Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: woekerdrama NN, ASR en Aegon en Ground Hog Day AEX

Slotcall: woekerdrama NN, ASR en Aegon en Ground Hog Day AEX

Mogelijk loopt de woekerpolisschade van NN en ASR niet in door de markt verwachte honderden miljoenen, maar... mogelijk miljarden?!

Goed voor de mensen die geld, zelfs hun hele pensioen en al hun illusies in markt en beleggen verloren. De uitspraak van het Gerechtshof in de zowat al twintig jaar lopende Woekerpolisaffaire, zoals het zelfs zo ongeveer officieel is gaan heten, komt echter vandaag als een mokerslag aan op het Damrak voor ASR en NN.

Aegon gaat vrijuit in die affaire, mede omdat ze diverse onderdelen aan ASR heeft gekocht. Niettemin daalt ook dit aandeel keihard, maar dat is omdat de verzekeraar nog altijd 29,95% van ASR heeft. En dat belang is vandaag even wat minder waard geworden. Ja en wat nu met die aandelen NN en ASR?


Helaas, NN is misschien wel in één keer van oerdegelijke financial met dikke aandeelhouders-return in special occasion veranderd. Net als bij Philips met die beademingsellende is de schade van NN niet uit te rekenen en daarmee is het aandeel ook niet meer door te rekenen. Kortom, u vangt dit vallende mes op eigen risico op.

Analist Niels Koerts:

Het gaat niet om kleine bedragen die NN en waarschijnlijk ook andere verzekeraars mogelijk moeten terugbetalen. Zo verdiende een tussenpersoon in de jaren 90 vaak al ruim €2000 bij het afsluiten van een grote polis. Een soortgelijk bedrag ging bij het afsluiten van de polis vaak ook naar de verzekeraar zelf.

De rechter heeft nu gezegd dat deze kosten niet gerekend mochten worden. Als het oordeel standhoudt, dan zou NN Group dit bedrag met rente moeten terugbetalen. Omdat de zaak 25 jaar geleden speelt, kan dit bedrag met rente zomaar verdubbeld worden. Dan kom je uit op circa €8000 per polis.

AB Flipse, voorzitter van woekerpolis.nl gaat nog veel verder en noemt zelfs een schadebedrag van €15.000 per polis, al is dit op basis van de data waarover wij beschikken niet realistisch. Ter vergelijking: de analisten van ING rekenden tot dusver met een schikkingsbedrag van maximaal €1.000 per polis.

Beleggers mogen er al met al vanuit gaan dat de totale schadepost voor NN Group fors hoger uitvalt dan de eerder geraamde €390 miljoen. Omdat we de precieze polisportefeuille van NN Group niet kennen, valt het gemiddelde schadebedrag per polis niet uit te rekenen.

Daar komt bij dat het onduidelijk is hoeveel polissen er van Nationale Nederlanden precies zijn aangemeld bij belangenbehartigers als Consumentenclaim en woekerpolis.nl. NN heeft circa 700.000 woekerpolissen verkocht. Na de overname van DeltaLoyd zijn dit er zelfs minimaal 1 miljoen.

Echter, lang niet alle polissen zijn aangemeld bij deze belangenbehartigers. Ook omdat er veel polissen zijn verkocht en houders inmiddels zijn overleden. Het laat zien hoe ingewikkeld het is om een schadebedrag te berekenen. Zowel ConsumentenClaim als de verzekeraars wagen zich hier niet aan.

Wij sluiten ons hierbij aan.    

Het is opmerkelijk dat de rechter de verzekeraars laat opdraaien voor praktijken die nu niet meer mogen, maar toen legaal en gewoon waren: provisies. Enfin, dit is hoe dan ook weer een typisch gevalletje beleggersrisico. Zelfs bij de mooiste en meest integere aandelen kunt u zomaar voor onaangename verrassingen komen te staan.    

En dit is er eentje. Zie die ING schattingen maar en dat is waar de markt vanuit ging en was ingeprijsd. Misschien is het beste generieke advies in de huidige markt en momentum om maar eventjes van fondsen met juridische akkefietjes weg te blijven. Zie Shell een paar jaar terug, rechters zijn niet mals voor bedrijven. 


