Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draagvlak onder Nederlandse beurs brokkelt wat af

Draagvlak onder Nederlandse beurs brokkelt wat af
Beeld: iStock

De daling van de AEX zet de eerste steun rond de 768,03 punten onder druk. Deze daling werd bovendien vergezeld door een afbrokkelend draagvlak, nu de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio) flink wegzakt.

In heb dit niet zien aankomen, maar deze combinatie zorgt wel voor een lichte verzwakking in het technische plaatje van de Nederlandse beurs. 

Ik kwalificeer dit evenwel niet als een ernstige verzwakking, aangezien het proces van hogere bodems intact is. Dit geeft een zwak stijgend verloop aan. Overigens is de kracht van de trend matig, aangezien toppen en bodem in elkaar overlopen (zie ook uitleg onderaan: welke type trends zijn er?)

Het aantal pijlers onder de markt neemt af

Het aantal dalende aandelen op de Nederlandse beurs neemt dagelijks iets toe ten opzichte van het aantal stijgers. Dat kunnen we afleiden uit de forse daling van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio) van de Nederlandse beurs. 

De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee het draagvlak van de Nederlandse beurs.

Nu er, cumulatief gezien, dagelijks iets meer aandelen in de min terechtkomen, neemt het aantal pijlers onder de markt af. Hierop is het bouwwerk van de beurs gefundeerd, dat zo wat instabieler wordt.  

Lichte toename van de onrust

De Europese VIX-index Europa laat kleine oplevingen zien. De onrust op de Europese financiële markten loopt wat op. Zolang deze oplevingen optreden binnen de zijwaartse fase is de schade echter  te overzien.

Vandaag bekijk ik de AEX-index en de VIX index, alsmede de Advance/Decline-ratio.

AEX-index onder druk

Hoewel de bodem rond 768,03 punten onder druk staat, laat de AEX-index nog steeds een opwaarts verloop zien. Het patroon met stijgende bodems laat sinds maart zien dat beleggers op steeds hogere niveaus instappen. De serie hogere bodems is op de grafiek hieronder afgebakend met de dikke rode lijn. 

De trend is dus nog wel stijgend, maar het ontbreekt aan kracht. De kracht van de trend is matig, aangezien toppen en bodems in elkaar overlopen (zie ook uitleg onderaan: welke type trends zijn er?)

AEX koers

De VIX Europa laat tussentijdse oplevingen zien. De onrust op de Europese financiële markten loopt wat op.

Zolang deze oplevingen optreden binnen de zijwaartse fase is de schade te overzien. Wij houden daarom de VIX-topjes van de afgelopen maanden rond 21,50 punten in de gaten. Alles daaronder valt binnen de veilige marge.

 

Draagvlak onder Nederlandse beurs brokkelt af

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs was in de afgelopen weken weer afgebrokkeld. De terugval van de Advance/Decline-ratio laat zien dat het aantal dalers is toegenomen ten koste van het aantal stijgers.

 

AEX advance decline ratio


Welke type trends zijn er (bron: 10-stappenplan van Tostrams)?

Een opwaartse beweging komt alleen tot stand als er meer kopers zijn dan verkopers en de vraag het aanbod overstijgt. De koersgrafiek in een uptrend is altijd herkenbaar aan hogere toppen en bodems.

Een technisch koopsignaal ontstaat indien een vorige top wordt gebroken. In een stijgende trend is iedere koerscorrectie koopwaardig, zolang deze een nieuwere hogere bodem vormt.

Toch zijn niet alle uptrends vergelijkbaar. De ene uptrend is soms sterker dan de andere.

Goede en slechte uptrends

Een belegger moet het onderscheid maken tussen goede en slechte uptrends. De meeste uptrends komen voor in drie verschillende categorieën te weten: type A (sterk), type B (goed) en type C (zwak).

Uptrend type A is een echte money-maker, het aandeel van onze dromen. Bij een type A valt op dat de correcties verhoudingsgewijs zeer beperkt zijn. Het retracementspercentage bedraagt in trendtype A nooit meer dan 35. Men zou kunnen concluderen dat de beleggers blijkbaar het geduld niet kunnen opbrengen om een grotere correctie af te wachten.

Het meest duidelijke kenmerk van een uptrend type A is de flinke ruimte die op de grafiek zichtbaar wordt tussen oude top en bodem.

Uptrend  type B is een aandeel dat het op feestjes ook goed doet. Toch verzamelt u iets minder mensen om u heen. Het retracementspercentage bedraagt nu circa 50. Belangrijk kenmerk is dat de correctiebodems steeds exact op de niveaus van voorgaande toppen ligt.

Deze variant van uptrend, met een retracementspercentage van 50, komt vrij vaak voor.

Uptrend type C zal de minste aandacht trekken. Het is dan ook de zwakste van de drie. Bij deze trend wordt van de voorafgaande beweging ongeveer 75 procent ingeleverd.

Het kenmerk van deze beweging is dat de correctiebodems steeds onder het niveau van de voorgaande toppen liggen. Bij de beoordeling van trendkarakteristieken maakt men binnen de technische analyse ook gebruik van andere technische indicatoren, zoals momentum en relatieve sterkte. 

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  2. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42
  3. 07 mei Europese beurzen haperen 56

Gerelateerd

Reacties

136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Doptieman 9 augustus 2023 09:27
    Opening hoog op 773 en voordat de winkel open is alweer op 770.5.

    Dus alle verkopers van call opties weer lekker gefopt en degene die wel heel snel waren
    kregen er een delta van een paar stuivers bij voor een 6 punten stijging.
    En de puts halveerde bij opening. Wat een bedrog zeg !
    Zo kan ik ook mijn zakken vullen Witboordjes. Foeiii...
  2. forum rang 5 Zonnestraal 9 augustus 2023 09:35
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 9 augustus 2023 09:25:

    Wat een makkelijke handel, gratis geld voor daghandelaren. :O/
    Ja dat zag iedereen wel aan komen na het herstel gisteren op de Amerikaanse indexen. Zou wat zijn als Europa achter blijft. Ik wacht nog even op een correctie en dan vol erin. Dit gaat al 8 maanden omhoog dus wacht npg ev3n
136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links