Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatiehouders zijn helemaal CoCo nuts geworden?!

Obligatiehouders zijn helemaal CoCo nuts geworden?!

Toch weer op de voorpagina van FT, briesende obligatiehouders.


De krant heeft ook een fantastische reconstructie. Credit Suisse en UBS kregen vorig week donderdag al van Bern te horen dat er zondag voor opening van de Aziatische markten Een Oplossing moest zijn - verplicht. De Zwitserse regering had goed door dat zowel reputatie van het land als wereldeconomie op het spel stonden.  


Lees maar mee:


En nu komt het, waarom die obligatiehouders toch zo flippen.


Gisteren al geduid in onze slotcall: onder meer FT maakte duidelijk waarin zeg maar gewone contingent convertible bonds (AT1's) verschillen van Zwitserse. Daarin zit een crisisclausule - viability event - en daar heeft de regering in Bern zondag dus gretig gebruik van gemaakt.

CS and UBS are outliers in the CoCo marketplace. Most AT1 debt is more protected from total wipeout. Here’s Barclays to explain the “viability event” clause.

From reading the CS AT1 document and the FINMA statement, we think FINMA is using the “Viability Event” as described below in CS AT1 documentation in order to trigger permanent writedown of AT1s:

A “Viability Event” will occur if either… or (ii) customary measures to improve CSG’s capital adequacy being at the time inadequate or unfeasible, CSG receives an irrevocable commitment of extraordinary support from the public sector (beyond customary transactions and arrangements in the ordinary course) that has, or imminently will have, the effect of improving CSG’s capital adequacy and without which, in the determination of FINMA, CSG would have become insolvent, bankrupt, unable to pay a material part of its debts as they fall due or unable to carry on its business. 

Dit is de benchmark van die CoCo's, de Invesco AT1 Capital Bond UCITS ETF:

Invesco AT1 Capital Bond UCITS ETF


En toch klagen die obligatiehouders? Goed gespot, deze meneer schrijft het in Jip-en-Janneketaal op


Wat John Hempton zegt: de markt is de markt en verliezen met beleggen is altijd uw eigen schuld - ook als het niet uw schuld is. Wie dit principe niet onderschijft, heeft zelfs niks te zoeken op de beurs. 


Neemt u plaats op uw blaren, of, zoals die Hempton schrijft: ga maar wat anders doen, dames en heren.


Dat doet echter niet iedereen. Achterhoedegevechten voeren, ook al zoiets... Besteed die tijd maar aan het lezen van gebruiksaanwijzingen, disclaimers en full disclosures. Want voorkomen levert op de beurs meer op dan dan genezen. 


Laatste nieuws, we gaan toch geen CoCo Crisis krijgen?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Fantasie en drama voorbeurs en niet één, maar twee 'one more thing's? 4
 2. 05 jun Nu nog kopen? Big Tech-dominantie in beeld 1
 3. 05 jun Er is weinig beweging voorbeurs, maar wel stoeiwerk in olieprijzen 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Branco P 21 maart 2023 13:39
  Wat een onzinberichten toch de hele tijd over die Coco's van CS. In de bondvoorwaarden stond gewoon klip en klaar omschreven dat bij een "event" als deze de waarde afgeschreven kan worden naar nul. En dat is gebeurd. Dat staat los van de aandelen en dat voor die aandelen nog een paar dubbeltjes werden betaald uit (met name) pragmatische redenen. Aandeelhouders zijn in 1 jaar tijd ook ruim 90% van hun investering verloren.

  De rente die je op de Coco's kreeg was dan ook in lijn met (of zelfs hoger dan) het dividend dat de aandeelhouders kregen, dus aan de hand daarvan had je als bondhouder al moeten constateren dat je je geld kwijt zou zijn bij een "event" als dit.

  There is nu such thing as a free lunch.
 2. Henk30 21 maart 2023 21:23
  Even wat aktueel in Zwitserland loopt

  - Coco wegstrepen is inderdaad korrekt, geen diskussie - 16 miljard dus weg - maar er is juist kritiek erop dat het het enigste was was tot nu toe effektief gedaan is.

