Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA TomTom: Postief op lange termijn

Langetermijnanalyse aandeel TomTom

Deze week analyseren vijf experts om beurten een aandeel op lange en op korte termijn. U mag iedere dag kiezen welk aandeel dat wordt.

Vrijdag koos u voor TomTom. Het woord is aan Edward Loef:

De belangstelling naar de technische analyse van het aandeel TomTom geeft een mooie inleiding om eerst uit te leggen hoe u kunt navigeren met behulp van koersgrafieken en technische indicatoren, zoals koersgemiddelden.

De eerste stap is kijken naar de maand- of weekgrafieken over een periode van meerdere jaren. Dit geeft een goed perspectief binnen de koersontwikkelingen op lange termijn. Hierdoor voorkomt u dat een focus enkel gericht op de korte termijn tot gemiste informatie kan leiden.

Om de richting van de langetermijntrend te duiden zijn trendlijnen een populair hulpmiddel om een idee te krijgen waar steun (= bodem) of weerstand (= top) verwacht mag worden.

 

Weekgrafiek TomTom
Weekgrafiek aandeel TomTom
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen garanties

Het aandeel TomTom blijkt op 9 mei 2017 de hoogste slotkoers (9,64 euro) van dit jaar te hebben gezet. Hierna is de koers teruggevallen. Merk op dat ik voor de interpretatie gebruikmaak van de koersgrafiek op logaritmische schaal.

Deze schaalverdeling heeft mijn voorkeur bij de opmaak van langetermijnanalyses, omdat hierdoor de procentuele koersveranderingen zuiver in beeld komen. De dalende trendlijn langs de koerstoppen van eind 2007 en eind 2015 heeft vooralsnog dus een tijdelijke top opgeleverd.

Grafieken voorspellen overigens niets! Niemand weet immers of het aandeel TomTom de dalende weerstandlijn opwaarts zal gaan passeren of bijvoorbeeld zal terugvallen naar de stijgende steunlijn die de bodems van 2011, 2013 en 2016 met elkaar verbindt.

Koersgemiddelden

Wat we kunnen doen om de kansen en risico’s vanuit een trendvolgende aanpak te beheersen is het gebruik van (een combinatie van) koersgemiddelden. Het 200-daags gemiddelde en de hellingshoek van dit gemiddelde is een populaire indicator om de richting van de langetermijntrend te bepalen.

De slotkoers van TomTom op 9 juni 2017 (9,227 euro) noteert boven het stijgende 200-daags gemiddelde (8,407 euro). De slotkoers van TomTom noteert in de weekgrafiek boven het stijgende 40-weeks gemiddelde (8,452 euro).

Kortom, de langetermijnanalyse is volgens toepassing van deze indicator momenteel positief. Maar enige nuancering is wenselijk wanneer gesproken wordt over korte termijn of lange termijn.

Volgens de klassieke Dow Theorie (die als basis dient voor de technische analyse-filosofie) is de langetermijntrend (primary) voor beleggers het meest belangrijk. De primary-trend duurt in theorie langer dan een jaar. Vanaf de bodem in 2011 is een (positief) proces van opeenvolgende hogere bodems te zien.

Welke richting?

Een interessante vraag (overweging) is echter hoe lang in praktijk de gemiddelde particuliere belegger individuele aandelen (waaronder TomTom) in portefeuille aanhoudt. Als gevolg van de informatierevolutie zijn de emotionele en commerciële prikkels om actief te kopen en te verkopen toegenomen.

Om tegemoet te komen aan de behoefte onder zelfbeleggers om sneller inzicht te krijgen in welke richting de koersen bewegen, hanteer ik een combinatie van een 4-weeks en 24-weeks simpel gemiddelde (of 20-daags en 120-daags gemiddelde).

De hellingshoek van het 24-weeks gemiddelde (8,823 euro) wijst de richting van de langetermijntrend, terwijl de hellingshoek van het 4-weeks gemiddelde (9,265 euro) informatie geeft over de richting van de kortetermijntrend.

Omdat het 4-weeks gemiddelde momenteel boven het stijgende 24-weeks gemiddelde noteert is ook voor de middellangetermijn de technische analyse positief.

 

IEX Week van de Technische Analyse

Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links