Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Reuring Akzo, KPN en Tom2

Update 17:40: Slot

 

 

 

 

Nee, de bovenstaande leeeeegte doe ik niet per ongeluk, of omdat ik niet met html overweg kan. Ik doe het express! Hier had het ronkende, daverende beursverslag van vandaag moeten staan. Helaas, het werd een bloedeloze 0-0 beursdag. Auw, met een nasty slotveiling sluit de AEX -0,277% op 326,80. Morgen beter dan maar.

Geen KW3-cijfers (van grote namen) vanavond in de VS. Alleen het Fed Beige Book om 20:00 uur is een agendapunt dat er toe doet. Hierin schetst de Fed aan de hand van de praktijk - anekdotisch materiaal, zoals dat zo mooi heet - hoe de economie er voor staat. Het boek heeft wel eens marktimpact, maar nooit echt veel.


Update 17:00: Scusa Italia

Ziezo, we hebben nu al zó lang zó veel bezuinigd, dat we nu maar weer eens belastingen moeten gaan verlagen. Was getekend, de Italiaanse, technocratische premier Mario Monti. Bij mijn weten is hij de eerste Europese regeringsleider die de belastingen verlaagt (hoe miniscuul ook) sinds de crisis uitbrak.

Tot dusverre verwarren eigenlijk alle EU-landen belastingverhogingen met bezuinigingen, want in eigen vlees snijden is er niet bij. Of Italië met zijn dubieuze belastingmoraal nou het eerst aangewezen land is om minder belasting te heffen... oordeelt u zelf. Zeker na het lezen van dit een week oude verhaal in Businessweek.

Zelf verbaas ik me al lang over dat schizofrene Italië. Eigenlijk is het land de EU in het klein. Enerzijds is er dat verbluffende economische powerhouse Lombardije (de regio rond Milaan) en aan de andere kant de faalstaten die Napels, Calabrië en Sicilië heten. Vooral de laatste. Verbaas u over dit horrorverhaal.


Update 13:50: "Géén Eads-BAE deal"

Britten en vasteland Europeanen, het blijft een lastig verhaal. Volgens de geruchten zou de fusie tussen de Britse en Europese  aerospace- en defensie-giganten BAE Systems (bekend van deze peperdure speelgoedbootjes) en Eads (bekend van deze peperdure modelvliegtuigjes) voorlopig niet doorgaan.

Zeg maar HMS Hood versus KMS Bismarck - the sequel: de koers van Eads explodeert met +2,49% en die van BAE Systems implodeert met -2,12%.


Update 13:30 uur: Hier is de reuring!

Paar Nederlandse fondsen die er (min of meer onverklaarbare redenen) uit springen vandaag

 • AkzoNobel -2,20%: geen downgrades (nog) en geen winstwaarschuwingen van concurrenten. Niet wereldschokkend, laat staan voor zo'n daling, maar meer dan dit S&P bericht is er niet te vinden:

 • KPN +3,13%: Een handelaar mailt mij dat er geruchten gaan dat de Duitse tak E-Plus misschien alsnog wordt verkocht. Lijkt hem onwaarschijnlijk. Bovendien wil de Franse overheid dataroaming verbieden. France Télécom doet het ook goed vandaag, Deutsche Telekom weer niet
 • Dockwise +0,87%: beweegt wild heen en weer op hoge omzet. Speculeren dus, maar waarop...?
 • LBi: amper koersbeweging, maar torenhoge volumes. U kent intussen het verhaal. Nabeurs lezen we wel hoeveel aandelen Publicis nu weer heeft gekocht
 • SNS Reaal, Wessanen en TomTom dalen dan weer fors. Misschien gewoon omdat het SNS Reaal (aan Fitch kan het niet liggen, toch?), Wessanen (winst nemen?) en TomTom (of dit bericht waar het forum zich druk over maakt?) zijn?


Update 11:35: Er klopt niks van

Kijk mee, de markt doet raar:

 • Prima dat de AEX licht daalt (liever niet, maar dat is een andere discussie), net als de andere Europese indices en de Amerikaanse futures
 • Wel veemd dat dan ook de volatilteit daalt (nummer twee in het lijstje). Normaal stijgt die als aandelen zakken en vice versa
 • Nog zo'n ABC'tje: als aandelen dalen, stijgen staatsobligaties. Niet dus. De Europese staatsobligatiebenchmark der staatsobligatiebenchmarks - de Bund future - daalt ook vandaag (nummer drie)

OK, er zijn 100.000 andere marktindicatoren, maar wat is nu de moraal van dit verhaal? De markt kan geen richting kiezen vandaag (ja open deur, dat zie u ook), maarrr... als vooral obligatiebeleggers (die zijn bewezen slimmer dan aandelen-dudes) blijven mineuren, zijn frisgroene aandelenkoersjes zeker niet uitgesloten.


