Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

MinFin Kaag: "Belastingbetaler draait niet op voor falende banken"

MinFin Kaag: "Belastingbetaler draait niet op voor falende banken"
Beeld: ANP

Deze mag u zelf binnentikken, te gemakkelijk. Waar het om gaat is dat bijna twee weken nadat Silicon Valley Bank in spreekwoordelijk drie muisklikken en een swipe is leeggetrokken, onze minister van Financiën Sigrid Kaag zich erover heeft uitgesproken.


Eerst over dat snelle omvallen van die bank. Dit baarde, zo zei Powell gisteravond, de Federal Reserve ook al zorgen, net als Citigroup-CEO Jane Fraser. De bankwereld start vast een lobby op, en kijk niet raar op als er snel wetgeving komt die het leeghalen en opheffen van bankrekeningen ernstig moet vertragen.


Kunst en vliegwerk

Terug naar onze minfin, die stellig is dat de belastingbetaler nooit meer opdraait voor failliete banken. Totdat de nood de wet breekt? Zie maar wat er afgelopen weekend in Zwitserland gebeurde. Daar kwamen vele telefoontjes op hoge poten binnen, want de wereld vreesde even voor een nieuwe Lehman Brothers.

Het zette gisteren de markten ook op het verkeerde been, zeker First Republic Bank (-15,5%) en misschien nu ook onze financials, die alweer dalen. Waar Fed-voorzitter Jerome Powell gisteren zei dat alle banktegoeden zijn gegarandeerd (dus ook die boven wettelijke $250.000), ontkende minfin Janet Yellen dat.

Kaag had misschien beter kunnen zeggen dat de oplossing van de volgende bankencrisis niet is te voorspellen en dat dan alles mogelijk is. De geschiedenis leert namelijk dat er gemiddeld eens per generatie een bankencrisis is, die iedere keer met kunst en vliegwerk wordt opgelost, waarbij er geen taboes zijn.

De sappige details van onderstaande quote leest u in ons verslag van die FT-reconstructie eerder deze week. Het ging er kiezelhard aan toe! 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 11:25 Hoe Nvidia in twee dagen 27,5% steeg en 23,7% goedkoper werd 2
 2. 08:10 Aardige uitslagen voorbeurs en alle markten draaien dit jaar op verschillende snelheden 2
 3. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Oude School Econoom 23 maart 2023 11:29
  Mevr. Kaag lijkt met haar stellingname de belastingbetaler tevreden te willen stellen. Helaas, de ingewijden weten wel beter. En, Arend Jan Kamp, een juiste conclusie van jou, als de nood aan de man is dan breekt dat wetten en eerdere uitspraken. Van deze minister moeten wij het dus helaas niet hebben om alert en competent op een nieuwe bankencrisis te acteren. Bovendien bepaalt de ECB wat er dient te gebeuren.
 2. forum rang 7 PIKTWEE 23 maart 2023 11:58
  Nieuw leiderschap, zelfde leugens danwel onkunde.

  Er is zeker ook geen cent meer naar de Grieken gegaan? Wie heeft die 1000 gehad? Er komen nu zeker ook minder niet te plaatsen asielzoekers binnen? Na een snoeihard rapport zijn de slachtoffers van toeslagen gecompenseerd? Groningen kreeg snel zijn zin na de beloftes van Wiebes?

  Wat een k partij met k politici en dan nog eens zo hoog van de toren blazen. Deze D66 lui blazen de moreel superieur toeter nog harder dan de Christelijke partijen ten tijde van de verzuiling.

  Gotspe.

  Ik zie nog liever een willekeurige deelnemer van boer zoekt vrouw als MinFIn.
 3. forum rang 4 biglion 23 maart 2023 12:11
  quote:

  C.R. schreef op 23 maart 2023 11:55:

  Haal a.u.b. die foto weg van mevr Kaag zo^n ondeskundig persoon wil ik niet steeds zien.
  >>>>>>>>>>

  Nou vervelende foto?

  Het zijn alleen die wenkbrauwen tot op de knieën, maar voor de rest is de foto okè.
  Goed belicht en achtergrond is niets mis mee.
 4. forum rang 7 PIKTWEE 23 maart 2023 12:24
  Minister Mark Rutte geeft zijn geheim prijs

  "Natuurlijk is het zo dat ik overal mee wegkom. Als een Kaag iets doms zegt dan valt bijvoorbeeld het hele IEX forum over haar heen. Mijn succes én mijn advies aan Kaag is het volgende: doe wat ik doe. Laat je speech schrijven door Chat GPT.
  Kijk, Chat GPT haalt zijn informatie van internet. Zo ben je altijd zeker dat wat je zegt aansluit in het grote plaatje. Als later blijkt dat wat je belooft helemaal niet kan, dan kan je altijd nog je excuses aanbieden."
 5. rjmkanters 23 maart 2023 12:28
  Het bewijs dat deze troela absoluut niet weet waar ze het over heeft. Pas als de bestuurders van een bank boetes of ander financieel onheil uit eigen zak moeten betalen zullen de klanten van de bank of de Overheid geen/weinig schade ondervinden. Wie denkt ze dat de torenhoge ING-boete van 900 miljoen momenteel aan het betalen is. Wij dus, klanten van de ING! Ook onze rechters past deze blaam; ook zij menen dat een boete aan een Bank opgelegd ook door de Bank gedagen wordt. Kijk maar eens wat de maandelijkse bankkosten na die veroordeling omhoog schoten en NOOIT meer omlaag gaan. De klanten van de Bank zijn de gedupeerden, anders niemand, ook niet de bestuurders van de Bank die het op hun geweten hebben. Lees verhaal over graaier Hamers, nu topman bij de UBS.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links