Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En dan verlaat Shell ons land nog in polonaise ook

En dan verlaat Shell ons land nog in polonaise ook

In zes dagen kan nog heel veel gebeuren, maar Shell - dat Royal Dutch skip ik maar vast - voert dit jaar de AEX aan. Ik weet het niet, maar is het aandeel ooit stijger van het jaar geweest? Of daler. Zal niet vaak zijn geweest, hoewel Olies een van de weinige oerfondsen is die sinds 1983 in de AEX zitten. 

Welke zijn dat verder? Het is altijd een leuke huiskamer- en quizvraag: hoe ver komt u? Geen paniek, u kan het zo googelen.  

  • Ahold
  • Akzo
  • Heineken
  • (NN)
  • Philips
  • Koninklijke Olie
  • Unilever


Vinger opsteken wie van u ze onder een tientje heeft opgevist...


De olieprijs zit dan ook al twee jaar mee, maar die kwam ook wel van heel ver... Hier Brent.


De meesten van ons hebben denk ik helaas veel meer betaald voor het aandeel. Middelaar als ik ben, kocht ik zelf een pluk Shell voor €15,24. Dit is een prijsgrafiek, u beurde al die jaren mooie dividenden. Tot 2014 groeide dat gestaag, daarna stabiliseerde het, begin 2020 werd het voor tweederde verlaagd en nu loopt de winstuitkering gestaag op.

Superdividend

Let wel, er is een superdividend ingeprijsd van ongeveer $0,90, ofwel nu €0,79 vanwege de verkoop van Amerikaanse activiteiten.

Shell rapporteert op 3 februari (in Londen dus) de jaarcijfers 2021 en ik ga ervan uit dat het dan het precieze bedrag en de ex-datum bekendmaakt.


Dit verhaal vertelde ik ook al in mijn morning call, maar deze reactie kan ik goed gebruiken en die komt zo terug. Dat Shell met de olieprijs correleert kan voor niemand nieuws of een verrassing zijn.

Duurzame energie

De grote tegenhanger van Big Oil is schone en duurzame energie en het bekendste fonds daarvan is de iShares Global Clean Energy ETF. Zelfde tijdspanne als die eerste Shell-grafiek; de tracker bewoog en beweegt sinds de coronacrisis met risicovolle technologie mee. En hoe. Dat is misschien niet zo raar. 

U kent dat verhaal, zeker in 2020 was zeg maar de meest fantasievolle technologie zonder cashflow spekkoper, en die hangt nu in de touwen. Clean energy is natuurlijk ook veel fantasie en toekomstmuziek en het heeft momentum, maar verder is er meer subsidie dan cashflow.


Dit zijn trouwens de posities. Consolidated Edison en Iberdola doen niet alleen in schone energie, maar vooruit.


Die Clean Energy ETF is van 6 juli 2007, maar mijn data gaan vreemd genoeg niet verder terug dan 27 juni 2008. Zo dan maar. Zoals u van mij gewend bent: geïndexeerd, herbelegd en in euro's. Alle drie hadden beter gekund, maar de AEX is nog wel aardig, Shell onvoldoende en die tracker... 


Ik vergeleek die tracker al even met technologie in de afgelopen twee jaar, maar dat is toeval? En vergelijking met de Nasdaq 100 is niet zo heel zinnig:


Het geldt zelfs voor de in 2020 beroemde en in 2021 en 2022 beruchte Ark Innovation ETF van Cathie Wood, dat fonds tjokvol niet-winstgevende tech.


Nog even gedetailleerd die iShares Global Clean Energy ETF. Die had de pure pech vlak voor de Kredietcrisis uit te komen, maar de schade was veel groter dan die op de brede markt (rond -60%). Duurzame energie is dan ook een hoogrisicobelegging en dat straalt aan alle kanten van deze grafiek af.

Olie en gas zijn veel meer in trek

Hoewel de wereld geen fossiele brandstoffen wil gebruiken zijn olie en gas veel meer in trek, is de reactie in die tweet. En dat is het gevaar dat volgens mij heel veel mensen niet beseffen. Zie de discussies een paar maanden geleden maar, toen het ABP plotseling aankondigde uit fossiel en in duurzaam te gaan.