Update 11:00: Hóógstonverwachte Franse en Italiaanse meevallers

Van een uurtje geleden maar minstens zo opvallend als dat Franse cijfer van vanochtend (zie drie blogjes geleden). Een meevaller uit Italië:

In de herhaling dan maar dat Franse cijfer:

Beide cijfers zijn niet een béétje uit de buurt van de verwachting! Misschien een belangrijke les van deze crisis. CBS, IMF (maandag nog), analisten, economen en noem maar op doen niets anders dan hun verwachingen aanpassen. Als we het zo slecht kunnen, waarom blijven we zoveel waarde aan voorspellingen hechten?

Wat lees ik hier, nu breekt echt m'n klomp! Griekse klomp welteverstaan.


Update: 10:45 uur: "The Great Rotation"

Misschien ben ik abuis, maar volgens mij roept intussen zo'n beetje iedere grootbank en beleggingshuis met zoveel woorden dat u uit de staatobligaties en in de aandelen moet. Bank of America Merrill Lynch nu ook. Wat heet, de bank spreekt zelfs van The Great Rotation. Ik word altijd huiverig als iedereen hetzelfde ronkt, maar goed.

Dow Jones:

"The era of bond outperformance vs equities has ended, says Bank of America Merrill Lynch. It says equities have staged a remarkable stealth rally, with US stocks not only outperforming Treasuries over the past one and three years, but also the past 10 years. And still, the consensus asset allocation is long bonds and short stocks."

"If the US navigates the fiscal cliff, Europe continues to stabilize and China reaccelerates, 2013 could mark the start of the Great Rotation. Investors should be at least neutral in their equity allocations. A pick-up in the US housing market and policy support from the ECB have improved the outlook for financials, which make up nearly 20% of the equity market."


Update 10:30: Ballmer goes crazy part II?

"500 dollars for a phone that not even has a keyboard!"

Ja, zijn blunders zijn bijna legendarisch. Microsoft wil meer op Apple lijken, is de nieuwe uitdaging van Microsoft CEO Steve Ballmer. Succes. Doe nou maar gewoon waar u echt goed in bent, meneer Ballmer: to go crazy :-)

Zonder gekheid, maar gezien al zijn misquotes over zijn concurrenten in de afgelopen jaren en dat onder zijn leiding sinds 2000 Microsoft geen enkele nieuwe killer application ontwikkelde, is dit een hele grote ambitie van Ballmer. Gelet op de grafiek mag hij misschien blij zijn dat hij überhaupt nog CEO is van het bedrijf?

Blauw is Microsoft, rood is Apple en bruin is de S&P 500. Dit is een uitsnede uit een grafiek gerekend vanaf 1986, dus vandaar die verwarrende percentages. Het geeft wel duidelijk aan dat Ballmer geen cent heeft verdiend voor zijn aandeelhouders. Wel grappig dat all time Microsoft nog altijd een beter aandeel is dan Apple.


Update 9:15 uur: "All TNT's come to him who wait...?"

Inderdaad, het nieuws zat al in de koersen. Blijkbaar. Sorry, als ik u aan het schrikken heb gemaakt met mijn te drastische stukjes. TNT Express doet nu -0,92% en PostNL -0,64% (AEX: -0,22%) op die rook uit Brussel. SNS Securities heeft al commentaar en oh la la, wat een mooie conclusie! Ik copy-paste:

"All things come to him who waits - provided he knows what he is waiting for" (Woodrow Wilson). Hold, target EUR 9.50"

Mooi gevonden! Hier het hele rapport:


Update 8:45 uur: Wat doen TNT en PostNL?

Hier de mysterie box met de laatste koersen. Inspiratieloos, maar ook weer niet kansloos, toch?

Maar u wilt natuurlijk weten wat uw TNT's en Postjes gaan doen. Sorry, ik heb geen idee. Nog geen research in de mail en nog niemand gesproken die iets durft te roepen. "Zat er aan te komen", is nog de meest opwindende quote. Wellicht dat het nieuws dus al (een beetje) in de koersen zit...? Wees alert op overreacties.

