Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Whatever it takes

Charles Dow heeft ruim 100 jaar geleden al aangegeven dat manipulatieve acties, zoals het ingrijpen door centrale bankiers, op de financiële markten slechts tijdelijk van invloed zijn op de bewegingen van beurskoersen. Waar het uiteindelijk om gaat is de massa-opinie.

Bull- en bearmarkten ontstaan naarmate de heersende positieve of negatieve denkrichting gevoelig wordt voor een tegengeluid. Als iedereen bij navraag positief is over de aandelenmarkt, dan is de kans groot dat men de daad bij het woord heeft gevoegd en al heeft gekocht. Er is dan geen nieuwe impuls meer beschikbaar om de beurskoersen nog hoger te sturen.

Prikkelen
Een enkel afwijkend negatief nieuwsfeit is al voldoende om de aandacht van een individu uit het collectief van volbelegde investeerders te prikkelen om winst te nemen. Naarmate er meer individuen overstag gaan kan dit ertoe leiden dat het schip begint over te hellen of zelfs te kantelen.

Dit fenomeen is een proces van toenemende en afnemende solidariteit, waarbij de deelnemers elkaars gedrag onderling beïnvloeden (vanuit een primair gedreven overlevingsinstinct). Op de financiële markten kan het handelsgedrag te ver doorschieten en het is o.a. de taak van centrale bankiers om voor de nodige stabiliteit te zorgen, voordat het schip kantelt.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

DJ Stoxx 600
In de koersgrafiek op maandbasis van de DJ Stoxx 600 index vanaf 1992 is te zien hoe de solidariteit onder de bulls tot in het kalenderjaar 2000 toeneemt ten koste van de bears. De vraag heeft de overhand en correcties tot die tijd worden op hogere niveaus opgevangen door bears die overstag gaan.

Na 2000 krijgen de bears de overhand tot in 2003. Hierna krijgen de bulls weer de overhand, maar in 2007 loopt het optimisme stuk op de topniveaus uit 2000. Een paar bulls deserteren naar het kamp van de bears totdat begin 2009 iedereen aandelen heeft verkocht.

Het proces keert zich weer om in gunstige zin, maar dit leidt in 2011 tot een lagere top en hogere bodem. In 2012 wordt wederom een lagere top en hogere bodem gevormd. Het duurt niet lang meer of het wordt duidelijk naar welke kant de Europese aandelenmarkt zal overhellen.

Ten opzichte van de Duitse bundfuture geeft de markt per saldo de voorkeur aan Duitse staatsleningen, omdat de (roze gekleurde) relatieve sterktelijn per saldo daalt. Beleggers mijden per saldo risico’s. De groen-/zwarte MACD-lijn geeft met onderlinge kruisingen aan waar de specifieke keuzes gemaakt worden.

Draghi
Als Draghi het vertrouwen van lange termijn beleggers weet te herstellen dan zal de groen-/zwarte MACD een positieve kruising op maandbasis moeten laten zien. Op weekbasis is dit vandaag het geval. 

Wat kan een doe-het-zelf belegger hier nu mee? De AEX is met een stijging boven het 20-daags en 120-daags gemiddelde in een stijgende trend beland. In de AMX is dat nog niet het geval. Selectief zijn is een keuze. In de AMX-index noteren zes aandelen boven zowel het 20-daags en 120-daags koersgemiddelde. 

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Stop/loss
Nutreco werd vorige week naar aanleiding van deze genoemde criteria  ‘getipt’ en blijkt met een stijging van 4,4% in de afgelopen vijf handelsdagen en 11,9% in de laatste twintig handelsdagen de beste performer te zijn. Een simpele techniek om de opwaartse kansen te benutten en risico’s te begrenzen is het gebruik maken van stop loss technieken en/of producten waar een stop loss is ingebouwd, zoals bijvoorbeeld bij het hefboomproduct sprinters.

U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld met een vast percentage de stop loss grens zelf dagelijks omhoog bij te stellen. Maar u kunt ook kijken naar het (rode) 120-daags gemiddelde of het (blauwe) 20-daags gemiddelde als stop loss grens. Technische analyse biedt de doe-het-zelf belegger ‘Whatever it takes’ technieken om de juiste beleggingen te selecteren en op basis van relatieve sterkte de beste keuze te maken. 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2012 13:35
    Voor bijvoorbeeld doorsnee doe-het-zelf beleggers in de Eurozone op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis slechts ter verder het hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een doorsnee prettig weekend en duurzaam hierna toewensende kennisgeving een zeer interessant en professioneel artikel, zodat een ieder op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis al dan niet reagerend op het artikel weer het zijne of het hare met het betreffende interessante en professionele artikel kan doen, wat op een op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis zonder al te veel verketterend “scorende” oneliners zou moeten kunnen, zoals ik dit tevens op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis als duurzaam het verder hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettig weekend en duurzaam hierna toewensende kennisgevende reactie onder een interessant en deskundig artikel van de auteur op de betreffende doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis naar voren bracht op de interessante en deskundige weblink

    www.iex.nl/Column/81304/De-verdoemde-...
  2. [verwijderd] 27 juli 2012 15:48
    @Starfly Slechts ter duurzaam het verder hierbij latende, u op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis een prettig weekend en duurzaam hierna toewensende, u voor uw om 14:24 uur d.d. 27 juli van het jaar 2012 verleende deskundige advies bedankende kennisgeving: ik kan niet anders zeggen dan dat uw in een "scorende" oneliner gegeven op het 1e t/m 5e gezicht alleszins overtuigende deskundige alsmede duurzame advies dermate deskundig en duurzaam scorend overtuigd dat ik uw alleszins overtuigende deskundig alsmede duurzaam scorende advies in het onderhavige doorsnee weekend van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis mogelijk van begin tot eind zal opvolgen, wat immers in een doorsnee weekend van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis

