Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs vandaag: "Overname-elftal"

Update 22:15 uur: Hoezo Veteran's Day :-)

Zo zeg, Dow Jones -0,0018%

Pfff, daar moeten we even van bijkomen, hoor. OK, next:

S&P 500: +0,0109%

Ja, daar raken we van buiten adem. Over naar de:

Nasdaq: -0,0210%

Poeh hé, alsof het niks is! Dan maar die immer hypergevoelige semiconductors:

SOX: +0,0866%

Heerschend! was er dan écht niks te doen op Wall Street. Nee hoor, de spreekwoordelijke nachtkaars. Kijk maar naar de volatiliteit:

VIX: -10,37% (16,68)

Ik denk dat alleen de oudste beursveteranen onder ons zich zulke non-koersen op Wall Street kunnen herinneren :-) Tot morgen voorbeurs dan maar.

Update 22:40 uur: Ja hoor, uiteraard zijn er al luitjes de archieven ingedoken:


Update 18:00 uur: In de olie

Vooruit, nog eentje dan. Omdat iedereen in rep en roer is. Ja, ook over het nieuwe regeerakkoord. maar dat verschijnt intussen wekelijks in een nieuwe, herziene versie. Duh. Nee, ik heb het over dat de VS over een paar jaar meer olie produceren dan de Saudi's, zoals IEA vandaag beweert.

Voor iedereen die ziich ook maar een klein beetje in olie verdiept komt dit totaal niet als een verrassing, maar goed. WSJ heeft een eenvoudige, maar o zo duidelijke grafiek. Nu die gruwelprijzen aan de pomp nog naar beneden...


Update 17:45 uur: Slot

De slotveiling veegt de nullen nog net weg. Om 17:30 stonden zowel Royal Dutch Shell en Unilever (samen goed voor eenderde van het AEX-indexgewicht) allebei op 0,00%. Brunel ook trouwens. Zelden vertoond en het geeft haarfijn aan dat dit geen beursdag is die het collectieve geheugen in gaat.

Bij de toppers en de floppers zien we de bekende namen van de laatste tijd: Air France-KLM, TNT Express en PostNL. KPN behoort ook een keertje tot de stijgers van de dag. Bij Eurocommercial Properties lijken mij na die recente cliff-achtige daling (om het hip te zeggen) stockpickers aan het werk.

Ik heb geen idee waarom BAM oploopt, maar Heijmans de pineut is. Op het forum krijgt onder andere premier Mark Rutte de schuld, maar dit lijkt me een béétje vergezocht :-) Goed, verder is er weinig reuring. De volatiltieit is geïmplodeerd, EUR/USD blijft worstelen en verder... ach, kijkt u het rijtje maar af.

In principe is er vnanavond niks te doen op Wall Street. Ondanks Veteran's Day zijn de beurzen wel open, maar er gebeurt niet veel. IEX Beurs Vandaag houdt zoals altijd de koersenbak open, dus mocht er toch nog wat gebeuren, dan leest u dat hier.

Update 21:00 uur: een lezer tikt mij op de vingers dat de daling van Eurocommercial Properties vooral door het ex-dividend komt. Klopt. Sorry. Dalingen door ex-dividend lopen meestal vrij snel weer min of meer uit de koers, zoals blijkt. Leuke voor Shell woensdag :-)


Update 16:00: Vopak uit het boekje!

Bestaan ze echt alleen in de technische analyse theorieboekjes? U weet wel, die beroemde grafieken uit het boekje die hetzij linksonder beginnen en in een rechte streep naar rechtsboven lopen (opgaande trend), hetzij linksboven beginnen en naar rechtsonder gieren (neergaande trend).

Vanaf nu kan er in de categorie uptrend een échte grafiek zo de boekjes in, Vopak over de afgelopen twaalf maanden:

En het gaat maar door met dit fonds: mooie cijfers vandaag, er is nooit trammelant of gedoe en er is volop fantasie met die booming schaliegaswinning in de VS - één keer raden namelijk wie dat spul opslaat. Alleen is het aandeel wel een tikkie duur. dus of u het nu nog moet kopen...? Kwaliteit heeft een prijs, natuurlijk.