Hé, er is ook nog goed nieuws:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

De EU gaat voor de overname van TNT Express door UPS liggen (let ook op PostNL!), of het bankwezen het komende jaar voor minimaal 4,5 biljoen dollar aan bezittingen wil verkopen, Wall Street op de laagste stand de dag uit en veel gloomy & doomy nieuwtjes en cijfers. Ik heb het gezelliger meegemaakt voorbeurs.

De AEX pendelt al tweeëneenhalve maand tussen grofweg 325 en 340 heen en weer. Technisch mag u dan misschien een draai verwachten, maar wie fundamenteel kijkt, kruipt het liefst weer ver, ver weg onder de warme wol. Want in hoeverre zitten al die barslechte (economische) vooruitzichten wel of niet in de koersen verwerkt?

Aan nieuwtjes dat Toyota weer miljoenen auto's terug roept voor een gevalletje foutjebedankt en dat Moody's weer cijfers en letters skipt - Europese auto-industrie - kijken we niet meer op. Dat de Chinese centrale bankvoorzitter niet naar Japan gaat voor IMF en Wereldbank vergaderingen wegens die stomme eilandjes is wel nieuw.

Alcoa

Diplomatiek gezien geldt dat volgens mij als een regelrechte schoffering. Alsof we nog niet genoeg ellende en brandhaarden in deze wereld hebben, Japan en China! Troost u met de gedachte dat u zeker op lange termijn aandelen moet kopen in rottijden (zoals nu) en moet verkopen in goede tijden.

Dan was er nog Alcoa, het eerste (Dow Jones)bedrijf met KW3-cijfers. Het aandeel deed -0,99% in de officieuze handel nabeurs (After Hours) op een licht meevallende winst, maar teleurstellende outlook. Alcoa ziet vooral de vraag n China niet zitten. Let dus op ArcelorMittal. Yum Brands deed beter: +4,03% op haar KW3's.

Behalve wat obligatieveilingen en inkakkende Europese industriële productiecijfers en vanavond het Fed beige Book (anekdotsich materiaal over stand van de Amerikaanse economie) is de agenda effectief leeeeeg. Ik ben uitgepraat, op naar de koersen:

 • De futures vallen mij mee. Zelfs hier en daar voorzichtig groen
 • Azië kleurt helemaal rood. Japan gaat nog het hardst onderuit en China houdt de schade het meest beperkt
 • De opvallendste, grote daler voor mij de afgelopen 24 uur: EUR/USD blijft maar wegzakken
 • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent willen ook even niet
 • Net als de aandelenfutures laat ook de Bund future zich nog niet in de kaarten kijken

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

De politieke voorkeur van de bankiers op Wall Street is duidelijk. Volgens WSJ wilde in 2008 Goldman SachsBarack Obama in het Witte Huis en nu Mitt Romney en die tent krijgt altijd haar zin, toch? :-)

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

 • 08:00 Banesto

Marco-agenda

 • 08:45 Frankrijk: industriële productie augustus (consensus: -0,2%)
 • 10:00 Italië: industriële productie augustus (consensus: -0,4%)
 • 11:00 Italië: obligatieveilingen
 • 11:30 Duitsland: obligatieveilingen
 • 16:00 VS: groothandelsvoorraden augustus (consensus: +0,4%)
 • 20:00 VS: Fed Beige Book
 • 21:00 VS: federaal budget september (consensus: 0,00 dollar)
 • 21:45 VS: speech Federal Reserve Bank of Dallas Richard Fisher ("havik")

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 31 mei Slotcall: AEX knijpt 'm vandaag met usual suspects weer in hoofdrol 5
 2. 31 mei AI-beleggen ná Nvidia: over Cathie Wood, Tesla, Exact, Teladoc, Twilio en UiPath 1
 3. 31 mei Het is slecht voorbeurs en we zwabberen tussen hoop en vrees

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 10 oktober 2012 08:23
  Maar het verlies valt voorlopig nog heel erg mee.

  Alcoa was dit kwartaal iets beter dan verwacht wat dan inhield dat de omzet iets hoger was maar netto per aandeel 80% minder.
  Het aandeel staat dan ook net $9 tov de $40 die het aandeel stond begin 2008, het niveaus wat de gemiddelde amerikaanse indices wel staan. Dat komt dus door vooral andere aandelen.

  Cummins Inc, geen kleintje in de motoren bouw gaf een winstwaarschuwing en dat kwam bijvoorbeeld omdat de orders voor nieuw trucs in Noord Amerika de afgelopen maand met 35% zijn gezakt.
  Ook weer zo'n sterk economisch signaal.