    - waarom ook niet –

    niet gelijk helemaal verkeerd hoeft te zijn.
  3. [verwijderd] 28 juli 2012 12:21
    @k2es Het is slechts ter duurzaam het verder hierbij latende, hoe u dit verder ook ziet u verder en iedereen in de Eurozone en daarbuiten nogmaals een doorsnee prettig weekend en duurzaam hierna toewensende kennisgeving in een doorsnee weekend van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in de nasleep van de verdragen van Maastricht en Lissabon over een muntunie zonder politieke afspraken inderdaad mogelijk dat het niet geheel uit te sluiten is dat er mogelijk randdebielen zijn die mogelijk hun gestoorde hersensspinsels al dan niet in een “scorende” oneliner op het internet plaatsen, wat in dat geval op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de consequenties van een mogelijke vrije val van de Euro met de consequenties van dien inderdaad jammer te noemen is.
  4. lecrayon 28 juli 2012 13:50
    Op de doorgaans niet doordeweekse duurzame dag, geheten zaterdag, waarbij de spelen der twee-duizend-en-twaalf spelen van zogenaamd Olympische proporties begonnen zijn, en waarbij wij daarbij de ingezetenen van de Nederlandse nationaliteit van ganser harte luid en doordringend duidelijk behoren toe te juichen met hart en bulderende stem, fluister ik u ook zeer zeker een geweldig geëngageerde niet doordeweekse duurzame zaterdagse goedendag in uw duurzaam oor.
  5. [verwijderd] 28 juli 2012 17:37
    Wel zeer edelgestrenge alsmede tevens zeer hooggeachte heer lecrayon, ik heb uw reactie op de betreffende zaterdag in kwestie via het deskundige artikel “Whatever it takes” van de op het gebied van koerspatronen deskundige auteur heer Loef in een doorsnee weekend van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de consequenties van dien voor het vertrouwen in en de waarde van de Euro in goede orde ontvangen, helaas dien ik u thans langs deze weg te berichten dat de door u genoemde spelen - op welke spelen wij vanzelfsprekend, het zou immers te gek voor woorden zijn als wij dit in de bij de betreffende uitslaande brand betrokken lidstaat Nederland niet deden, degenen die zulks op de betreffende spelen verdiend hebben op de wijze zoals u dit treffend in uw reactie heeft verwoord, dienen toe te juichen - vooralsnog, dus dit kan over vijf, acht of ca. 17 minuten of drie uur anders zijn, wie zal het in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de consequenties van dien zeggen, in de werkelijkheid feitelijk maar dan ook volledig aan mij voorbij zijn gegaan, het is in het onderhavige doorsnee weekend van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de consequenties van dien in de werkelijkheid van het weekend in kwestie even niet anders, mijn reactie aan u concluderend afrondend rest mij dan ook u slechts weledelgestreng zeer hoogachtend hetzelfde in uw duurzame oor toe te wensen.
  6. [verwijderd] 29 juli 2012 22:58
    @Theo Benschop,

    Kunt u niet gewoon normaal praten? U maakt mij misselijk en krijg er kokhalsneigingen van. Het lijkt wel of uw woordenschat kleiner dan gemiddeld is, ondanks u erg veel moeite doet om exclusief over te komen. U faalt bij deze faliekant (erg) hard door de mand. Vooral gezien u allerlei "dure" woorden tig keer herhaalt waardoor het eigenlijk een nietszeggend verhaal wordt en zelfs één erg triest verhaal. Ik krijg gewoon medelijden met u.

    1 (gratis) advies voor u, wees kort en bondig! En doet u vooral gewoon normaal aub.

    ps: de enige reden dat ik u met U aanspreek is zodat iex dit bericht hopelijk niet verwijderd.
  7. [verwijderd] 29 juli 2012 23:07
    quote:

    't zal maar gebeuren schreef op 29 juli 2012 23:05:

    doorsnee en duurzaam , en verder theo?
    Die vent is aan de drugs joh. Klik eens op zijn naam en check z`n berichten. (100 keer uitslaande brand, eurocrises, misselijkmakende woorden en zinsopbouw) Dat iex dat toelaat, onbegrijpelijk.

  8. pcrs7 30 juli 2012 08:44
    Als dit soort mensen zeggen: whatever it takes, dan bedoelen ze ook whatever. Het zijn mensen die al comfortabel zijn met het gebruik van een geweldsmonopolie om hun mening tot wet te maken. Ze deinzen niet terug voor geweld. Dat is dan ook het uiterste middel wat ze zullen inzetten, het whatever.
  9. thomson 30 juli 2012 09:48
    Begin juli schreef je in je column : Fibonacci at work
    het volgende;

    Noteer 3 of 6 augustus 2012 in uw agenda en laten we dan de balans opnieuw opmaken. De kans is groot dat de S&P 500 index dan aanzienlijk lager noteert dan vandaag.

    Ik vrees dat je er volkomen naast zit.
    M.A.W. TA is gewoon gokken soms gaat het goed en soms falikant mis zoals nu.
  10. [verwijderd] 30 juli 2012 20:51
    Beleggen met Stop/Loss met een hefboomprodukt is helemaal niet veilig. Je leent en belegt met dat geld. De stop/loss is er alleen maar om te zorgen dat de bank zijn uitgeleend geld op tijd terugkrijgt.

    Stop/loss bereiken betekent niet dat je verlies is ingeperkt, maar dat vrijwel je hele inleg in een hefboomproduct verloren is gegaan...
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links