Update 15:30 uur: Unilever geen Conviction Buy meer

Hoezo toeval :-) Tien minuten geleden zei ik nog tegen mijn collega's dat Unilever wel erg hard is getegen en nu zelfs duurder is dan haar grote concurrent en Dow Jones-fonds Procter & Gamble. Traditioneel zijn Amerikaanse aandelen bijna átlijd duurder dan Europese, vandaar.

Kijk eens wat er nu in mijn mailbox zit. Vorige week zette Goldman Sachs Fugro óp haar roemruchte Conviction Buy List en vandaag gaat Unilever er áf. Wegens outperformance, meent The Firm. Het huis houdt het voorlopig op een buy en een twaalfmaands koersdoel van 30,80 euro.


Update 14:45: "Elf overnameprooien"

Is het plaatje een beetje leesbaar? Fotootje gemaakt van pagina 63 in de Elsevier van deze week, ofwel 10 november. Ik kom er op via het TomTom forum, waar ik die plotsklapse plus van +1,62% van nu probeer te achterhalen. Usual stuff: volop geruchten en speculaties op het forum.

"Vier keer rood = groen", meent iemand daar. Haha, het lijkt wel straatvoetbal: drie corners = pienantie. Werkte het maar zo op de beurs:-) Maar ik dwaal ik af. Waar stond het nou, ik zag dat een forumposter schreef dat in die Elsevier een stukje staat over potentiële Nederlandse overnamekandidaten.

Dat klopt, hebbes! Elsevier schrijft dat het lijstje afkomstig is van Jorrit Nagelsmit (24), stagiair bij adviesbureau Vondel Finance. Hij zou een model hebben... ach, dat leest u allemaal wel in de linkerkolom. Het gaat om de elf beursondernemingen die hij noemt als "aantrekkelijke prooien".

Wacht even, aantrekkelijke prooien? Uhm, Pharming staat al tijden voor één à drie cent (beurswaarde 10 à 30 miljoen euro) in de etalage. Rood Microtech is op de huidige koers van 0,16 euro nog geen 6 miljoen euro waard... maar geen hond die tot dusverre beide bedrijven wil hebben.

Ik krijg nu ruzie met het Tom Tom forum, maar als dit bedrijf echt zo gaaf is voor Google of Apple, hadden ze het al lang gekocht. Kijk daarom altijd uit met wat "gedoodverfde overnamekandidaten" heten. Ze gaan er vaker niet dan wel uit, of u moet héél lang wachten. Premie zit al in de koers, hé? Vandaar.

Update 21:00 uur: inderdaad krijg ik in de comments een en ander te horen over TomTom :-) 


Update 14:00 uur: "Van duur naar goedkoop"

Hou maar op. Hup, laak ik zeggen Unilever, DEMB en Heineken er uit en BAM, ING, Aegon en Shell er in. Tenminste, ik Citigroup interpreteer. Het huis vindt Europese aandelen niet al te duur, maar splitst dat wel uit: welke sectoren zijn een prikkie en welke duur? U ziet het in de onderste grafiek.

Ho, voor u uw broker belt om bovengenoemde fondsen te verkopen en te kopen. Ik vul enthousiast namen en rugnummers in, maar dat doet Citi zelf niet. Wat duur en goedkoop is, is altijd theorie. Het wil niet zeggen dat wat duur is nu automatisch goedkoper wordt en vice versa. Laat ik twee eenvoudige scenario's geven:

  • Stel dat er een eindjeaarsrally komt: :in dat geval is zo'n fondsenruil aan te bevelen, zeggen de boekjes. Dan worden veelal goedkope en crap fondsen gekocht en blijven dure aandelen en kwaliteit achter
  • Stel dat er een eindejaarkrach komt: in dat geval kunt u heel wat beter dure Heinekens en DEMB's heebben dan spotgoedkope BAMmetjes en Aegons. Want dan gebeurt volgens de theorie precies het tegenovergestelde

Update 13:00 uur: Die dekselse Grieken

Tja, het staat er echt: "Greece beats budget and primary deficit targets for first 10 months of 2012". Gisteren begroting goedgekeurd, overheidsfinanciën kennelijk op (een soort van) schema, zijn de Grieken bezig met een economisch charmeoffensief om die 5 miljard binnen te harken die ze deze week nodig hebben?

