Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: monsterzege Nvidia, maar toch trekken chippers AEX in het rood

Slotcall 24 augustus 2023: AEX eindigt lager onder druk van techfondsen

De dag begon zo goed: flink beter dan verwachte cijfers van Nvidia en chippers die meeliftten. Maar aan het einde van de middag sloeg het sentiment abrupt om en waren het diezelfde techfondsen die de AEX in het rood duwden.

Positioneren beleggers zich in de loopgraven, in afwachting van wat Fed-president Jerome Powell morgen gaat zeggen in Jackson Hole? Zijn het winstnemingen? Hoe het ook zij, van de overtuigende plus die vanmorgen op de borden stond, is niets meer over. Slechts zeven AEX-aandelen hielden dapper stand: defensieve waarden als ASR, Ahold-Delhaize, Unilever en Wolters Kluwer.

De chipfondsen zagen hun openingswinsten wegsmelten als sneeuw voor de zon en gezien de stevige weging in de AEX-index duwde dat de hele index omlaag. ASMI verloor maar liefst 6,3%, ASML 3,5% en Besi 3,1%.

De Midkap werd aangevoerd door Alfen, dat de wonden likte na de klappen van gisteren. Van Lanschot (-6,9%) werd afgestraft voor teleurstellende halfjaarcijfers en sloot hier de rij.

De AScX telt slechts twee stijgers: Majorel (na cijfers) en Vastned. De koersuitslagen in de index waren wel beperkt.

Nvidia draait monsterkwartaal

Hét nieuws van vandaag was natuurlijk de kwartaalrapportage van Nvidia, gisteren na sluiting van Wall Street. De techreus, een van de 'Magnificent 7'-aandelen (YTD: +228%!), heeft het weer geflikt: de markt positief verrassen met een monsterkwartaal. Dat wil wat zeggen, want de verwachtingen waren al torenhoog.

Beleggers lijken inmiddels door te hebben dat alleen roepen dat je 'iets' met AI doet niet voldoende is om erin te beleggen. Maar deze Amerikaanse techreus doet boter bij de vis. 'Nvidia maakt het helemaal waar', was de eerste reactie van Niels Koerts vlak nadat de cijfers doorkwamen.

De chipgigant zag de omzet in Q2 verdubbelen en voor het derde kwartaal staat er opnieuw zo'n sprong te wachten, mede door de opmars van AI, waar Nvidia het voor een steeds groter deel van moet hebben.

"Bij beleggers (zeker diegenen die niet in het aandeel zitten) kan dit een gevoel van een bubbel oproepen - een koers die is losgeslagen van de realiteit", schrijft IEX-analist Hildo Laman. Maar de cijfers zijn volgens hem dusdanig sterk dat een koers van zo'n $500 wat minder gek is dan het op het eerste gezicht misschien lijkt.

Heeft het na de koersexplosie van eerder dit jaar nog zin om in te stappen? Of bent u simpelweg te laat? Dat kunt u lezen in deze uitgebreide analyse.

Gifbeker Adyen nog niet leeg

Een ander aandeel waar de schijnwerpers op staan is natuurlijk Adyen. Na een ongekend harde val, die enkele dagen in beslag nam, leek het aandeel gisteren dan eindelijk grond onder de voeten te krijgen, maar het bleek een sink hole. Vandaag ging er 4,3% van de koers af. Het laat maar weer eens zien dat wat daalt, nog verder kan dalen en dat bodemvissen niet altijd een goed idee is.

Het volgens sommigen wel heel lage koersdoel dat Citigroup er enkele dagen geleden op had geplakt - €750 - komt nu wel erg dichtbij.

Cynisch lichtpuntje voor beleggers: door de halvering van de koers is ook de weging van Adyen in de AEX een stuk lager (van 5% naar 3%). Dus deze koersdaling raakt de AEX minder. Maar omgekeerd zal de AEX ook minder profiteren als het aandeel op zeker moment weer omhoog klimt.

Teleurstelling over Van Lanschot

Het cijferseizoen loopt op zijn laatste benen. Vandaag waren er nog drie cijferaars, waarvan Van Lanschot Kempen de belangrijkste was. "De rek lijkt er een beetje uit", verzucht IEX-analist Martin Crum. De bank voor vermogenden wist het afgelopen halfjaar minder van het zonnige beursklimaat te profiteren dan verwacht. Echt slecht waren de cijfers volgens Crum niet, maar er waren wel enkele tegenvallers.

