Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe Nvidia in twee dagen 27,5% steeg en 23,7% goedkoper werd

Hoe Nvidia in twee dagen 27,5% steeg en 23,7% goedkoper werd

Vink, daar gaat de vier al van het bord bij Nvidia. Dat was in oktober nog een één.

Aandeel Nvidia koers


Dit is er eentje voor de beursboekjes. Want een aandeel waarvan de koers stijgt, kan toch goedkoper worden (en andersom) - zo extreem als bij Nvidia deze beursdagen ziet u het echter zelden. Terwijl de koers sinds de Q1's woensdagavond 27,5% opliep, daalde de waardering met 23,7%: van 59 keer de verwachte winst naar 45 keer.

De analisten stellen hun omzet- en winstverwachtingen rap omhoog bij, vandaar. Rapper zelfs dan de koers stijgt. 

Aandeel Nvidia koers winst


Ja, die 45 keer de winst is nog altijd wel veel duurder dan de benchmark van Nvidia, de Nasdaq 100. Die doet (een historisch forse) 26 keer de verwachte winst. De winstverwachtingen lopen wel weer sneller op dan die voor de omzet, wat erop kan duiden dat inflatiedruk, loongolf en supply chain issues afnemen.

Nasdaq koers winst


Niet getreurd als u de Nvidia-boot heeft gemist, er komt altijd weer een nieuwe kans. Zo hard als het fonds kan stijgen, kan het immers ook zo weer omlaag tuimelen. En die waardering? Ja, die is nu torenhoog, maar kán straks achteraf volledig gerechtvaardigd blijken, als Nvidia inderdaad weer een groeispurt laat zien.

Zoals het aandeel sinds de beursgang eind vorige eeuw bijna ieder jaar weer opnieuw bewees. Wellicht dit jaar weer bewijst, want de outlook met 40% verhogen is in deze tijden niet ieder bedrijf gegund. En dat is zacht, boterzacht uitgedrukt.

Aandeel Nvidia koers


Zie hier ASML, dat is ook een voorbeeld van een aandeel dat bij wijze van spreken tien jaar geleden ook niemand wilde hebben, omdat het veel te duur was. ASML presteerde alleen consequent beter dan de (eigen) verwachtingen, en de rest is historie.

Aandeel ASML koers winst


Het is natuurlijk niet ieder aandeel gegund. Het is eerder andersom. Zomaar een voorbeeld, er zijn er zat. Elf jaar geleden kwam het toen totaal hippe Groupon naar de beurs, waar iedereen héél hoge verwachtingen van had. Die kwamen alleen dan weer niet uit...

Aandeel Groupon koers


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 08:10 Het houdt niet over voorbeurs en wat is de Wall of Worry hoog
  2. 24 sep Vooruitblik: arme wij - is het niet Mr. Market, dan is het Den Haag wel 2
  3. 22 sep Het valt mee voorbeurs en het thema is touwtrekken aandelen en rentes

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. quoteme 31 mei 2023 15:17
    Ik denk dat NVIDIA een mooi aandeel is waarbij je misschien niet echt op de korte termijn moet kijken, maar het gewoon een paar jaar moet vasthouden. De pieken en dalen op de korte termijn zijn denk ik moeilijk te voorspellen, maar op de langere termijn zet de groei (nog) steeds goed door.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links