Het zou zomaar kunnen, want op Twitter lezen we ook dat de Troika positief zou kunnen gaan rapporteren vandaag. 

Hoera dus? Mwah. De Griekse 10-jaarsrente trekkebeent 8 basispuntjes omlaag op dit soort van optimisme. De Spaanse en Italiaanse rente lopen respectievelijk 5 en 4 basispunten op. (Pieter Kort)


Update 11:00 uur: Spuit 11 

Ik kan het déjà vû-gevoel niet van me afschudden. Ik heb IEX-lezers gewaarschuwd bij de lancering van diverse fondsen van vermogensbeheerder Intereffekt uit Joure. Denk aan het Afrika-fonds, het Vietnam-fonds en het warrant-fonds op Brazilië. En nu hebben ze weer iets leuks bedacht, die [quote]specialists in Frontiers en Emerging Markets[unquote] uit Friesland. Ze lancering woensdag Interefekt Global Frontier High Dividend Equity.

Aan de naam gaat het niet liggen. De Friese Spuit 11 is wederom een tikkeltje laat, maar tackelt toch nog even twee hypes tijdens hun laatste opwaartse stuiptrekkingen: dividend en frontier markten. Wie kijkt naar de rendementen van al hun vorige briljante ideeën weet dat dit soort fondsen hooguit één jaar goed gaan om daarna in een peilloze afgrond te kukelen.

Eén gelukje, in Joure lijken ze het spelen met complexe warrantpakketje afgezworen te hebben. Erg gelukkig waren ze daar in China, India, Japan en Brazilië immers niet mee. Deed toch altijd heel erg hieraan denken: (Peter van Kleef)


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

De belangrijkste uitschieters onder de hoofdfondsen vandaag, waarvan er niet zoveel zijn. Slappe volumes ook. Van de AEX-fondsen is PostNL nog het meest verhandeld met nu een - hoest, kuch - zinderende 20% van de omzet van de laatste tijd:

  • Stijger van de dag Ten Cate heb ik al genoemd hieronder: Gouden Stier Martine Hafkamp-effect?
  • Eurocommercial Proporties stijgt vandaag verder na die goed ontvangen KW3-cijfers vrijdag? Lijkt de meest logische reden, want meer nieuws of geruchten zijn er niet
  • Wat valt er nog over Air France-KLM te zeggen? Of het fonds nou stijgt (zoals meestal de laatste weken) of daalt, het gaat altijd hard
  • Dat geldt ook voor PostNL en TNT Express, maar die zitten nu in de hoek waar de klappen vallen. Het wachten is op nieuws van UPS over die besloting hoorzitting bij de EU of ze alstebelieft TNT Express mag overnemen
  • Imtech en Delta Lloyd zijn na hun KW3-cijfers volledig de weg kwijt. De financials presteren erg wisselend, want Aegon plust, maar ING daalt weer. SNS Reaal is een special occasion geworden
  • CSM reageert verrassend lauw op het bakkerijnieuws. Of het nou stijgen of dalen was geweest, ik had eerlijk gezegd minimaal een één of een twee voor de komma verwacht
  • Vopak blijft onbewogen (0,00%) onder haar rapportage
  • Van de stille, sterke presteerders Heineken en Philips dit jaar, valt de laatste uit de toon vandaag
  • Xeikon gaat onderuit op redelijk volume op haar KW3-cijfers vandaag, TMC beweegt amper op de hare en Witte Molen blijft onbewogen op de schorsing van grote man Frans Faas

Marktbreed bewegen de indices, EUR/USD, olie, goud en de Bund future amper. Enige item dat echt gek doet - het zegt iets over de onderliggende nervositeit op de beurzen - is zoals een paar blogjes geleden gezegd de hoge volatiliteit.


Update 09:30: Ten Cate spoelt kater weg?