Dat werd door de markt genadeloos afgestraft: de koers kelderde met 6,9%.

Turkije laat er geen gras over groeien

Komt er wel of geen kwartje bij? Dat is zo ongeveer de speelruimte van de centrale banken in de VS en Europa. In Turkije, dat ondanks de hyperinflatie lange tijd geheel tegen de stroom in de rente verláágde, gaat het sinds de komst van Hafize Gaye Erkan (voormalig co-CEO van de in problemen geraakte Amerikaanse First Republic Bank) van dik hout.

Sinds haar aantreden in juni trok ze de rente in twee stappen op van 8,5% naar 15% en vervolgens 17,5%. Vandaag deed ze er nóg een flinke schep bovenop en staat er 25% op de borden. Een astronomisch bedrag, maar met een inflatie van 47,8% rest haar weinig anders dan het nemen van draconische maatregelen.

Het mist zijn effect op de lira in elk geval niet:

(Bron: ECB)

Oproep: stel uw vragen voor de IEX BeleggersPodcast

Morgen wordt er weer een nieuwe IEX BeleggersPodcast opgenomen. Lezersvragen zijn welkom. Dus heeft u iets interessants dat u wilt voorleggen aan beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel.

Wall Street in mineur

Ondanks sterke cijfers van Nvidia (dat een weging in de S&P 500 heeft van bijna 5%) ligt Wall Street er niet goed bij. De beurs begon goed gemutst, maar al snel sloeg de twijfel toe. Mogelijk houden beleggers hun kruit droog vanwege de toespraak van Fed-president Jerome Powell morgen. Een daling van het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zal hierbij niet meehelpen. Een krappe arbeidsmarkt geeft de Fed meer speelruimte om volgende maand de rente verder op te trekken.

In de Nasdaq bungelt Dollar Tree (-10,5%) helemaal onderaan na cijfers.

Rentes bewegen iets omhoog

De Amerikaanse tienjaarsrente is vandaag iets gestegen aan de vooravond van dé toespraak van Jackson Hole, van Powell (zie verderop).

In Europa dalen de lange rentes op staatsobligaties, maar dat heeft niet veel om het lijf.

De brede markt

 • De AEX eindigde 0,9% lager: forser dan de Fransen (-0,4%), Belgen (-0,1%) en Duitsers (-0,7%), die wat minder techgevoelig zijn.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) loopt 0,6 punt op naar 15,61.
 • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 -0,6%, Dow 30 -0,5% en de Nasdaq -1%.
 • De euro daalt met 0,3% naar 1,0826 dollar.
 • De goudprijs stijgt met 0,2% naar $1.919,53 per troy ounce.
 • Bitcoin daalt met 0,7% naar $26.056,06. Het lek is hier dus nog niet boven. In een maand tijd is de koers al met dubbele cijfers gekelderd.
 • De olieprijzen daarentegen gaan lekker. Voor een vat WTI wordt nu 0,7% meer betaald dan gisteren, terwijl Brent 0,5% wint.

Verder op het Damrak

Alfen herstelt licht, maar Adyen daalt verder. Van Lanschot diep in het rood na cijfers.

 • Alfen was gisteren de sterkste daler met een koersverlies van 10,5%, na teleurstellende halfjaarcijfers. Vandaag weet het aandeel zich ietsje (+3,2%) te revancheren.
 • Majorel (+0,2%) werd beloond voor de halfjaarcijfers. Het bedrijf staat op de menukaart van het Franse Teleperformance.
 • Ook Envipco (-0,8%)  opende de boeken, maar het bedrijf kreeg hiervoor de handen niet op elkaar.
 • Shell (+0,2%) ontspringt samen met andere oliebedrijven de dans, waarschijnlijk door de opgelopen olieprijs.
 • Galapagos is door Citi van de kooplijst afgevoerd en moest dat vandaag bekopen met een koersverlies van 3,3%.

Adviezen

Randstad krijgt een koopadvies van Exane BNP Paribas, terwijl Galapagos van het kooplijstje van Citi wordt afgevoerd. Alfen krijgt twee koersdoelverhogingen voor de kiezen, waarvan één flinke.

 • Randstad: naar €54,56 van €53, advies gaat omhoog van houden naar kopen - Exane BNP Paribas
 • ABN Amro: naar € 17 van € 19 en houden - Morgan Stanley
 • ING: naar €18 van €17 en kopen - Morgan Stanley
 • Galapagos: naar € 41 van € 67 en advies omlaag van kopen naar houden - Citi Research
 • Alfen: naar €50 van €55 en houden - Jefferies
 • Alfen: naar €70 van €90 en kopen - Deutsche Bank Research

Agenda vrijdag 25 augustus: hoe open is Jerome Powell?

