Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB live: duivische drie kwartjes!

ECB live: duivische drie kwartjes!
Beeld: ANP

We trappen af met de verwachte drie kwartjes ECB-renteverhoging. Zoals verwacht, de koersen doen in eerste instantie... niets. De ECB verhoogt verder, maar zegt niet hoe en wanneer en bouwt de balans nog niet af. De markt legt het besluit duivisch uit.

EUR/USD stoeit met 1,00 (zat er even ruim onder) en de Duitse rente levert nu toch twaalf basispunten in ten opzichte van de top vandaag: van 2,20% naar 2,08%. Aandelen stijgen, maar rally is een te groot woord. 


Dit zijn de quotes van president Christine Lagarde in de persconferentie. Leest u hier écht iets nieuws? Het is tot dusverre het bekende en anders welbekende verhaal. De inflatie is te hoog, de economie verslechtert en de werkgelegenheid is nog altijd goed. En de ECB heeft geen haast. Nergens mee.


Nogmaals: de markt legt het toch duivisch uit, de renteverwachtingen lopen terug. Het kan ook de roze bril van de beurs zijn, omdat de Fed-(rente)verwachtingen immers ook teruglopen.

En de markt volgt in het bekende patroon. Tja, de ECB kreeg lang het verwijt veel te ver behind the curve te zijn, maar misschien pakt dat uiteindelijk toch nog goed uit. Veel is afhankelijk van wat energie, inflatie, economie en werkgelegenheid vooral deze winter doen. En dat is koffiedik kijken. Vandaar een voorzichtige ECB.

Bij dezen, van 14:45 tot uiterlijk 15:45 uur.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 14:00 Vooruitblik: de AI-sneltrein is vertrokken, maar het is nooit te laat
  2. 02 jun Gezellig voorbeurs, dat was het schuldenplafond en nu er is weer kwartje 11
  3. 01 jun Het kan nog gekker: hoe Nederland gasimporteur en kolenexporteur werd 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links