"Mooi instapmoment," zei Fintessa's Martine Hafkamp gisteren in Business Classover over Ten Cate. Stijgt het fonds daarom zo hard vandaag? Lijkt me sterk, maar het fonds heeft deze maand na een dramatisch slecht half jaar positief momentum en ja, dan kan dit net een trigger zijn. Omzet valt wel mee.

Update 13:30 uur: Hafkmap verbaast zich er zelf ook over?


Update 09:15 uur: Hola, daar gaat de vola

Hetisweerniksmetde AEX denkt u misschien, maar ondertussen... Boem zegt de supernervotische volatiliteit: +5%alweer!


Update 09:10 uur: Biocliff...

Lieve hemel, deze Noorse biotech zegt me niks, maar nu wel! Je zal er maar dik in zitten.


Update 08:50 uur: Hapklaar CSM?

Wild ritje CSM vandaag door dat bakkerijbericht? Zou mij niet verbazen. Rabobank salueert voor de cijfers van Vopak en veel meer nieuws is er op dit moment niet.

De boodschap is duidelijk, maar ik heb deze meneer wel eens degelijker rekenwerk zien afleveren:


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Weer een weekje gooi- en smijtwerk aan de rand van de fiscall cliff? Met de indices valt het wel mee, maar kijkt u er nog van op dat fondsen als Air France-KLM, ArcelorMittal, KPN, BAM en noem ze allemaal maar op het ene moment dik in de plus en het volgende moment ruim in de min staan? Handelarenmarkt.

Ik kopieer wat tekst van mezelf van gisteren: deze week laatste bedrijven met hun KW3-cijfers: AEX-fondsen Ahold, Boskalis Westminster, Fugro en SBM Offhore (Shell gaat ex-dividend) . Internationaal zijn Wal-Mart, Vodafone en Cisco de grootste namen en UniCredit de beruchtste, BBP-cijfers EU-landen en Fed-notulen.

Verder is er een reeks EU-vergaderingen over onder meer Griekenland - knap iemand die allemaal nog begrijpt waar het over gaat - en speechen bijna alle Fed-presidenten, waaronder de voorzitter himself: Ben Bernanke. Niet hun terrein natuurlijk, maar gaan ze misschien ook iets zeggen over die fiscal cliff?

Dan is er vandaag die besloten hoorzitting voor de Europese Comssie, waarin UPS de overname van TNT Express verdedigt. Ik weet niet hoe laat en of er wel of niet een persbericht komt. Eén ding lijkt mij duidelijk: wie niet de hele dag achter de schermen zit, heeft (vandaag) niets in TNT Express of PostNL te zoeken.

Goed, we gaan maar eens bij de koersen kijken:

  • Zeg futures, ik word geacht hier een beursopening te tikken. Wat moet ik mijn lezers nou vertellen over jullie totale non-opening?
  • Wisselend maar allesbehalve spectaculair Azië, waar Japan een beetje uit de toon valt met een ruime min
  • EUR/USD staat te kleumen net boven 1,27
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent moeten ook nog wakker worden

Futures om 08:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Opgelet technische goudkevers, er is weer een niveautje van belang in zicht. Tenminste, veel lijnen in grafieken zijn persoonlijk, maar met 50- of 200-daags gemiddelden valt niet te marchanderen.

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Marco-agenda

  • 00:50 Japan: BBP KW3 (consensus: -0,9%)
  • 07:00 Duitsland; obligatieveilingen
  • 09:30 Nederland: handelsbalans september
  • 12:00 Oeso: leading indicators september
  • EU: ecofin EU-budget
  • VS: Veteran's Day: banken en obligatiemarkten gesloten

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2012 16:07
    Ik denk dat de ruzie met het TomTom forum nog wel meevalt ;-)
    Apple doet nooit overnames boven een miljard en het liefst ook geen overnames waarbij de financiële details publiekelijk bekend worden gemaakt.

    Een exit blijft voor TomTom over zou je denken en dat is indirect ook een soort van overname voor ons. Enige verschil is dat het dan door de oprichters zelf gebeurd en voor een wat lager bedrag dan wanneer bijv Apple nu een bod zou doen.