In Jackson Hole is de jaarlijkse tweedaagse bijeenkomst van centrale bankiers vandaag van start gegaan, waarbij bankpresidenten de stand van de wereldeconomie en het monetaire beleid bespreken. Het hoogtepunt van die bijeenkomst is de speech van Fed-president Jerome Powell.

Uit de notulen van vorige week bleek beleidsmakers zich nog steeds grote zorgen maken over de inflatie, waardoor niet valt uit de sluiten dat de rente nog een keer omhoog gaat. Mogelijk geeft Powell morgen een indicatie over het rentebeleid in de rest van dit jaar. De eerste halte is de Fed-meeting van 20 september. Powell bereidt de markt vaak voor op zo'n besluit, om marktschokken te voorkomen. Maar of hij met nog een maand te gaan nu al het achterste van zijn toch zal laten zien, is de vraag. Het Fed-bestuur heeft duidelijk aangegeven zich door data te laten sturen en de komende weken kan er op dat gebied nog veel gebeuren. Dus waarschijnlijk houdt Powell de kaarten tegen de borst.

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group houdt de markt er nog altijd rekening mee dat de Fed de volgende keer op de pauzeknop drukt: dit scenario wordt momenteel ingeprijsd op 84%; iets lager dan vorige week, maar nog altijd hoog.


Cijfers Sif en Eurocommercial

Verder komen nog twee bedrijven met cijfers: Sif en Eurocommercial.

Sif staat op een beslissend moment in de geschiedenis van het bedrijf. De fabrikant van monopiles voor windturbines is bezig flink op te schalen. Er komt een nieuwe fabriek in Rotterdam en daar zijn alle ogen nu op gericht. De laatste analyse van de analisten van de IEX Beleggersdesk vindt u hier.

Verder verschijnen er nog wat macrodata, waaronder de definitieve groei van de Duitse economie over Q2 (het land zit in een recessie), de Duitse Ifo-index (graadmeter ondernemersvertrouwen) en het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan).

Tot ziens

Daarmee beëindig ik mijn laatste slotcall voor IEX, het bedrijf waar ik achttien jaar aan verbonden ben geweest. Volgende week ga ik aan de slag als vakredacteur bij Business Insider. Ook daar zal ik de beurs blijven volgen, maar wel op wat meer afstand. Ook letterlijk, want IEX is gevestigd op Beursplein 5 en zit dus letterlijk bovenop het nieuws.

Ik schrijf inmiddels zo'n 25 jaar over beleggen. Nog steeds blijft de beurs mij nog dagelijks verrassen. Bij beleggen komt immers alles samen: economie, (geo-)politiek, emoties (van hebzucht tot angst)... We proberen te snappen wat er gebeurt, maar uiteindelijk heeft Mr. Market altijd gelijk, of u nu wilt of niet.

Wel kan hij behoorlijk grillig zijn, afhankelijk van hoe zijn pet staat. Dat maakt het soms lastig om de markt te duiden. Soms is slecht nieuws goed nieuws: bijvoorbeeld als tegenvallende economische cijfers een renteverhoging minder waarschijnlijk maken en beleggers opgelucht ademhalen. De andere keer is slecht nieuws ook echt slecht nieuws: dan wakkeren tegenvallende macrodata de angst voor een recessie aan, waarna beleggers juist in paniek naar de uitgang rennen.

Dit onderstreept in mijn ogen alleen maar het belang van een lange-termijnfocus. Wie mee gaat met elke gril, maakt zichzelf alleen maar gek - en zijn broker rijk.

Op de lange termijn gaat de beurs tot nu toe áltijd maar één richting op: omhoog. Of het nu gaat om de Great Depression, de Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis, internetbubbel, kredietcrisis, coronacrisis of de oorlog in Oekraïne, elke keer wist de beurs uiteindelijk weer op te krabbelen. Een geruststellende gedachte.

Wel maakt het uiteraard uit wáár u in belegt. Daar kan iedereen die weleens heeft gehandeld in fondsen als Imtech, Baan, KPNQuest, World Online, Antonov, LCI, Newconomy en wie ik in de afgelopen 25 jaar nog meer van het toneel heb zien verdwijnen, over meepraten.