Nog meer sigarendoossommen:


Auw, zij die voor stock dividend kozen, krijgen nog een trap na... Maar gelukkig hebben we het dividend nog, dan maar dit aloude cliché? Zelfs dat is niet meer zeker, als die schade echt miljarden gaat worden. Wat een catastrofe, juist die verzekeraarsaandelen leverden zo lekker veel op en waren zeker niet te duur.

Met de wijsheid achteraf weten we nu waarom, maar dat is wel héél erg achteraf praten en koe in kont kijken.   


Tot slot hierover:


De plaatjes nog, zie de omzetten. NN:


ASR:


Bpost

Volgende patiënt, Bpost. De Belgen kennen juist een juridische meevaller. Onze analist Martin Crum schrijft:   

Bpost kwam vrijdag nabeurs met al langer verwachte nieuws op de proppen rond overheidscontracten dat weliswaar negatief van aard was, maar minder dan door beleggers vooraf werd gevreesd. Dat werd beloond met een bescheiden opluchtingsrally. Toch valt hier een belangrijke kanttekening bij te maken.

Het concern raamt na een intern onderzoek zélf dat de Belgische overheid circa €75 miljoen moet terugbetalen inzake malversaties rond overheidscontracten. Analisten hielden vooraf rekening met een aanzienlijk hogere schadepost. Er is inmiddels voor dit bedrag een voorziening getroffen.

Daarbovenop gold dat Bpost aanvankelijk inschatte dat de toekomstige winsten op de gewraakte contracten jaarlijks €25 - €50 miljoen lager uit zouden vallen. Nu raamt dit echter op 'slechts' €10 miljoen op jaarbasis.


De grafiek nog even. In 2016 Wilde Bpost PostNL nog kopen voor €5,75 en ach laat verder ook maar.


Brede markt

De dag begon nog met een mooie plus op het Damrak - al een unicum deze maand - maar de AEX gaf de tienden winst goeddeels weg. De reden ziet u op het koersenbord naast de aandelen, de rentes stijgen weer. De Wall of Worry is momenteel te hoog, te sterk en te breed voor aandelen om er letterlijk boven uit te stijgen.

 • Schuldenplafond VS
 • Vastgoedcrisis China
 • Conjunctuur Europa
 • Hardnekkige inflatie
 • Stijgende rentes
 • Dure dollar
 • Geopolitiek 

Voegt u naar eigen smaak ingrediënten toe. En zoals altijd is het weer veel moelijker om zo even een rijtje kansen op te noemen. In ieder geval laten AEX (oranje) en onze tienjaars rente weer zien hoe ze elkaars tegenpolen zijn. Het is oude beursles: als risicovrije rendement oploopt (rente), daalt het risicodragende kapitaal.

Toch is er nog steeds geen man overboord en kiest de markt nog steeds klip en klaar voor de beer. De AEX is nog steeds nog geen 10% van de top afgekomen. De AMX zit wel in een bear market en dat de kleinere aandelen zoveel slechter liggen dan de blue chips, kan een signaal zijn dat de markten echt in mineur gaan.

Wat valt verder nog op aan de brede markt behalve vervelende aandelen en rentes? Olie ligt goed, maar daar zit nu ook niemand op te wachten en bitcoin houdt stand. Of zijwaartst, of doet het maar wat, zeg het maar.  


Hier de rentes met weer nieuwe toppen. Zo is het dagelijks beursverhaal Ground Hog Day deze maand. Iedere dag lagere aandelen en hogere rentes en zo komt de markt iedere dag een tikje slechter te liggen. 


Tussndoor, als we het dan toch over films hebben:


En toch wil zelfs de VIX (volatiliteit) ook (nog) niet breken.


Misschien breekt de beurs ook niet. Zolang de arbeidsmarkt maar goed blijft? Want de poppen gaan pas echt dansen als mensen baan verliezen, een inkomensval maken en al dan niet gedwongen hun huis en aandelen gaan/moeten verkopen. Dan kunnen we old school zo halveren.


Beursplein 5

Is er maar één bankenadviesje vandaag? Nee, deze is er ook nog en is net onopgemerkt gebleven:

 • 27 Sep - 08:46:41 [RTRS] (ADYEN.AS) - ADYEN NV: BARCLAYS UPGRADES TO OVERWEIGHT FROM EQUAL-WEIGHT; CUTS TARGET PRICE TO EUR 900 FROM EUR 1150

In dit lijstje - klik u voor details - ziet u alle adviezen van deze week, lijkt het nog een beetje.