  Chevron kwam nabeurs met de verwachting dat Q3 substantieel lager zal zijn dan Q2, mede door storm, maar ook zonder dat is het niet goed, aandeel nabeurs omlaag.

  Spanje geeft overnight nog maar eens aan zijn 2012 budget tekort target weer niet te gaan halen.
  Nadat over 2011 het target onder de 6 was waarna de verwachting werd bijgesteld naar 7, 8 en uiteindelijk 8,96% werd, was het orignele target voor 2012 4,6 en bijgesteld naar 5,6 en bijgesteld naar 6,4 en nu is de eigen verwachting 6,7 a 6,8%
  MAAR zoals ook eerdere jaren verwacht men dit weer goed te gaan maken in komende jaren en dit zonder impact op de economische ontwikkeling waarbij de economie komend jaar slechts 0,5% zal krimpen, wat overigens de EU, het IMF, de centrale bank van spanje zelf en de woordvoerder van Catalunië veel te optmistisch vinden, maar wat kunnen die er nu van weten, en dat ook het werkeloosheids percentage ondanks al dat ingrijpen, wat door de laatste cijfers nog veel meer zal moeten worden, ook gelijk zal blijven, dat is logisch, toch?

  Slaap lekker.

  Gelijk blijvende koersen vandaag zou gezien de verzwakking van het fundament opnieuw betekenen dat aandelen duurder zijn geworden want gelijk tot stijgende winsten blijven verwachten voor de komende jaren terwijl daadwerkelijk de fundamenten onder je voeten in drijfzand veranderen, proberen de politici nog wel vol te houden maar de hoeveelheid winstwaarschuwingen, het hoogst sinds Q1 2009, en dat was recessie tijd, doet anders vermoeden.

  Alcoa vind ik geen voorbeeld omdat die koers wel 75% lager staan dan het vergelijkbaar niveau waarop de indices nu staan.

  Het gaat vooral om veel andere aandelen die veel hoger staan terwijl hier geen eigen resultaten en zeker geen economische vooruitzichten tegenover staan.

  Mogelijk dat de 327 horizontaal nog even wat steun kan bieden omdat een partij het daar boven probeert te houden maar het wordt na een lagere top 2 dagen terug nu ook opzoek naar de low van 6 dagen terug en een mogelijk nieuwe low die samen zou vallen met het 200 daags moving average wat rond de 318 zal liggen dan omdat het langzaam stijgend is, daarna zien we wel weer verder.

  Het wordt ook tijd dat de politiek leiders een keer woord houden, zou een verademing zijn maar dat zou ook betekenen dat 18/19 oktober na de meeting besloten is om Griekenland de volgende tranche niet te geven vanwege herhaaldelijk (elke keer) niet nakomen van de gestelde voorwaarden voor steun, wat een grieks default zou betekenen en dan kunnen we eens echt kijken wat er allemaal aan de hand is en er ook echt iets aan gaan doen ipv pappen en nat houden wat op termijn vele malen meer kost maar daar lijken de heren en dames politici helemaal niets mee te zitten omdat het natuurlijk ook niet met hun geld gebeurt maar met dat van U.

  Succes.
 2. [verwijderd] 10 oktober 2012 08:42
  quote:

  Hans Heijkers schreef op 10 oktober 2012 08:23:

  Het wordt ook tijd dat de politiek leiders een keer woord houden, zou een verademing zijn maar dat zou ook betekenen dat 18/19 oktober na de meeting besloten is om Griekenland de volgende tranche niet te geven vanwege herhaaldelijk (elke keer) niet nakomen van de gestelde voorwaarden voor steun, wat een grieks default zou betekenen en dan kunnen we eens echt kijken wat er allemaal aan de hand is en er ook echt iets aan gaan doen ipv pappen en nat houden wat op termijn vele malen meer kost maar daar lijken de heren en dames politici helemaal niets mee te zitten omdat het natuurlijk ook niet met hun geld gebeurt maar met dat van U.

  Succes.

