Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kom maar, kom maar, kom maar: 25% gegarandeerd!

Kom maar, kom maar, kom maar: 25% gegarandeerd!
Beeld: iStock

Eerlijk zijn ten opzichte van uzelf: als u op dit stukje hebt geklikt omdat u echt nieuwsgierig bent naar hoe en waar u gegarandeerd 25% per jaar maakt, bent u een gevaar voor zichzelf.

U kan uzelf in de spiegel recht aankijken als u hebt geklikt omdat u nieuwsgierig bent wat IEX u nu weer wil wijsmaken, getuige de kop van dit stukje. Wees gerust: niets. Wel vertellen wij u hoe u oplichters herkent. Wat een mooie spotprent: Fear Of Missing Out (FOMO). Het zal wel altijd actueel blijven.


U had het wellicht al gespot, FD heeft namelijk een wie-is-er-allemaal-ingetuind-verhaal. Het is de zoveelste in een lange reek als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het ook te mooi om waar te zijn-beleggingsverhalen. De krant trapt inderdaad voor een sappig verhaal af met Bitvavo-oprichter Mark Nuvelstijn.

Misschien is BitFOMO een betere naam... Hoe kan een man die zo slim is dat hij al op jeugdige leeftijd een hele cryptobeurs uit de grond stampt waar miljoenen en miljoenen in omgaan, zo dom zijn om hier in te tuinen? Je zou toch zeggen dat de hele FC Crypto nu ook wel heeft geleerd dat geld niet gratis is of aan de bomen groeit.


Is het dom van die Max R.-klanten, kan het de beste overkomen of zit het in uw genen? Zoveel jaar geleden vertelde een FD-redacteur dat een rondje Bernard Madoff-klanten (hét Ponzi scheme van deze eeuw) opleverde dat deze mensen ook een neus hadden voor teakhoutplantages, vakantiehuisjes en andere rodevlagbeleggingen.

Terwijl er twee simpele vuistregels zijn om nooit in te mooi om waar te zijn-beleggingsverhalen te tuinen:

1: Gegarandeerd rendement ziet u in het plaatje hieronder. Inderdaad: de rente op een tienjarige staatsobligaties. U ziet het rentepercentage rechts in beeld, alle percentages of rendementen daarboven dragen risico en zijn nóóit gegarandeerd.


2: Aandelen doen de laatste vijftig jaar per saldo ruim 10% bruto herbelegd per jaar en in de vier eeuwen daarvoor was dat 7%. Zeg maar hoe vaak u al wakker hebt gelegen en de zenuwen hebt gehad bij dit marktgemiddelde risico. Om meer rendement te halen dan die 7-10% moet u nog héél véél meer risico nemen.

Als u zich ook nog houdt aan de regel om nooit in te gaan op financiële producten en diensten waarvoor wordt geadverteerd, zit u aardig goed. Niet alle producten waarvoor reclame wordt gemaakt zijn fout - verre van dat - maar foute producten adverteren wel allemaal.  


Oh ironie, zaterdag waarschuwde dit bij leven al legendarische duo nog voor domme dingen doen: Warren Buffett en Charlie Munger in de Berkshire Hathaway-aandeelhoudersvergadering. Ook als u serieus belegt, blundert u al genoeg. Hoort bij beleggen. Ga niet extra blunderen omdat u uw hebzucht niet beteugelt.

En alles waar het niet over ging in die aandeelhoudersvergadering van 40.000 m/v: de actuele koersen... Hebt u daar überhaupt Warren Buffet of Charlie Munger ooit over gehoord? Het antwoord is nee. Koersen horen in eerste instantie bij handelen en niet bij beleggen.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wintermans 8 mei 2023 14:57
    "Hoe kan een man die zo slim is dat hij al op jeugdige leeftijd een hele cryptobeurs uit de grond stampt waar miljoenen en miljoenen in omgaan, zo dom zijn om hier in te tuinen?"

    Antwoord: ook bij het beleggen in gebakken lucht is het zinvol te spreiden, omdat het ene pyramidefonds bijna nooit gelijktijdig implodeert als het andere..
  2. lohere fou 8 mei 2023 20:08
    Ik meen gelezen te hebben, niet alle beleggingen waarvoor geadverteerd wordt, zijn foute beleggingen,maar bij beleggingen welke te mooi zijn om waar te zijn, spelen advertenties over het algemeen een hele grote rol, zoals bekend
    als iets te mooi is om waar te zijn, dan is er een hele grote kans dat het onzin is, en niet strookt met de waarheid, dit heel bescheiden uitgedrukt.

    25 % rendement Mijnheer Kamps, maakt de lezer toch op een of andere manier nieuwsgierig, de gedachte hierbij is bij voorbaat, "wat is dat nou voor onzin, maar de neiging om zoiets dan over te slaan en niet te lezen is dan toch weer een stap te ver"

    Heb met interesse uw verhaaltje doorgelezen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links