Verder nog iets? Het is pas de vijfde dag deze maand dat de AEX stijgt - onze verzekeraars hebben amper indexweging - maar het brede beeld blijft slecht. 


Onderliggend zijn het weer veel bekende namen die u in de rechterrijtjes tegenkomt, ondanks dat cyclisch vandaag beter doet dan defensief. Stijgende rente en tegenzittende conjunctuur en cyclus spelen vooral de groeiaandelen parten. Verder ligt vastgoed slecht.

 • Adyen dus en ondanks die mooie stijging stond er toch ook +7% vandaag op het bord
 • Shell zet weer een hogere intradagtop neer sinds een jaar of vijf. Verder geen vragen aub, tenzij u analist bent, want daar doet Shell niet meer aan
 • Onze zo moeizaam voortploeterende chippers - ASML flirt met bear market - krijgen een beetje lucht. Nabeurs Wall Street heeft Micron nog cijfers
 • Als u denkt dat de markt op breken staat en de volatiliteit explodeert, dan ligt Flow Traders misschien voor het oprapen 
 • JDE Peet's is misschien wel aan het draaien
 • InPost is eigenlijk ook een aandeel dat last van rente en cyclus zou moeten hebben, maar zit in een fraaie, lange opgaande trend
 • U zou het niet zeggen, maar Vopak zijwaartst ook al een half jaar
 • Just Eat Takeaway zet weer een all time low neer. op slotbasis..
 • Er is geen nieuws, maar Sif is een opvallende stijger (na heel veel gedaal). Geeft de grafiek het geheim prijs, koopjesjagers...? Zie volume, het kán een draai zijn.  Let wel, de windsector heeft even flink de wind tegen

 

 • Fastned beweegt dagelijks veel, maar zijwaartst per saldo. Dat geldt ook voor CM.com. En Signify. Zo zijn er nog wel meer
 • Pharming was toch uitgebroken? Het momentum lijkt toch weer wart weg te ebben
 • Ebusco komt even bij van weer een nieuwe low
 • PostNL. het is weer voorbij die mooie zomer?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Voorbeurs nu ook goud, bitcoin en sentiment, zijn we niet té bullish?? 4
 2. 03 dec Vooruitblik: bent u er klaar voor? De markt drááit
 3. 01 dec Er is voorbeurs tegelijk niks te doen en van alles te beleven, echt wel 13

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ben 27 september 2023 18:08
  Citaat: dat de kleinere aandelen zoveel slechter liggen dan de blue chips, kan een signaal zijn dat de markten echt in mineur gaan.

  Ehh, nee, dat betekent voornamelijk dat men lekker aan de koers van kleinere aandelen rommelt omdat dat veel makkelijker gaat.
  De bleu chips zijn een beetje te sterk en populair voor die hobby...
 2. Wat ik denk 27 september 2023 18:23
  Ik denk dat NN niet zo heet wordt gegeten als het vandaag door de pers gaat. Een aantal jaren geleden heeft Allianz gesetteld voor minimaal EUR 500 per polis lees ik. Daarmee denk ik dat de aanname van ING om met EUR 1000 te rekenen niet zo fout zit. Daarnaast is er ook nog een cassatie procedure aangekondigd, en die uitspraak zou zomaar kunnen zijn dat het hof wellicht het recht niet juist heeft geinterpreteerd en toegepast. Het zou interessant zijn om te weten voor welke nominale bedragen de polissen zijn afgesloten want dan kun je ook een betere inschatting maken van de betaalde provisies en dus het potentiele maximale claim-/settlementbedrag.
 3. Bonost 27 september 2023 18:57
  De provisies waren niet premieafhankelijk, maar kapitaal (verzekerd) afhankelijk.
  Ik zie in de cassatie alleen maar uitstel van de betaling. NN en eventueel de andere verzekeraars kopen dus tijd om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden en hun schadepotjes te vullen. Dat is ook goed, want anders zou het kunnen dat de verzekeraars omvallen. En van een failliete boedel krijg je ook maar weinig geld te zien. Er zal dus wederom een voorstel van de verzekeraars komen, eentje die zij kunnen dragen en wordt er geprobeerd middels een afkoopsom de zaken met de verzekeringnemers rond te krijgen.
 4. forum rang 6 Krentenmenten 27 september 2023 19:09
  Het gaat niet zo zeer of provisies waren toegestaan, maar over de vraag of de klant wel juist is geïnformeerd over de risico en het eventuele rendement. In feite was het verkapte oplichting omdat het rendement niet realistisch was (en het risico navenant.) Gratis geld bestaat niet en dat werd min of meer voorgespiegeld!
 5. forum rang 6 Krentenmenten 27 september 2023 19:11
  quote:

  Wat ik denk schreef op 27 september 2023 18:23:

  Ik denk dat NN niet zo heet wordt gegeten als het vandaag door de pers gaat. Een aantal jaren geleden heeft Allianz gesetteld voor minimaal EUR 500 per polis lees ik. Daarmee denk ik dat de aanname van ING om met EUR 1000 te rekenen niet zo fout zit. Daarnaast is er ook nog een cassatie procedure aangekondigd, en die uitspraak zou zomaar kunnen zijn dat het hof wellicht het recht niet juist heeft geinterpreteerd en toegepast. Het zou interessant zijn om te weten voor welke nominale bedragen de polissen zijn afgesloten want dan kun je ook een betere inschatting maken van de betaalde provisies en dus het potentiele maximale claim-/settlementbedrag.
  Allianz heeft kennelijk al eerder eieren voor haar geld gekozen!
 6. Klaas 27 september 2023 19:52
  De overheid betaalt geld terug en BPost heeft een voorziening getroffen? Een vreemd verhaal.

  "Het concern raamt na een intern onderzoek zélf dat de Belgische overheid circa €75 miljoen moet terugbetalen inzake malversaties rond overheidscontracten. Analisten hielden vooraf rekening met een aanzienlijk hogere schadepost. Er is inmiddels voor dit bedrag een voorziening getroffen".
 7. florida_tower 27 september 2023 20:32
  quote:

  Ben schreef op 27 september 2023 18:08:

  Citaat: dat de kleinere aandelen zoveel slechter liggen dan de blue chips, kan een signaal zijn dat de markten echt in mineur gaan.

  Ehh, nee, dat betekent voornamelijk dat men lekker aan de koers van kleinere aandelen rommelt omdat dat veel makkelijker gaat.
  De bleu chips zijn een beetje te sterk en populair voor die hobby...
  Of dat er particuliere verkoopdruk is, maar de bluechip stevig in de grote portefueilles blijven zitten. Grote fondsen mogen vaak niet in pennystocks investeren.
 8. forum rang 7 wiegveld 28 september 2023 06:55
  je moet de schade per woekerpolis vanwege de wettelijke rente en de lange tojd tussen daad en uitspraak wel x 2 doen ongeveer.. er zijn zeer veel polissen afgesloten, maar ook al zeer veel zaken afgedaan.
  het is dus bijna onuitrekenbaar in praktijk.
  Er moet een onderhandeling komen omdat t een oude zaak is en dus zullen beide partijen enerzijds een idioot hoog en anderzijds een 0-bedrag noemen.

  Vorige week publiceerder IEX een verhaal met de berekening van ING. Die berekening is nog steeds zeer valide, Waarom de heren dan gisteren de hele boel op de kop zetten en beetje zielig doen (“Ik heb ASR”) is mij echt een raadsel.
  Er is een uitspraak en die werd verwacht ook door ING.
  Probleem lijkt weer de spreadsheet berekening van IEX. Indien je extreme koersdoelen noemt, heb je een probleem.
  Welllicht kan de nieuwe baas daar eens naar kijken en de adviezen normaliseren.
 9. forum rang 7 wiegveld 28 september 2023 07:44
  Analist Niels Koerts had geen weet van jaren waarin er geen euro bestond. GULDEN zal hij bedoelen.

  Analist Niels Koerts:

  Het gaat niet om kleine bedragen die NN en waarschijnlijk ook andere verzekeraars mogelijk moeten terugbetalen. Zo verdiende een tussenpersoon in de jaren 90 vaak al ruim €2000 bij het afsluiten van een grote polis. Een soortgelijk bedrag ging bij het afsluiten van de polis vaak ook naar de verzekeraar zelf.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links