  Helemaal met je een Hans, maar ik ben bang dat we nog een tijdje doorgaan met pappen en nathouden omdat het in niet in het belang van politici, centrale bankiers, bankiers en andere direct betrokkenen is om de knuppel in het hoenderhok te gooien; daarbij moet in de VS de herverkiezing van Obama ook doorgaan dus tot die tijd verwacht ik zeker geen besluit over Griekenland.
 3. [verwijderd] 10 oktober 2012 08:59
  Italy Government Approves Stability Law, Income Tax Cuts, Lower VAT Increase -- The Italian government late Tuesday approved a
  Stability Law for the 2013-2015 period aimed at avoiding a full two-percentage point hike in the value added tax, while also giving a breather
  to low-income earners through tax cuts. In a statement released early Wednesday following an eight-hour long cabinet meeting in Rome,
  the government said it would cut the income tax rate for those earning up to 15,000 euros a year by one percentage-point to 22%, while for
  those earning between EUR15,000 and EUR28,000 a year, the rate would be trimmed one percentage point to 26%. According to Italian
  press reports, the Stability Law is worth some EUR11.6 billion. Initially, the stability law was aimed at not having to increase the VAT by two
  percentage points from next July, as it would have hit consumers still bruised by other austerity measures that helped the country avoid
  an international bailout, although it further raised Italy's fiscal burden. Prime Minister Mario Monti and his ministers have vowed not to further
  burden Italians with new taxes. However, the government decided to raise the VAT next July, but only by one percentage point to 22%. The
  cabinet headed by Mr. Monti also introduced measures to promote labor productivity. In a recent speech, Mr. Monti singled out Italy's weak
  labor productivity over the past decade, noting that it came despite stagnant real wages and that remedying the problem would prove
  complex. The Stability Law would be funded by lower public spending and the adoption of a European tax on financial transactions, or socalled
  Tobin tax, the government said. (DJ)

  ==============
  De financial transaction tax die nog ingevoerd moet worden is ook al weer uitgegeven in Italië.

  Leuke inkomsten belasting percentages.

  Kunnen wij nog wat verder omhoog om dat te betalen.

  Goed bezig.
 4. Orca 10 oktober 2012 12:15
  "•Prima dat de AEX licht daalt (liever niet, maar dat is een andere discussie)"
  AJ, jij belegt voor je pensioen elke maand via inleg bij 'n fonds. Leg me nou 'ns 1x uit waarom jij hogere koersen prefereert boven lagere koersen.
  Sta jij bij de slager ook op te dingen als ie de prijs noemt?
 5. [verwijderd] 10 oktober 2012 13:42
  Hoi Orca,

  Klopt en eigenlijk heb je helemaal gelijk. Voor mijn LT-porto mogen bij wijze van de koersen nog wel ff halveren, kan ik lekker goedkoop inslaan.

  Maar

  Ik heb ook een baan, maak deel uit van een samenleving en wereld en het is voor iedereen en alles beter als de economie en markten net zo mooi,keurig en gestaag oplopen als zeg maar het grafiekje dat Madoff zijn klanten altijd voor hield: een rechte lijn van linksonder naar rechtsboven in de grafiek.

  Helaas, het is niet aan mij :-)

  Arend Jan
 6. [verwijderd] 10 oktober 2012 14:57
  Dat van dat toetsenbord is een mooie missen. Ook mooi is dat Steve Ballmer die het maar niks vond dat je geen DVD's in de Macbook Air kon stoppen. www.youtube.com/watch?v=XYcxvEfUikg Jaren voordat Intel ook in dat segment wilde springen met Ultrabooks. En Microsoft dacht dat goedkope netbooks (let wel, waar je ook geen DVD in kon stoppen) een blijvertje zou worden. Of zoals Microsoft die dingen wilde noemen: "Low cost small notebook PC".

  Maar dat het aandeel Microsoft al die jaren niks gedaan heeft is flauwekul. Het is een van de stabielste dividendaandeel in de techsector.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 31 mei
  748,86
  0,00% 0,00
 2. AIRBUS 31 mei
  122,540
  0,00% 0,000
 3. Akzo Nobel 31 mei
  70,440
  0,00% 0,000
 4. Alcoa Corp 31 mei
  31,710
  -3,32% -1,090
 5. Apple 31 mei
  177,430
  +0,07% +0,130
 6. ArcelorMittal 31 mei
  23,230
  0,00% 0,000
 7. Chevron Corp 31 mei
  150,620
  -1,63% -2,500
 8. 3,218
  0,00% 0,000
 9. 328,720
  -0,75% -2,490
 10. Moody's Corp 31 mei
  316,880
  +1,07% +3,340
 11. 1,450
  0,00% 0,000
 12. Renault 31 mei
  31,285
  0,00% 0,000
 13. STELLANTIS NV 31 mei
  14,190
  0,00% 0,000
 14. TomTom 31 mei
  7,140
  0,00% 0,000
 15. 167,000
  -1,63% -2,760
 16. Yum! Brands 31 mei
  128,690
  +0,70% +0,900

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links