december 2012 09:21:

    @minister president Balkenende,

    Dat is wel erg snel :), maar u staat niet op de lijst en aanpassingen worden helaas niet gehonoreerd. U deed toch aan de lijn, volgens uw eigen bericht?

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    1-0 voor Bas!! Goedemorgen. Gisteren en vandaag -25. En toch "lekker" op den fiets naar het werk, haha.

    Mijn CFD´tjes krijgen het ook wat koud, maar ik hou ze nog even aan.
  5. [verwijderd] 3 december 2012 09:32
    quote:

    so green schreef op 3 december 2012 09:21:

    APO,

    Wat zat je er gister toch mooi op zeg.

    En het Dome plaatje, super!!
    Hoe gaat de Dome het vandaag doen?

    En apo: nog een mooi dag plaatje voor de aex?

    Volgens het Dome plaatje zouden we nu alweer de top voor vandaag hebben gezien en gaan we naar het zuiden

  6. [verwijderd] 3 december 2012 09:58
    Oh oh, wat doen ze hun best om met nieuw maandgeld de beursen te stuwen....met dmmsch eens, als ze het vandaag niet lukt, zie ik ook weinig succes voor de rest van de week. Of er moet geweldig nieuws komen uit de VS, maar ook dat zie ik niet gebeuren, wordt zo'n halfslachtig compromis in de laatste week.
  7. pekkiebel 3 december 2012 10:03
    quote:

    joostvls schreef op 3 december 2012 09:40:

    Goedemorgen,
    Wie gaat er ook meedoen aan het RTLZ Beursspel ? Dat start vandaag met mooie (week) prijzen. Kunnen we zelfs een subklassement bijhouden.
    Vino777 doet mee weet ik
    ik doe ook mee,site bij mij wel erg traag , bij jou ook?succes
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links