  Nu dus gedoe over bonussen, terugvordereisen en wegstrepen, aansprakelijkheid van de miskleuners in het managament, met zelfs schadevergoedingseisen, en het wegstrepeb van het divident van afgelopen vrijdag, die dus eigenlijk al besloten was en per overname overeenkomst nu inderdaat wegblijft.

  - De overname per noodwet zonder dat de aandeelhouders er iets over te zeggen hadden is mogelijk illegaal

  - Een rol hebben de Saudi gespeeld, kort geleden aandelen voor 3.23 gekocht nu 0.8 waard, ze willen dus waarschijnlijk in plaats daarvan nu een deel van de UBS, andere gaan klagen. Ze zitten anders op meer dan 1 miljard verlies.

  - De staat is geinvolveerd met 204 Miljard garantie (ca 40'000 per huishouden) en 9 miljard krediet-ondanks de belofte dat na het UBS debakel zoiets niet meer gebeuren zou.

  Achtergrond:
  Het eigenlijke bankbedrijf van de CS in zwitserland maakte winst en dus goedlopend,
  en had al lang met chinese muren ertussen afgesplitst moeten worden.
  Meerdere keren geprobeerd, maar in de politiek lagen enkele, onder lobby invloed, dwars.
  Het probleem was -net zoals bij de UBS redding toen- dat met de investment banking met - natuurlijk ook nu weer - ongecontroleerde amerikaanse toestanden onder figuren als ene Mr Brady of een nigeriaan die nu overigens in het Fifabestuur zit.. over coruptie gesproken.

  In Bern hadden we overigens voor dat UBS debakel nog de in feite omgevallen Berner Kantonalbank, zo'n dertig jaar gelden, - ook door spekulatieblindheid a la Ponzi - met per huishouden zo ongeveer 10'000 staatsgeld dat erin gestopt werd,. Uiteindelijk na tien jaar en veel werk hadden met een opvangbedrijf (Dezenium AG) hadden we ca 7000 ervan terug. De berner kantoanle bank viel toen nog onder staatsgarantie - dat is ondertussen afgeschaft.

  Het resultaat zal zijn dat in zwitserland een veel te grote quais monopoolachtige bank UBS plus ontstaat die gedwongen in gaat krimpen met minimaal 1/3 tot 2/3 van de bestaande personeel van de CS op straat.
  Verliezers o.a ook kultuur en sportverenigingen - tot 30 miljoen per jaar aan sponsoring.
  Verliezers ook pensioenfondsen, en beleggers in derivaten en fondsen.
  Daarin was de CS groot.
  Door wegval van de konkurrente worden de nu al hoge tarieven gegarandeerd nog hoger.

  De UBS is overigens ook nu al geen alternatief voor gewone salarisrekeningen en kleine berleggers.

  Winnaars Raiffeisen, hier een niet beursgenoteerde cooperatie, de grootste hypotheekbank, en lokale en kontanale banken, en buitenlandse banken.
  Deze lokale ne kantonale banken zijn overigens gedeeltelijk op lokale beurzen, met helaas echter lage liquiditeit, en nauwelijks toegang van buiten. dus hoge spreads en kosten. En intransparant, er wordt veel gerommeld. Zoals toenderijd bij de Vaillant bank.
  Maar enkelen waren dus nu qua belegging inderdaad een tip waard geweest.
 3. Met Effekt 22 maart 2023 09:20
  "Een rol hebben de Saudi gespeeld, kort geleden aandelen voor 3.23 gekocht nu 0.8 waard, ze willen dus waarschijnlijk in plaats daarvan nu een deel van de UBS, andere gaan klagen. Ze zitten anders op meer dan 1 miljard verlies."
  Met hun domme uitspraak om nooit steun te geven nadat SVB falliet ging hebben ze het zelf over zich heen geroepen. Beetje minder bot antwoord had een bankrun vermeden.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links