U kan wel vinden dat de ene belegging beter is dan de andere, of dat de ene goed en de andere fout is, maar dat wil nog niet zeggen dat een van beide de betere belegging is. Laat staan dat die pensioenen betaalt. En dat laatste doet die clean energy-tracker zeker (nog) niet. Die kost alleen maar geld, en verhoogt het risicoprofiel.

Dat kan natuurlijk ook een keer goed uitpakken, zoals in 2020 met een dikke koerswinst, maar nooit structureel. Daar moeten die bedrijven toch echt geld voor gaan verdienen en free cashflows generen. Vooralsnog financiert u dat louter met uw pensioenpremies en profiteert u nog niet.

Duurzaam als het kan, fossiel als het moet

Noch is er de garantie dat dit ooit wel gebeurt. Daarom beleg ik ook in Shell, want dat is nuchter, doet niet aan hippe hashtags en maakt rekensommen. Duurzaam als het kan, fossiel als het moet. Dat superdividend zeg eigenlijk alles: Olies ziet geen rendabele groene investering meer en heeft al zat exposure.

Zo zijn u en ik als aandeelhouder spekkoper, want met Shell eten we van alle walletjes mee. Het zit volop in groen en dat dividend komt alvast onze kant uit. En omdat er eigenlijk niet meer in fossiel geïnvesteerd mag worden ontstaan daar vanzelf tekorten, gaat de prijs omhoog en valt er veel aan de handel te verdienen.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Katsjinggg 18 januari 2022 12:25
    en laat clubjes zoals Urgenda en milieudefensie etc... (die op giften en subsidies parasiteren) uit pensioenfondsen dwingen uit Shell en confraters te gaan en forceren (met het rechterlijke mes op de keel) in clean energy...
    ben ik blij dat ze mijn pensioen niet de verdommenis in duwen (laten we hopen dat er nog wat overblijft voor de pensionado's...niet dat dat een bekommernis is van eerstgenoemde wereldvreemde clubjes
  2. Killroy 18 januari 2022 13:00
    De van iedere realiteit vervreemde politici, waarvan een D66 er zelfs twitterde dat het vertrek van Shell een zegen voor Nederland is, zullen op termijn geconfronteerd worden met vertrek van meerdere grote bedrijven zoals Boskalis ,KLM en DSM. Het strategisch beslissingsniveau ligt dan elders,inclusief de spin-offs. Verlies van hoog gekwalificeerd personeel. Het is de vraag of je dit soort mensen in de Haagse politiek tegen komt!
    Overbelaste stroomnetten en de gas problematiek zijn van het korte termijn politieke denken, de eerste voorbodes.

  3. AEX900 18 januari 2022 14:21
    Nederland is net als in 1542 een soort IS binnen Europa. Toen het geloof. Nu is het het klimaat, dus ook een soort geloof.
    De fundametalisten vieren hoogtij en zitten overal in de overheid. Hoe kan Milieudefensie zich als anti.militare groepering zich zo noemen? Evenals Greenpies (is deze wel nederlands?) zijn het subsidie clubjes met veel vrienden bij de overheid.
    Killroy noemde een aantal kandidaten, maar vergeet Ahold dat ook altijd de kop van jut is (en niet Lidl of Aldi) en >60% VS omzet heeft. Tevens de vele kleinere ondernemingen in onze gransstreek die geheel of gedeeltelijk, naar de oosterburen verkassen.
    Was voorstander van de nieuwe structuur van Unilever en Shell.
  4. MAX21 18 januari 2022 17:40
    Helaas heeft het ABP geen oog gehad voor het feit dat Shell sterk aan het vergroenen is. Daarbij komt dat gas sinds kort door de Europese commissie weer groen verklaard is. Het ABP vindt de beleggingen in Qatar schijnbaar wel passen. Een deel van de koerswinsten wordt zodoende ten nadele van gepensioneerden verspeeld.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links