Gelukkig zijn er ervaren analisten van de IEX Beleggersdesk die u terzijde kunnen staan met goede adviezen. Ik wens u veel succes met uw beleggingen!

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 24 aug Slotcall: monsterzege Nvidia, maar toch trekken chippers AEX in het rood 19
 2. 17 aug Slotcall: Hoe Adyen 40% van de beurswaarde zag verdampen en AEX meesleurde 15
 3. 10 aug Fastned-CEO Michiel Langezaal: ‘Onze laadstations staan op de meest interessante locaties’

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. Speedbox 24 augustus 2023 20:38
  Jasperien bedankt en succes.
  Vraag voor de podcast : Beste Heren vd podcast, ik beleg nu enkele jaren en in de morgen maak ik altijd een rondje langs IEX en wat forums en wat ander nieuws. Maar ook kijk ik altijd even bij GURUWATCH om te kijken wat de banken en analisten daarvan voor koersdoelen afgeven voor bedrijven. Hoe kan het nou zo zijn dat ze vaak heel erg uit melkaar liggen op dezelfde datum en over hetzelfde bedrijf. Voelt of er belangen meespelen ???
  Groet Harm
 2. speedy0070 24 augustus 2023 22:02
  Ja dat chippers een dreun mogen verwachten is niets nieuws hoor. De vooraden staan op barsten en...... moeten dus ook nog verkocht worden. Het gevaar bestaat dat er morgen weer nieuwe chips zijn die sneller zijn en meer aankunnen dan blijven ze dus met het zooitje zitten. Aangezien het techwereldje met 1000km/h doorraast kan je iets dergelijks verwachten.
  AI hype is gewoon een luchtbel waar nog vele miljarden moet geinvesteerd worden. (Als het ooit opbrengt!!!) Is ook nog de vraag. Is vergelijkbaar met de internetbubbel 25 jaar terug. Dagdromen dat ze de rentes verlagen is nog ver weg vanwege te hoge inflatie. Banken zullen de kredieten opschroeven maar...... anderzijds staan ze bloot aan een nieuwe kredietcrisis die op de deurmat ligt. Dus echt niks goeds hoor.
 3. forum rang 4 Doemebest 24 augustus 2023 23:33
  quote:

  speedy0070 schreef op 24 augustus 2023 22:02:

  Ja dat chippers een dreun mogen verwachten is niets nieuws hoor. De vooraden staan op barsten en...... moeten dus ook nog verkocht worden. Het gevaar bestaat dat er morgen weer nieuwe chips zijn die sneller zijn en meer aankunnen dan blijven ze dus met het zooitje zitten. Aangezien het techwereldje met 1000km/h doorraast kan je iets dergelijks verwachten.
  AI hype is gewoon een luchtbel waar nog vele miljarden moet geinvesteerd worden. (Als het ooit opbrengt!!!) Is ook nog de vraag. Is vergelijkbaar met de internetbubbel 25 jaar terug. Dagdromen dat ze de rentes verlagen is nog ver weg vanwege te hoge inflatie. Banken zullen de kredieten opschroeven maar...... anderzijds staan ze bloot aan een nieuwe kredietcrisis die op de deurmat ligt. Dus echt niks goeds hoor.
  Klopt, internet is ook nooit van de grond gekomen helemaal niemand die er gebruik van maakt...
 4. semicon_fan 25 augustus 2023 10:29
  Vraagje voor de podcast:

  Hi Niels,

  Ik vond jullie analyse van VW opvallend positief. Nu de EV transitie in stroomversnelling raakt moet je dan niet kijken hoe het daar gaat? Dan zie je dat VW het daar moeilijk heeft en geen winst maakt. Vrije kasstroom zegt ook meer dan K/W en dividend rendement. Grote investeringen zijn nodig om achterstand op Tesla en Chinezen in te halen. Dan zal het dividend niet houdbaar blijven. Is het niet toch een value trap?
 5. forum rang 4 anders 25 augustus 2023 11:29
  Vraagje Podcast ( kon hem niet eerder stellen jullie server was plat)

  Ik ben helaas vorige week veel geld verloren met Adyen. Heb meteen al mijn aandelen verkocht.

  Ik durf nu niet meer in te stappen. Ben bang voor meer verlies met de huidige markt.

  Als ik instap blijft het alleen maar bij een wereld tracker en Europa tracker. Heb me lesje wel geleerd.

  Hoe kan Ik hier het beste mee om gaan?
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links