    Maar het kan ook anders, het Apple maps probleem wordt wereldwijd bekritiseerd en Apple wil zich (volgens de berichten) gaan uitbreiden in automotive.

    Nu Forstall is opgestapt en Eddy het voor het zeggen heeft (wat betreft maps) kan het balletje anders gaan rollen (en heb je meteen de reden waarom het nog niet gebeurd is) Want natuurlijk is TomTom gaaf!

    Vandaag nog een Duitse test gezien van 4 verschillende navigatietoepassingen op smartphones, TomTom nr. 1!

    Daarnaast enkele info (TOMTOM IS NIET MEER ALLEEN EEN KASTJES MAKER):
    La Raza schreef op 11 nov 2012 om 09:46:

    In 2013 75.000 tomtom's en vanaf 2014 150.000 tomtom's per jaar in Europa d'r bij

    Qoros is speciaal gericht op de Europese markt. Voor de vormgeving van de auto’s is ex-Mini-ontwerper Gert Hildebrand verantwoordelijk. De directeur in Europa heet Volker Steinwascher. Tot 2006 was hij de directeur van Volkswagen in Amerika. Voor Qoros is de 60-jarige van pensioen teruggekomen. “Rond de helft van 2013 beginnen we met de productie en hopen 150.000 exemplaren per jaar te bouwen. In een later stadium worden dat er 300.000 waarvan de helft is bedoeld voor de export naar Europa,” vertelt hij in de Frankfurter Allegemeine Zeitung


    Qoros wil Europa veroveren (deal TomTom)
    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/tomtom...

    TomTom sleept deal met autoreus binnen (automotive, 1 van de vele deals, dus zeker interessant voor Apple)

    "Dit is een echte volumedeal, vooral gericht op jonge automobilisten, Qoros produceert auto’s in zeer grote volumes”, zegt Ralf-Peter Schäfer, traffic director bij TomTom. Dat gaat de navigatie via zijn joint venture met AutoNavi leveren.

    Het Nederlandse bedrijf heeft het alleenrecht, zo luidt de deal die vandaag wordt bekendgemaakt. Het Nederlandse bedrijf brengt vooral zijn laag-tot middengeprijsde navigatieapparaten naar China, zegt Schäfer."


    En dan India nog exhibitmag.com/in-car-gps-navigation-...

    Kortom, TomTom heeft kennis, kunde, patenten en niet te vergeten POI's en Mapshare! Waarmee Apple een stuk sneller de problemen in de Apple maps kan oplossen. Kansen genoeg voor in de toekomst.

    Kwaliteit mag wat kosten en Apple is gewoon wat pinnig wat betreft overnames doen.
  2. [verwijderd] 12 november 2012 16:15
    En uiteraard was de titel "Vier keer rood = groen?" gekscherend bedoeld en had er ook een vraagteken achter gezet.

    Echter wel met een kleine statistische achtergrond. TomTom heeft dit jaar nog geen 1 keer meer dan 4 rode dagen achter elkaar gehad. De laatste keer was in november 2011 (toen waren het er zelfs 6) Het komt gewoon bijna niet voor, maar het is inderdaad straatvoetbal en het zegt verder niks, net als TA dus ;-)

    www.iex.nl/Aandeel-Koers/208564/TomTo...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. 28,030
    +0,54% +0,150
  2. 9,758
    +0,70% +0,068
  3. 23,750
    +0,89% +0,210
  4. 3,896
    -0,10% -0,004
  5. Cisco Systems 25 apr
    48,100
    -0,52% -0,250
  6. Fugro 17:00
    23,600
    +0,85% +0,200
  7. 3,438
    +0,06% +0,002
  8. 1,240
    +2,99% +0,036
  9. SBM Offshore 17:02
    14,130
    +0,21% +0,030
  10. SHELL PLC 17:04
    34,030
    -0,03% -0,010
  11. TomTom 17:01
    5,755
    +3,23% +0,180
  12. UNILEVER PLC 17:04
    48,170
    +1,22% +0,580
  13. 147,910
    +0,35% +0,520
  14. 37,220
    -2,21% -0,840
  15. Walmart 17:04
    60,125
    -0,14% -0,085

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links